10 tips om contact te leggen als je alleen reist

door Chantal
contact alleen reizen

Eén van de leukste dingen van alleen reizen is dat je vaak veel meer mensen leert kennen dan wanneer je samen met iemand reist. Mensen spreken nou eenmaal sneller iemand aan die alleen is (vooral locals zijn vaak ontzettend nieuwsgierig!) en je moet zelf ook wel een beetje initiatief nemen natuurlijk als je niet de hele tijd alleen wil zijn. En zelf iemand aanspreken, dat vinden veel mensen toch best een beetje spannend! Met deze tien tips help ik je op weg en leg je binnen no time de leukste contacten.

1. Kies de juiste plek om te overnachten
In de meeste (duurdere) hotels is het veel minder gebruikelijk dat je contact maakt met andere gasten. In hostels is dat juist hartstikke normaal! Ook in kleine guesthouses hangt vaak een leuke sfeer. Zoek je juist contact met locals, probeer dan eens Airbnb of Couchsurfing. Kijk niet alleen naar ratings, maar lees ook even wat reviews door. Dat hostel met die 94% score en goedkope bedden klinkt misschien fantastisch maar als het in de reviews vooral gaat over die “awesome beerpong games” en jij juist op zoek ben naar reizigers die jouw interesse in cultuur delen dan is de kans groot dat je je hier niet helemaal op je plek voelt. Zo’n ‘party hostel’ is natuurlijk wel weer uitermate geschikt als je op zoek bent naar stapmaatjes om een nachtje mee door te halen.

2. Vraag om hulp of advies
Er zijn weinig dingen die mensen op reis liever doen dan tips en reisverhalen delen. Dat stel dat tegenover je zit, heeft vanochtend net de zware klim naar die vulkaan gemaakt en zijn nog helemaal ondersteboven van het prachtige uitzicht, zij vinden het natuurlijk hartstikke leuk om hun ervaringen met jou te delen en je het telefoonnummer van die super aardige gids te geven. Ben je net aangekomen op je bestemming? Praat met die jongen die morgen naar huis vliegt en precies die route heeft afgelegd die jij van plan bent te gaan maken, gespreksstof genoeg! Ook locals vertellen graag over de mooiste plekjes in hun stad en jongeren vinden het vaak leuk om hun Engels met jou te oefenen.

3. Kies een plek waar je samen eet
Een van de makkelijkste manieren om contact te maken is aan de ontbijttafel. Vooral kleinere hostels en guesthouses waar aan één grote tafel gegeten wordt zijn een eitje. Terwijl je je bammetjes smeert kun je makkelijk even polsen wat de plannen zijn van degene naast je. Ideaal zijn ook de hostels waar je kunt inschrijven voor een gezamenlijk diner.

4. Boek een tour
Oke, die lokale markt kun je misschien goedkoper op eigen houtje bezoeken en die stadswandeling is misschien niet super spectaculair maar wel een goede gelegenheid om gelijkgestemden te ontmoeten! Free city tours trekken over het algemeen veel alleenreizende backpackers aan en het is heel gebruikelijk om na afloop nog even met z’n allen ergens een biertje te gaan drinken. Ook kookworkshops of meerdaagse trekkings zijn hartstikke leuk om met anderen in contact te komen.

contact alleen reizen

Alleen op vakantie in Thailand

5. Lach
Lach naar mensen! Deze tip werkt ook enorm goed bij locals. Je hebt misschien een taalbarrière van hier tot Tokio, maar de meeste mensen vinden het hartstikke leuk als je naar ze glimlacht. Ook ben je makkelijker benaderbaar als je lacht, dus als je zelf niet het initiatief durft te nemen heb je misschien het geluk dat die ander jou aanspreekt.

6. Slaap in een dorm
Misschien moet je nog even wenen aan het idee van het delen van een kamer met onbekenden maar in een dorm of slaapzaal maak je verreweg het makkelijkst contact met anderen. En je moet wel, want het is op z’n zachtst gezegd wat onvriendelijk om mensen die in dezelfde kamer als jij slapen compleet te negeren. Een goede manier om een gesprek te beginnen is door je direct voor te stellen aan je dormgenootjes en te vragen of zij net als jij net zijn aangekomen of hier al wat langer zijn. Je hebt dan direct gespreksstof.

Lees ook Wat is een hostel – 8 vragen en antwoorden over hoe is het om te slapen in een hostel

7. Leer de taal
Op heel veel plekken in de wereld wordt er gelukkig goed Engels gesproken, maar dat is helaas niet overal zo. Mensen vinden het vaak leuk als je laat zien dat je de moeite hebt genomen om je in hun taal te verdiepen, al ken je maar een paar woordjes. Spreek je een taal echt goed dan maakt dat het reizen vaak veel leuker omdat je makkelijker contact maakt en zo veel meer mee krijgt van een land en de cultuur. Dit geldt met name als je naar Midden- en Zuid-Amerika reist.

8. Wees niet bang
Haal je geen gekke dingen in je hoofd, mensen vinden jou niet zielig of raar omdat je een praatje met ze maakt. De meeste mensen vinden het juist leuk als je een gesprek met ze aanknoopt en interesse toont, dat is namelijk mens eigen. Denk maar even aan hoe je zelf zou reageren als er iemand op jou afstapt. Je bent leuk, hebt humor en kan ook nog eens goed luisteren. Laat je zelfvertrouwen shinen!

9. Vat het niet persoonlijk op
Een enkele keer komt het natuurlijk voor dat iemand echt niet zit te wachten op jouw gezelschap. Die persoon heeft het druk, wil iets afmaken of  is gewoon even liever alleen. Betrek dit dan niet gelijk op jezelf maar zeg iets als “Volgens mij heb je het druk, misschien spreek ik je later nog even!” en ga weer verder.

10. Nodig anderen uit
Je wilt ergens gaan lunchen, vraag andere mensen waar je in de buurt goed kunt eten en vraag of ze zin hebben om mee te gaan. Varianten als “Er wordt vanavond een pubquiz in de hostelbar georganiseerd, heb je al een team?” of “Hey, ik zag dat het museum vandaag gratis is, vind je het leuk om mee te gaan?” werken natuurlijk ook prima! 🙂

Lees meer

2 reacties

floris september 17, 2020 - 7:34 pm

Ik heb altijd gedroomd om in mijn eentje te reizen, maar ik had de moed niet. Na het lezen van jouw blog, kreeg ik de inspiratie om het zeker uit te proberen. Dank je voor het delen van al die tips. Alleen even nadenken, welk land ik het liefst wil bezoeken?

Reply
Daphne februari 5, 2024 - 1:40 pm

Wat een handige tips om contact te leggen op reis. Soms moet je even een drempel over, maar als je dat doet heb je wel een leuke(re) tijd op reis.

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.