Met de 2Go ferry van Coron naar Manilla

door Chantal
2go ferry Coron naar Manilla

Na de boottocht van El Nido naar Coron met Buhay Isla komt mijn reis door de Filipijnen tot een eind. Mijn volgende bestemming is Japan en om naar Japan te vliegen moet ik vanuit Coron eerst naar Manilla. Als ik kijk wat het kost om naar Manilla te vliegen schrik ik een beetje van de prijzen. Vliegen in de Filipijnen is een stuk prijziger dan in veel andere landen in Azië. Als je maanden van te voren boekt ben je vaak niet zo veel kwijt, maar een paar weken voor vertrek kunnen de prijzen flink oplopen. Ik ga op zoek naar een alternatief en kom iets tegen over een ferry die ’s nachts van Coron naar Manilla vaart. De ervaringen die ik op internet lees zijn enorm wisselend, maar de kosten zijn minder dan de helft van de prijs van een vliegticket. Het lijkt me eigenlijk wel een avontuur een nacht op zo’n boot en ik besluit voor de ferry te kiezen.

Wat kost de 2Go ferry van Coron naar Manilla?

Meestal biedt 2Go vier verschillende soorten tickets aan; super value class, tourist class, cabin en stateroom. De duurdere cabin en stateroom tickets zijn vaak als eerste uitverkocht. Het grootste verschil tussen super value en tourist class is dat bij super value de boot aan de zijkanten helemaal open is en bij tourist value dicht. De tourist class is daardoor een stuk donkerder, maar ook een stuk koeler. De ruimte wordt namelijk gekoeld door middel van airconditioning. In de super value class is er geen airconditiong. Zowel de tourist als super value class zijn erg druk en de stapelbedden staan erg dicht bij elkaar. Vooral in het bovenste bed lig je erg dicht tegen je buurman of buurvrouw aan. De bedden worden slechts gescheiden door een klein schotje. De super value class tickets zijn het goedkoopst en als je ruim van te voren boekt al beschikbaar voor een bedrag van rond de 780 pesos (omgerekend ongeveer €14).

2Go Ferry Super Value

Super Value Class

Hoe kan ik een ticket boeken?
2Go heeft een kantoortje in het centrum van Coron op Busuanga Road naast No Name bar. Goedkoper is het om van te voren een ticket aan te schaffen via de website van 2Go. Hiervoor heb je wel een creditcard nodig. Hoe langer je van te voren boekt, hoe lager de prijzen en hoe meer keus. Als je kort van te voren boekt, kan het zo zijn dat de tourist class al is uitverkocht. Houd er rekening mee dat als je online boekt, je een kopie van je paspoort en voorkant van je creditcard nodig hebt en je het ticket twee keer moet uitprinten. Printen en kopiëren kan bij Xte Imaging Center in Coron.

2Go ferry

Hoe lang duurt de reis van Coron naar Manilla?
De boot vertrekt elke donderdag en zondag om 16:30 vanuit de haven van Coron (10 minuten van de stad) en komt de volgende ochtend om 7:30 in Manilla aan. Op de tickets staat dat je twee uur voor vertrek aanwezig moet zijn in de haven. Zoals gewoonlijk moet er nog een terminal fee van 20 pesos betaald worden en na een uurtje in de snikhete terminal te hebben gewacht mogen we een uur voor vertrek al aan boord. Gelukkig is het prachtig weer. Ondanks dat het een enorm schip is, zou ik niet graag midden op zee zitten in een storm. De bagage wordt gecontroleerd door drugshonden. Hoewel ik als een van de eerste aan boord ga, zit de boot al behoorlijk vol. De boot blijkt uit Puerto Princessa vertrokken te zijn. Verreweg de meeste mensen aan boord zijn Filipino’s, hier en daar zie ik wat toeristen en zelfs nog wat bekenden die ik eerder op mijn reis heb ontmoet. Het is een gezellige drukte aan boord; vaders en moeders sjouwen met kinderen en tassen vol eten, vriendinnen lakken elkaars nagels op bed.

2Go Tourist Class

Tourist Class

De boot staat vol met stapelbedden met plastic matrassen. De bedden zijn niet gedekt en ik heb geen lakenzak bij me dus ik ga op zoek naar beddengoed. Achter in het schip is een kleine balie waar je een kussen, laken en kussensloop kan krijgen voor een borg van 50 pesos. Voor een extra laken om onder te slapen betaal je 25 pesos.  Binnen is het donker, maar buiten schijnt de zon nog dus ik ga op zoek naar een plekje waar ik in de zon kan zitten. Twee verdiepingen hoger is een bar waar de karaoke al in volle gang is. Varend door de baai van Coron zie ik de zon langzaam onder gaan.

Rond 7 uur is het tijd om te eten. Het eten zit bij de prijs inbegrepen. Op het dek vormt zich een enorme rij bij een tafel waar je een bakje rijst met loempia’s en een cakeje kunt ophalen. De bar op het dek verkoopt fris en bier voor 40 pesos.

Na het eten wordt de karaoke onderbroken voor een show met livemuziek. Van Beyonce tot Bruno Mars en van Robbie Williams tot Katy Perry. Op deze boot hoef je je geen moment te vervelen!

Om 22:00 besluit ik m’n bed op te zoeken en ondanks dat ik ‘s nachts een paar keer wakker word, slaap ik prima. Om half zes word ik wakker van het rumoer en als m’n slaapmasker af doe blijken de meeste Filipino’s al klaarwakker te zijn. Rond 7 uur varen we de haven van Manilla binnen. Eén grote chaos van auto’s, jeepney’s en taxi’s. Ik bestel een Uber en kom 2 uur later eindelijk bij mijn hostel in Makati aan.

Nog geen Uber account? Meld je hier aan voor €5 korting op je eerste rit

Wat heb ik nodig op de boot?
Als je in de super value of tourist class slaapt, slaap je met al je medepassagiers in één grote ruimte. Oordoppen zijn daarom echt een must. Een slaapmasker vond ik zelf ook erg prettig. Er zijn lampen in de ruimte die de hele nacht aanblijven. Als je in de tourist class slaapt, is het ook fijn om een vest bij de hand te hebben omdat het hier behoorlijk fris kan zijn door de airconditioning. Heb je een lakenzak mee op reis? Ook die komt van pas op de ferry. Zo niet, dan kun je lakens huren. Er zijn geen kluisjes op de boot voor je waardevolle spullen dus zelf vond ik erg fijn dat ik een kabelslotje mee had waarmee ik mijn backpack aan de trap van het bed kon vastmaken.

 

Lees meer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.