6 tips voor als je een enkele reis hebt geboekt

aantonen-land-verlaat-reis-enkeltje

Als je langere tijd op reis gaat en je de datum waarop je weer naar huis gaat nog niet wil vastleggen, kan het handig zijn om een enkele reis te boeken. Je hebt op deze manier alle vrijheid om te bepalen hoe lang je over je reis wilt doen. Er kleeft echter wel een nadeel aan deze oplossing. Het kan namelijk zo zijn dat je gevraagd wordt aan te tonen wanneer je het land van bestemming weer verlaat.  Als je dan geen uitreisbewijs of ‘proof of onward travel’ zoals in het Engels wordt genoemd, kan laten zien, kan je in het ergste geval toegang tot het vliegtuig geweigerd worden.

Wie controleert of ik kan aantonen dat ik een land verlaat?
Als je gevraagd wordt om een uitreisbewijs, is dit vaak al op het moment voordat je het vliegtuig instapt door een medewerker van de vliegtuigmaatschappij. Het schijnt zo te zijn dat een vliegtuigmaatschappij jou weer kosteloos mee terug moet vliegen als ze je afzetten in een land waar je de toegang geweigerd wordt, omdat je niet kunt aantonen wanneer je het land verlaat. Uiteraard wil een vliegtuigmaatschappij dit risico niet lopen aangezien ze dit een stoel in het vliegtuig kost.  Een andere mogelijkheid is dat je documenten moet tonen aan de grensovergang wanneer je over land een land binnenkomt (en dus niet met het vliegtuig). Dit gebeurt voornamelijk in Costa Rica en Panama.

Karin: ik wilde de grens oversteken van Nicaragua naar Costa Rica en moest een ticket het land uit laten zien. Toen ik dat niet kon, mocht ik het land niet in. Uiteindelijk heb ik met veel moeite toch een visum voor 7 dagen gekregen.

Word ik altijd gevraagd om uitreisbewijs?
Medewerkers van vliegtuigmaatschappijen of aan de grensovergang gaan redelijk willekeurig met het checken van een uitreisbewijs om. Zo kan het zijn dat degene voor jou in de rij nergens om gevraagd wordt, maar jij wel. Het lastige is dus dat je nooit van te voren weet of je een uitreisbewijs moet laten zien. Als je het van tevoren vraagt aan de vliegtuigmaatschappij zullen ze bijna altijd antwoorden dat een uitreisbewijs inderdaad nodig is, dat betekent echter niet dat het ook altijd gecontroleerd wordt.

Is een retourticket voldoende bewijs dat ik een land verlaat?
Niet alleen als je met een enkeltje reist kan het reizen zonder uitreisbewijs een probleem opleveren. Ook met een retourtje voor een langere periode waarvan de datum van de terugvlucht verder in de toekomst ligt dan de tijd die je in het land mag verblijven (vaak 30 of 90 dagen), kan je om een uitreisbewijs binnen die periode gevraagd worden.

Wat kan ik doen als ik geen uitreisbewijs heb?

Hoewel het niet mogen boarden van je vlucht natuurlijk de grootste nachtmerrie van elke reiziger is, is het niet hebben van een bewijs dat je het land van bestemming verlaat nog geen reden tot paniek. Je kunt verschillende dingen doen:

1) Neem de gok

De oplossing voor de stressbestendige reiziger; neem een gokje en hoop dat je niet om een uitreisbewijs wordt gevraagd. Zorg dat je ruim van te voren op het vliegveld bent en incheckt, zodat je alsnog terplekke een ticket kunt boeken wanneer er toch om gevraagd wordt. Online op je eigen telefoon of computer (kan tricky zijn in het buitenland als het internet het laat afweten) of als je overdag vliegt bij een van de balies op de luchthaven.

2) Boek een busreis naar een buurland en reserveer een hotel in een buurland

Dit is de eenvoudigste manier om aan te tonen dat je een land zult verlaten, maar let op deze manier wordt niet altijd geaccepteerd. Of dit werkt of niet hangt af van de medewerker die jou om een uitreisbewijs vraagt; als deze een goede dag heeft laat hij je met een beetje geluk door op deze manier.

3) Maak zelf een nepticket

Als je een beetje handig in Photoshop bent kun je de bestemming of datum van een ticket dat je eerder hebt gekocht wijzigen. Een andere optie is om een screenshot van een reservering net voor de ‘betalen’ stap te bewerken. Dit is een goedkope maar risicovolle optie. Als men erachter komt dat je ticket nep is, dan is het missen van je vlucht nog je minste zorg.

Rene: Ik vloog naar Zuid-Afrika en liet het nepticket dat ik had gemaakt zien aan de medewerker van de vliegtuigmaatschappij. Vervolgens belde de medewerker de betreffende luchtvaartmaatschappij om het te controleren en kwamen ze er achter dat ik helemaal geen ticket geboekt had. M’n vlucht vertrok al bijna dus het was te laat om alsnog een ticket te boeken waardoor ik mijn vlucht miste. 

4) Boek een ticket

Het boeken van een ticket het land uit is de eenvoudigste optie. Dit hoeft niet per se een ticket terug naar Nederland te zijn, maar kan ook een ticket naar een ander land zijn. Door het aanbod van lowcost airlines overal ter wereld hoeft zo’n ticket helemaal niet duur te zijn. En mochten je plannen wijzigen kun je altijd nog besluiten het ticket niet te gebruiken.

5) Boek een ticket dat je kunt annuleren

Er zijn verschillende vliegtuigmaatschappijen die de mogelijkheid aanbieden om een ticket te boeken dat je binnen een bepaald aantal uur kunt annuleren. Let wel altijd goed op de kosten; er kunnen bijvoorbeeld administratiekosten van toepassing zijn.

Vliegtickets.nl  – annuleren mogelijk dezelfde dag tot 20:00, in het weekend tot 15:00 (geldt niet voor alle airlines)
KLM – annuleren binnen 24 uur (geen administratiekosten)
Thai Airways – boeking wordt automatisch binnen 72 uur geannuleerd als je kiest voor de optie ‘pay at THAI office’ en niet komt opdagen.
Copa Airlines (Midden- en Zuid-Amerika) – annuleren binnen 48 uur als je kiest voor de optie ’reserve and hold my itinerary for 48 hours’ voor de betalen stap

Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen zoals Delta, United Airlines en Spirit hebben bijna allemaal de mogelijkheid om binnen 24 uur zonder enige kosten je reis te annuleren, dit is namelijk bij wet verplicht in Amerika. Bij American Airlines werkt het net iets anders, hier moet je bij betalen kiezen voor de optie ‘hold’. Let er wel op dat je de vlucht eerder boekt dan 7 dagen voor vertrekt anders gaat deze regeling niet op.

6) ‘Huur’ een ticket via Fly Onward

Flyonward.com is een website die voor nog geen 10 dollar een ticket voor je boekt. Na 24 uur wordt het ticket automatisch geannuleerd (48 uur kan ook dan betaal je iets meer). Makkelijk omdat je dus niet zelf hoeft uit te zoeken of een vliegtuigmaatschappij de mogelijkheid biedt om tickets te annuleren en je niet het risico loopt dat je te laat bent om te annuleren.  Je hebt een Paypal account nodig om van deze dienst gebruik te maken.

 

 

5 Comments

  • annalaagland@hotmail.com' Anna zegt:

    Ik word altijd gecontroleerd, omdat ik pas 17 ben. Ik had er nog nooit aangedacht dat het niet hebben van zo’n bewijs nog voor problemen kon gaan zorgen. Bedankt voor de tips!

  • info@yvonnevanderlaan.nl' Yvonne zegt:

    Haha, nummer 1 hebben we 2 keer gedaan. 1 Keer kwamen we ermee weg en werd ons niks gevraagd, maar die andere keer kregen we het toch behoorlijk warm toen het wel gevraagd werd. Dit was net voordat IEDEREEN een mobiel mee had op reis en ik heb met een stalen gezicht beweerd dat we een vlucht hadden geboekt en dat ik het wel even wilde laten zien op de computer van die mevrouw (stond zelfs al half achter de balie, zo behulpzaam was ik). Gelukkig geloofde ze me toen op m’n blauwe ogen… eenmaal om het hoekje even heeeel diep adem gehaald. :)

  • Goed artikel! Veel mensen, inclusief wij zijn deze problemen al een keer tegen gekomen. En dat is geen pretje op het vliegveld haha 😉

  • ingridcompernolle@hotmail.com' Ingrid zegt:

    Als es twee overnachtingen moeten bewijzen in Cuba; twee geboekt, nadien eentje geannuleerd en bewijs getoond van de twee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *