6 tips voor als je een enkele reis hebt geboekt

door Chantal
aantonen-land-verlaat-reis-enkeltje

Als je langere tijd op reis gaat en je de datum waarop je weer naar huis gaat nog niet wil vastleggen, kan het handig zijn om een enkele reis te boeken. Je hebt op deze manier alle vrijheid om te bepalen hoe lang je over je reis wilt doen. Er kleeft echter wel een nadeel aan deze oplossing. Het kan namelijk zo zijn dat je gevraagd wordt aan te tonen wanneer je het land van bestemming weer verlaat.  Als je dan geen uitreisbewijs of ‘proof of onward travel’ zoals in het Engels wordt genoemd, kan laten zien, kan je in het ergste geval toegang tot het vliegtuig geweigerd worden.

Wie controleert of ik kan aantonen dat ik een land verlaat?
Als je gevraagd wordt om een uitreisbewijs, is dit vaak al op het moment voordat je het vliegtuig instapt door een medewerker van de vliegtuigmaatschappij. Het schijnt zo te zijn dat een vliegtuigmaatschappij jou weer kosteloos mee terug moet vliegen als ze je afzetten in een land waar je de toegang geweigerd wordt, omdat je niet kunt aantonen wanneer je het land verlaat. Uiteraard wil een vliegtuigmaatschappij dit risico niet lopen aangezien ze dit een stoel in het vliegtuig kost.  Een andere mogelijkheid is dat je documenten moet tonen aan de grensovergang wanneer je over land een land binnenkomt (en dus niet met het vliegtuig). Dit gebeurt voornamelijk in Costa Rica en Panama.

Karin: ik wilde de grens oversteken van Nicaragua naar Costa Rica en moest een ticket het land uit laten zien. Toen ik dat niet kon, mocht ik het land niet in. Uiteindelijk heb ik met veel moeite toch een visum voor 7 dagen gekregen.

Word ik altijd gevraagd om uitreisbewijs?
Medewerkers van vliegtuigmaatschappijen of aan de grensovergang gaan redelijk willekeurig met het checken van een uitreisbewijs om. Zo kan het zijn dat degene voor jou in de rij nergens om gevraagd wordt, maar jij wel. Het lastige is dus dat je nooit van te voren weet of je een uitreisbewijs moet laten zien. Als je het van tevoren vraagt aan de vliegtuigmaatschappij zullen ze bijna altijd antwoorden dat een uitreisbewijs inderdaad nodig is, dat betekent echter niet dat het ook altijd gecontroleerd wordt.

Is een retourticket voldoende bewijs dat ik een land verlaat?
Niet alleen als je met een enkeltje reist kan het reizen zonder uitreisbewijs een probleem opleveren. Ook met een retourtje voor een langere periode waarvan de datum van de terugvlucht verder in de toekomst ligt dan de tijd die je in het land mag verblijven (vaak 30 of 90 dagen), kan je om een uitreisbewijs binnen die periode gevraagd worden.

Wat kan ik doen als ik geen uitreisbewijs heb?

Hoewel het niet mogen boarden van je vlucht natuurlijk de grootste nachtmerrie van elke reiziger is, is het niet hebben van een bewijs dat je het land van bestemming verlaat nog geen reden tot paniek. Je kunt verschillende dingen doen:

1 | Neem de gok

De oplossing voor de stressbestendige reiziger; neem een gokje en hoop dat je niet om een uitreisbewijs wordt gevraagd. Zorg dat je ruim van te voren op het vliegveld bent en incheckt, zodat je alsnog terplekke een ticket kunt boeken wanneer er toch om gevraagd wordt. Online op je eigen telefoon of computer (kan tricky zijn in het buitenland als het internet het laat afweten) of als je overdag vliegt bij een van de balies op de luchthaven.

2 | Boek een busreis naar een buurland en reserveer een hotel in een buurland

Dit is de eenvoudigste manier om aan te tonen dat je een land zult verlaten, maar let op deze manier wordt niet altijd geaccepteerd. Of dit werkt of niet hangt af van de medewerker die jou om een uitreisbewijs vraagt; als deze een goede dag heeft laat hij je met een beetje geluk door op deze manier.

3 | Een nep vliegticket maken

Als je een beetje handig in Photoshop bent kun je de bestemming of datum van een ticket dat je eerder hebt gekocht wijzigen. Een andere optie is om een screenshot van een reservering net voor de ‘betalen’ stap te bewerken. Dit is een goedkope maar risicovolle optie. Als men erachter komt dat je ticket nep is, dan is het missen van je vlucht nog je minste zorg.

Rene: Ik vloog naar Zuid-Afrika en liet het nepticket dat ik had gemaakt zien aan de medewerker van de vliegtuigmaatschappij. Vervolgens belde de medewerker de betreffende luchtvaartmaatschappij om het te controleren en kwamen ze er achter dat ik helemaal geen ticket geboekt had. M’n vlucht vertrok al bijna dus het was te laat om alsnog een ticket te boeken waardoor ik mijn vlucht miste. 

4 | Boek een ticket

Het boeken van een ticket het land uit is de eenvoudigste optie. Dit hoeft niet per se een ticket terug naar Nederland te zijn, maar kan ook een ticket naar een ander land zijn. Door het aanbod van lowcost airlines overal ter wereld hoeft zo’n ticket helemaal niet duur te zijn. En mochten je plannen wijzigen kun je altijd nog besluiten het ticket niet te gebruiken.

Ga je langer dan 3 maanden op reis? Kies een verzekering die jouw volledige reis dekt. Lees ook Welke reisverzekering is geschikt voor backpacken?

5 | Boek een ticket dat je kunt annuleren

Er zijn verschillende vliegtuigmaatschappijen die de mogelijkheid aanbieden om een ticket te boeken dat je binnen een bepaald aantal uur kunt annuleren. Let wel altijd goed op de kosten; er kunnen bijvoorbeeld administratiekosten van toepassing zijn.

Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen zoals Delta, United Airlines en Spirit hebben bijna allemaal de mogelijkheid om binnen 24 uur zonder enige kosten je reis te annuleren, dit is namelijk bij wet verplicht in Amerika. Bij American Airlines werkt het net iets anders, hier moet je bij betalen kiezen voor de optie ‘hold’. Let er wel op dat je de vlucht eerder boekt dan 7 dagen voor vertrekt anders gaat deze regeling niet op.

6 | ‘Huur’ een ticket via Onward Ticket

Onward Ticket is een website die voor 14 dollar een ticket voor je boekt. Je ontvangt je reservering binnen 2 minuten en na 48 uur wordt het ticket automatisch geannuleerd. Makkelijk omdat je dus niet zelf hoeft uit te zoeken of een vliegtuigmaatschappij de mogelijkheid biedt om tickets te annuleren en je niet het risico loopt dat je te laat bent om te annuleren.

Als je een reservering nodig hebt die langer geldig is, kun je er voor kiezen dat het ticket na 2 weken wordt geanuleerd in plaats van 48 uur. Voor die optie betaal je iets meer. 

Op de website kan je zelf aangeven voor welke route je een ticket wil boeken. Vervolgens ontvang je een PDF-document met de door jou gekozen route en een PNR-code (Passenger Name Record). Je hebt een creditcard of Paypal account nodig om van deze dienst gebruik te maken. 

Een reservering bij Onward Ticket maak je via deze link.

Lees meer

47 reacties

Anna september 7, 2016 - 8:50 am

Ik word altijd gecontroleerd, omdat ik pas 17 ben. Ik had er nog nooit aangedacht dat het niet hebben van zo’n bewijs nog voor problemen kon gaan zorgen. Bedankt voor de tips!

Reply
Yvonne september 14, 2016 - 2:48 pm

Haha, nummer 1 hebben we 2 keer gedaan. 1 Keer kwamen we ermee weg en werd ons niks gevraagd, maar die andere keer kregen we het toch behoorlijk warm toen het wel gevraagd werd. Dit was net voordat IEDEREEN een mobiel mee had op reis en ik heb met een stalen gezicht beweerd dat we een vlucht hadden geboekt en dat ik het wel even wilde laten zien op de computer van die mevrouw (stond zelfs al half achter de balie, zo behulpzaam was ik). Gelukkig geloofde ze me toen op m’n blauwe ogen… eenmaal om het hoekje even heeeel diep adem gehaald. 🙂

Reply
Salt in our Hair oktober 14, 2016 - 8:57 am

Goed artikel! Veel mensen, inclusief wij zijn deze problemen al een keer tegen gekomen. En dat is geen pretje op het vliegveld haha 😉

Reply
Alleenopreis oktober 16, 2016 - 12:41 pm

Thanks! Altijd goed mee weg gekomen tot nu toe of ook wel eens voor vervelende
verrassingen komen te staan?

Reply
Ingrid januari 16, 2017 - 11:54 am

Als es twee overnachtingen moeten bewijzen in Cuba; twee geboekt, nadien eentje geannuleerd en bewijs getoond van de twee.

Reply
Iris november 29, 2017 - 3:01 pm

Hi, per 10 februari vlieg ik naar Buenos Aires om vanuit daar naar boven te reizen naar Colombia. Ik heb alleen een enkeltje geboekt, aangezien ik niet weet hoelang ik hierover ga doen. Wat is wijsheid om dit aan te pakken? Ik reis in mijn eentje en wil niet voor moeilijkheden komen te staan..

Reply
Wichert februari 2, 2018 - 2:03 pm

Per 14 februari vlieg ik naar Bangkok met een enkeltje. Ik heb voor Vietnam een visa on arrival aangevraagd die per 1 maart ingaat naar Hanoi. De ticket heb ik nog niet geboekt, zou dit genoeg kunnen zijn om te laten zien?

Reply
Alleenopreis februari 3, 2018 - 8:25 pm

Hoi Wichert, dat durf ik je niet te zeggen. Ligt ook een beetje aan de medewerker die je voor hebt, hoe streng die persoon is. Als je 100% zeker wilt zijn, zou ik ook de vlucht alvast boeken. Wat je eventueel nog kunt doen is ervoor zorgen dat je extra vroeg op het vliegveld bent, zodat je ter plekke nog een ticket kan boeken als je er om gevraagd wordt.

Reply
Eefje februari 18, 2018 - 3:32 pm

Hoi!

a.s. vrijdag vertrek ik op solo reis naar Midden Amerika en Canada.
Nu heb ik een ticket van Amsterdam naar Mexico waarna ik in Midden Amerika alles per bus wil bereizen. Dan heb ik een ticket geboekt vanuit Panama naar Canada en vanuit Canada terug naar Amsterdam. Zou dit voldoende zijn bij de grenzen? ik wil de volgende landen bezoeken : Mexico, Belize, Guatemala, Honduras, Nicaragua Costa Rica & Panama…

Reply
Alleenopreis februari 19, 2018 - 2:18 pm

Hoi Eefje, dat kan ik je niet met 100% zekerheid zeggen. In principe is het zo dat op Schiphol een medewerker van de vliegtuigmaatschappij aan jou zou kunnen vragen om een bewijs dat je Mexico binnen 180 dagen verlaat (voor Mexico is het 180 dagen voor veel andere landen 90 dagen). Mocht je een overstap hebben in de VS, dan kunnen ze je ook daar er om vragen. Verder is de kans bij de grens van Costa Rica vrij groot dat je om een uitreisbewijs gevraagd wordt, als je geluk hebt gaat de betreffende medewerker akkoord met een ticket vanuit Panama naar Canada binnen 90 dagen maar er is zeker ook een kans dat niet geaccepteerd wordt. Het hangt vaak een beetje af van de persoon die je treft.

Reply
Yeliz februari 28, 2018 - 6:45 pm

Hoi,

Eind april vlieg ik samen met mijn zus naar Bangkok om vervolgens die dag later de bus te pakken naar Cambodja.
Wij kiezen bewust voor de bus omdat dit goedkoper is maar kunnen daardoor geen visum aantonen bij vertrek omdat die alleen online te koop zijn als wij met het vliegtuig richting Cambodja gaan.
Denk je dat een busticket bewijs en overnachting in Cambodja genoeg is?

Reply
Alleenopreis maart 1, 2018 - 4:54 pm

Dat zou best kunnen, maar ik kan dat niet met zekerheid zeggen. Ik zou in ieder geval zorgen dat je vroeg aanwezig bent voor je vlucht, mochten ze om extra bewijs vragen kun je altijd ter plekke nog iets boeken.

Reply
Fleur maart 18, 2018 - 9:12 am

Hoi!

Vanaf midden april wil ik voor drie maanden gaan reizen. Ik wil eerst naar Panama vliegen, daar een aantal weken verblijven en vanuit daar de boot nemen naar Colombia.
Als ik een retourticket boek (heen vlieg naar Panama en terug via Colombia naar amsterdam) zou dat voldoende zijn?
Ik hoor het graag:)

Groetjes Fleur

Reply
Alleenopreis maart 18, 2018 - 11:36 am

Hoi Fleur, dat zou inderdaad voldoende moeten zijn als je alleen binnen die 2 landen reist en je terugvlucht binnen 90 dagen is. Veel plezier!

Reply
Susan Rohde maart 26, 2018 - 8:47 am

Hallo,

Fijn artikel. Wij zitten met het volgende: morgen vliegen we naar Rio de Janeiro. Echter vliegen we niet vanaf Brazilie weer terug naar Nederland. We hebben wel een ticket van Buenos Aires naar Santiago en van Ecuador weer naar Nederland. Dit allemaal binnen 90 dagen. Zou het voldoende zijn om deze te laten zien om Brazilie binnen te komen? Of is het wijs om een busticket van Iguazu naar Buenos Aires te boeken? Deze busreis willen we sowieso maken maar is online veel prijziger.

Hoor graag snel en alvast bedankt!
Susan

Reply
Alleenopreis maart 26, 2018 - 9:18 am

Hoi Susan, moeilijk om iets over te zeggen. In principe moet je kunnen aantonen dat je Brazilië binnen 90 dagen verlaat, mocht je toevallig een hele strenge medewerker tegen het lijf lopen dan kan dat dus een probleem zijn maar het kan ook zijn dat ze wel genoegen nemen met je ticket vanuit Argentinië. Ik zou er sowieso voor zorgen dat je morgen op tijd op het vliegveld aanwezig bent zodat je nog iets kunt regelen als je er om gevraagd wordt voor vertrek.

Reply
Renske juni 27, 2018 - 5:27 pm

Hoi! Vraag: moet ik het ticket echt boeken via KLM bijvoorbeeld of alleen reserveren?

Reply
Monique augustus 21, 2021 - 9:00 am

Wat top deze tips. Ik ben nml van plan mijn baan op te zeggen en te gáán waar mijn neus mij brengt als de Covid het toelaat.
Super bedankt want weet niet of ik dit wel goed had beseft

Reply
Ilse juli 15, 2018 - 6:47 am

Hoi, bedankt voor dit artikel. Heel helder! Ik vroeg me alleen nog af of het boeken van een goedkoop ticket om aan te tonen dat ik het land ook weer verlaat random kan zijn. Ik ga naar Mexico en kan ik dan het goedkoopste vliegticket ergens ter wereld (bijv. In Azië) boeken om aan te tonen dat ik binnen 180 dagen Mexico weer verlaat. Of moet ik echt een goedkoop ticket boeken vanaf Mexico? En heb je eventueel tips van vliegtuigmaatschappijen en vluchten die als goedkoop te boek staan of bijv. een veelgebruikt en betaalbaar busticket.
Alvast bedankt,
Ilse

Reply
Alleenopreis juli 15, 2018 - 9:59 am

Hoi Ilse, je moet kunnen aantonen dat je dat specifieke land, in dit geval Mexico binnen de vastgestelde periode verlaat. Aan een willekeurige vlucht op een ander continent heb je dus niets. In het artikel staan een aantal tips die ook voor Mexico te gebruiken zijn. Ook zou je eens op de website van busmaatschappij ADO kunnen kijken.

Reply
Jo juli 19, 2018 - 8:18 am

Hi,

Ik vlieg binnenkort naar San Jose Costa Rica om daar vervolgens met de bus naar Bocas del Toro te gaan. Hier blijf ik tenminste 3mnd. Aangezien ik nog niet weet of ik dan terug naar NL ga, nog een tijdje in Bocas blijf of dat ik nog verder wilt reizen wil ik een enkeltje kopen. Wat kan ik verwachten? Is het wijs om alvast een retour busticket te kopen? Zodat ze zowel in costa rica als Panama zien dat ik weer vertrek? Alvast bedankt!

Reply
Alleenopreis juli 23, 2018 - 4:51 pm

Beide landen staan als vrij streng bekend dus ik zou zeker voorbereidingen treffen. Met een beetje geluk is een busticket inderdaad voldoende, maar kan ook zijn dat je om een vliegticket gevraagd wordt. Dat weet je nooit helemaal zeker van te voren.

Reply
Tessa augustus 16, 2018 - 12:40 pm

Hoihoi!

Ik vlieg morgen naar Vietnam toe, maar heb nog geen doorreisticket. Is een ticket naar Bangkok via Thai Airways écht geannuleerd zonder gekke kosten? En ik zie deze optie niet online staan. Heb jij misschien enig idee hoe ik dit kan aanpakken? 🙂

Reply
Hanneke september 7, 2018 - 2:30 pm

Ik reis eind deze maand naar Peru/ Lima en ik wilde eigenlijk zo’n nepticket maken maar ik lees nu dat ze dat in sommige gevallen dus toch wel checken (op een andere site had ik gelezen dat ze dit eigenlijk nooit doen).
Anyways, heb dus besloten dat ik toch maar een uitgaand ticket ga boeken.
Wat ik me nu afvraag, ik ga met de bus van Peru naar La Paz in Boliva. En vanaf La Paz vlieg ik naar Santa Cruz.
Moet je voor binnenlandse vluchten ook weer een bewijs laten zien dat je het land uitgaat? Of checken ze dat alleen als je met een vlucht uit een ander land aankomt?

Reply
Alleenopreis september 12, 2018 - 11:52 am

Hoi Hanneke, voor een binnenlandse vlucht hoef je dat niet te bewijzen. Inderdaad alleen als je vanuit een ander land aankomt.

Reply
Mabel oktober 26, 2018 - 4:00 pm

Hoi,
Ik vlieg binnenkort naar india voor ongeveer anderhalve maand. Nu wil ik een e visum aanvragen. bij binnenkomst india 60 dagen geldig.
Nu wil ik ook een enkel vliegticket boeken. Op veel plekken lees ik dat er vaak niet moeilijk gedaan wordt om een enkel ticket. maar ja, hoe groot is het risico dat toch om een retourticket wordt gevraagd, of ik eventueel geweigerd wordt? Dit aangezien het ook als voorwaarde genoemd wordt. Anders misschien toch verstandig een regulier visum voor india aan te vragen? Dan had ik begrepen dat je een jaar krijgt. En een single ticket wel geaccepteerd wordt? Ik hoop dat jullie me hier wat duidelijkheid in zouden kunnen geven.

Reply
Alleenopreis oktober 28, 2018 - 10:40 am

Hi Mabel, ik heb geen ervaring met het aanvragen van een e-visum of regulier visum voor India. Hoe groot de kans is dat je om een retourticket gevraagd wordt, kan niemand je vertellen. Die mogelijkheid is er en weet je simpelweg niet van te voren. Als je niet een van de voorzorgsmaatregelen uit dit artikel neemt, neem je dus een gok. Misschien kan de ambassade van India in Den Haag je vragen beantwoorden over het e-visum en reguliere visum.

Reply
Emmanuel november 9, 2018 - 5:00 am

Wij vlogen deze week naar Bali met een enkele vlucht, met het idee ons visum te verlengen en later via land of boot het land te verlaten. Na wat opzoeken las ik over deze “proof of onward travel” en besloot ik om toch iets van bewijs te verzien. Dus heb ik via BestOnWardFly 2 tickets geboekt van Bali naar Singapore, binnen de 30 dagen, wat de vereiste is voor het standaard visum voor Indonesië. Alles samen heeft dat 27 euro gekost (enkel met PayPal te betalen) en kreeg ik ong een half uur na de aankoop 2 vluchtreservaties per mail. De pdf in bijlage ziet eruit als een normale vluchtreservatie. Ik heb ook gecontroleerd via de website van Singapore Airlines en ik kon de reservatie daar bekijken, dus het ging zeker om een echte reservatie. Na 48h vervalte deze reservatie.

Was het nodig? Geen idee, er is wel naar gevraagd, maar of ik me er op een andere manier had kunnen uitpraten, kan ik dus niet weten. Hier een overzicht van de vlutchten en de vragen die we kregen:

Madrid – Amsterdam: enkel gevraagd of we binnen de 30 dagen vertrekken, geen bewijs gevraagd.
Amsterdam – Xianmen (china): idem
Xianmen – Bali: gevraagd wanneer we vertrekken en om de reservatie te zien die dit aantoont. Deze heeft er toch een aantal minuten zitten naar kijken, hier was ik wel blijk dat ik de reservaties had.

Dit waren vragen van personeel van de luchtvaarmaatschappijen.

In de luchthaven van Bali hebben we het VOA gevraagd, dat verlengbaar is. Daar vroegen ze ook of we op tijd gaan vertrekken, ik heb ja gezegd en dat was voldoende in dit geval.

Reply
Geert december 1, 2018 - 2:41 pm

Onze zoon vertrekt binnenkort naar Thailand .. verdere plannen nog onbekend. Als ik het goed begrijp zou een ticketje naar bvb Vietnam volstaan om aan te tonen dat hij tijdig land zal verlaten. Bestaat echter niet het risico dat men zal vragen om aan te tonen dat hij vietnam binnen zal mogen (dus over visum Vietnam beschikt)? Want heeft hij niet …

Reply
Alleenopreis december 2, 2018 - 3:04 pm

Als je dat risico wil uitsluiten, zou je voor een ticket naar Maleisië kunnen kiezen i.p.v. Vietnam.

Reply
Andy februari 10, 2019 - 2:11 pm

Hoi,
over enkele dagen vlieg ik van Schiphol naar Colombo (Sri Lanka) met Frankfurt en Delhi als stops. Nu wil ik een ticket boeken via Expedia om een bewijs van vertrek te hebben en de ticket binnen 24 uur in te trekken en mijn kosten terug te vragen. Aangezien ik een tijdje lang moet vliegen en moet wachten op de airports, wil ik mezelf meer tijd geven om mijn ticket van Expedia in te trekken. Dit ivm onvoorziene omstandigheden.
Nu is mijn vraag: in welk land moet ik het bewijs van vertrek laten zien?
1: in Schiphol, omdat dat het eerste vertrekpunt is?
2: in Frankfurt, omdat ik via hier buiten Europa vlieg?
3: in Delhi, omdat deze airline mij daar brengt waar ik het Visum voor wil aanvragen?

Alvast bedankt:)

Reply
Alleenopreis februari 10, 2019 - 6:43 pm

Dat hangt er ook een beetje vanaf of het losse tickets zijn of dat je de reis als 1 ticket hebt geboekt. Ik vermoed dat laatste en dan zou de vliegtuigmaatschappij je er in principe al op Schiphol naar kunnen vragen. Maar inderdaad ook op Frankfurt of Delhi zou het kunnen dat ze er naar vragen. En misschien ook wel op al deze plekken niet. Dit weet je eigenlijk nooit van te voren. Goede reis!

Reply
Julia februari 20, 2019 - 12:52 am

Hoi,

Wij vetrekken morgen nacht naar Nicaragua. Ik heb echter alleen een ticket binnen de 90 dagen maar van Cartegena naar Washington D.C. Denk je dat dit voldoende bewijs is?

Reply
Alleenopreis februari 20, 2019 - 4:34 pm

Hi! Ik zat in dezelfde situatie (ik ging naar Nicaragua en zou vanaf Colombia naar Nederland vliegen) en werd ook gevraagd naar een uitreisbewijs. In eerste instantie werd dat niet als voldoende bewijs gezien. Er werd een manager bijgehaald en uiteindelijk mocht ik toch door, maar dat was echt een gelukje.

Reply
JP februari 24, 2019 - 10:20 am

Hallo,

Ik heb een enkeltje geboekt naar Mexico en ik vertrek op 9 maart, ik weet echter nog niet wanneer ik terug wil. Wel weet ik zeker dat ik binnen 180 dagen weer thuis ben, aangezien ik in september begin met mijn nieuwe studie. Kan ik met een bewijs van inschrijving van een studie voor september geldig aantonen dat ik het land weer ga verlaten, of zal ik ook een terugvlucht moeten boeken?

Reply
Wouter maart 14, 2019 - 11:53 am

Hallo,

Ik ben van plan om naar Colombia en Peru te gaan. Ik zit te denken om een retourticket te boeken die heen van Amsterdam naar Bogota gaat en terug van Lima naar Amsterdam. Na ongeveer een maand wil ik dan met bus/vliegtuig van Colombia naar Peru gaan, maar dit leg ik nog niet vast. Is het dan voldoende bewijs dat ik Colombia weer uit ga? (Ik kan namelijk laten zien dat ik twee maand later via Peru weer terug ga naar Nederland)

Reply
Alleenopreis maart 16, 2019 - 8:48 pm

Eigenlijk heb je bewijs nodig dat je Colombia verlaat, maar in de praktijk hangt het gewoon heel erg af van de persoon die je er om vraagt. Ik kan je dus helaas niks garanderen.

Reply
Irene maart 19, 2019 - 8:52 pm

Mijn dochter gaat van eind september tot eind december/ begin januari naar Bali. Dit is langer dan 60 dagen. Nu wil zij in Nederland een visum voor 60 dagen regelen bij de ambassade. Eenmaal in Bali wil ze dan voordat de 60 dagen afloopt één dag of paar dagen naar Singapore om vervolgens weer naar Bali te vliegen en daar op het vliegveld bij de douane een Visa On Arrival te halen. Deze is voor een periode van 30 dagen en kan dan nog 1x verlengt worden met 30 dagen, waardoor je dus weer 60 dagen op Bali kunt blijven. Het visum verlengen wil ze dan bij een van immigratiekantoren op Bali doen.
Nu heb ik alleen een vraag over de tickets. Kan ze gewoon een retour ticket naar Bali boeken 24 september en retour bijv. 4 januari en een retour ticket naar Singapore bijv. half november of moeten dit allemaal enkele tickets zijn. Ben niet op de hoogte van feit of je bij het boeken van een retour ticket 2 apparte documenten krijgt of dat dit op één document komt te staan. Als dit op één document staat kunnen ze zien dat ze langer dan 30/60 dagen verblijft of is dit geen probleem.

Reply
Wouter augustus 21, 2019 - 11:46 am

Als ik een uitgaand vliegticket nodig heb, boek ik altijd via Expedia.com (de Amerikaanse Expedia-site). Hier kun je gratis binnen 24 uur annuleren.

Reply
Fred oktober 6, 2019 - 1:09 pm

Mijn vrouw(colombiaanse) en dochter (nederlandse&colombiaanse) reizen 14 okt. vanuit Colombia via heathrow naar Schiphol met een enkeltje. Zij zullen niet binnen de 90 dagen uit Nederland vertrekken omdat ze hier gaan wonen. Maar na het lezen van je website, vraag ik mij of of ze wel het vliegtuig word ingelaten met allee een enkeltje op zak. Is het dan beter om via best fly onward 2 tickets te boeken die aantonen dat ze het land binnen 90 dagen vertrekken? Want van het IND in Nederland mag mijn vrouw in afwachting van haar proces hier zelfs illegaal verblijven. Ik hoor graag van je

Reply
Alleenopreis oktober 7, 2019 - 8:23 am

Hoi Fred, dat is wel een hele specifieke situatie. Dit blog is geschreven voor toeristen/backpackers, niet voor mensen die zich in een ander land willen vestigen. Misschien hebben ze bij het IND een antwoord op je vraag. Succes!

Reply
Monique augustus 21, 2021 - 9:05 am

Wat top deze tips. Ik ben nml van plan mijn baan op te zeggen en een poosje mijn neus te volgen op reis als de Covid dit weer toelaat. Ik weet niet of ik hier voldoende bij stil had gestaan dus superbedankt.

Reply
egje september 25, 2022 - 6:11 pm

hallo als eerste dank voor dit artikel .nu de vraag ,
ik vlieg naar de philipijnen 6 janurie 2023 met etihad met retour ticket voor 10 febuari wat meer is dan de 30 dagen die we daar mogen zijn.maar in de philipijnen kan men de visa verlengen.
als ik een enkeltje koop van manila naar bv sigapore voor 19 januari is dat dan genoeg bewijs?voor boarding ?

Reply
Chantal oktober 17, 2022 - 1:38 pm

Je moet kunnen bewijzen dat je het land verlaat, dus als je een ticket hebt naar een ander land kun je dat aantonen.

Reply
Marieke november 3, 2022 - 12:17 pm

Hoi! Ik heb een vraagje. Kan ik ook het ticket boeken, het e-ticket downloaden als bewijs van mijn terugvlucht, het vervolgens kosteloos annuleren, en dan alsnog mijn bewijs van terugvlucht gebruiken om te laten zien dat ik het land weer ga verlaten? Kan de douane zien dat de vlucht geannuleerd is?
Of is het beter als ik de vlucht pas annuleer nadat ik het ticket heb laten zien bij de douane?

Reply
Chantal november 3, 2022 - 4:54 pm

Ha Marieke, ik durf je niet te zeggen wat de douane wel of niet kan zien.

Reply
Ton maart 12, 2023 - 9:11 am

Hoi,
We gaan naar Thailand en willen daar wat langer dan de 45 dagen visumvrij die sinds oktober 2022 toegestaan zijn. Nu kan ik wel een doorreis ticket maken, zodat ik binnen 45 dagen Thailand verlaat, maar bij de eerste binnenkomst krijg ik toch een stempel in mijn paspoort met datum van Entry. Zodra ik het land daadwerkelijk na die 45 dagen verlaat, ziet men toch bij de douane dat ik langer dan 45 dagen visumvrij ben gebleven? Hoe verloopt dit? Of zie ik iets simpels over het hoofd

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.