Alleen backpacken? 5 tips van vrouwen die je voorgingen

door Chantal
Alleen backpacken vrouw

Ben je van plan binnenkort alleen te gaan backpacken? Wat een goed idee! Van te voren kan het idee van alleen backpacken best spannend zijn. Dat is logisch. Maar echt; veel backpackers reizen alleen en tijdens het backpacken ontmoet je al snel andere mensen, zeker als je in hostels slaapt of bij locals thuis.

Reis je voor het eerst alleen? Lees dan ook solo reizen voor dummies

Alleen backpacken als vrouw

Ook als vrouw kun je natuurlijk prima alleen de wereld rond reizen. Vrienden en familie reageren misschien wat bezorgd, maar je bent natuurlijk niet de eerste die zoiets doet. Deze vijf vrouwen gingen je voor en delen hun beste tip.

1 | Hanna

Alleen gereisd in: Indonesië, Noorwegen, Schotland, Maleisië, Singapore, Thailand, Cambodja en India

“De beste herinneringen heb ik overgehouden aan onverwachte gebeurtenissen en ontmoetingen, maar ook aan ontmoetingen met lokale jongeren via bijvoorbeeld de website Couchsurfing. Mijn tip is: maak contact met de bevolking en vertrouw op je intuïtie. Durf een praatje te maken en ‘ja’ op een uitnodiging te zeggen ook al past het misschien niet helemaal binnen je plannen.”

Backpacken vrouw

2 | Karin

Alleen gebackpackt in: Thailand, Maleisië, Indonesië, India, Nepal, Filipijnen, Bolivia, Mexico, Guatemala en Colombia

“Een nadeel van alleen reizen kan zijn dat je ook wel eens alleen eet. Niet zo gezellig natuurlijk. Als ik in een restaurant backpackers aan een tafel zie zitten, vraag ik wel eens een beetje brutaal of ik er bij mag komen zitten. Ik heb nog nooit ‘nee’ als antwoord gekregen en hier juist vaak hele leuke gesprekken en avonden aan over gehouden. Wees dus niet te verlegen!

Ook neem ik altijd een schriftje mee om mijn verhalen in op te schrijven. Zo kun je alle indrukken en herinneringen in je hoofd weer los laten na een drukke dag en ook plaatsnamen en andere details weer vergeten.”

Ga je voor langere tijd op reis, zorg er dan voor dat je goed verzekerd bent.
Lees ook: Welke reisverzekering is geschikt voor backpacken?

3 | Roselinde

Alleen gebackpackt in: Zuid-Afrika, Duitsland en Oostenrijk

Neem altijd initiatief. Zo zorg je dat je de situatie zelf in de hand hebt. Wil je onderweg leuke mensen ontmoeten? Wacht dan niet af tot iemand naar jou toe komt, maar begin zelf een gesprek. Vooral in hostels is dit heel normaal. Kom je vriendelijke locals tegen? Vraag dan naar hun favoriete plekken in de stad.

Deze tip geldt trouwens ook in minder leuke situaties. Vaak zijn mensen nieuwsgierig en vragen ze waarom ik als vrouw alleen op reis ben. Dat komt meestal uit een onschuldige hoek, maar een enkele keer kan het ook iemand zijn met vervelende bedoelingen. Word je aangesproken, terwijl je daar helemaal geen zin in hebt? Dan kun je ook het initiatief nemen om het gesprek te beëindigen. Onthoud dat je niemand iets verschuldigd bent; geen glimlach en ook geen uitleg.

Alleen backpacken Indonesie vrouw
alleen Backpacken vietnam

4| Cecelia

Alleen gebackpackt in: Thailand, Singapore, Vietnam, Indonesië, Suriname, Peru en Portugal

“Ervaar de cultuur van het land en laat verwachtingen en mogelijke oordelen die je hebt zo veel mogelijk los. Vergelijk niet alles met thuis, maar kijk met een open blik. Een van de dingen waar ik het meest van geniet op reis is het observeren van mensen; wat doen ze, waar gaan ze heen, hoe leven ze. Ik probeer me dan echt een voorstelling te maken van het lokale leven. Ook het idee dat er zoveel verschillende ideeën zijn over wat ‘normaal’ is als het gaat om bijvoorbeeld eten en drinken, werken, families en relaties vind ik prettig. Dat geeft mij echt een gevoel van vrijheid.

Laat je verrassen door wat je allemaal ziet en mee maakt. Zo vond ik het in Vietnam heel bijzonder om in een homestay samen met de oudste dochter van het gezin op het land bij hun huis bonen te plukken en te zien hoe zij daar vervolgens een heerlijke maaltijd mee maakte. Ik vind het leuk om echt iets mee te krijgen van haar leven; wie zijn haar vrienden, wat zijn haar dromen. Als ik kijk hoe haar zusjes spelen in de tuin van hun huis in het klein dorp in de bergen waar ze wonen, besef ik dat ze niet veel hebben maar wel gelukkig zijn. Dit zijn voor mij de meest bijzondere herinneringen aan mijn reizen.

Laat ook vooral je gevoel van stiptheid los. Is die bus of trein een keer te laat, loopt het een keer niet zoals je wil, so what? Een mooi verhaal voor thuis. Hoe dan ook, blijf genieten van het avontuur!”

5| Nicolien

Alleen gebackpackt in: China, Hong Kong, Colombia

“Neem naast die leuke hotpants ook een broek of rok mee die tot over je knie komt en eentje die je benen volledig bedekt. Met dat strapless topje wordt je natuurlijk prachtig bruin, maar stop ook een t-shirtje en iets met lange mouwen in je backpack. Meer bedekkende kleding beschermt je niet alleen tegen de zon maar ook tegen ongewenste aandacht van lokale mannen.”

En verder: gewoon gaan! Boek dat vliegticket, boek twee nachten in een hostel met goede recensies en laat het allemaal op je afkomen.

Op zoek naar meer tips over alleen reizen als vrouw? Lees dan ook mijn tips in Alleen reizen als vrouw

Lees meer

6 reacties

Sanne oktober 26, 2017 - 6:50 am

Leuke opzet zo met tips van anderen!

Reply
Jessica oktober 26, 2017 - 9:37 am

Wat leuk om te zien hoe verschillende vrouwen alleen rondreizen in zo veel diverse landen! Ik vind avondeten buiten de deur af en toe nog wel ongemakkelijk in m’n eentje, maar ontbijt en lunch vind ik juist heerlijk. Neem ik een boek mee of ik lees een krantje, werk wat notities uit voor verhalen of maak een praatje met de bediening. Ze hebben vaak erg leuke tips voor dingen die je kunt doen in de stad en de omgeving 🙂

Reply
Jenny oktober 27, 2017 - 7:36 am

Leuk om verschillende ervaringen te lezen! Ik vind het heerlijk om alleen op pad te gaan. Het is zo veel makkelijker om mensen te ontmoeten als je alleen bent.

Reply
anto oktober 28, 2017 - 3:20 am

Ik ben sinds afgelopen zomer voor het eerst sinds jaren weer alleen op reis gegaan en ik ben er nog niet uit of ik het altijd even leuk vindt. Het belangrijkste wat ik doe is inderdaad zoals hierboven genoemd op mijn intuïtie vertrouwen, die laat me zelden in de steek… groetjes uit Bali!

Reply
Alleenopreis oktober 28, 2017 - 9:03 am

Ik snap wat je zegt Anto. Het is natuurlijk ook wel weer even wennen als het voor het eerst in jaren is. En het is inderdaad niet altijd even leuk, maar dat geldt ook voor reizen met iemand anders 😉

Reply
Sanne november 1, 2017 - 9:33 am

Leuk om de ervaringen van andere vrouwen te lezen. Ik moet bekennen dat ik zelf nog nooit alleen op reis ben geweest. Soms speel ik weleens met het idee om een citytrip te maken alleen, naar mijn geliefde Stockholm bijvoorbeeld. Maar echte reizen maak ik liever met mijn man, wel zo gezellig. Maar als ik geen relatie had, zou ik waarschijnlijk ook alleen op reis gaan.

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.