Alleen eten in een restaurant

door Chantal
alleen eten restaurant

Een van de lastigste kanten van alleen reizen is waarschijnlijk het alleen eten. Het is natuurlijk niet zo, dat je altijd alleen eet als je alleen reist (hello travelbuddies!), maar het zal heus wel eens voorkomen. Tegenwoordig maak ik me er niet meer zo druk om, maar de eerste keer alleen eten in een restaurant voelde als een enorme stap uit mijn ‘comfort zone’. Het is echt iets waar je even aan moet wennen. Je kent het wel; dat gevoel dat andere mensen naar je kijken, misschien vinden ze je zelfs wel zielig… Er bestaat zelf een naam voor dit gevoel, het ‘spotlight effect’. Je bent zo druk met jezelf dat je denkt dat anderen zich net zo druk maken om jou. Maar dat is niet zo! Bummer, zo interessant ben je helemaal niet 😉 Mensen zijn gewoon lekker uiteten, verwikkeld in een gesprek of bezig met hun telefoon, maar niet met jou. Dus, bestel gewoon lekker waar je zin in hebt en geniet er van! En om de laatste twijfels weg te nemen, zes tips die alleen eten nog iets relaxter maken.

1. Keep calm and stick to the plan
Het is natuurlijk hartstikke leuk om rond te dwalen door een nieuwe stad en spontaan te bedenken waar je wilt eten. Maar als je het spannend vindt om alleen te gaan eten, kan het ook overweldigend zijn. Je loopt wat restaurantjes voorbij, de eerste is te druk, een volgende te leeg, de derde te duur. Je begint honger te krijgen en de twijfel slaat toe. Is dat alleen uiteten gaan nou wel zo’n goed idee… Zoek van te voren één of twee plekken uit die je leuk lijken om te gaan eten.

2. Neem een boek mee
Zeker wanneer je nog een beetje moet wennen aan het alleen uit eten gaan, is het fijn om iets om handen te hebben. Natuurlijk heb je altijd je mobiele telefoon bij je, maar wat dacht je van een boek of notitieboekje? Zo kun je tijdens het wachten een beetje lezen of iets schrijven over wat je die dag allemaal hebt meegemaakt. Je bent wat minder gefocust op je omgeving en het is nog leuk ook.

alleen uiteten met boek

3. Eat what makes you happy
Je gaat met een groep vrienden uiteten en de één heeft trek in sushi en de ander in pizza. Je dacht eigenlijk dat jullie Vietnamees gingen eten maar om het niet nog lastiger te maken, zeg je dat pizza of sushi voor jou allebei oké is. Herkenbaar? Een voordeel van alleen uit eten gaan is natuurlijk dat je geen compromis hoeft te sluiten. Jij gaat lekker eten waar jij zin in hebt, in het restaurant waar jij het liefst naar toe wil. Verwen je zelf een beetje met die chocolade brownie als toetje of een goed glas wijn bij het eten.

4. Lunchen op het terras
Volgens sommige mensen is lunch ‘the second most important meal of the day’ (na het ontbijt) dus ga eens een keer uitgebreid lunchen in plaats van dineren. Bijkomend voordeel is dat je in de zomer vaak lekker op het terras kan lunchen. Zonnebril op, lekker eten en ongestoord mensen kijken, does it get any better?

5. Keep it casual
Zelf ga ik het liefst eten in een restaurant met een informele setting. Geen gedekte tafels maar gewoon een leuk restaurantje of café. Lange tafels waar je met meerdere mensen aan kan zitten of een plekje aan het raam. Ook de bar is een fijne plek om te eten. Je kunt een praatje met de barman maken, zit niet zo pontificaal midden in het restaurant aan een eigen tafel en misschien schuiven er zelfs nog andere solo eters aan. Ben in je in Azië op reis? Dan is streetfood ideaal! Kleine kraampjes hebben vaak maar één of twee tafeltjes waar iedereen bij elkaar zit. Bovendien is het eten snel klaar dus je hoeft niet heel lang te blijven zitten.

eten aan de bar

alleen eten casual

6. Slaap in een hostel
Sowieso een goede tip voor als je solo reist, omdat je in een hostel nou eenmaal veel makkelijker andere mensen ontmoet. Maar daarnaast zijn er ook nog eens hostels die één of meerdere keren per week een gezamenlijk diner organiseren. Let hier op als je een hostel boekt, het staat meestal bij de omschrijving of in de reviews. Zo verbleef ik in de Algarve in een hostel waar twee keer per week door iedereen iets werd klaargemaakt uit zijn of haar land (ik had blokjes kaas 🙂 ) en in een hostel in Krakau waar ook regelmatig gezamenlijk gegeten werd. Bovendien hebben de meeste hostels een keuken, dus als je je echt niet comfortabel voelt in een restaurant kun je altijd nog zelf koken.

Hoe vind jij het om alleen uiteten te gaan? Heb je nog andere tips? Ik ben benieuwd, laat een reactie onder dit bericht.

Wist je dat uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat alleen uit eten of naar de bioscoop gaan veel leuker is dan wij van te voren geneigd zijn te denken? In het onderzoek werd aan 86 mensen gevraagd om zich voor te stellen alleen naar de de bios of een restaurant te gaan. Vervolgens gingen ze zowel alleen als samen met iemand anders. Uit de experimenten bleek dat ze zich alleen prima hadden vermaakt, veel meer dan ze van tevoren hadden verwacht. Sterker nog; iets samen met anderen doen bleek minder leuk te zijn dan de proefpersonen zich van te voren hadden ingebeeld. We onderschatten dus hoe leuk het is om alleen iets te gaan doen en tegelijkertijd overschatten we het plezier dat we hebben met anderen!

Lees meer

1 reactie

Helena januari 3, 2018 - 8:35 pm

Inmiddels vind ik het niet erg. Vaak vind ik inderdaad makkelijk aansluiting bij andere soloreizigers maar alleen aan een tafel vind is ook prima te doen. Hoef je ook niet te haasten met het maken van foodfoto’s😉

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.