Alleen reizen door Indonesië

door Jenny Smit
alleen reizen indonesie
Jenny Smit
Laatste berichten van Jenny Smit (alles zien)

“Ben je getrouwd?” Ik wijs naar de gladde ring aan mijn vinger en zie een ietwat teleurgestelde blik. In sommige delen van Indonesië is het niet gebruikelijk dat vrouwen alleen reizen. Toch kun je Indonesië prima bezoeken als vrouwelijke soloreiziger!

Backpacken in Indonesië: voor elk wat wils

Wist je dat Indonesië groter is dan Europa? Sommige backpackers denken na twee tot drie weken klaar te zijn met Indonesië – ik geloof daar niet in. Ik heb er gewoond en mijn tweede thuis gevonden en zelfs na meer dan tien reizen naar Indonesië blijf ik nieuwe dingen ontdekken.

Indonesië is divers. Elk eiland heeft zijn eigen cultuur en zelfs binnen eilanden zijn er verschillen. Indonesië heeft voor elk wat wils.


indonesie biakindonesie flores

Alleen reizen naar Bali

Wil je alleen op stap, maar vind je de eerste keer een beetje spannend? Misschien is Bali dan wel dé bestemming voor jou. Het eiland van de goden heeft een fijne sfeer. Terwijl het zuiden soms (onterecht) gezien wordt als een party eiland, zijn Canggu en Ubud heerlijke bestemmingen voor soloreizigers. In hippe cafés en koffietentjes kom je snel gelijkgestemde tegen. En na een dag vol mensen ontmoeten en nieuwe indrukken word je helemaal Zen tijdens een massage, yogaworkshop of duik in een ‘infinity pool’.

Ook op Java, Lombok en de Gili-eilanden kun je makkelijk nieuwe mensen ontmoeten wanneer je alleen naar Indonesië reist.

Alleen reizen voor gevorderden

Het centrale deel van Indonesië is mooi, bekend en wordt bezocht door vele backpackers. Toch kan ik juist oprecht genieten van Indonesië buiten de gebaande paden. Van trekkings maken naar inheemse stammen in Papua. Of op zoek gaan naar orang-oetans in Sumatra.

Mijn reis door Aceh in het noorden van Sumatra is een bijzondere reis. In de overvolle bus ben ik de enige vrouw zonder hoofddoek. In het dorpje Bireue klampt een vrouw op straat me aan: ze wil met me delen wanneer de pastoor zijn mis houdt (ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om te bekennen dat ik niet christelijk ben opgevoed…).

indonesie papua

Pas je een beetje aan

Indonesië is het grootste moslimland ter wereld. Je kunt er prima reizen als vrouw alleen, maar persoonlijk pas ik me graag een beetje aan.

  • Kijk uit met je linkerhand. De linkerhand is onrein in Indonesië, vooral onder moslims. De linkerhand gebruik je als je naar het toilet bent geweest…. Zonder wc-papier!
  • Kleed je gepast. In Indonesië hoef je geen hoofddoek om, maar het is wel zo beleefd om je kleding aan te passen aan de mensen om je heen. Zeker bij het bezoek aan religieuze plekken (tempels en moskeeën) horen schouders en knieën bedekt te zijn.
  • Om vragen te voorkomen zeg ik meestal dat ik getrouwd ben. Wel zo makkelijk. Soms draag ik een ring om mijn leugentje kracht bij te zetten.
  • Leer wat Indonesisch. Ik ben TOTAAL geen talenwonder, maar ik kan prima een gesprek in het Indonesisch voeren. De basis heb je snel geleerd en je hebt er heel veel profijt van!

Heb jij ook wel eens alleen door Indonesië gereisd? Hoe heb je dat ervaren en welk eiland is jouw favoriet?

 

Lees meer

1 reactie

Anoniem juni 25, 2020 - 9:25 pm

Leuk om je blog te lezen. Ik ga volgend jaar voor het eerst lang op reis, o.a. 4 weken naar Sumatra. Wat het voor mij juist extra spannend maakt is dat ik wél moslim ben (bekeerd). Die “ik ben getrouwd” ga ik onthouden! Haha die ring, fantastisch. Ik heb nooit dingen gedragen maar zal eens zo’n kauwgomballenmachine opzoeken 😉

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.