Alleen op reis? 6 tips

Alleen op reis tips

Alleen op reis

Hoewel ik al vaak alleen gereisd heb, blijft het altijd een beetje spannend. Een nieuwe omgeving, een andere taal en niemand om op terug te vallen. Aan de ene kant is dit juist precies het avontuur waar ik naar op zoek ben, maar aan de andere kant zijn er de twijfels. Kan ik dit wel? Is het wel veilig alleen? Zal ik snel andere mensen ontmoeten?

1. Bereid je voor
Als je nog geen bestemming hebt voor je reis, lees je dan goed in en bekijk of wat het te land te bieden heeft overeenkomt met wat je graag zou willen doen of zien. Maak je je zorgen over je veiligheid? Begin dan in een land met een goede reputatie, zo kun je een beetje wennen aan het alleen reizen. Een goede voorbereiding zorgt voor rust in je hoofd. Dat betekent niet dat je je reis tot in de puntjes hoeft uit te stippelen, maar het is wel fijn om voor de eerste dagen iets gepland te hebben. Boek vast een goed hostel voor de eerste twee nachten en eventueel vervoer van het vliegveld naar het hostel. Schrijf het adres op waar je overnacht. De batterij van je telefoon is misschien leeg na een lange vliegreis. Ruim van te voren uitzoeken welke inentingen je nodig hebt voor je bestemming scheelt ook een hoop last-minute stress!

2. Gebruik je gezond verstand
Alleen reizen is absoluut niet per definitie onveilig. Ten eerste ontmoet je onderweg veel mensen waar je samen mee optrekt, waardoor je dus niet alleen bent en ten tweede merk ik dat op de momenten dat ik wel daadwerkelijk alleen ben, ik ook veel oplettender ben. In de bus druk in gesprek met een vriendin kan het bijvoorbeeld zomaar gebeuren dat we de halte missen en in een onbekende wijk terecht komen maar in m’n eentje zal me dat niet zo snel overkomen. Wanneer je alleen reist, is het vooral belangrijk dat je je gezond verstand gebruikt. Doe geen dingen die je thuis ook niet zou doen. Wees voorzichtiger met drugs en alcohol. Hou contact met het thuisfront.

Lees meer over alleen reizen als vrouw

3. Zoek contact met andere reizigers
Vind je het een fijn idee om de eerste dagen van je reis samen met iemand anders door te brengen? Er zijn heel veel websites en Facebook groepen waar je voor vertrek alvast een oproepje kunt doen waarin je laat weten op welke dag je waar aankomt en dat je het leuk zou vinden om samen met iemand de stad te verkennen. Je kunt natuurlijk ook gewoon ter plekke een tour boeken of je inschrijven voor een free walking tour. Na een tijdje zal je zien dat het ontmoeten van andere mensen haast vanzelf gaat. Zeker als je ervoor zorgt dat je een open en positieve uitstraling hebt.

Lees ook 10 tips om contact te leggen als je alleen reist

4. Neem een EHBO-kit mee
Neem een goede EHBO doos mee op reis. Ik ben zelf geen fan van de standaard tasjes en maak altijd een eigen variant met in ieder geval paracetamol, diarreeremmers, ORS, Betadine en een thermometer. Ook stop ik er een pakje crackers en bouillon bij om iets te eten te hebben als ik ziek ben. Er is uiteindelijk altijd wel iemand die even voor je naar de supermarkt of apotheek wil, maar het is een fijn gevoel om te weten dat je jezelf kunt redden in geval van nood.

5. Reflecteer
Als je langere tijd op reis gaat, komt er vast een keer een moment dat het reizen niet zo leuk is. Je zit even niet lekker in je vel, het zit een beetje tegen of je mist thuis. Gebruik dit moment om na te denken en te reflecteren. Denk even terug aan waarom je deze reis juist ook alweer wilde maken. Schrijf op wat je dwars zit. Het gras lijkt altijd groener aan de overkant, wees realistisch en ga vooral nu niet het reizen met een vriend of vriendin idealiseren.

6. Relax
Alle begin is moeilijk. Misschien gaat het even niet zoals je wilt of had gehoopt. Zet jezelf niet onder druk, maar laat het los, ‘go with the flow’. Gun jezelf de tijd om aan een nieuwe omgeving of een nieuwe manier van reizen te wennen. Ga niet bij de pakken neerzitten en zorg voor afleiding. Trakteer jezelf af en toe op een fijne massage of een goed restaurant. Boek een leuke tour en vraag iemand om met je mee te gaan.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *