Alleen op vakantie in Portugal

door Chantal
Alleen op vakantie in Portugal

Afgelopen week was ik een weekje alleen op vakantie in Portugal. Ik boekte een ticket van Rotterdam naar Faro en had een fantastische week in de Algarve, de meest zuidelijke streek van Portugal. Normaal zou ik er eerder voor gekozen hebben een weekje naar Zuid-Spanje te gaan (ik ben gek op Andalusië) maar in de zomer is het daar zo warm dat ik besloot dit keer voor iets anders te kiezen. Nadat ik wat plaatjes van de Algarve in Google had bekeken en een betaalbaar ticket vond, besloot ik dat dit mijn vakantiebestemming werd!

Vliegveld Faro
Vanuit Nederland kun je vanuit zowel Rotterdam, Amsterdam als Eindhoven op Faro in de Algarve vliegen. Ik kwam ’s avonds laat aan en dus bracht ik mijn eerste nacht in Faro door. Vanaf het vliegveld rijdt er een bus naar het centrum voor €2,25. Een aanrader in Faro is Hostel 1878; een sfeervol hostel in een prachtig oud gebouw (uit 1878) met groot dakterras vlakbij het trein- en busstation van Faro. Faro zelf heeft een mooie oude binnenstad met leuke bars en restaurantjes, die zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Lagos
Vanuit Faro neem ik de trein naar Lagos (€7,30). Ik wist niet zoveel over Lagos, maar had al wel gezien dat veel mooie plekken in de Algarve in de buurt van Lagos lagen. Ik besloot daarom vijf nachten in Lagos te boeken en dat bleek een schot in de roos! Niet alleen de stad zelf vond ik sfeervol en gezellig maar ook het hostel waar ik verbleef was een heerlijke plek. Het Boutique Taghostel dat gerund wordt door de Portugese Filipa is gevestigd in een prachtig oud pand in het centrum van Lagos. Het heeft een leuke sfeer en groot terras waar je gemakkelijk andere mensen ontmoet. Het goedkoopst zijn de dorms voor vier of zes personen, maar er zijn ook ‘private rooms’. Het hostel is vrij rustig (zeker geen ‘party hostel’) en voelt al snel als thuis. Twee keer per week (woensdag en zondag) wordt er een diner georganiseerd waarbij iedereen iets maakt dat typisch is voor het land waar je vandaan komt. Zo ging ik bij de plaatselijke supermarkt op zoek naar een stuk Hollandse kaas en at ik die avond Koreaanse, Zuid-Afrikaanse, Franse, Griekse en Portugese gerechten.

Heb je niet eerder in een hostel overnacht en twijfel je of het iets voor jou is? Lees dan Wat is een hostel?

Portugal Tag Hostel

Taghostel Lagos

Strandvakantie

Vanuit het Tag hostel sta je binnen tien minuten lopen op het strand. Ik was enorm onder de indruk van de stranden in Lagos (en dan te bedenken dat ik net terug was uit de Filipijnen). Je hebt er de prachtige kleine strandjes met ruige kliffen en hoge golven zoals Praia Dona Ana en Praia do Camilo, maar ook het uitgestrekte Meia Praia dat meer te vergelijken is met de stranden in Nederland. Dit laatste strand is vanaf het hostel te bereiken met een kleine bootje dat je voor €0,80 aan de overkant van de rivier af zet. Lagos is een heerlijke bestemming voor liefhebbers van een echte strandvakantie!

Portugal strandvakantie

Praia do Camilo

Actieve vakantie

Hou je niet van hele dagen op het strand? Geen zorgen! In en rondom Lagos zijn ook meer dan genoeg sportieve activiteiten te ondernemen. Zo kun je een prachtige wandeling maken langs de kliffen naar de Ponta da Piedade en de vuurtoren of met een kajak alle baaitjes en grotten verkennen. Vanuit Lagos kun je ook de bus nemen naar de stranden aan de westkust van Portugal. Hier vind je twee prachtige routes genaamd de Rota Vincentina en de ‘Fishermen’s trail’. De Fishermen’s trail begint in Sagres helemaal in het zuiden en is maar liefst 300 km lang. Je kunt natuurlijk ook net als ik een stukje van deze trail lopen! Ik nam vanuit de Lagos de bus naar Odeceixe en liep eerst naar het strand, vervolgens een stuk langs de kliffen en verder naar het dorp Maria de Vinagre waar ik weer op de bus naar Lagos stapte. Let wel op dat deze bussen vaak maar 1 of 2 keer per dag vertrekken en vraag van te voren naar de vertrektijden.

Fishermen's trail Odeceixe

Fishermen’s trail bij Odeceixe

Vervoer
Over het algemeen kun je in de Algarve redelijk uit de voeten met het openbaar vervoer. Steden als Lagos, Portimao en Faro zijn goed te bereiken per zowel bus als trein. Als je van de gebaande paden gaat, merk je echter al gauw dat er een stuk minder keus is; vaak gaan er maar een of twee bussen per dag. Daarom kan het handig zijn om een auto of scooter te huren. Ik huurde een scooter voor 24 uur (een middag en een ochtend) en bezocht wat lastiger te bereiken stranden zoals Praia do Carvoeira, Benagil, Praia da Marinha en Praia dos Tres Irmaos. Als je een scooter huurt voor meerdere dagen kun je vaak een betere prijs krijgen!

Het eten
De Algarve is een paradijs voor de ‘foodies’. Er is een enorm aanbod van verse vis en schaaldieren en het is ook nog eens hartstikke betaalbaar. Je vindt er lokale gerechten zoals Cataplana (een stoofschotel vol vis, mosselen, garnalen en soms ook vlees), Arroz de Marisco (rijst met zeevruchten), kip Piri Piri (kip in pittige saus) en meer. Vergeet ook niet te de heerlijke Pasteis de nata, de bladerdeegtaart.

Portugal Lagos

Lagos

Hoogseizoen
Het hoogseizoen in de Algarve begint half juni en juli en augustus zijn de drukste maanden. Ik was er net voor het hoogseizoen en dat was fijn, want ik vond het al behoorlijk druk! Het weer was prachtig. ’s Avonds is het meestal wel erg fris in de Algarve dus het is aan te raden om ook een vest en lange broek mee te nemen.

Lees meer

24 reacties

Linda | travellersoftheworld juni 21, 2017 - 11:30 am

Dit ziet er echt prachtig uit zeg! Wat een mooie kust, dit zou ik graag zelf een willen bewonderen. Lagos klinkt leuk, maar ziet er ook heel fijn en sfeervol uit 🙂 Mooie foto’s ook van de geweldige kust!

Reply
Fleur juli 5, 2017 - 4:44 pm

Hey! Wat fijn dat je over het ov verteld. Ik wilde al een hele tijd meer hierover weten, maar weet niet goed waar dat te vinden. Hoe en waar koop je tickets? Boekte jij je hostels van te voren of ook ter plekke?
Portugal trekt mij ook! Ik wil daar echt graag heen dit jaar!

Reply
Alleenopreis juli 10, 2017 - 11:03 am

Hi Fleur! Als ik kort weg ga, boek ik de hostels meestal van te voren en als ik wat langer weg ga vaak ter plekke. Als ik niet zo veel tijd heb, wil ik namelijk geen tijd kwijt zijn aan het zoeken van een hostel. Nadeel is natuurlijk wel dat je ook wat meer ‘vast’ zit aan die planning. Met Google maps kan je ook wel wat informatie vinden over het openbaar vervoer. Heb je al een idee welke plaatsen je zou willen bezoeken? Porto en Lissabon zijn ook erg de moeite waard! Je kunt me ook mailen of contact opnemen via de Facebook pagina van Alleen op reis.

Reply
Lieselot januari 16, 2018 - 6:37 pm

Super artikel! Ben van plan om ook in mijn eentje te vertrekken, je post is echt super intressant! Hoe lang ben jij in Portugal geweest, en hoeveel heb je daar ongeveer uitgegeven?

Reply
Alleenopreis januari 17, 2018 - 12:36 pm

Dankje! Ik was er een week en de hostels waar ik sliep kosten ongeveer €25 per nacht. Het ticket was €140. Kosten van eten en drinken heb ik niet bijgehouden maar dat is niet zo duur in Portugal. Veel plezier!

Reply
Maarten maart 13, 2018 - 5:14 pm

Hallo auteur en mede-reizigers,

Over een maandje start ik met een nieuwe baan en ik wilde (daarom) nog even op reis gaan. Weekje weg. Low-budget. Ik heb een ontzettend betaalbaar retourticket gevonden en hop lekker van hostel naar hostel.

Om toch een beetje te oriënteren zocht ik op ‘alleen op reis naar Portugal’ en dit was mijn 1e hit. Ik was meteen overtuigd en heb net als jij 1878 hostel geboekt voor 2 dagen. Misschien blijf ik plakken, misschien ga ik nog wat verder trekken.

Dus dankjewel voor de inspiratie 😉

Over een paar weken laat ik weten hoe het was!

Groeten, Maarten

Dichtbij Eindhoven

Reply
Alleenopreis maart 13, 2018 - 7:00 pm

Wat leuk om te horen Maarten! Ben benieuwd hoe je het er vindt. Als je tijd hebt is het Tag hostel ook echt de moeite! Groetjes, Chantal

Reply
Maarten maart 17, 2018 - 2:04 am

Hey Chantal,

Mocht ik net als jij ook naar Lagos reizen, dan zal ik eens kijken bij Taghostel. Dankjewel voor de tip!

Groeten, Maarten

Reply
Maarten april 8, 2018 - 11:07 am

20 maart – 27 maart 2018

Dag mede-reizigers,

Inmiddels ben ik weer terug in Nederland. Mijn weekje in de Algarve is uitstekend bevallen. Dinsdagavond laat kwam ik aan op Faro en zoals het artikel hierboven leest ben ik met de bus naar het centrum gereisd. Omdat ik de weg in mijn eigen broekzak nog niet vind vroeg ik in een barretje de weg naar 1878 Hostel. Er zaten wat jongelui die wisten waar ik moest zijn en aanboden om met mij mee te lopen, maar ik moest wel eerst nog een drankje met ze drinken. Schitterende start van mijn week als je het mij vraagt!

In het 1878 Hostel was het erg rustig, maar tussen de personen die er waren was leuk contact. Brandschone badkamer en keuken en een heerlijk dakterras. De receptionistes spraken erg goed Engels en waren zeer vriendelijk. Faro zelf vond ik persoonlijk niet zo heel boeiend. In een ochtend of middag heb je alles wel gezien. Denk aan de haven, Kathedraal en oude centrum.

Na een paar nachten ben ik met de trein naar Lagos gereisd en ik kon mijn ogen uitkijken over schitterende groene heuvels en velden. Herders met schapen en langs gigantische velden met sinaasappelbomen. In de trein raakte ik met een Amerikaan aan de praat en bij aankomst in Lagos dronken we wat waarna onze wegen weer scheidden. Het verschil qua vakantiegevoel tussen Faro en Lagos is gigantisch. Het is veel gezelliger en toeristischer dan Faro.

Boutigue Tag Hostel ligt op 10 minuten lopen van het treinstation. Bij binnenkomst voel je je vrijwel meteen thuis. Wederom alles brandschoon en goede uitleg over wat waar is en ook de huisregels. Op zaterdagochtend gooide ik tijdens het ontbijt in de groep dat ik naar Sagres wilde gaan, het einde van de wereld bekijken. Na wat overleg zijn met we vijven gegaan. Een Duitse, Australiër, Zuid-Koraan, Iraanse en ik als Hollander samen met de hort op. We namen de bus naar Sagres en liepen enkele uren over de kliffen van het einde van de wereld.. Het uitzicht is ongelofelijk. Eindeloos blauw. Je moet wel de loeiharde wind op de koop toe nemen.

‘s Avonds bij thuiskomst in de hostel bleek dat het traditie is om gezamenlijk te koken en te eten. D.w.z. dat ieder een gerecht kookt uit eigen land en dat dan alles wordt gedeeld en gegeten met elkaar. Dat was het absolute hoogtepunt van mijn weekje Algarve.

Er is eigenlijk maar één nadeel aan Boutigue Tag Hostel en dat is dat alle gezelligheid eindigt van 0:00 en tot 08:30u. De gemeenschappelijke ruimtes (huiskamer en keuken) zijn dan gesloten om een goede nachtrust te garanderen voor de overige de gasten.

Dit was mijn vakantie in een notendop!

Groeten, Maarten

Reply
Alleenopreis april 8, 2018 - 1:58 pm

Leuk om te lezen dat je het goed naar je zin gehad hebt Maarten! 🙂

Reply
Veerle mei 9, 2018 - 10:09 am

Wat een inspirerend geschreven artikel!
Echt heel leuk! Ik ben overigens super enthousiast geworden en heb gisteravond geboekt naar Faro. Misschien hebben jullie nog wat tips voor mij. Mijn reis ziet er als volgt uit:

Ik vlieg alleen naar Faro. Vanuit Faro ga ik meteen door naar Lagos met de trein. Daar ben ik 3 dagen alleen. Misschien dat ik het Boutique Taghostel wil bezoeken. Ik ben zelf 25 jaar, dus ben wel opzoek naar een plek waar ik eventueel mensen kan leren kennen. Is dit hostel dan toch iets voor mij?

Vervolgens komt een paar dagen later mijn zus richting mijn kant op en gaan we de Fishermen’s trail lopen van Odeceixe naar Porto Covo. Vanuit Lissabon vliegen we weer terug naar huis.

Alle tips zijn welkom rondom deze plekken, ik hoor ze graag!

Alvast bedankt!
Groetjes Veerle

Reply
Alleenopreis mei 14, 2018 - 10:50 am

Leuk Veerle! Het Tag hostel in Lagos is perfect om mensen te leren kennen, kan het je zeker aanraden. Gaaf dat jullie de trail gaan lopen, veel plezier!

Reply
Lisa juni 20, 2018 - 9:54 pm

Wat een heerlijke site om op rond te neuzen! Ik ben zelf 18 jaar en wil ook graag in mijn eentje eens op pad. Heel veel posts hebben me al goed op weg geholpen maar ik weet nu zeker dat ik ook naar Lagos wil gaan. Heb je ook tips om Lissabon mee te pakken? Ben hier ook mega enthousiast over namelijk. Of is dat misschien teveel van het goede?

Groetjes Lisa

Reply
Alleenopreis juni 21, 2018 - 7:45 am

Hoi Lisa, wat een leuke reactie 🙂 Dankje! Afhankelijk van de tijd die je hebt, zou je Lissabon prima mee kunnen pakken. Vanuit Lagos is het ongeveer 4 uur met de bus naar Lissabon. En ook in Lissabon vind je heel veel leuke hostels! Misschien kun je heen op Faro vliegen en terug vanaf Lissabon (of andersom). Veel plezier! Groetjes, Chantal

Reply
Lisa augustus 6, 2018 - 8:08 pm

Morgen is het zover! Dan vertrek ik ook naar Faro om vervolgens door te reizen naar Lagos. So excited!!

Reply
Alleenopreis augustus 12, 2018 - 8:25 am

Leuk! Hoop dat je een mooie tijd hebt 🙂

Reply
JM augustus 8, 2018 - 8:44 am

Eind augustus ga ik een aantal weken naar Faro om portugees te leren. Ik zou graag leuke tips willen over restaurants waar je lekker kunt eten en waar ook mensen komen die alleen reizen. Het weer moet in deze periode heerlijk zijn, ik hoef toch geen jas enz mee te nemen?

Reply
Alleenopreis augustus 12, 2018 - 8:25 am

Wat leuk dat je Portugees gaat leren. ‘s Avonds kan het flink afkoelen in Portugal door de zeewind, zelfs in de zomer. Specifieke restaurants waar mensen komen die alleen reizen weet ik niet. Wel weet dat er een free walking tour in Faro wordt georganiseerd, misschien ook een goede plek om mensen te ontmoeten. Veel plezier!

Reply
Angela augustus 22, 2018 - 8:55 pm

Ik vertrek 2 september naar Faro. Plan is om twee dagen daar te blijven en dan door naar Lagos en vervolgens naar Lissabon! Erg veel zin in. Heeft er nog iemand tips voor leuke ontbijt/lunch plekjes die ik niet mag missen:). Tweede keer dat ik alleen op vakantie ga, blijft toch altijd spannend.

Reply
Danielle september 5, 2018 - 9:53 am

Hi Chantal,
Ik zocht nog een leuke trip voor 1 a 2 weken, wat heerlijk om dan zo’n enthousiast verhaal te lezen. Keuze was snel gemaakt 🙂
1 vraagje: doe jij dit soort trips met een backpack of koffer? Backpack vind ik qua lopen vaak handiger, maar beperkt in ruimte. Koffer geeft wat meer comfort, maar met klinkers een ramp 😉 Any advice? Alvast bedankt!

Reply
Alleenopreis september 5, 2018 - 10:18 am

Hi, wat leuk om te horen! Ik doe dit soort trips vaak zelfs met een kleine (handbagage) trolley. Niet heel veel ruimer dus maar wel iets fijner in opbergen en overzicht vind ik. Ik heb er twee met stevige wieltjes (gaat best goed op klinkers of onverharde wegen); een kleine van Samsonite en en wat grotere die je ook als backpack op je rug kunt gebruiken van Osprey. Dit artikel gaat over mijn Osprey backpack met wieltjes. Heel veel plezier in Portugal! 🙂

Reply
Marlon februari 5, 2019 - 10:23 am

Prachtig verhaal hoor. Ik ga voor het eers alleen op vakantie dit jaar. In mei wil ik 8 dagen naar Portugal. Ik ga wel een auto huren om wat mobieler te zijn. Vind het toch wel spannend om alleen op reis te gaan, maar toch wel weer erg leuk.

Reply
Roos februari 19, 2019 - 1:05 pm

Hoi!

Wat een leuk artikel om te lezen en ook veel goede tips in de reacties!

Ik vlieg donderdag naar faro. Dan wil ik door naar Lagos en uiteindelijk door naar Lissabon. Vanaf Lissabon vlieg ik terug naar Nederland 🙂

Hebben jullie misschien nog tips over hoe ik met de bus van Faro airport naar Faro kom? (ik land pas om 22:00) Waar kan ik de bus vinden (of is er een duidelijke informatiestand daar?) en rijdt de bus nog rond die tijd?

Hoor het graag!

Reply
Alleenopreis februari 20, 2019 - 4:38 pm

Leuk om te horen. Volgens mij rijdt de bus tot middernacht. En anders kun je een taxi pakken, het is niet zo ver naar de stad. Google anders even op Faro airport bus timetable. Veel plezier! 🙂

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.