3 Bloggers over alleen reizen

door Chantal
Alleen reizen bloggers

Wat maakt alleen reizen zo leuk? Wat is er niet leuk aan alleen reizen? En wat is je beste tip? Die drie vragen stelde ik aan Manouk, Bart en Natasja. Drie ervaren reizigers die bloggen over hun reizen.

Manouk, Bunch of Backpackers

1) Wie ben je?
Hi, mijn naam is Manouk (29 jaar) en ik ben avonturier, arts en reisblogger. Ik heb diverse solo backpack reizen gemaakt naar o.a. India, China, Tibet, Taiwan, Korea, Laos, Vietnam, Maleisië en Thailand.

2) Wat vind je het leukst aan alleen reizen?
Ik vind alleen reizen net iets avontuurlijk en uitdagender dan samen reizen. Zelfs in de meest lastige of spannende situaties ben je op jezelf aangewezen.

3) Wat vind je het minst leuk aan alleen reizen?
Alhoewel je veel andere mensen ontmoet tijdens het backpacken, kan het soms eenzaam zijn. Met name in de minder toeristische, afgelegen gebieden komt het soms voor dat je langere tijd alleen bent zonder ‘echte’ contacten te leggen. Naast het solo-reizen, heb ik ook diverse reizen met goede vrienden gemaakt. Met deze vrienden praat ik nog regelmatig over onze reis en de bijzondere, grappige, mooie dingen die we daar toen hebben meegemaakt. Het is superleuk dat je dit met elkaar kan delen.

4) Wat is je beste ‘alleen reis’ tip?
Sta open voor nieuwe contacten en zoek het contact op. Dit kan je bijv. doen door een ‘sociable’ hostel te boeken of een middag een groepscursus of -tour te doen. Je zal verbaasd staan hoe snel je mensen ontmoet en, hoe kort het contact ook is, je toch een bijzondere band ontwikkelt.

alleen reizen bloggers

Bart, Vetexbart

1) Wie ben je?
Als 32-jarige Vlaamse reisfreak begon ik zo’n drie jaar geleden met de blog Vetexbart – zoals de meeste bloggers waarschijnlijk hoofdzakelijk voor vrienden en familie – maar ongeveer een jaar geleden besloot ik toch om het wat professioneler aan te pakken. Als eeuwige vrijgezel maak ik de meeste reizen alleen, maar af en toe is het ook wel eens tof om een weekendje weg te gaan met vrienden of familie. Het liefste zou ik steeds opnieuw en opnieuw naar de Verenigde Staten vliegen – mijn absolute numero uno bestemming – maar ik kan ook enorm genieten van een kortbij vakantie van enkele dagen in België of Nederland of een citytrip naar één of andere Europese bestemming.

2) Wat vind je het leukst aan alleen reizen?
Als je alleen reist moet je natuurlijk met niemand rekening houden, wat zo veel wil zeggen dan dat je eigenlijk 100% je eigen zin kan doen. Je legt ook makkelijker contacten als je alleen bent merk ik. In plaats van te praten met de locals of andere reizigers heb je in de kroeg vaak alleen oog voor je reisgezel.

3) Wat vind je het minst leuk aan alleen reizen?
Ik moet toegeven dat er tijdens een solo vakantie toch enkele momenten zijn die ik het liefst zou overslaan. Zo is alleen op restaurant gaan er ééntje van. Ik ga dan ook meestal op de kalmere tijdstippen én ik neem vaak een boek mee om de wachttijd aan tafel wat te doden.

4) Wat is je beste ‘alleen reis’ tip?
Uiteraard is het niet de bedoeling om de hele trip moederziel alleen rond te lopen. Ben je iemand die niet heel snel, automatisch en vlotjes contact legt met anderen dan zou ik je zeker aanraden om te overnachten bij een host via bijvoorbeeld couchsurfing. Als het klikt kunnen jullie samen de stad ontdekken of een potje koken ’s avonds. Zorg ook voor een slaapplek met een goede internetverbinding, zo kan je tijdens de moeilijke of eenzame momenten toch even op de Skype knop klikken.

aleen reizen bloggers

Natasja, Wat zij zegt

1) Wie ben je?
Mijn naam is Natasja (34) en ik heb inmiddels aardig wat mooie bestemmingen mogen bezoeken. Vaak ging ik op reis met een partner, vrienden of familie maar vlak voor mijn dertigste besloot ik dat ik toch ook die soloreis naar Australië maar eens moest maken. Tien weken langs reisde ik langs de oostkust van Australië en had de tijd van mijn leven. Een bijzondere ervaring waar ik nog steeds goede herinneringen aan heb!

2) Wat vind je het leukst aan alleen reizen?
Het leukste aan alleen reizen vind ik vaak toch wel de vrijheid die je hebt. Je kunt zelf je dag indelen, bepalen waar je heen gaat, ergens veel te lang blijven hangen (of winkelen!) of juist direct weer vertrekken als het je ergens toch niet bevalt.

3) Wat vind je het minst leuk aan alleen reizen?
Alleen reizen is me niet altijd goed bevallen. Soms wil je je ervaringen gewoon met iemand delen. Zo bracht ik een Valentijnsweekend in m’n eentje door in Ierland, niet het ideale moment als er om je heen alleen maar stelletjes zitten en ook de horeca bijvoorbeeld niet echt ingesteld is op soloreizigers. Zat ik dan in m’n uppie aan een romantisch Valentijnsdiner, oeps.

4) Wat is je beste alleen reis tip?
Wees niet bang en maak contact! Alleen reizen is lang niet zo eng als je denkt, zolang je je gezonde verstand maar gebruikt. Doe geen dingen die je thuis ook niet zou doen, zoals in je eentje door donkere steegjes lopen. Ligt voor de hand en buiten je vertrouwde omgeving kun je maar beter extra opletten. Daarnaast ben je eigenlijk bijna nooit alleen; zeker als je in hostels verblijft of gebruik maakt van reisorganisaties en –toers, kom je altijd mede-reizigers tegen. Boek een bed in een dorm of ga op een groepstoer en grote kans dat je er binnen de kortste keren een of meer reismaatjes bij hebt!

Alleen reizen Natasja

 

En jij? Wat vind jij het leukst en minst leuk aan alleen reizen? Wat is je beste tip?

Voor meer tips over alleen reizen, lees:
Alleen op reis? 6 tips
Alleen reizen als vrouw
Alleen reizen in Azië

 

Lees meer

4 reacties

Vetexbart oktober 30, 2015 - 5:20 pm

Leuk dat ik enkele tips en persoonlijke ervaringen rond alleen reizen mocht delen via je blog. Ook tof om te lezen hoe Manouk en Natasja het ervaren! 🙂

Reply
Klarinda maart 8, 2016 - 12:48 pm

Hoihoi ik ben 18 jaar en zou graag in me eentje op vakantie willen maar hoe begin je aan zoiets? En ook ben ik niet zo bekend met reizen vliegtuigen enzo, ben ene keer italie geweest met de auto thats it.. Het is een droom van me maar hoe regel je alles zoiets ook als je nog geen rijbewijs heb en niet al te grote bedragen wilt uitgeven kan uitgeven?

Reply
Alleenopreis maart 13, 2016 - 8:10 pm

Hoi Klarinda, als je niet uit te veel wil uitgeven zou ik beginnen met je zoektocht naar een goedkoop ticket, bijvoorbeeld op de website Skyscanner. Succes!

Reply
Linda | travellersoftheworld april 4, 2016 - 8:16 pm

Ik wilde altijd heel graag na mijn studie een lange reis maken naar Azië en nieuw-zeeland, alleen. Maar nu heb ik een relatie en mijn vriend heeft hetzelfde plan, dus weg gaan samen! Nu ben ik eerder klaar dus zou ik toch graag een iets korter tripje in mijn eentje doen 🙂 Ik zou niet weten wat, mijn ideeën variëren van een maandje Indonesië tot aan een stedentrip in Spanje, of treinen door Spanje / Portugal.. Zoveel keuzes

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.