Alleen reizen in Azië: 8 tips

door Chantal
alleen reizen azie

Azië is het grootste continent ter wereld. Dat betekent dus ook dat er grote verschillen zijn tussen de landen in Azië onderling. Het gros van de backpackers dat naar Azië afreist, bezoekt Zuidoost Azië. Dit is de regio waartoe onder andere Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam, Maleisië, de Filipijnen en Indonesië behoren. Makkelijk als je voor het eerst alleen reist; het vervoer is goed geregeld, je vindt er veel hostels en andere solo reizigers. Ook populair onder backpackers, maar uitdagender doordat er minder Engels wordt gesproken of sprake is van een echte cultuurshock, zijn landen zoals India, China en Japan. Zoek je het echte avontuur, bezoek dan een van de landen in West- of Centraal-Azië waar nog relatief weinig toeristen komen, zoals Kirgizië, Oezbekistan, Iran of Georgië.

8 tips voor alleen reizen in Azië

Stay safe
Azië is over het algemeen behoorlijk veilig, maar de situatie is erg verschillend in de diverse landen. Waar India geen beste reputatie heeft voor alleenreizende vrouwen, staan landen als bijvoorbeeld Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam en Japan juist weer als enorm veilig bekend. Blijf hoe dan ook op je hoede als solo reiziger, vooral ’s avonds. Zorg ervoor dat je voor zonsondergang aankomt op een nieuwe bestemming of vraag of het hostel je ophaalt van het vliegtuig of station. Het is belangrijk om op je intuïtie te vertrouwen. Voel je je niet veilig als vrouw alleen in de bus of trein, zoek dan het gezelschap van andere vrouwen of families op. Zorg dat je altijd een beetje cash op zak hebt en download een kaart op je telefoon zodat je altijd kunt checken waar je bent. In landen waar weinig Engels wordt gesproken, is het verstandig om een papiertje met wat belangrijke woorden of zinnen in de taal van het land mee te nemen.

Lees ook Alleen reizen als vrouw – 6 tips en Is backpacken in de Filipijnen veilig?

Wees je bewust van de lokale cultuur
Er zullen tijdens je reis door Azië een heleboel dingen zijn die er compleet anders aan toe  gaan dan je thuis gewend bent. De mensen zijn bijvoorbeeld vaak erg nieuwsgierig en soms ook wat opdringerig. Mensen staren en stellen je vragen; waarom reis je alleen, wat is je geloof, ben je getrouwd. In Azië wordt dit niet per se als ongepast of onbeleefd gezien. Benader mensen met een open houding en je zult zien dat je de leukste gesprekken hebt. Zorg verder voor gepaste kleding. Op het strand kan veel (en nee dan bedoel ik natuurlijk niet topless), maar in minder toeristische gebieden en zeker op religieuze plekken kun je je beter bedekken. Zeker in India, Myanmar en bepaalde eilanden in Indonesië.

alleen reizen azie

Indonesische kinderen die dolgraag een foto van mij willen maken

Sharing is caring
Alleen reizen kan in sommige landen in Azië wat duurder uitpakken dan reizen met een reisgenootje. In Thailand, Cambodja, Vietnam en de Filipijnen stikt het van de goedkope hostels met dorm rooms, maar in bijvoorbeeld Myanmar, India of Indonesië kom je minder vaak dorms of 1 persoonskamers tegen. Als je onderweg andere backpackers tegen komt die ook alleen reizen kun je natuurlijk altijd voorstellen om samen een kamer te delen. Vraag altijd of je de kamer eerst kunt bekijken, voordat je betaalt. Goedkoop vervoer voor soloreizigers vind je gelukkig wel bijna overal in de vorm van motortaxi’s of shared taxi’s. De shared taxi is een taxi die je deelt met anderen (vaak locals). Soms vertrek je met een volle taxi en andere keren worden er langs de route nog allerlei mensen opgepikt. Neem als je weinig tijd hebt dus de motortaxi.

Eet Aziatisch
Azië is misschien wel hét continent met het lekkerste eten. Vooral Maleisië, Indonesië, Vietnam en Thailand hebben op dit gebied een uitstekende reputatie. En het eten is ook nog eens spotgoedkoop. Probeer ook het ‘streetfood’ eens uit. Veel reizigers mijden de kraampjes op straat, omdat ze bang zijn om ziek te worden maar soms is het eten in deze kraampjes juist betrouwbaarder dan in (slecht lopende) restaurants. Zeker wanneer je een kraampje ziet dat druk bezocht wordt door locals, kun je er vanuit gaan dat het eten vers is. Kies alleen voor vlees als je ziet dat het net is klaargemaakt en check of fruitshakes bereid worden met water uit flessen.

alleen reizen azie

Go with the flow
Gaan we hier al over de rooie wanneer de NS een half uur vertraging heeft, in Azië is dit eerder regel dan uitzondering. Een ontspoorde trein, een bus die na 7 uur rijden kapot gaat en vervolgens 7 uur wachten op een nieuwe bus of met 25 man in een minibus voor 15 personen gepropt worden; ik heb het allemaal al eens meegemaakt. Uiteindelijk is er maar één ding dat helpt; accepteer het. Je kan heel ongeduldig of boos worden maar je kunt er meestal toch niets aan veranderen en uiteindelijk heb je hier alleen je zelf mee. Stel je er op in dat het anders gaat lopen dan verwacht en zorg dat je altijd een goed boek of muziek bij je hebt. Als je wil genieten van het reizen in Azië kun je je het best zo flexibel mogelijk opstellen. Stel je open voor nieuwe ervaringen en bedenk je dat je achteraf meestal kunt lachen om dit soort momenten.

Lees ook de 10 ‘shittiest’ moments van mijn wereldreis

Verlaat de gebaande paden
Helaas zijn er veel toeristen die zich totaal niet in de lokale cultuur verdiepen en zich verre van voorbeeldig gedragen. Op toeristische plekken merk je daarom soms dat de inwoners een beetje klaar zijn met toeristen. In een dorp waar weinig toeristen komen is de kans een stuk groter dat je vriendelijk begroet wordt en de echte Aziatische gastvrijheid ervaart. Wijk daarom regelmatig af van de gebaande paden en vermijd de zogenaamde ‘tourist traps’. Het kost je vaak wat meer tijd (en soms ook wat meer geld) maar je krijgt er zo’n bijzondere ervaring voor terug. Verblijf bijvoorbeeld in homestays of kleinschalige guesthouses en geniet van een zelfgemaakt diner met de familie en ga voetballen met de kinderen. Op deze manier leer je ook wat over de cultuur en de manier van leven.

alleen reizen azie

Pas op voor scams
Iets waar wij Nederlanders vaak nauwelijks ervaring mee hebben zijn oplichterstrucs. Op tv zie je af en toe wat voorbij komen in een programma als ‘Opgelicht’ of misschien ben je een keer afgezet via Marktplaats, maar scams zijn voor ons gelukkig geen onderdeel van de dagelijkse praktijk. In Azië is dat een heel ander verhaal. Bij het boeken van een tour of het regelen van vervoer moet je altijd goed opletten. Zeker in grote steden. Als je niet scherp bent op bijvoorbeeld het van te voren afspreken van een prijs voor een tuk tuk of taxi is de kans groot dat je achteraf een veel te hoge rekening gepresenteerd krijgt. Ook met wisselgeld wordt veel gerommeld. Soms worden er wat creatievere trucs uit de kast getrokken en wordt je verteld dat de bus die je zoekt net vertrokken is of word je bij het verkeerde station afgezet. Daarnaast is het gebruikelijk dat je onderhandelt over de prijs en niet direct met het eerst genoemde bedrag akkoord gaat.

Lees meer over onderhandelen in Afdingen op reis, hoe doe je dat?

Haast niet teveel
Het is soms verleidelijk om zo veel mogelijk te willen zien en overal slechts een één of twee nachtjes te blijven. Als je maar drie weken vakantie hebt, ontkom je hier bijna ook niet aan. Maar als je enkele maanden gaat reizen, is dit juist de kans om wat langer te blijven en het land, de cultuur en de mensen echt te leren kennen. In sommige landen heb je bovendien te maken met enorme afstanden. Wist je dat India bijna 80 keer zo groot is als Nederland en China zelfs 240 keer? En dat de Filipijnen uit meer dan 7000 eilanden bestaan?

In Thailand, Cambodja, Vietnam en Laos zijn de afstanden over het algemeen kleiner. De kortere afstanden en het grote aanbod van hostels en guesthouses hebben ook als voordeel dat je je reis minder hoeft uit te stippelen. Plan de eerste nachten en laat je daarna verrassen. Mijn meest dierbare reisherinneringen zijn vaak de spontane momenten en ontmoetingen. Als je leuke mensen ontmoet, is het fijn als je de flexibiliteit hebt om een stuk samen op te trekken.

Lees ook Backpacken in de Filipijnen: mijn route

alleen reizen azie

 

Lees meer

6 reacties

Yvonne november 19, 2015 - 7:29 pm

Leuk om je verhalen te lezen en stoer dat je alleen op reis gaat en daarvan zo geniet! Goed dat je je nergens door laat tegenhouden en ook in Azië rondreist, maar dat wel bewust doet, zoals ik in je post lees.
Toen ik 18 was en nog nooit gevlogen had wilde ik vliegen naar Barcelona, niemand kon/wilde op dat moment mee. Ik ging ook alleen en het beviel super. Vanaf een paar jaar daarna reis ik dan toch samen. Met mijn huidige man. En tegenwoordig ook met onze dreumes en peuter. Ook ik laat me niet tegenhouden, zeker niet door de goedbedoelde, maar bangige adviezen van anderen. 🙂 En dus gaan we over een paar weken naar India… nieuw avontuur.
Leuk om je site gevonden te hebben, ik kom zeker af en toe weer eens langslezen. groetjesss

Reply
Yvonne september 22, 2016 - 5:46 pm

Handige tips allemaal! Kleine toevoeging: in India is bedenkt eigenlijk overal een must als je alleen reist (en ook als je samen reist), ook op toeristischere plekken. Het is gewoon not done om als vrouw (en ook als man) met spagettibandjes en shorts rond te lopen. Zelf vind ik het ook fijner om een dunne lange broek aan te hebben, plakt ook een stuk minder. 😉

Reply
Alleenopreis oktober 16, 2016 - 12:39 pm

Hi Yvonne, bedankt voor je toevoeging!

Reply
Loraine november 15, 2017 - 9:13 am

Wat een super gave site & idd overzichtelijk. Waawww! Ik heb er al mega mega zin in.

Heb je nog goede tips in Ho Chi MinCity? Waar je idd ook opgehaald wordt naar je hostel?
Want ik wil liever aan het einde vd dag aankomen, eten & gelijk slapen. Op die manier minder last van jetlag, hoop ik. Ene kant wil ik op de dag aankomen, want dan is het nog licht en makkelijk dingen zoeken?

En Airline? Heb jij ervaring of kun je wat meer over vertellen? Met enkel ticket aankomen in Vietnam, doen ze moeilijk? Ik wil namelijk een enkeltje boeken richting Ho Chi MinCity, want blijf 5 maanden in Zo Azie.

Ik lees je tips graag.

Liefs Loraine

Reply
Alleenopreis november 15, 2017 - 11:55 am

Hoi Loraine, bedankt voor je complimenten 🙂 Wat gaaf dat je 5 maanden gaat reizen in Zuid-Oost Azië! Ik heb ook nog een blog geschreven over reizen met een enkeltje, had je die al gevonden? HCMC is een leuke plek om je reis te beginnen! Wat betreft het tijdstip, voor beide is iets te zeggen inderdaad, maar uiteindelijk maakt het niet heel veel uit. Volgens mij kan ik je in Vietnam ook gewoon een Grab of Uber pakken vanaf het vliegveld. In mijn blog Backpacken in Vietnam staan nog een heleboel hostel tips 🙂 Je mag me ook altijd een mailtje sturen of PB via mijn Facebook pagina.

Reply
Merith augustus 17, 2018 - 6:56 pm

Hallo Loraine,

Ik wil binnenkort ook voor een aantal maanden weg, is het gek als ik jou contacteer over je ervaringen in Azië?

Kun je me terugmailen als je dit ontvangen hebt? (e-mailadres bekend bij Alleen op reis). Ik kan je tips goed gebruiken!

Groetjes, Merith

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.