6 handige tips voor alleen reizen

door Chantal
Alleen reizen

Hoewel ik al vaak alleen gereisd heb, blijft het altijd een beetje spannend. Een nieuwe omgeving, een andere taal en geen reisgenootje om op terug te vallen. Aan de ene kant is dit juist precies het avontuur waar ik naar op zoek ben, maar soms komen toch de twijfels. Kan ik dit wel? Is het wel veilig om alleen te reizen in dit land? Kom ik onderweg genoeg andere reizigers tegen? Als je van plan bent om binnenkort alleen te gaan reizen, herken je dit vast wel. Lang over dit soort dingen piekeren heeft natuurlijk niet zo veel zin. Handiger is het om je een klein beetje voor te bereiden op wat je kunt verwachten. Maar waar moet je dan aan denken? Met deze tips voor alleen reizen help ik je op weg.

6 tips voor alleen reizen

1| Bereid je voor
Als je nog geen bestemming hebt voor je reis, lees je dan goed in over verschillende landen op blogs en forums. Denk na over wat je het allerliefste doet zodat je een land kunt kiezen waar je deze dingen kunt doen en je je niet zult vervelen. Maak je je zorgen over je veiligheid? Begin dan in een land met een relatief veilige reputatie zoals bijvoorbeeld Thailand. Zo kun je rustig een beetje wennen aan het alleen reizen.

Benieuwd welke landen ik aanraad om alleen te reizen? In het artikel over ideale bestemmingen beschrijf ik er zes.

Voor veel mensen geeft een goede voorbereiding meer rust. Dat betekent niet dat je je reis tot in de puntjes hoeft uit te stippelen, maar het is wel fijn om in ieder geval voor de eerste dagen iets gepland te hebben. Boek vast een goed hostel voor de eerste twee nachten en eventueel vervoer van het vliegveld naar het hostel. Schrijf het adres op waar je overnacht. De batterij van je telefoon is misschien leeg na een lange vliegreis. Ook ruim van te voren uitzoeken welke inentingen je nodig hebt voor je bestemming scheelt een hoop last-minute stress!

Heb je nog niet eerder in een hostel overnacht? Lees dan Wat is een hostel? 8 vragen en antwoorden over slapen in een hostel ook even door.

BackpackenMaleisie

2| Gebruik je gezond verstand
Alleen reizen is absoluut niet per definitie onveilig. Ook met z’n tweeën kan je tenslotte iets gebeuren. Zelf merk dat ik als ik alleen reis ik juist een stuk oplettender ben. In de bus druk in gesprek met een vriendin kan het bijvoorbeeld zomaar gebeuren dat we de halte missen en in een onbekende wijk terecht komen maar in m’n eentje zal me dat niet zo snel overkomen. Bovendien betekent alleen reizen natuurlijk niet dat je de hele tijd alleen bent. Juist als je alleen reist, kom je heel gemakkelijk andere mensen tegen met wie je soms ook plannen maakt om naar een volgende bestemmingen te reizen. Wanneer je alleen reist, is het vooral belangrijk dat je je gezond verstand gebruikt. Ga niet opeens dingen doen je thuis of in bijvoorbeeld Amsterdam ook nooit zou doen. Wees voorzichtig met drugs en alcohol en houd contact met vrienden of familie thuis zodat er altijd iemand is die weet waar je bent.

Ga je als vrouw alleen reizen? In Alleen reizen als vrouw lees je nog een aantal tips specifiek voor vrouwen.

3| Zoek contact met andere reizigers
Vind je het een fijn idee om de eerste dagen van je reis samen met iemand anders door te brengen? Er zijn heel veel websites en Facebook groepen waar je voor vertrek alvast een oproepje kunt doen.  Laat weten op welke dag je waar aankomt en dat je het leuk zou vinden om samen met iemand de stad te verkennen. Je kunt natuurlijk ook gewoon ter plekke een tour boeken of je inschrijven voor een ‘free walking tour’. Na een tijdje zal je zien dat het ontmoeten van andere mensen haast vanzelf gaat. Zeker als je ervoor zorgt dat je je een beetje open en positief opstelt. Benieuwd naar tips om contact te leggen tijdens het alleen reizen? Bekijk deze 10 tips.

Alleen op vakantie tips

4| Stay healthy
Een onderwerp waar veel first time soloreizigers zich voor vertrek zorgen over maken is ziek worden op reis. Zorg er altijd voor dat je een reisverzekering afsluit en bekijk bijvoorbeeld ook of jouw reisverzekering ‘gevaarlijke sporten’ zoals raften of ziplinen dekt. Neem zeker ook een goede EHBO set mee op reis. Ik ben zelf geen fan van de standaard tasjes en maak altijd een eigen variant met in ieder geval paracetamol, diarreeremmers, ORS, Betadine en een thermometer. Ook heb ik altijd wel een pakje crackers of bouillon bij me voor als ik ziek word. Er is uiteindelijk altijd wel iemand in de buurt die even voor je naar de supermarkt of apotheek wil, maar het is een fijn gevoel om te weten dat je jezelf kunt redden als het even niet zo goed gaat.

5| Neem een pauze
Als je langere tijd op reis gaat, komt er vast een keer een moment dat het reizen niet zo leuk is. Je zit even niet lekker in je vel, het zit een beetje tegen of je mist thuis. Of misschien vraag je je op dag één al af waar je in godsnaam aan begonnen bent. Neem even een pauze op zo’n moment. Denk terug aan waarom je deze reis ook alweer zo graag wilde maken en welke leuke dingen je allemaal al hebt meegemaakt. Maak je hoofd leeg en schrijf op wat je dwars zit.

6| Relax
Alle begin is moeilijk, ook met alleen reizen. Misschien gaat het even niet zoals je wilt of had gehoopt. Zet jezelf niet onder druk, maar laat het los. Go with the flow. Gun jezelf de tijd om aan een nieuwe omgeving of een nieuwe manier van reizen te wennen. Ga niet bij de pakken neerzitten en zorg voor wat afleiding. Trakteer jezelf bijvoorbeeld op een relaxte massage of een goed restaurant. Boek een leuke tour en vraag of iemand zin heeft om met je mee te gaan.

Meer lezen over alleen reizen? In Solo reizen voor dummies vind je alle basics.

Lees meer

1 reactie

Audrey augustus 31, 2015 - 7:54 pm

Voor (of eigenlijk tegen) die lege telefoon vind ik een powerbank erg handig! Leuk artikel 🙂

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.