Door de Amazone van Colombia naar Peru

door Vera
amzone peru colombia
Vera
Laatste berichten van Vera (alles zien)

Na mijn bezoek aan Colombia was ik van plan verder te reizen door Peru, maar toen ik naar vliegtickets zocht, schrok ik me rot. Zo goedkoop als binnenlandse vluchten in Colombia zijn, zo duur zijn internationale vluchten in Zuid-Amerika! Op sommige dagen kostte een ticket maar liefst €400. Er moest toch een goedkopere optie zijn… Na contact met mensen in de ‘Midden- en Zuid-Amerika Backpackers’ Facebook groep en het raadplegen van mijn favoriete reisvriend, de Lonely Planet, was plan B bekend. Ik ging de grens oversteken naar Peru via de Amazone!

Van Leticia in Colombia naar Iquitos in Peru

Als solo reiziger vond ik dit een spannende trip, zeker omdat er zo weinig informatie beschikbaar is. Daarom deel ik hier hoe mijn grensoversteek verliep.

Hoe kom ik in de Amazone?

De enige manier om in de Amazone te komen vanuit Colombia is een vlucht van Bogota naar Leticia (ongeveer €90). Dit stadje nabij het drielandenpunt (Colombia, Peru en Brazilië) is geen hele toeristische bestemming, maar een bezoek aan het park Santander is zeker de moeite waard. Ga rond 17:00/17:30, dan kun je namelijk een waar spektakel aanschouwen van chaotisch rondfladderende, krijsende papegaaien.

Hosteltip Leticia: Anaira Hostel

apen amazone

Hoe scoor ik mijn stempels?

Als je Colombia verlaat, moet je een exit stempel halen in Leticia. Dit kan op het vliegveld of bij de ‘migration office’ in de haven. Vervolgens moet je binnen 24 uur een stempel van binnenkomst halen in het land waar je je reis wilt vervolgen. In mijn geval dus in Peru. De Peruviaanse migration office in Santa Rosa is geopend tot 18:00.  Vanuit de haven van Leticia vaar je met de boot binnen 15 minuten hier naar toe voor 3.000 pesos. Mocht je dit niet redden kan het ook de volgende ochtend, zolang je dit maar binnen 24 uur doet. In Santa Rosa kan je trouwens ook meteen je ticket voor de boot naar Iquitos kopen!

Normaal zou je denken dat als je eenmaal een Peruviaans stempel hebt ontvangen bij binnenkomst, je ook in Peru moet blijven. Maar in dit gedeelte van de Amazone gaat het allemaal een stuk makkelijker. Je kunt er op een Colombiaans, Peruviaans of Braziliaans stempel reizen. Dit betekent dat je na ontvangst van je entry stamp voor Peru, gewoon weer terug mag naar Leticia in Colombia! Zo kon ik in Leticia nog een jungle tour doen en wachten op het vertrek van mijn boot naar Iquitos. Ik raad je daarom ook aan om direct een stempel te halen in Peru, dit moet namelijk wel echt binnen 24 uur.

Ik had hier van te voren het een en ander over gelezen in de Lonely Planet maar dat klonk allemaal erg ingewikkeld. Bij aankomst in Leticia had ik nog geen bootticket naar Iquitos dus wist ik niet wanneer ik precies de grens over zou gaan. Uiteindelijk bleek het allemaal ontzettend makkelijk te zijn omdat ik dus gewoon direct mijn Peruviaanse stempel heb gehaald en daarna weer terug kon naar Leticia.

 

van leticia naar iquitos

Hoe is de boottocht naar Iquitos?

De populairste boot is de ‘snelle’ ferry Eduardo. Deze reis duurt 8 tot 10 uur. In deze boot kun je rondlopen dus hij is relatief groot. Tickets voor de boot koop je tegenover de migration office in Santa Rosa voor 120.000 pesos. Ontbijt en lunch zit bij de prijs inbegrepen. De boot vertrekt om 05:00 ‘s ochtends vanaf Santa Rosa dus het is handig om de nacht ervoor al op het eiland te verblijven.

Vraag goed rond voordat je een ticket koopt. Zelf heb ik  via een reisorganisatie in Leticia veel meer moeten betalen voor een ferry die er 12 uur over deed! Ik vertrok om 03:00 vanuit Santa Rosa en de boot waarop ik zat was een beetje te vergelijken met een Colombiaanse minibus. Niet erg luxe dus maar hij gleed bijzonder soepel door het water en er was zelfs entertainment aan boord met Spaanstalige Jean-Claude Van Damme films 🙂

Als je geen haast hebt, kun je ook de langzame boot nemen. Deze doet er twee nachten/drie dagen over en kost slechts 50.000 pesos. Bij deze prijs zitten alle maaltijden inbegrepen. Je moet wel je eigen hangmat meenemen (deze koop je voor 5.000 pesos in Leticia) om in te slapen en wat extra snacks is ook fijn. Deze route is erg populair bij de minder welvarende locals en op dit vrachtschip worden zelfs koeien en schapen aan boord geladen. Ik heb zelf vanwege tijdgebrek niet voor deze optie gekozen maar het schijnt een bijzondere ervaring te zijn!

boot iquitos

Hoe kom ik vanuit Iquitos weer in de bewoonde wereld?

In Iquitos is verrassend veel te beleven. Het is de grootste stad ter wereld die niet per weg te bereiken is. Je hebt ruime keuze aan hotels en verschillende restaurants. Dawn on the Amazon café aan de boulevard is een geweldige plek om met uitzicht over de Amazone te genieten van een kop koffie en even contact te hebben met het thuisfront of je vliegticket te boeken (beste internet van Iquitos!). Ook hier kan je namelijk alleen komen per boot of vliegtuig. Een ticket naar Lima kost ongeveer €60.

Hosteltip Iquitos: The Amazon Within

Een jungle tour in Leticia

Als je in de Amazone bent móet je eigenlijk wel een jungle tour doen. In Iquitos is dat goedkoper dan in Leticia en heb je meer opties (waaronder een Ayahuasca ervaring). Omdat ik een paar dagen moest wachten op de boot in Leticia besloot ik hier de jungle te verkennen. Met de boot vaarden we naar Brazilië waar we een korte stop maakten bij de vismarkt in Benjamin Constant. Je kunt hier gigantische vissen kopen voor iets meer dan een euro! Vervolgens staken we de rivier over voor een bezoek aan Islandia in Peru. Dit boottochtje duurt nog geen 10 minuten maar je merkt direct een groot verschil in sfeer, taal, architectuur, bevolking en zelfs temperatuur. We trokken verder de Peruviaanse jungle in om piranha’s te vissen, kaaimannen te spotten en het apen eiland te bezoeken. In een hangmat midden in de jungle brachten we de nacht door. Voor een tweedaagse tour betaalde ik 350.000 pesos maar dat was het helemaal waard!

leticia jungle tour

Lees meer

2 reacties

Arno Wyverkens juni 10, 2022 - 1:31 am

Hallo Vera!

Mijn vriendin en ik gaan binnen x aantal weken ook van Colombia naar Peru. Ecuador hebben we onlangs al gedaan, dus vliegen leek ons de enige optie. Zoals ik in je blog al las zijn de tickets inderdaad belachelijk duur.. Nu vragen wij ons af wat de totale kosten zijn van de Amazone trip van Colombia naar Peru, dit is namelijk heel moeilijk te berekenen. Heb jij nog een idee wat jouw kosten waren?

Bedankt!!

Arno

Reply
Vera van Amsterdam augustus 4, 2022 - 7:46 am

Hi Arno,

Wat tof dat jullie binnenkort Colombia en Peru gaan bezoeken! Het is al 4 jaar geleden dat ik deze trip maakte, dus ik weet niet hoe actueel de kosten nu nog zijn, maar hierbij mijn kostenoverzicht:

Vlucht Bogota – Leticia €90
Snelle boot Leticia – Iquitos 120.000 pesos / €30
Vlucht Iquitos – Lima €60

Totaal dus €180 plus een paar euro voor de boot taxi om de stempel in je paspoort te laten zetten. Leticia en Iquitos zelf zijn verder niet zo duur en ik vond het echt een bijzondere ervaring. Zeker het jungle avontuur in Leticia van 350.000 pesos / €80 staat me nu – 4 jaar na dato – nog altijd bij.

Ik hoop dat je nog iets hebt aan deze adviezen, mocht je meer vragen hebben weet je me te vinden 🙂

PS. Iquitos staat bekend om dé plek om met een echte Shaman een Ayahuasca avontuur te doen. Ik heb daar toentertijd niet voor gekozen, maar mocht je hiervoor open staan zou ik dat zeker doen!

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.