Auto huren Sardinië

door Chantal
auto huren sardinie

Eind september ging ik een weekje op vakantie in Sardinië. Het was de eerste keer dat ik een auto huurde in het buitenland en dat vond ik onwijs spannend! Ik rijd in Nederland namelijk zelden auto, ik heb er geen en ga al jaren met de trein naar mijn werk. Maar op Sardinië blijkt buiten het hoogseizoen nauwelijks een bus te rijden, dus ik had eigenlijk geen andere keuze dan een auto huren…

Een auto huren op Alghero Airport

Vanaf Eindhoven vlieg ik met Ryanair naar Sardinië. Om twee uur ‘s middags land ik op het vliegveld van Alghero, een gezellige kustplaats met ongeveer 45000 inwoners in het noorden van het eiland. Ik zit vooraan in het vliegtuig dus ben als één van de eerste uit het vliegtuig en omdat ik alleen met handbagage reis, sta ik als eerste aan de balie van ‘Sicily by Car’. Ik heb hier een auto gehuurd via het Nederlandse bedrijf Sunny Cars vanwege de lage prijs en het feit dat bijna alles inbegrepen is in de prijs.

Goedkoop een auto huren in Alghero

De typisch Italiaanse Fiat 500 die ik mee krijg, is brand new en er zit nog geen krasje op. Ik hoop dat ik hem ook precies weer zo inlever volgende week…

Omdat het laagseizoen is, kost de auto €149 voor een week. Het huren van een scooter is zelfs nog duurder! De prijs bij Sunny Cars is inclusief:

  • Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering voor schade die je toe brengt aan een derde;
  • Collision Damage Waiver voor schade aan de auto door eigen schuld;
  • Theft Protection (TP) financiële schade bij diefstal van de auto;
  • Terugbetaling eigen risico bij schade of diefstal;
  • Dekking glas-banden-bodem en dakschade.

Een auto huren op Sardinië: 4 tips

  • Sardinië is een groot eiland. Heb je één week vakantie? Dan is het onmogelijk om het hele eiland te zien. Kies net als ik voor het oosten en het noorden of rij richting de stad Cagliari in het zuiden.
  • Ryanair vliegt vanaf Eindhoven op Alghero in het westen van Sardinië. Transavia en Easyjet vanaf Amsterdam op Olbia in het oosten. Op beide vliegvelden kun je bij Sunny Cars een auto huren.
  • Bezoek Sardinië buiten het hoogseizoen, niet alleen de stranden zijn heerlijk rustig maar ook de weg!
  • De SS125 in het oosten van Sardinië staat bekend als één van de mooiste wegen van Europa.

Mijn route op Sardinië

Met Google Maps op mijn telefoon navigeer ik naar het oude centrum van Alghero. Een half uurtje later sta ik in de Via Canepa voor de deur van de Airbnb die ik heb gereserveerd. Host Gigi heeft me een berichtje gestuurd dat hij er niet is, maar dat de sleutels achter een klein wit deurtje hangen. En ja hoor, naast de voordeur zie ik een klein wit meterkastje waar de sleutels in verstopt zijn, dat kan hier blijkbaar gewoon.

Ik ga de trap op naar de eerste verdieping en open de deur naar de woning. Het huis van Gigi ziet er gezellig uit en mijn kamer is licht en ruim. Ik zet mijn koffertje in de kamer en pak mijn handdoek en bikini en rijdt direct door naar het Maria Pia strand op nog geen 10 minuten rijden. Ik heb geluk, hoewel het al eind september is is het nog heerlijk strandweer en zelfs aan het eind van de middag is het op dit stadstrand nog best druk met locals.

Tip: Boipeda B&B via Airbnb. Heb je nog niet eerder gebruik gemaakt van Airbnb? Registreer je via deze link en ontvang €30 reistegoed. Wil je weten hoe Airbnb precies werkt? Lees mijn blog Wat is Airbnb.

sardinie

Alghero – Orosei (175 km)
De volgende dag rij ik rond half 10 richting de stad Orosei in het oosten van Sardinië. Het is een lange rit dwars door het binnenland. Ruim 3,5 uur later kom ik eindelijk in Orosei aan. Ik rij direct door naar het strand, het Spiaggia Marina di Orosei. Ik lunch bij het Blue Summer Beach restaurant met een prachtig uitzicht over het strand met wit zand waar bijna niemand te bekennen is. Het is duidelijk te merken dat het laagseizoen is, ook in het restaurant zijn maar twee tafeltjes bezet. Aan de tafel naast mij zitten Nederlanders… ‘s Middags lees ik een boek aan de rand van het zwembad. Ook bij het zwembad is het heerlijk rustig. In de avonds ga ik eten bij Trattoria Manu en bestel ik een heerlijke fregole (typisch Sardijnse pasta) met vongole.

Op zaterdag wil ik eigenlijk heel graag naar Cala Goloritza. Deze baai schijnt één van de mooiste plekken van Sardinië te zijn. Ik zet de wekker om half acht maar ben zo moe van de lange dag ervoor dat ik pas twee uur later eindelijk uit bed kom. Omdat het naar Cala Goloritza nog bijna twee uur rijden is en vervolgens ruim een uur lopen naar het strand, besluit ik mijn plannen te wijzigen. Cala Goloritza bewaar ik voor mijn volgende bezoek aan Sardinië, want ik ga zeker nog eens terug, dat weet ik nu al.

Ik kies voor een korter tripje naar het strand Spiaggia di Berchida richting het noorden. De weg naar dit strand, de SS125, is prachtig. Het strand dat naast de oase van Bidderosa is gelegen heeft helderblauw water, wit zand en een achterland met dennenbos en bergen. Het enige minpunt is dat parkeren hier ook buiten het hoogseizoen €5,50 kost.

Hoteltip: Residence Marina Palace

Orosei – Santa Teresa di Gallura (150 km)
De volgende dag stap ik rond half elf in de auto op weg Santa Teresa di Gallura. Het is bewolkt, dus een prima dag om een eind te rijden. Ik besluit een stop te maken bij Capo Coda Cavallo, vanaf de weg er naar toe heb je een mooi uitzicht over de baai. Aan het eind van de middag kom ik aan in Santa Teresa en besluit nog even een wandelingetje te gaan maken. Aangekomen bij het Spiaggia Reina Bianca loop ik over het pad langs zee en de indrukwekkende rotsformaties naar de vuurtoren. Het uitzicht op zee is prachtig vanaf hier.  ’s Avonds ga ik eten bij Ristorante da Thomas in de straat van mijn hotel. Het restaurant ziet er wat opgeprikt uit, niet helemaal mijn ding maar volgens de recensies moet het eten erg goed zijn. Ik ga dus toch maar naar binnen, een goed besluit want het eten is er inderdaad heerlijk!

Hoteltip: Hotel Sandalion

orosei

Santa Teresa di Gallura – Alghero (136 km)

Op dag vijf rij ik als eerst naar het nabijgelegen Capo Testa. Ik rij de weg op het schiereiland helemaal af tot ik niet verder kan. Voordeel van het laagseizoen is dat hier gewoon parkeerplekken vrij zijn. Ik loop naar de vuurtoren. Het uitzicht over de zee en de rotsen vanaf hier is spectaculair. Ik loop weer naar beneden en klauter over de rotsen richting de zee. Ik wil eigenlijk naar de Moon Valley lopen maar ik kan het pad helaas niet vinden. Ik loop door de bosjes en takken en als ik zie dat ik onder de schrammen zit besluit ik het maar op te geven. Jammer!

Ik rij verder langs de kust en wil een stop maken bij Li Cosi, maar dat blijkt nog niet zo’n eenvoudig. De weg die Google Maps aangeeft blijkt helemaal geen weg te zijn, of een privé weg, ik kan er in ieder geval niet over heen. Ondanks dat ik al een stuk verder ben, besluit ik toch om te keren en nog één poging te wagen. Ik neem de afslag naar Costa Paradiso, een beetje vreemd uitziende villawijk. Vlakbij het water parkeer ik de auto en hier zie ik tussen de rotsen een pad dat naar Li Cosi leidt! Het zoeken blijkt de moeite waard, want het is een prachtig strandje. Na een paar uurtjes op het strand rij ik door naar Alghero.

Tip: Appartement Casa Miramar

Sardinie strand

Alghero – Capo Caccia (25 km)
De laatste dagen van mijn vakantie besluit ik het wat rustiger aan te doen en wat minder kilometers te maken. Ik blijf in de buurt van Alghero en bezoek de stranden Punta Negra en Bombarde. Ik sluit de dag af bij de spectaculaire Capo Caccia. De weg er naar toe is al mooi, dat belooft veel goeds. Ik parkeer de auto en verwacht verder omhoog te kunnen klimmen maar dat valt tegen, het pad is afgesloten.  Wel zie ik een andere poort met trap waar je naar beneden kunt. Dit blijkt de weg naar de Grotto di Nettuno te zijn. Ik begin met de afdaling van meer dan 650 treden, het uitzicht onderweg is prachtig. Ik loop in de brandende zon, zelf om vier uur ’s middags, begin oktober is het hier nog hartstikke warm. Ik ben net op tijd voor de laatste rondleiding om 17:00. Met een gids lopen we in een groep door de enorme grot waar zich honderden stalactieten en stalagmieten hebben gevormd, een mooi gezicht.

Alghero

Alghero – Stintino (50 km)
Op mijn laatste dag op Sardinië is het tijd voor een tochtje naar Stintino. Het strand van Stintino, la Pelosa is enorm populair en zelfs nu is het er nog behoorlijk druk. Ik kan me niet voorstellen hoe druk het hier moet zijn in het hoogseizoen. Wel snap ik waarom er zo veel mensen op af komen, het strand is klein maar de omgeving is prachtig. Het water heeft hier zo veel verschillende kleuren blauw. Ook het kleine wachttorentje dat hier staat is pittoresk.

Na het bezoek aan Stintino zit mijn vakantie er helaas al weer op. Mijn tijd op Sardinië is echt voorbij gevlogen. Er is hier zo veel te zien, ik had hier makkelijk nog een week kunnen doorbrengen. En dat autorijden, dat viel eigenlijk hartstikke mee! Ik lever de auto weer netjes in op de luchthaven, zonder een krasje.

Meer lezen over Sardinië? Bekijk ook 6 tips voor vakantie op Sardinië en 8x mooiste stranden van Sardinië.

Lees meer

3 reacties

Erwin juli 19, 2018 - 10:37 am

Hey, Hoe waren je ervaringen met het rijden van de Fiat 500 tussen de bergen? We willen ook een auto huren maar ons is aangeraden om een grotere auto te nemen, omdat de fiat 500 het lastig zal krijgen door de bergen te rijden..hoe waren jou ervaringen hiermee?

Reply
Willem Jan augustus 24, 2018 - 6:53 pm

Ha! Mooi verslag. Bedankt. Ook wij gaan naar Sardinie (14 sept) en zijn ook erg benieuwd naar de rijervaring in de bergen met de Fiat 500. Alvast bedankt voor je reactie.

Reply
Frank oktober 9, 2018 - 10:01 am

We gaan jaarlijks naar Sardinie en qua autohuur gaat dit bijna altijd goed, helaas niet dit jaar. We hebben via AutoEurope een auto gehuurd bij Maggiore, die op onze creditcard het dubbele bedrag hebben afgeboekt. Na drie maanden en heel veel frustratie, nog steeds niks terug gehad. Ook bij AutoEurope wordt de telefoon niet eens binnen een half uur opgenomen, als de verbinding dan nog niet is verbroken. Ik zou zeggen, huur niet via hun;)

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.