Auto huren op Sicilië: tips en ervaringen

door Chantal
Een auto in huren Sicilië is een leuke manier om veel van het eiland te zien.

Begin maart ging ik een weekje op vakantie in Sicilië. Nog lang geen hoogseizoen, dus lekker rustig maar wel al fantastisch weer! Ik ben niet zo’n held met auto rijden maar omdat ik een half jaar eerder op Sardinië ook een auto had gehuurd, durfde ik het nu op Sicilië ook wel aan. Ik had er even niet over nagedacht dat Sicilië bijna 2,5 keer zoveel inwoners heeft als Sardinië en dus veel drukker is, maar dat mocht de pret niet drukken. Gelukkig was ik wel zo slim geweest om niet direct een auto te huren op het vliegveld van Catania en daarmee de drukke stad in te gaan. Vanaf het vliegveld nam ik de bus en de auto haalde ik pas een paar dagen later op in de stad Syracusa.

Een auto huren op Catania Airport

Vanaf Eindhoven vlieg ik met Ryanair naar Sicilië. ’s Avonds laat land ik op het vliegveld van Catania, een drukke stad met meer dan 300.000 inwoners aan de oostkust van het eiland. Vanaf het vliegveld neem ik de Alibus naar het centrum van Catania, vanaf daar is het maar een paar minuten lopen naar mijn hotel Asmundo di Gisira (een prachtig boetiekhotel vol kunst, echt een aanrader!). Ik heb bewust geen auto gehuurd op het vliegveld van Catania. De stad is namelijk superdruk en de rijstijl van de Sicilianen allesbehalve geduldig. Ondanks dat de stad geen geweldige reputatie heeft, vind ik Catania absoluut de moeite waard om hier een paar dagen door te brengen als je houdt van cultuur, lekker eten en drukte. Deze stad is authentiek, levendig en typisch Siciliaans. Maar geen aanrader om met de auto te bezoeken wat mij betreft. Vanaf het busstation dat net buiten het historisch centrum, naast de oude stadsmuur is gelegen vertrekken er bussen naar Taormina, Palermo, Syracusa en een heleboel andere plekken op het eiland.

Benieuwd naar de leukste plekken van Catania? Lees ook 10 tips voor Catania.

Catania is een drukke stad die je beter niet met de auto kunt bezoeken

Goedkoop een auto huren op Sicilië

Vanuit Catania neem ik de bus naar Syracuse en na twee dagen in Ortygia, het oude deel van deze stad haal ik mijn huurauto op. Het kantoor waar ik de auto afhaal, is in een straat net buiten de oude stad gelegen. Ik heb de auto gehuurd via Sunny Cars omdat mijn eerdere ervaring met het huren van een auto op Sardinië via dit bedrijf erg goed is verlopen. Omdat het laagseizoen is, kost de auto slecht €69 voor drie dagen. De prijs bij Sunny Cars is inclusief:

  • Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering voor schade die je toe brengt aan een derde;
  • Collision Damage Waiver voor schade aan de auto door eigen schuld;
  • Theft Protection (TP) financiële schade bij diefstal van de auto;
  • Terugbetaling eigen risico bij schade of diefstal;
  • Dekking glas-banden-bodem en dakschade.

De Smart is een populaire auto op Sicilie.

Mijn ervaringen met het huren van een auto op Sicilië

Van te voren vind ik het altijd best spannend om een auto te huren op vakantie. Lever ik de auto aan het eind van de week weer in zonder schade en kom ik niet in de middle of nowhere met pech te staan… En dan is Sicilië natuurlijk ook nog eens een eiland met een reputatie van corrupties en misdaad. Helaas kreeg ik hier ook mee te maken. Ik deel dit verhaal met je zodat je weet dat dit gebeurt en alert ben op dit soort situaties, maar laat dit je er absoluut niet van weerhouden om dit prachtige eiland te bezoeken, maar wees wel oplettend.

Vanuit Syracusa rijd ik naar het natuurgebied Cavagrande. Sinds hier vier jaar geleden een grote brand heeft gewoed, wordt het pad niet meer onderhouden en is het officieel gesloten voor publiek. Op internet lees ik dat het park desondanks nog wel bezocht kan worden, je moet alleen wel even over een hekje klimmen. Op Tripadvisor probeer ik in de reviews van Cavagrande te vinden waar het pad precies begint, maar ik stuit ook op andere informatie. In enkele reviews staat genoemd dat mensen in de buurt van Cavagrande tijdens het rijden een tik tegen de auto horen, alsof ze iets geraakt hebben. Vervolgens verschijnt er een man die zegt dat ze zijn zijspiegel eraf hebben gereden en daar geld voor wil zien. Een scam dus.

Cavagrande Sicilie

Een tikkeltje nerveus door deze berichten kom ik aan bij Cavagrande. Ik klim met een Duits gezin dat ik op de parkeerplaats ontmoet over het hek en we beginnen aan de wandeling naar de lager gelegen meren. Na de prachtige wandeling kom ik een paar uur later terug bij de auto en vervolg mijn weg naar het stadje Noto. Ik rijd over de rustige landweggetjes in de omgeving van Cavagrande en kom nauwelijks andere auto’s tegen. Tot er een auto geparkeerd staat aan de kant van de weg. Met een ruime bocht rijd ik rustig om deze auto heen. En dan gebeurt het; ik hoor een tik. Ik herinner me de verhalen op Tripadvisor en rij geschrokken door, ik kan die auto nooit geraakt hebben… Enkele tellen later zie ik opeens de auto met drukgebarende bestuurder in mijn achteruitkijkspiegel verschijnen.

Ik besluit de auto langs de kant van de weg te zetten. Ik vergrendel de deuren en ik laat het raampje een stukje zakken. De man (alledaagse type, netjes gekleed) blijft aan de achterkant van mijn auto staan, maar ik stap niet uit en wacht tot hij naar mijn raam komt. Half in het Engels en half in het Italiaans vraagt hij of ik niet doorhad dat ik zijn spiegel er af heb gereden, en of ik verzekerd ben. Ik zeg dat ik dat inderdaad niet door had en dat ik verzekerd ben. Hij zegt dat ik moet betalen en dat hij anders de politie belt, waarop ik antwoord dat het me inderdaad een goed idee lijkt dat hij de politie belt (wat hij vervolgens uiteraard niet doet…). Ondertussen voel ik m’n hart tekeer gaan; de deuren zitten dan wel dicht, maar er is niemand anders in de buurt en ik sta hier met deze boze man die wil dat ik hem geld geef. Hij zegt in het Italiaans dat ik niet bang hoef te zijn, iets wat me nog banger maakt…Vervolgens noemt hij nog een keer de prijs van een nieuwe spiegel en vraagt waar ik naar toe ga. Hij zegt dat hij in Ragusa woont, laat een stilte vallen en kijkt me verveeld aan. Hij vertelt me dat ik voorzichtiger moet rijden in het vervolg en maakt dan eindelijk aanstalten om weg te gaan.  Hij stapt in z’n auto en rijdt weg. Ik haal opgelucht adem en blijf nog even stil staan. Eerst twijfel ik nog even maar dan weet ik het zeker; dit is precies dezelfde man aan wie de mensen van de reviews op Tripadvisor eerder €100 of €200 cash hebben betaald. Ik had hem nooit zomaar een bedrag meegegeven (ik heb sowieso zelden cash op zak en al helemaal niet dit soort bedragen), maar ik ben wel blij dat ik niet uitgestapt ben. Waarschijnlijk wilde hij alleen geld zien, maar het is toch heel beangstigend om in je eentje met zo’n situatie geconfronteerd te worden.

Een auto huren op Sicilië: 5 tips

 • Transavia, Easyjet en KLM vliegen vanaf Amsterdam op Catania. Ryanair vanaf Eindhoven. Vanuit Rotterdam kun je ook met Transavia op Palermo vliegen. Op beide vliegvelden kun je bij Sunny Cars een auto huren, maar er zijn ook genoeg andere steden op het eiland waar je een auto kunt huren. Ik raad je aan om drukke steden als Catania en Palermo te mijden met de auto.
 • Bezoek Sicilië buiten het hoogseizoen. Zelfs in maart was Sicilië al gezellig druk maar worden de stadjes nog niet overlopen door mensenmassa’s. Hetzelfde geldt voor de stranden.
 • Laat waardevolle spullen niet achter in de auto. Er wordt regelmatig ingebroken in auto’s.
 • Doe de deuren van de auto altijd op slot. Niet alleen voor rare situaties zoals ik meemaakte in de buurt van Cavagrande maar ook voor scooters die naast de auto komen rijden en je portier open trekken om je tas te stelen.
 • Sicilië is een groot eiland. Heb je één week vakantie? Dan is het eigenlijk onmogelijk om het hele eiland te zien. Kies net als ik voor het oosten als je op Catania vliegt of het noordwesten als je vakantie in Palermo of Trapani begint. De mooiste stranden van Sicilië vind je aan de noordkust.
Benieuwd naar de leukste plekken die ik bezocht op Sicilië? In dit artikel over het eiland lees je mijn 7 tips.

Lees meer

2 reacties

lilian mei 5, 2023 - 9:16 am

goedemorgen ik ben zo benieuwd waar je je auto hebt achtergelaten toen je weer terug vloog naar eindhoven . waar heb je vertoeft onderweg heb je hotels genomen of appartementen wat raad je aan

Reply
Chantal mei 27, 2023 - 1:56 pm

Ha Lilian,
De auto heb ik achtergelaten op dezelfde plek als waar ik hem ophaalde. In het artikel Vakantie op Sicilië: 7 tips lees je waar ik verbleef. Veel plezier!

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.