Backpacken in Afrika

door Sabine
Backpacken Afrika
Sabine
Laatste berichten van Sabine (alles zien)

Jambo! / Hallo!

Tien jaar geleden ging ik voor het eerst alleen op reis. Ik vertrok naar Kenia om vrijwilligerswerk te doen. Ik wilde graag eens zien hoe het nu met de mensen en projecten daar ging in de stad waar ik had gewerkt, maar ik wilde óók backpacken in Afrika en nieuwe plekken ontdekken. Ik heb de kaart er bij gepakt om te kijken welke route ik wilde afleggen. Ik besloot in 3,5 maand van Kaapstad naar Nairobi te reizen. Natuur, strand, cultuur en ook het Nederlandse koloniale verleden; alles zou ik onderweg tegenkomen.

Afrika; het continent van de ongerepte natuur, de ‘Big Five’, rode aarde, inheemse culturen en de altijd vrolijke, lieve mensen. In dit continent leer je niet alleen alles over Afrika maar ook over jezelf, flexibel zijn, geduld hebben en inventief zijn als de stroom weer eens uitvalt. Zo heb ik een keer in een bus gezeten die er 31 uur (!) over deed om op mijn bestemming aan te komen en bleek er in Namibië nauwelijks openbaar vervoer te zijn doordat het regenseizoen daar op z’n hoogtepunt was.

Lesotho

Lesotho

Alleen backpacken in Afrika

Als ik vertelde aan familie, vrienden en collega’s dat ik in mijn eentje door Afrika wilde gaan backpacken was de eerste vraag die ik altijd kreeg “Alleen, als vrouw, is dat wel veilig?”. Aangezien ik 10 jaar eerder al een keer in Kenia was geweest, had ik hier geen enkele twijfel over. Nu ik terug ben geweest kan ik ook met zekerheid zeggen “Ja, dat is veilig”.

Natuurlijk moet je wel je hoofd erbij houden, maar dat moet je ook als je door bijvoorbeeld Zuid-Amerika reist. Zorg ervoor dat je niet in het donker buiten bent, neem zo min mogelijk kostbare spullen mee en laat ze ook zo min mogelijk zien op straat . Ga geen donkere steegjes in en zorg dat je precies weet waar je naartoe gaat of doe desnoods alsof.

Als vrouw alleen backpacken in Afrika

Als vrouw alleen in Afrika zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Sommige Afrikaanse landen zijn conservatief, bijna alle landen zijn erg religieus en in veel landen hoor je als vrouw je knieën en schouders te bedekken. In videoclips zie je wel veel bloot, maar dat is op straat vaak niet sociaal geaccepteerd. Van te voren kun je je natuurlijk inlezen om te kijken wat de kledingvoorschriften zijn voor een land, maar binnen een land kan dit heel erg verschillen per stad of dorp. Kijk dus vooral bij aankomst hoe lokale vrouwen zich kleden en of er veel toeristen zijn. Meer toeristen betekent vaak dat locals meer gewend zijn aan blote schouders en knieën. Neem in ieder geval niet alleen korte broeken, maar ook een lange broek en shirt met mouwen mee. Ook wanneer het 30 graden is.

Verder kreeg ik veel aandacht en huwelijks aanzoeken. Of iemand die in de auto zit en naar je schreeuwt: “I love you!”. Ik heb nooit begrepen waarom mannen dat doen, verwachten ze dat je zegt: “I love you too”? Vaak zeg ik dat mijn vriend ziek op bed ligt, een dag later aankomt of een ander smoesje. Ik hou er niet van om te liegen maar dit is toch de makkelijkste manier om te laten merken dat je niet geïnteresseerd bent. Een simpele (trouw)ring om je vinger werkt ook goed.

Mozambique

Openbaar vervoer

Backpacken in Afrika is wel wat meer ‘hardcore reizen’, omdat er minder backpackers zijn in dit continent dan in Azië of Latijns Amerika. Op Zuid-Afrika na zijn er weinig tot geen voorzieningen voor toeristen en niet veel hostels. Omdat ik wel graag in hostels wilde slapen, plande ik altijd een paar dagen vooruit. Zo was er meestal nog een plekje vrij. Ik hou van het avontuur om met het openbaar vervoer te reizen, dus dat doe ik eigenlijk altijd. Ook als er wel toeristen bussen zijn. Maar in Afrika heb je zonder eigen vervoer meestal geen andere keuze dan de openbare bus.

Tenminste, ik noem het nu ‘openbaar vervoer’ maar eigenlijk is het ‘lokaal vervoer’. De chauffeur huurt de bus per dag en de opbrengsten zijn voor hem. De minibusjes zijn bedoeld voor 12 personen, maar worden vaak volgepropt met meer dan 20 personen (kinderen tellen dan vaak nog niet eens mee). De bus gaat meestal niet weg voordat deze vol zit. Ik heb in Afrika veel tijd wachtend doorgebracht, wachten totdat er echt niemand meer bij kan. Een paar keer kreeg ik in zo’n bus een kind op schoot voor een paar uur. Na 30 minuten voelde ik mijn benen niet meer. Toch heb ik een haat-liefdeverhouding met deze busjes. Je komt zo makkelijk in contact met de lokale bevolking. Je ervaart hoe het echte leven is, de mensen zijn afhankelijk van dit vervoer. Van nature ben ik niet zo geduldig, maar in Afrika leer je dat vanzelf 🙂

tanzania

Backpacken in Afrika: welke land?

Ik ben in 3,5 maand van Kaapstad naar Nairobi gereisd. Ik bezocht de landen Zuid-Afrika, Lesotho, Mozambique, Malawi, Tanzania en Kenia. Allemaal prachtige landen! Wanneer mensen spreken over Afrika is dat vaak alsof ze het over één land hebben, maar Afrika is het één na grootste continent ter wereld en bestaat uit 54 landen met elk zijn compleet eigen charme, cultuur, natuur en sfeer.

• Zuid-Afrika
Natuur én cultuur. Dit land heeft alles. Leren over de apartheid als Nederlander vond ik heel bijzonder; wat was de rol van Nederland, hoe gaat dit nu in Zuid-Afrika. Zuid-Afrika is wel iets duurder en meer ‘verwesterd’ dan de andere Afrikaanse landen waar ik ben geweest.

• Malawi
Dit land wordt niet voor niets ‘the Warm heart of Africa’ genoemd. De mensen zijn zo aardig, ze helpen je overal mee! Het is een prachtig land met veel natuur en het grote zoetwatermeer Lake Malawi dat de grootte heeft van Nederland. De nationale taal is Chichewa, maar je vindt altijd wel iemand die een beetje Engels kan spreken. Je komt helaas veel armoede tegen in dit land.

• Mozambique
Als je van strand, duiken en lekker eten houdt dan is Mozambique een aanrader. De mensen praten hier Portugees dus het is moeilijker om te communiceren. De stranden zijn zo ontzettend prachtig en je kunt er erg goedkoop leren duiken in bijvoorbeeld Tofo.

• Tanzania
Tanzania is het land van de berg Kilimanjaro en de wildparken. Dit is één van de grootste landen van Afrika. De officiële taal is Swahili en daardoor is het moeilijker om met de locals in contact te komen. Tanzania heeft veel verschillende inheemse culturen die relatief vreedzaam naast elkaar leven. Vooral in de steden zie je al deze verschillende culturen samen komen.

• Kenia
Kenia is net als Tanzania een land met veel wildlife. Je kunt hier de ‘Big Five’ spotten, maar ook lekker naar het strand op het mooie Zanzibar. Vergeet niet de oude trein te nemen als je van Nairobi naar Zanzibar reist. Kenia is een prachtig land waar veel mensen naast Swahili ook Engels spreken. De mensen zijn vriendelijk en erg behulpzaam.

Ga je voor de eerste keer backpacken in Afrika? Dan raad ik je aan om in Zuid Afrika of Malawi te beginnen. Zuid-Afrika is wat meer ‘backpackerfriendly’; er zijn veel hostels en de Baz Bus (een soort hop-on hop-off bus) zet je af bij de deur van het hostel. Malawi is minder westers, maar er zijn genoeg hostels en best wat backpackers. In Malawi is het heel makkelijk om in contact te komen met de lokale mensen.

Zuid-Afrika apartheid

Zuid-Afrika apartheid

Mozambique strand

Tips voor backpacken in Afrika

• Check het land klimaat en regenseizoen voordat je gaat, zodat je niet in dagenlange regen zit, in extreme hitte belandt of de winter in Zuid-Afrika bent.

• Verkiezingen kunnen helaas vaak nogal chaotisch verlopen. Zorg dat je niet tijdens de verkiezingsperiode in een land terecht komt.

• Zoek voor vertrek goed uit of je een visum nodig hebt voor de landen die je wil bezoeken. Voor sommige landen geldt dat je bij aankomst een visum kunt krijgen (visa on arrival) en in andere gevallen moet je het visum van te voren al aanvragen. Voor Zuid-Afrika en Lesotho heb je geen visum nodig. Een visa on arrival kan je meestal alleen in Dollars betalen, dus zorg ervoor dat je deze bij je hebt.

• Safari’s zijn redelijk duur, zeker als je alleen reist. Zoek een leuk hostel uit en vraag rond wie er allemaal een safari willen doen. Een oproepje op de Facebook pagina’s Afrika Backpackers of Africa Backpackers kan ook handig zijn. Ik heb wel eens tegen verschillende touroperators gezegd dat ik mee zou gaan met de tour waar al 2 of 3 mensen zich aangemeld hadden waarbij ik kon aansluiten.

Safari Njema! (Swahili voor ‘goede reis’)

Meer lezen over de avonturen van Sabine? Neem een kijkje op haar blog The Social Backpacker

Lees meer

2 reacties

Daphne de Vries februari 21, 2018 - 10:20 pm

Leuk stuk om te lezen, ben dol op Afrika! Je hebt het in deze post alleen in het stuk over Kenia over Zanzibar. Bedoel je daar niet Mombassa? Zanzibar behoort namelijk tot Tanzania en is een eiland. Hier kun je ook alleen per boot en vliegtuig naartoe reizen en niet de trein zoals hierboven genoemd. Denk dus dat het om Mombassa gaat 😉

Reply
Theo Janssen april 2, 2019 - 3:48 pm

Hallo,

Ik ga naar Kenia Mombasa, en wil graag met het openbaar vervoer reizen naar Voi. (150km) Ik blijf daar een nacht in een Wildlife Lodge. (Safari-gebied)
Is het openbaar vervoer veilig.
Ik ben 65 jaar, man en reis alleen.
Ik hoor verhalen die me afschrikken, ik kom namelijk 1x in de avond aan terug in Momabsa bij het busstation en de vraag is of daar in de avonduren (22.00) nog vervoer vind naar mijn Hotel.

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.