Backpacken in Argentinië

door Lidwien
Backpacken in Argentinië en Patagonië.
Lidwien
Laatste berichten van Lidwien (alles zien)

Na een korte solo vakantie in Italië was het tijd voor het ‘echte werk’. Al sinds mijn semester in Madrid droomde ik ervan om naar Latijns Amerika te gaan. Ik zag het helemaal voor me: tango, steaks en overweldigende natuur. Backpacken in Argentinië stond met stip bovenaan.

De zomer in Argentinië staat gelijk aan onze wintermaanden. Februari was daarom een perfect moment aan het eind van de lokale vakanties en het hoogseizoen in het zuiden van het land. Voor een retourtje Amsterdam – Buenos Aires met Iberia betaalde ik €920 inclusief een lange overstap van 38 uur in Madrid. Genoeg tijd om mijn favoriete plekjes in deze stad te bezoeken, te wennen aan het idee dat ik weer alleen op pad was én vanaf een bekende plek te beginnen aan mijn allereerste reis buiten Europa. Spannend!

Is backpacken in Argentinië veilig?

Met ruim drie weken te besteden koos ik voor een combinatie van stad (Buenos Aires), natuur (Calafate) en wijn (Mendoza). Vooraf hoorde ik wisselende verhalen over het land en vooral de veiligheid in de steden. Natuurlijk kun je altijd spreken van geluk maar ik heb me geen seconde onveilig gevoeld. ’s Avonds ging ik niet onnodig alleen over straat, ik gebruikte mijn boeren verstand en de mindere buurten zijn makkelijk te vermijden. De Argentijnen vond ik ontzettend behulpzaam en met een beetje Spaans kom je een heel eind. Persoonlijke tip: de eerste dag kocht ik een Argentijnse simkaart bij Claro. Noem het minder avontuurlijk maar met dat kleine beetje internet hield ik het thuisfront op de hoogte, regelde ik Ubers en croste ik als een local door het land met Google Maps.

Mijn route door Argentinië

Wie de wereldkaart weleens heeft bekeken of heeft opgelet bij topografie, weet dat Argentinië énorm is. Van noord naar zuid telt het land zo’n 3800 km en een busrit van Buenos Aires naar Mendoza kost je gemiddeld 15 uur. Daarom koos ik er voor drie plekken te bezoeken en bespaarde ik tijd door te vliegen. Door alles vooraf te boeken betaalde ik een goede prijs voor de binnenlandse vluchten en was ik verzekerd van een bed in de fijnste hostels. Heb je meer tijd voor jouw reis door Argentinië, overweeg dan ook zeker de bus. Bussen in Argentinië zijn super comfortabel en een stuk goedkoper dan vliegen.

Buenos Aires

Vanaf de eerste dag was ik verkocht. Door de Argentijnse geschiedenis en de grote stroom aan immigranten is er een prachtige mix van culturen ontstaan in Buenos Aires. Elke wijk heeft zijn eigen uitstraling en charme; van indrukwekkende koloniale gebouwen en uitgestrekte boulevards tot kunstige graffiti en fijne parken. Oh en eten, dat kun je daar ook: hippe koffietentjes, bars en parrilla’s (Argentijnse steakhouses) in overvloed!

Sla een  willekeurig reisboekje open en je leest over de bekende highlights van de stad: de wijk Boca, de begraafplaats in Recoleta, de markt in San Telmo en het hart van de stad op Plaza de Mayo bijvoorbeeld. Stuk voor stuk aanraders, net als onderstaande persoonlijke tips. Neem het mee, schrijf het op en word net zo verliefd op deze stad als de Porteños zelf.

De bruisende hoofdstad van Argentinië; Buenos Aires

1 | Eet en drink je weg door Palermo

Palermo is de jonge, hippe wijk van Buenos Aires. Het barst er van de koffie- en lunchtoko’s en tot in de late uurtjes kun je hier buiten op het terras genieten van steaks, rode wijn en het gezellige geklets van de Argentijnen. Geniet onderweg van de gekleurde huisjes en kunstige graffiti.

Mijn favorieten op een rij:

Full City Coffee house: hier ontbijt of lunch je op de fijne binnenplaats van het café. Vergeet vooral de koffie niet, die is heerlijk.
Padre Coffee: nog een koffie-favoriet. In deze industrieel ingerichte tent werken gezellige barista’s die de lekkerste koffies voor je bereiden.
La Escondida: hier zit je lekker op een soort veranda en kun je een goede steak veroberen. Neem ook  stiekem een kijkje bij de open keuken, daar liggen de steaks naast de barbecue te wachten en staan de koks ijverig te braaien.
Tufic: dit populaire ijscafé doet niet moeilijk over een schepje extra. Dus heb je nog plek na de steak? Ga dan vooral langs voor een bolletje, of twee. De Argentijnen beweren overigens dat zij het beste ijs ter wereld hebben, ‘oké, als je die Italianen niet meetelt dan’.
Temple Bar Craft: met een enorme keuze aan speciaal biertjes en het gezellige terras kun je hier prima een avond vertoeven.

Eet je trouwens geen vlees? Ook dan kom je niets te kort in Palermo. Naast standaard vegetarische gerechten op de kaart, zijn er genoeg vega-tentjes te vinden.

2 | Slaap in het 70 30 Hostel

Als je dan helemaal vol zit van tip 1, is het wel zo fijn om niet te ver naar je bed te hoeven rollen. Midden in Palermo vind je het 70 30 Hostel, een gezellige plek waar je kiest voor het nachtleven van deze bruisende wijk of voor rust om bij te komen van je dag/reis. Daarnaast is het oude gebouw prachtig en zijn de kamers schoon, wat wil je nog meer?

3 | Eet een steak bij Don Julio

Oké nog één eet-tip dan. De bekendste parrilla van Palermo (en misschien wel van de stad) zit namelijk om de hoek van het hostel. Van buiten lijkt het een tikkeltje duurder dan de gemiddelde parrilla maar voor ongeveer 350 pesos (iets meer dan 10 euro) eet je hier de lekkerste steaks. Het kan zijn dat je even moet wachten op een tafel maar geloof mij, hier wil je eten.

NUESTROS CORTES Vacío del fino.

Een bericht gedeeld door Don Julio (@donjulioparrilla) op

4 | Neem de trein naar Tigre

Tigre is een beetje het Scheveningen van Buenos Aires. Het is een klein dorpje aan de Rio de la Plata en favoriet van de Porteños tijdens het weekend of in de warme zomermaanden. Je kan hier een boottocht maken over de Delta del Parana en genieten van het contrast met de drukke stad. Een treinticket kost bijna niets, je betaalt 4 pesos met de lokale ov-chipkaart en 12 zonder. Vanaf de stations Retiro en Belgrano C. brengt de Linea Mitre je in ongeveer een uur naar de groene delta.

5 | Huur een fiets en ontdek de stad op twee wielen

Bij de meeste hostels vind je wel een huurfiets. Zo niet, dan is er altijd nog La Bicicleta Naranja (de oranje fiets, hoe toepasselijk) of een van de vele andere fietsverhuurders in de stad. Het is wat wennen in het begin, op je fiets door zo’n mega stad maar door het hele centrum kun je rustig toeren over heuse fietspaden. Daar waar geen speciale fietspaden zijn fiets je ook prima op de weg. En voor je het weet steek je met je oranje fiets de beroemde Avenida 9. de Julio over.

Wereldstad Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië

Calafate

Na Buenos Aires was Patagonië even een omslag. Ik vloog naar Calafate, de grootste stad in deze regio. Maar met één hoofdstraat en gebouwen niet hoger dan drie verdiepingen had ik toch écht iets anders verwacht. Maar klein is fijn en er heerst een geweldige sfeer, met gezellige restaurantjes aan die ene hoofdstraat en vooral door de toeristen die daar verzamelen met één doel: de natuur van Patagonië ontdekken.

Mijn aanraders voor Patagonië:

1 | Ga nooit meer naar huis

Goed dit is natuurlijk geen serieuze tip, maar wel eentje om aan te geven hoe óngelofelijk mooi het hier is. Acht dagen lang ben ik continu onder de indruk geweest van de omgeving en de natuur. Hoe kan het ook anders met steppe, hooggebergten, gletsjers en prachtige witte gletsjermeren in een straal van minder dan 200 kilometer. De tip luidt dus: ga je naar Argentinië? Sla Patagonië dan nooit over!

Hiken in Patagonië in het zuiden van Argentinië

2 | Slaap in Hostel America del Sur

Als je dan mijn vorige tip hebt opgevolgd en besluit naar Calafate te vliegen, boek dan ook meteen een bed bij hostel America del Sur. Naast een geweldig terras met uitzicht op het meer en de bergen bieden ze ook enorm veel leuke en goedverzorgde dagtrips aan. Niet het ‘met honderd man in een bus’ type tours maar overenthousiaste locals die je graag meenemen naar hun favoriete plekken in Patagonië.

3 | Ga de bergen in bij El Chaltén
(subtip: Rancho Grande Hostel)

Als je houdt van bergen en wandelen, dan zit je hier goed. Sterker nog, dan móet je hier naartoe. Chaltén is minder bekend dan de W-trek net over de grens in Chili en in tegenstelling tot veel andere delen van het nationale park helemaal gratis. De bergen zijn ongerept, waanzinnig mooi en minder druk bezocht dan de W. Je hebt er Fitz Roy en Torre, de twee favorieten bergen van Chaltén. Een wandel-buddy vinden is ook niet moeilijk, iedereen komt daar tenslotte om te wandelen. De laatste dag heb ik zelfs alleen gelopen. Het is wel rustig maar er zijn net genoeg mensen om je ook alleen op je gemak te voelen in de bergen. Als je maar een dag te besteden hebt in Chaltén kies dan voor de Mt. Fitz Roy Trek. Wij vertrokken om 06:30, dan loop je precies tussen de zonsopgang-kijkers en de dagjes-mensen in. Als je dan na vier uur het eindpunt (Laguna de los Trés) bereikt is het nog rustig op de berg en kun je uren genieten van het uitzicht op de meren. Vergeet overigens niet wat pesos te pinnen als je naar Chaltén vertrekt. In dit schattige dorp hebben ze maar één pinautomaat, die ook nog eens regelmatig leeg is.

4 | Vergaap je aan de Perito Moreno Gletjser

Vanuit Calafate zijn er talloze tours te boeken naar Perito Moreno, de hoofdattractie van de regio. Deze mega gletsjer is vijf kilometer breed en zo’n 70 meter hoog. Door de ‘gunstige’ ligging kun je de ijsmassa van heel dichtbij bewonderen en met een beetje geluk brokkelt er net een stukje af wat vervolgens met een indrukwekkend geluid het meer in stort. Het is iets duurder maar als je het budget hebt kies dan voor de tour waarbij je niet alleen naar het uitzichtpunt gaat maar ook een tocht over de gletsjer maakt. Omringd door het ijs, de diepe kloven en vijftig tinten blauw kon ik geen betere bestemming voor mijn reisbudget bedenken.

De beroemde Perito Moreno-gletsjer in het zuiden van Argentinië

Mendoza

Mendoza is dé wijnstad van Argentinië. Eind februari/begin maart viert Mendoza de start van het oogstseizoen en is de lokale trots in overvloed aanwezig. Zelfs de McDonald’s serveert hier tijdens de oogstfeesten een Malbec bij de burgers!

Maar zo lekker als de wijn smaakt, valt de stad zelf wat tegen. Aan een dag heb je dan ook genoeg om de stad zelf te ontdekken. Gelukkig is er buiten de stad genoeg te beleven.

Benieuwd naar het noordwesten van Argentinië? Lees dan ook dit artikel over roadtrippen vanuit Salta. 

Mijn tips voor deze wijnstreek:

1 | Ontdek Mendoza in een dag
Mendoza in één dag ziet er ongeveer zo uit: na een ontbijtje bij Bröd sluit je aan bij een free walking tour, deze vertelt je alles over de geschiedenis van de stad, de wijn en zijn inwoners. Bij het kleurrijke barretje Beiroet kun je de Argentijnse Mate proberen. En dat is bijzonder want normaal wordt dit niet geschonken in cafés. ’s Avonds strijk je neer op een van de vele terrasjes aan Avenida Arístides Villanueva (bij het schattige El Mercadito bijvoorbeeld) met een goed glas wijn en vooruit, nog een steak.

Wijntour in Mendoza

Paardrijden in Mendoza in Argentinië

2 | Slaap in het Gorilla Hostel
Mendoza voelde voor mij een beetje als een ‘vakantie in een vakantie’ en dit kwam mede door het zwembad in de achtertuin van Gorilla Hostel. Naast het fijne zwembad hing er een goede sfeer en denken de eigenaren (twee broers en hun zus) uitgebreid met je mee over de tours die je kunt boeken of de fietsroute in de wijnstreek.

3 | Fiets langs de wijnboeren
Dat brengt ons meteen bij de volgende tip. De populairste activiteit in de regio van Mendoza is ongetwijfeld de wijntour. Je kan aansluiten bij een tour of je gaat op eigen houtje naar een van de wijn-regio’s. Op een half uur met de bus vind je bijvoorbeeld Maipú en bij bushalte Urquiza stop je precies naast Mr Hugo’s Bicycle rental (een topper). In een straal van ongeveer 5 kilometer fiets je hier van grote naar kleine wijnboeren en vind je ook nog een verdwaalde maar fijne biertuin, voor de afwisseling. Het voordeel van toeren op eigen houtje is dat je zelf kan bepalen waar je naartoe gaat en hoe lang je wijn blijft proeven (lang, heel lang). Het is dan natuurlijk wel zo gezellig als je wat hostel-genoten optrommelt om samen mee te toeren en te proeven.

4 | Ga paardrijden in de Andes bij zonsondergang
Saving the best for last. Via het Gorilla hostel boekte ik de ‘Sunset Barbecue and Horseback Riding Tour’. En dat was net zo mooi als het klinkt. Met twee hostelgenootjes werden we door de gids meegenomen naar een Estancia midden in de Andes. Daar kregen we ieder een paard en gingen we samen met de eigenaar/gaucho op pad. Door beekjes en steile paden reden we omhoog naar onze barbecue. Met een prachtig uitzicht, heerlijk eten en uiteraard wat rode wijn, is deze rit echt een aanrader. De naam van de tour is helaas niet te achterhalen maar met deze informatie kunnen ze je hoe dan ook verder helpen bij Gorilla.

Staat Argentinië ook op jouw bucketlist? En welke delen van het land je zou willen bezoeken? Laat het me weten in de reacties.

Lees meer

16 reacties

Hanneke augustus 29, 2018 - 7:37 am

Ik ga eind september rondreizen door Zuid Amerika (ook solo) en Argentinië staat ook op de planning. Dus dit blog en de tips komen goed van pas 🙂 Leuk om te lezen en die foto’s… zooo mooi!

Reply
Lidwien augustus 29, 2018 - 7:57 am

Wat leuk Hanneke, ik ben jaloers! 😉 Dat wordt ongetwijfeld een pracht reis. Als je nog meer vragen hebt over de regio, stel ze gerust!

Reply
Hanneke augustus 29, 2018 - 9:54 am

Nou, ik heb wel een vraagje eigenlijk 🙂 Heb je de gletsjer tour daar ter plekke geboekt? En zo ja, mag ik vragen met wie en hoe duur het was? Ik heb in IJsland dit jaar al een gletsjer tour gedaan en ik vond het prachtig, maar het was wel behoorlijk duur.

Reply
Lidwien augustus 29, 2018 - 12:44 pm

De tour heet Mini Trekking en ik boekte de tour via het hostel (America del Sur). Op hun website vind je nog meer informatie en tours: http://americahostel.com.ar/wp/en/minitrekking-tour-glaciar-perito-moreno/

De prijs is 3300 pesos en je betaalt standaard 500 pesos om het park in te komen. Met de huidige koers is dat iets minder dan 110 euro totaal.

Je hebt ook nog een Big Ice Trek maar die vond ik naar verhouding echt te duur en na twee uur op het ijs heb je het ook wel gezien.

Zeker niet goedkoop dus allemaal maar wel mega indrukwekkend!

Reply
Hanneke augustus 29, 2018 - 1:50 pm

Nice, bedankt voor de info! Ga kijken wat ze allemaal aanbieden 😀

Iris september 24, 2018 - 2:54 pm

Hele leuke blog om te lezen, en prachtige foto’s!!! Ik ben zelf van plan om ergens in januari – maart 2019 door Patagonië te reizen (solo). Is het makkelijk om reizigers te vinden om tours/dagtrips mee te boeken of kan je gewoon tours boeken en wordt je vervolgens in een groep geplaatst.
En is basis-spaans voldoende om rond te reizen?

Reply
Lidwien september 25, 2018 - 7:04 am

Hoi Iris! In Calafate en Chaltén is alles ingericht op backpackers en moet je dan ook bijna moeite doen om ze niet te ontmoeten. Wat betreft de tours, die boekte ik bij ‘t hostel, waarbij je inderdaad met een groep op pad gaat. Ook hier zitten vaak andere solo-reizigers tussen. Basis Spaans is ook voldoende, het viel me alles mee hoeveel gidsen daar goed Engels spraken. Ze zijn tenslotte veel buitenlanders gewend. Komt helemaal goed dus, geniet ervan!

Reply
Pien december 5, 2018 - 12:06 pm

Hoi Lidwien,
Leuk om jouw verhalen te lezen. Zelf ben ik van plan om binnenkort op reis te gaan naar Argentinië, ik vind het wel spannend om alleen op reis te gaan. Mijn vraag is dan ook of je in de hostels die jij aanraadde veel mensen ontmoet met wie je eventueel tripjes kan doen etc.? Zijn er veel solo-reizigers met wie je een paar dagen kan optrekken? Wat is jouw ervaring hiermee?
En boekte jij de hostels vooraf? Of gewoon ter plekke?
Zelf ben ik van plan om ongeveer een maand te reizen, ik heb een budget van ons 2000-3000 euro. Is dit genoeg om van rond te komen?
Ik hoor graag van je 🙂

Reply
Lidwien december 8, 2018 - 1:15 pm

Hoi Pien!

Ik heb geen avond alleen gegeten, er zijn vrijwel altijd andere solo-reizigers in de hostels en de tours kun je dan ook met hen samen boeken of gewoon bij de groep aansluiten (ook daar vind je vaak weer andere solo’ers). De hostels heb ik vooraf geboekt en wat het budget betreft hangt het een beetje af van de prijs van je tickets en of je veel vliegt maar lijkt me zeker voldoende! Het is niet het goedkoopste land indd maar je kan het zelf zo goedkoop maken als je wil natuurlijk qua eten/tours.
Hoop dat dit je vragen beantwoordt en heel veel plezier!!

Reply
Martijn december 7, 2018 - 5:40 pm

Hoi Lidwien,

Leuke blog en erg handige tips!
Ik vertrek over een aantal dagen naar Buenos Aires en vroeg me af of je nog meer handige tips hebt. Die SIM-kaart kun je overal gebruiken? En kun je gewoon met je iPhone op pad of is dat diefstal uitlokken? Ook vroeg ik me af wat handig is met geld wisselen; op het vliegveld of toch bij geldwisselkantoortjes in de stad?

Alvast bedankt!

Groeten,
Martijn

Reply
Lidwien december 8, 2018 - 1:24 pm

Hi Martijn!

Die simkaart kun je door heel Argentinië naar harte lust gebruiken. Toegegeven, in Patagonië had je niet overal bereik (maar dat wil je ook niet ;)). Ik had gewoon mijn IPhone bij me en nergens het gevoel gehad dat ik hem moest verstoppen, het land is prima ontwikkeld maar de kans bestaat natuurlijk overal. Wat het geld wisselen ben een luie reiziger geweest die vooraf op het vliegveld een paar honderd peso’s wisselde en daarna (tegen een best hoog tarief) het geld uit de muur trok. Of het goedkoper kan? Vast en zeker, maar ik vond het op straat wisselen en van euro naar dollar naar peso wat onhandig en onduidelijk. Daar kan ik je dus helaas niet mee helpen. Wat betreft de tips zitten de beste natuurlijk al in de blog! Geniet ervan, het is een prachtland!

Reply
Monique december 16, 2018 - 8:35 pm

Tjeetje, dacht dat Argentinie geen goed plan was alleen maar nu ik dit lees…
Ik vind alleen reizen ook heerlijk en ga dus plannen maken voor Argentinië

Reply
Anne december 28, 2019 - 1:26 pm

He Lidwien,

Misschien lees ik er overheen, maar hoe lang heb je doorgebracht op de verschillende plekken?

Groetjes, Anne

Reply
Lidwien december 28, 2019 - 4:06 pm

Hi Anne!

Als volgt: 5 dagen buenos Aires, 4 dagen Calafate, 3 dagen Chaltén, 5 dagen Mendoza.

Maarrrr, met de kennis van nu zou ik minstens een dag van Mendoza inleveren voor Chaltén. In Patagonië valt zoveel te beleven!

Reply
Danique maart 2, 2023 - 8:05 pm

Hoi Lidwien,
Inmiddels een paar jaar na dat je je post hebt geplaatst, maar heb toch een vraag! Ben namelijk aan het kijken om dit najaar een tijdje (alleen) door te brengen in Patagonië. Nu zal het misschien veranderd zijn in een paar jaar, maar heb jij destijds je trekking in Chalten al van te voren geboekt? Ik was aan het kijken naar de W-trek, maar deze dien je echt een paar maand van te voren vast te leggen, gezien de campings anders zijn volgeboekt. Als backpacker wil je natuurlijk toch zo flexibel mogelijk zijn en het liefst niet van te voren vast zitten aan geboekte data. Had jij je trekking van te voren geboekt? Hoor het graag!

Reply
Lidwien maart 2, 2023 - 8:14 pm

Hoi Danique! De wandelingen in Chaltén zijn veelal in één dag te doen. Er zijn drie flinke (en o zo mooie) dagtochten, maar je eindigt telkens weer in het dorp. Je hoeft dus geen camping te regelen of te boeken, wat het een stuk makkelijker maakt dan de W-trek. Ik ben er twee keer geweest inmiddels, beide keren alleen een hostel geregeld en gewoon gaan lopen op de dag/tijd die ik wilde!

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.