- Backpacken in Australie - oktober 15, 2018
Het reisvirus zat er bij mij van kinds af aan al in. Als ik als klein kind in de tuin aan het spelen was en in de verte een vliegtuig zag, kriebelde het in mijn buik. Ik fantaseerde over waar dat reusachtige ding naartoe ging. Het zou vast wel een ver land zijn met een totaal verschillende cultuur.
Die kriebels lieten me niet meer los. Toen ik eenmaal ouder was, begon ik met reizen en heb ik ook in het buitenland gewerkt als reisleidster. Maar alleen reizen? Dat sprak me eigenlijk nooit aan. Tot een vriendin anderhalf jaar geleden terug kwam van een solo reis door Australië. Ze zei ‘dit is echt iets voor jou!’. Ik wist meteen dat ze gelijk had. Naar de buitenwereld leek het alsof ik nog enkele weken twijfelde, maar eigenlijk had ik de beslissing al lang genomen. Ik ging een jaar rondreizen in Australië!
Is alleen reizen in Australië veilig?
Tijdens mijn acht maanden in Australië heb ik me nog nooit onveilig gevoeld. Het klinkt cliché, maar ik volg altijd mijn gezond verstand. Zoals ik thuis ook niets doe waar ik mij niet goed bij voel, doe ik dat hier ook niet.
Het is trouwens zo makkelijk om andere backpackers te leren kennen. Echt alleen ben ik bijna nooit. Je ontmoet zoveel mensen en soms reis je een stuk samen.
De enige plaats waar ik meer oplette, was Alice Springs. Deze stad ligt in het midden van Australië en er wordt aangeraden om in het donker niet alleen rond te wandelen. Dan nam ik voor één keer een taxi naar mijn hostel. Dat ging prima, ik heb er geen enkel probleem ondervonden.
Hoe reis ik door Australië?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je te verplaatsen in Australië. Vergis je niet in de afstanden. Je hoort vooraf altijd dat het een groot land is, maar dat besef je pas wanneer je er echt bent. Van Sydney naar Cairns is het bijvoorbeeld drie uur vliegen. Dat is van Amsterdam naar Athene! De afstanden zorgen ervoor dat je veel onderweg bent. Welk transportmiddel je gebruikt hangt af van hoeveel tijd je hebt en waar je exact wilt reizen.
Hop on – hop of bussen
Als je langs de oostkust van Australië reist, is de bus een makkelijke optie. Ik ben begonnen in Sydney en reisde naar Cairns. Omdat dit het begin van mijn reis was, wilde ik nog die zekerheid hebben om constant omgeven te zijn door backpackers. Daarom heb ik ervoor gekozen om langs de oostkust met de busmaatschappij Loka te reizen. Dit is een hop on – hop off bus waarmee je met een gids in kleine groepjes reist. Je kunt zelf kiezen hoelang je ergens blijft, maar toch ben je nooit alleen. Veel backpackers kiezen langs de oostkust voor busmaatschappijen zoals Greyhound en Premier. Deze bussen brengen je enkel van punt A naar punt B. Een prima optie. Het beste is om een buspas te boeken, dit is goedkoper.
Met de auto
Een andere populaire manier om rond te reizen is een auto kopen. Ik heb al heel wat mensen ontmoet die zelfs alleen een auto gekocht hebben. Dit is eigenlijk de goedkoopste optie, maar niet zonder risico. Laat vooraf je auto checken door een automonteur. Als je de wagen achteraf voor ongeveer dezelfde prijs kunt verkopen, heb je een goede deal gedaan. Veel backpackers slapen in hun auto (binnenin leggen ze een matras) of in een tent.
Een auto kopen is natuurlijk een grote verantwoordelijkheid. Je kunt ook gerust meereizen met mensen die al een auto hebben. Dan deel je enkel de benzinekosten. Het is heel makkelijk om mensen te leren kennen die travelmates zoeken. Je ontmoet hen op de ouderwetse manier in je hostel of via Facebook groepen.
Een auto huren is ook een optie, maar zeker niet de goedkoopste. Het is dus aan te raden om verschillende maatschappijen te vergelijken. Zelf heb ik bijvoorbeeld in Tasmanië een auto gehuurd gedurende tien dagen. Omdat ik de kosten deelde met drie reisgenoten, was dit perfect te doen.
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer is zeer goed georganiseerd in Australië. Ik heb al veel gebruik gemaakt van de treinen en bussen. In sommige steden (zoals Melbourne en Perth) kun je in bepaalde zones gratis de bus of tram nemen.
Als je een grote afstand moet afleggen, kan een vlucht de beste optie zijn. Hoe kleiner de luchthaven, hoe duurder het vliegticket. Een enkeltje van Sydney naar Brisbane heb je al voor 50 euro.
De kosten voor een rondreis in Australië
Dat Australië een duur land is, kan ik je verzekeren. Vooral accommodatie en transport is heel duur. Voor een nachtje in een hostel ben je tussen de 12 en de 22 euro kwijt (soms zelfs meer). Afhankelijk van het seizoen en waar je precies bent. Ook alcohol is zeer duur. Een biertje kost al gauw 4,50 euro. Lang leve de happy hours 😉
Toch kun je, met de nodige budget tips, wat op je geld letten. Zo kun je vaak kiezen tussen goedkopere en duurdere hostels. Bovendien kun je gerust je eigen potje koken in de gemeenschappelijke keuken van de hostel.
Hoeveel geld je uitgeeft, hangt af van de manier waarop je reist. Grofweg geef ik in Australië zo’n 2000 euro per maand uit.
Omdat het bijna onmogelijk is om de volledige reis zelf te bekostigen, werk ik tussendoor. Ik wissel het reizen en werken af. Hiervoor heb ik het Working Holiday visum aangevraagd. Dit visum vraag je online aan en kost ongeveer 275 euro. Eén van de voorwaarden is dat je tussen de 18 en 30 jaar oud bent. Met dit visum kun je maximum een jaar in Australië rondreizen.
Mijn reisroute door Australië
In de acht maanden dat ik hier ben, heb ik intussen bijna heel Australië gezien. Het is natuurlijk nooit mogelijk om echt álles te zien, maar ik ben wel op de belangrijke plaatsen geweest.
Sydney
Ik ben begonnen in Sydney, de miljoenenstad waar veel backpackers hun avontuur starten. Ik heb er bewust voor gekozen om in het Wake Up hostel te slapen. In dit hostel verblijven veel backpackers die aan hun reis beginnen. Ideaal om mensen te leren kennen tijdens de gratis activiteiten.
Ik wist niet goed wat ik kon verwachten van de stad. Intussen is het mijn favoriet. Het uitzicht van het iconische Opera House vanuit de Botanical gardens. De levendigheid van Chinatown. Rondkuieren op Darling Harbour. Ook de prachtige stranden mag ik niet vergeten. De wandeling die je van Bondi Beach naar Coogee Beach brengt, heb ik intussen twee keer gedaan.
De oostkust
Vanuit Sydney heb ik de oostkust afgereisd richting Cairns. Als Australië bij jou het beeld van fenomenale stranden, kangoeroes, surfen en ruige natuur oproept, dan zit je hier goed. De oostkust is het meest bereisd door backpackers en dus ook heel toeristisch.
Ik heb er een vijfdaags surfkamp gedaan in Spot X, iets dat ik altijd al wilde doen. Een ander hoogtepunt was Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld. Daar rijd je met een jeep rond op de onverharde wegen en verwonder je je constant over de heldere meren en de prachtige kustlijn. Ook de Whitsundays, een eilandengroep van 74 eilandjes, is iets wat je moet gedaan hebben. Helaas had ik wat pech met het weer. Byron Bay was voor mij ook een topper, dat is een klein plaatsje aan de oostkust waar een hippie sfeer heerst.
Melbourne
Na de oostkust kwam ik aan in Cairns en heb ik het vliegtuig genomen richting Melbourne. Ik ben er zo’n vijftal weken verbleven en het is intussen mijn tweede thuis geworden. Ik hou van Melbourne en het is moeilijk te zeggen waarom. Ik denk dat het vooral met de sfeer van de stad te maken heeft. De kleine steegjes vol gezellige bars en graffiti, de levendigheid…
Tasmanië
Vanuit Melbourne heb ik een road trip naar Tasmanië gedaan. Samen met drie andere backpackers nam ik het vliegtuig richting het natuureiland. Ter plaatse hebben we tien dagen een auto gehuurd. Tasmanië deed mij een beetje denken aan Zwitserland. Maar dan met kangoeroes 😉 . Hoge bergtoppen, tientallen meren, verborgen watervallen,… Ideaal als je van lange wandelingen en natuur houdt.
De outback en Red Centre
Wist je dat de outback 75 procent van Australië beslaat? De outback is het Australische binnenland en heeft over het algemeen een dor klimaat.
Het Red Centre ligt midden in de outback. Uluru, het heiligdom van de Aboriginals, is de belangrijkste bezienswaardigheid. Het is gewoonweg fantastisch om deze plek te bezichtigen bij zonsondergang. Voor mij is dit één van de hoogtepunten van mijn rondreis. Ik heb er een vijf daagse kampeersafari gedaan en onder die heldere sterrenhemel geslapen. Er is ook zoveel te zien in het Red Centre. Er zijn zoveel prachtige nationale parken waar je wandelingen kunt maken.
Bovendien heb ik in een restaurant in de outback gewerkt. Dat was een heel speciale ervaring, ik werkte in een mijnstad in ‘the middle of nowhere’. Ik wilde even weg van de typische toeristenplaatsen en een unieke werkervaring beleven.
Het noorden van Australië
Na mijn werk avontuur en de kampeersafari in het Red Centre, nam ik de Greyhound bus richting het noorden van Australië. Ik kwam er terecht in de stad Darwin. Het zijn vooral de parken rondom Darwin die de moeite waard zijn, zoals Kakadu en Litchfield National Park. Het is zo leuk om onder de watervallen te zwemmen. Of een boottochtje te maken op een rivier en krokodillen te spotten.
Het westen
Mijn zin in een road trip werd weer aangewakkerd en na Darwin besloot ik daarom weer op avontuur te gaan. Samen met zeven andere backpackers besloten we een roadtrip te maken naar Broome, een stadje in het noordwesten van Australië. Dit was het meest avontuurlijke wat ik heb gedaan. Ik denk dat ik minstens een week lang geen douche genomen heb 😉 Het westen is heel uitgestrekt, verlaten en minder toeristisch. Het is één van de mooiste delen van Australië. De natuurpracht, zoals bijvoorbeeld Pornululu is er ongelooflijk mooi.
Na de road trip nam ik het vliegtuig richting Perth. Hier heb ik zo’n drietal weken gewerkt voor Uber Eats met de fiets (ik weet niet goed of dat ik dit zou aanraden, ik had het nogal onderschat). Perth heeft een klein centrum, maar de regio rondom Perth is opnieuw prachtig. Witte stranden en prachtige natuurparken. That’s what Australia is all about.