De ultieme backpacken in Azië bucketlist

door Chantal
De ultieme backpacken in Azie bucketlist

Eerder maakte ik al een bucketlist voor backpacken in Midden- en Zuid-Amerika en dit keer is Azië aan de beurt. Ik heb twee keer een lange reis door Azië gemaakt en kan inmiddels dus een flink aantal van de avonturen op deze bucketlist afstrepen. Maar ook voor mij is er nog zoveel te ontdekken op dit fantastische continent. Ik weet zeker dat dit lijstje je van pas komt als je droomt over backpacken in Azië!

Backpacken in Azië bucketlist

1 | Ga op expeditie in de Filipijnen

Vier dagen eilandhoppen en slapen op onbewoonde eilandjes in de Linapacan archipel waar Expeditie Robinson werd opgenomen. Wit zand, helderblauw water, prachtig koraal. Het snorkelen is hier zo mooi. Bovendien krijg je, in tegenstelling tot op Expeditie Robinson op deze tour ook nog eens heerlijk te eten 🙂 Wat wil je nog meer? Er zijn twee organisatie die deze tour van El Nido naar Coron (of andersom) aanbieden; TAO en Buhay Isla. Ik koos voor Buhay Isla. Meer over mijn ervaring lees je in dit artikel.

BuhayIslaFilipijnenElNidoCoron

2 | Ontdek het mysterieuze Angkor Wat

De tempel Angkor Wat in Cambodja strekt zich uit over ongeveer 200 hectare en is het grootste religieuze monument ter wereld. Een must-see dus voor elke backpacker die door Azië reist. Angkor was in de tijd dat de tempels werden gebouwd (12de eeuw) de hoofdstad van het Khmer-rijk. In de 15e eeuw werd de stad aangevallen en verhuisde de regering naar de plek waar nu Phnom Penh ligt. De tempels werden vergeten en overwoekerd door oerwoud. In 1860 werden de tempels opnieuw ontdekt door de Fransen. Ondanks het grote aantal toeristen dat deze plek trekt, is een bezoek aan Angkor Wat absoluut de moeite waard!

Lees ook: Backpacken in Cambodja

Angkor Wat in Siem Reap, Cambodja

3 | Sta oog in oog met orang-oetans op Sumatra

Er zijn in Azië twee eilanden waar je orang-oetans in het wild kunt zien. Borneo en Sumatra. Zelf koos ik ervoor om vanuit het Maleisische Penang naar het nabijgelegen Sumatra te vliegen. Vanuit het dorp Bukit Lawang maakte ik een tweedaagse jungle trek. Al na een paar minuten nadat we het Gunung Leuser park binnen gingen, kwamen we de eerste orang-oetans tegen. Een moeder met baby. Een onvergetelijke ervaring! Meer over dit avontuur lees je in het artikel Backpacken in Indonesië.

4 | Ga zwemmen met walvishaaien

In de Filipijnen heb je de mogelijkheid om met walvishaaien te zwemmen. De meeste mensen doen dat in Oslob, maar dat wil ik je echt afraden. Oslob is namelijk één groot circus, bijna iedereen die ik sprak op de Filipijnen die hier geweest was had daar spijt van. Het is er bizar druk, de walvishaaien worden gevoerd en zwemmen daardoor veel te dicht bij de boot. Als je per se wilt zwemmen met walvishaaien ga da naar Donsol in het noorden van de Filipijnen.

whale-shark

5 | Maak een ballonvaart in Bagan

De stad Bagan in Myanmar is een van de vroegere hoofdsteden van het land. Op deze plek zie je tempels zo ver het oog reikt; een adembenemend gezicht. Het meest spectaculaire uitzicht heb je vanuit het mandje van een luchtballon. Doordat ik redelijk krap bij kas zat ging ik op een e-bike door Bagan maar ik raad je aan om alvast te beginnen met sparen zodat dit jou niet overkomt, want dit wil je absoluut niet missen! Lees meer over dit bijzondere land in Backpacken in Myanmar.

6 | Naar de top van de Kawah Ijen op Java

Tijdens mijn reis door Indonesië bezocht ik het eiland Java en de bekende Bromo vulkaan. Het tripje naar deze vulkaan was leuk, maar de beklimming van de, op het uiterste puntje van Java gelegen, Kawah Ijen maakte pas echt indruk! Vanuit het dorp Sempol gingen we midden in de nacht op pad naar de vulkaan. Aan de voet van de vulkaan wachten de mannen die normaal gesproken het zwavel uit de vulkaan naar beneden dragen. Voor geld of sigaretten lopen ze als gids met je mee naar boven. De weg naar boven is zwaar maar absoluut de moeite waard. Bovenop de vulkaan heb je namelijk niet alleen een schitterend uitzicht over de omgeving bij zonsopgang maar ook op het prachtige, blauwe kratermeer. Wil je het ‘Blue fire’ zien in de krater? Dan moet je nog vroeger op want dit natuurspektakel zie je alleen ’s nachts.

Indonesie Java

7 | Wandel tussen de rijstvelden en overnacht in een bergdorp in Sapa

Als je aan rijstvelden denkt, denk je misschien als eerst aan Bali maar wist je dat je in het noorden van Vietnam ook prachtige rijstvelden vindt? Vanuit Hanoi neem je de bus of nachttrein naar Sapa. Daar vandaan kun je vervolgens een gave tweedaagse trekking maken langs de rijstvelden en overnachten in een van de bergdorpjes van de Hmong of Red Dao. Ik deed deze trekking met locals die ik ontmoette voor de kerk op het centrale plein in Sapa. De meiden liepen de trekking allebei met een baby op hun rug. Meer weten over Vietnam? Lees Backpacken in Vietnam.

Sapa backpacken Azie

8 | Eet tot je erbij neervalt op Penang

Een van de absolute ‘foodie heavens’ in Azië is de stad Georgetown op het Maleisische eiland Penang. Bovendien kun je er niet alleen heel goed eten, maar is het ook nog eens een hele sfeervolle en gezellige stad met leuke straatjes en veel streetart. Maleisië is een smeltkroes van culturen en dat zie je terug in de keukens van Georgetown. De lekkerste curries vind je in de wijk Little India, de beste noodles in China Town en voor streetfood ga je naar de kraampjes op Chulia Street. Eet smakelijk!

9 | Wandel over de Chinese Muur

Ik heb inmiddels 9 landen in Azië bezocht, maar ben nog niet in China geweest. Het lijkt me fantastisch om vanuit Beijing één van de zeven wereldwonderen te bezoeken; de Chinese Muur. De muur werd gebouwd om als verdediging te dienen tegen legers uit het noorden, zoals de Hunnen en de Mongolen en is ruim 6000 (!) kilometer lang. De muur is niet alleen onwijs lang, maar ook nog eens hartstikke oud; het eerste stuk dateert waarschijnlijk uit de zevende eeuw voor Christus. Bijzonder om te bedenken dat dit enorme bouwwerk is gemaakt door mensenhanden en hele primitieve middelen.

De Chinese Muur

10 | Zie olifanten van dichtbij in Thailand

Het is een discutabel onderwerp, maar feit blijft dat bijna iedereen die voor het eerst in Azië gaat backpacken er van droomt om olifanten te zien. Eén ding kunnen we duidelijk over zijn; maak geen ritje op de rug van olifant. Als je olifanten van dichtbij wilt zien, raad ik het je Elephant Nature Park aan. Dit park was een van de eerste parken in Thailand dat zich bezig hield met de opvang van olifanten. In de afgelopen jaren, toen het maken van een rit op de rug van een olifant in de ban raakte, kwamen dit soort parken opeens als paddenstoelen uit de grond schieten maar laat je niet voor de gek houden; de meeste van deze parken zijn puur uit op winstbejag en hebben niet de beste bedoelingen met de olifanten.

Elephant Nature Park Thailand

11 | Steek over op de Shibuya Crossing in Tokyo

Shibuya Crossing staat bekend als het drukste kruispunt ter wereld. Het ligt vlakbij het drukke Shibuya Station en er steken ongeveer 2.500 voetgangers tegelijk over als het licht op groen springt. Het oversteekpunt wordt een ‘scramble’ genoemd, een diagonale kruising waarbij alle voetgangers elkaar vanuit alle richtingen kruisen. Ondanks de drukte zie je hier eigenlijk geen gedrang of mensen die tegen elkaar op botsen. Alles verloopt op een bepaalde manier hartstikke vloeiend en geordend. Vanuit de op de hoek gelegen Starbucks heb je een perfect uitzicht over de drukte. Op zoek naar meer tips voor Japan? Check 14 tips voor reizen in Japan.

12 | Ga surfen in Lombok

Surfen is niet echt mijn ding. Ik zal je bekennen dat ik hoge golven doodeng vind, niet handig als je op een surfplank wilt staan. Toch heb ik een keer een surfles genomen, omdat ik vond dat ik dit toch minimaal een keer moest ervaren. En ik geef toe het gevoel als je eenmaal op die surfplank staat is fantastisch. Het eiland Lombok is ‘surfer’s paradise’. Maar ook als je niet wilt surfen, is het genieten van de prachtige stranden in het zuiden van het eiland.

alleen reizen azie

13 | Maak een trekking door de Himalaya

Dit is een ervaring die hoog op mijn eigen bucketlist staat. Het lijkt me fantastisch om door Nepal te backpacken en mijn reis af te sluiten met een meerdaagse hike door de bergen van de Himalaya. Nepal is een van de mooiste bestemmingen in Azië als je van wandelen houdt. Een van de bekendste trekkings in Nepal is het Annapurna Circuit. Je loopt door adembenemende berglandschappen en geniet tijdens de zware hike van de mooiste vergezichten. Hou er rekening mee dat je voldoende tijd overhoudt voor deze belevenis. Een trekking naar het Annapurna Base Camp kost je minimaal een dag of tien. Lees meer over Nepal in Backpacken in Nepal.

14 | Slaap op het water in Khao Sok

Een van de meeste bijzondere avonturen in Thailand beleefde ik in het Khao Sok park in het zuiden van Thailand. Op de eerste dag in het park ging ik tuben op de rivier en sliep ik een boomhut met badkamer in de open lucht. Op de tweede dag gingen we met een groep naar het Chiaw Lan Lake waar we overnachtten in een drijvend hutje op het water. Super basic natuurlijk maar wel echt heel bijzonder om op dit prachtige meer omgeven door kalkstenen rotsformaties wakker te worden! Vanuit Krabi ben je in twee uur in Khao Sok.

Nationaal Park Khao Sok in Thailand

15 | Zweef door de toppen van de bomen in Laos

Ik heb eerder geziplined in Thailand en Costa Rica maar de Gibbon Experience in het Nam Kan National Park in het noorden van Laos is toch wel echt next level! Voor €305 slaap je twee nachten in prachtige boomhutten midden in de jungle op 30 tot 40 meter hoogte. Overdag ben je aan het ziplinen, hiken en met een beetje geluk spot je ook nog een gibbon aap.

16 | Mariokarten in Tokyo

Toen ik uit de trein stapte op weg naar mijn hotel, zag ik ze al gelijk voorbij komen; Mario, Luigi, Donkey Kong en Toad racend op hun karts door de drukken straten van Tokyo. Zo gaaf dit! Maar omdat ik geen internationaal rijbewijs heb, kon ik dit helaas niet zelf uitproberen. Collega-reisblogger Stéphanie pakte deze kans wel en schreef een blog over Mariokarten in Japan.

Welke van deze bijzondere ervaringen in Azië zet je op jouw bucketlist?

Lees meer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.