Backpacken in Brazilië

door Larissa
Backpacken Brazilië
Larissa
Laatste berichten van Larissa (alles zien)

Voor ik vertrok naar Brazilië had ik geen plan. Ik boekte een ticket van Brussel naar Rio de Janeiro en zou ter plekke verder kijken. Ik wist dat Brazilië het grootste land van Zuid-Amerika is, maar ik heb vooraf niet goed beseft hoe groot het land écht is. Wist jij dat dit land 205 keer zo groot als Nederland is? Zoals je begrijpt heb ik behoorlijk wat tijd doorgebracht in bussen en vliegtuigen tijdens het backpacken in Brazilië.

Backpacken in Brazilië

Na acht weken reizen door Brazilië is het tijd om de balans op te maken. Welke plekken heb ik bezocht, wat was het meest bijzonder, wat viel een beetje tegen, hoe verliep het reizen en natuurlijk; hoe zit het met de veiligheid?

Vervoer in Brazilië

Het reizen met langeafstandsbussen in Brazilië is goed geregeld, ze vertrekken altijd op tijd en reizen per bus is veruit de meest populaire optie. In theorie kun je met de bus heel Brazilië door, maar dit kost je veel tijd en is daarom niet aan te raden. Zelfs niet, als je net als ik, acht weken de tijd hebt. Er is in Rio een apart busstation voor de lange afstandsbussen genaamd Rodoviaria. Je kan vaak kiezen tussen drie mogelijkheden wat betreft comfort:

  • Convencional: de goedkoopste variant met stoelen waarvan de rugleuning naar achteren kan, voeten/beensteun, airco en vaak een toilet.
  • Executivo: iets ruimer dan ‘convencional’ met verder dezelfde extra’s. Stopt onderweg iets minder vaak omdat ze langere afstanden rijden.
  • Leitos: de meest luxe variant met stoelen waarvan de rugleuning helemaal plat kan, dekens en een kussen, airco, toilet en af en toe wordt er eten en drinken uitgedeeld.

Over het algemeen stoppen de bussen minimaal één keer per vier uur voor een sanitaire stop, wat eten en drinken en om de buschauffeur fris en fruitig te houden. Ik heb zelfs een keer met een maatschappij meegereden waarbij de chauffeurs tijdens hun pauze op een hometrainer werden gezet voor wat actie! Bij écht lange afstanden zijn er meerdere chauffeurs aanwezig op de bus en wisselen ze elkaar af. Reken erop dat de reistijd uitloopt, dit was bij mij namelijk bij bijna alle ritten het geval.

Het prijskaartje voor de bus hangt af van de afstand en het tijdstip waarop je reist. Ik heb zelf vooral nachtbussen genomen, die zijn iets duurder dan de bussen overdag maar je hebt geen kosten voor een hostel en spaart een dag uit. Reken gemiddeld op zo’n 10-15 reais per uur. De tickets kun je op het busstation kopen bij een van de vele aanbieders. Over het algemeen is de kwaliteit van de bussen vergelijkbaar, bij sommigen heb je internet en een USB aansluiting aan boord. Er is ook een mogelijkheid om bustickets online te kopen zoals op Busbud, maar dit is wel wat duurder. Ik vond de website vooral handig om te kijken hoe laat de bussen gaan en of er nog voldoende plaats was. Neem  iets te eten en te drinken mee voor tijdens de busrit en trek warme kleding aan. Soms staat de airco heel hoog, 8 uur koukleumen in een bus is echt heel lang!

Een andere optie om in Brazilië van A naar B te komen is vliegen. Als je route al vastligt, is het aan te raden om ruim van te voren je vluchten te boeken. Hoe langer je wacht, hoe duurder de tickets vaak worden. Ik had het geluk dat ik van São Paulo voor nog geen €60 naar Salvador kon vliegen, maar dit was echt een uitzondering. Brazilië heeft veel vliegvelden maar binnenlandse vluchten zijn duur!

Voor korte ritjes kan je de stadsbus (ônibus) gebruiken die je vaak nog geen 4 Reais kost. Of je boekt een spotgoedkope Uber, die zeker in de grotere steden gemakkelijk te vinden is!

backpacken Brazilië tips

Alleen reizen in Brazilië en veiligheid

Mijn familie keek me wat bezorgd aan toen ik vertelde dat ik wilde gaan backpacken in Brazilië. Je hoort tenslotte regelmatig slechte verhalen over Rio en bijna iedereen weet dat Brazilië een groot probleem heeft met corruptie, gezondheidszorg en sociale ongelijkheid. De verschillen tussen arm en rijk zijn hier inderdaad goed zichtbaar. In vrijwel alle grote steden is er een favela waar men onder erbarmelijke omstandigheden (illegaal) woont. Het minimuminkomen ligt hier rond de €250 per maand voor een werkweek van 44 uur. Een leraar op een publieke basisschool verdient soms nog geen €300 per maand, een politicus daarentegen verdient €6000! Mensen worden soms vermoord voor nog geen 200 reais (€50) en lokale bussen worden met regelmaat als protest in brand gestoken.

De slechte reputatie van Brazilië heeft mij echter niet afgeschrikt en ik ben uiteindelijk het hele land door gereisd. Mijn ervaring is dat Brazilianen over het algemeen erg vriendelijk en behulpzaam zijn en zich bekommeren om de veiligheid van toeristen. Er werd me bijna elke dag verteld om op te passen voor zakkenrollers in bussen en drukke straten, mijn telefoon en paspoort in het hostel te laten, niet in het donker alleen de straat op te gaan en in de toeristische gebieden te blijven. Pas dus goed op en wees je bewust van je omgeving, maar ga er niet te krampachtig mee om en vergeet vooral niet te genieten! Wat ook helpt, is het kunnen spreken van een woordje Portugees (of Spaans).

In heel Brazilië heb ik me niet echt onveilig gevoeld. Soms voelde ik wat spanning maar dan liep ik gewoon direct een andere kant op. Ik ben op een busstation, waar ik drie uur moest wachten, bijna een uur lang gevolgd door een man die steeds maar om geld vroeg. Dit heb ik opgelost door bij een groep vrouwen te gaan staan. In de bus hield ik mijn persoonlijke spullen dicht bij me. Ondanks dat ik geen Portugees of Spaans spreek, heb ik toch alles voor elkaar gekregen met Google Translate, handen en voeten en uiteindelijk zelfs met een beetje Portugees. Ik vond het wel erg jammer dat ik door het gebrek aan kennis van de de taal niet zo goed met de locals kon communiceren. Verwacht niet dat men Engels spreekt. Zelfs voor de jongere generatie is dit eerder uitzondering dan regel.

Backpacken in Brazilië – route en hosteltips

Rio de Janeiro

De stad bestaat uit meerdere toeristische bezienswaardigheden en je zou hier gemakkelijk 1,5 week kunnen blijven. Ik heb op twee verschillende plaatsen in de stad gezeten; in de wijk Botafogo waar je gemakkelijk de Suikerbroodberg, het beeld van Christus de Verlosser en de wijk Copacabana kan bezoeken en in Santa Teresa, een wijk met kronkelende straatjes en villa’s. Santa Teresa grenst aan de wijk Lapa die bekend staat om het uitgaansleven. De Free Walking tour door Lapa en Centro van zo’n 4 uur is een aanrader om meer uit deze leuke wijken te halen en de geschiedenis te leren kennen. Natuurlijk mag je een bezoek aan de Escadaria Scelaron en een ritje in de Bonde tram niet missen als je in Rio bent.

Hosteltip:  Mambembe Hostel

marmoset aap Rio de Janeiro

Marmoset aapje op de Suikerbroodberg

Ilha Grande

Ilha Grande is een eiland niet ver van Rio de Janeiro. Veel Brazilianen uit de buurt komen naar dit eiland voor een weekendje weg of vakantie.

Het dorpje Vila do Abraäo heeft maar een paar straten waarvan de meeste bestaan uit zand. Het eiland telt meerdere hiking trails variërend van gemakkelijk tot zwaar. De meeste trails kan je lopen zonder gids, al is het in de nacht te adviseren om deze wel in te huren omdat het pad niet altijd goed zichtbaar is. Je kunt ook een boottour maken van een halve of hele dag naar een aantal mooie stranden rond het eiland.

Hosteltip: Hi Holandes

Paraty

Veel reizigers maken de tocht van Ilha Grande naar Paraty. Paraty is een schattig dorpje met gezellig oud centrum dat autovrij is. In het leuke hostel waar ik verbleef kun je boottours boeken die allemaal een soortgelijke tocht maken. Tijdens de boottocht vaar je langs een aantal mooie stranden en eilanden om te zwemmen en kan je onder het genot van een drankje genieten van de omgeving. Tijdens de tocht zijn we drie keer dolfijnen en één keer schildpadden tegen gekomen. De stranden van Paraty zelf zijn modderig en vies dus het boeken van een tour is zeker een aanrader.

Zo’n 8 kilometer buiten Paraty is er een ‘natural waterslide’ die gemakkelijk per lokale bus te bezoeken is. De lokale jeugd surft over de rotsen heen, voor de toeristen is het verstandig om te gaan zitten. Vlak bij de ingang is er een brouwerij waar je een rondleiding kan krijgen.

Hosteltip: Leo’s clan beach hostel

Paraty Brazilië

Trindade

Ongeveer een uur rijden van Paraty ligt Trindade. Een oud vissersdorpje met niet meer dan vier straten. Veel locals en toeristen gaan met de bus vanuit Paraty een dagje naar Trindade omdat de stranden hier mooier zijn. Ik heb ervoor gekozen om er een nachtje te slapen en te genieten van al het moois dat dit dorp te bieden heeft. Ook hier kun je gemakkelijk een trail lopen naar kleine watervallen in de buurt. De stranden zijn prachtig en als je even door loopt dan vind je een redelijk afgelegen strand waar bijna niemand te vinden is.

Hosteltip: Kaissara Hostel

Foz do Iguaçu

Als je in het zuiden van Brazilië bent is dit een must do! De watervallen van Iguaçu zijn de grootste watervallen van de wereld en bestaan uit 270 watervallen verspreid over meer dan 2,5 kilometer. Het is zeker de moeite waard om er twee hele dagen voor uit te trekken. Als je echt maar één dag de tijd hebt dan zou ik voor de Argentijnse kant kiezen. Voor de Braziliaanse kant pak je in de stad Foz do Iguaçu de bus naar het nationaal park. Daar betaal je de entree en loopt door naar de volgende bus die klaar staat om je naar de watervallen te brengen. Neem een regenjas en regenhoes voor je tas mee en geniet van dit prachtige panoramisch zicht!

Om de Argentijnse kant te bezichtigen ben je wat langer onderweg. In Foz do Iguaçu pak je de bus die naar het busstation van Puerto Iguaçu in Argentinië gaat. Onderweg stop je bij de grens en daar heb je twee keuzes. Wil je na het bezoek in Argentinië blijven? Stap dan uit bij de Braziliaanse grensovergang en zorg voor een exit-stempel. De bus wacht niet op je, maar met hetzelfde buskaartje kun je na een uur weer op de volgende bus stappen.

Wil je op dezelfde dag weer terug naar Brazilië? Blijf dan zitten tot de Argentijnse grensovergang (dus géén exit-stempel halen) waar de bus stopt en iedereen eruit moet om een toeristenvisum te halen. De bus rijdt vervolgens verder naar het busstation in Puerto Iguaçu. Daar koop je een retourtje voor de bus naar het nationaal park. Het park is groter dan aan de Braziliaanse kant en je hebt er verschillende trails die je kunt lopen. Het park is goed aangelegd en er is veel te zien langs verschillende paden. Je bent bijna onderdeel van de watervallen!

Als kers op de taart kun je met een treintje naar de top van de watervallen en loop je over het water naar “Devils Throat” in het midden van de rivier. Zorg voor voldoende ruimte op je camera en ook hier ben je gewaarschuwd, je blijft niet droog!

Hosteltip: Tetris Container Hostel

Foz do Iguaçu Brazilie

Salvador

Ik hou minder van grote steden dus 1,5 dag was voor mij voldoende hier. Ik verbleef in de wijk Pelourinho. Salvador was ooit de stad van de slavenhandelaren en dat zie en merk je ook op in het straatbeeld, 90% van de lokale bevolking is van Afrikaanse afkomst en de sfeer is geweldig. Salvador ligt op een berg en de straten kronkelen alle kanten op. Je kunt met een lift naar boven en beneden en daar vind je een markthal met allerlei souvenirs en kraampjes met eten. Op verschillende plaatsen worden er capoeirashows gegeven en overal hoor je vrolijke muziek.

Hosteltip: Hostel Galeria 13 (elke dag gratis caipirinha happy hour!)

Chapada Diamantina

Naar Chapada Diamantina kun je met een dagtour of met een meerdaagse tour. Ik koos voor de driedaagse tour naar Vale do Pati (R$ 700) en heb hier zeker geen spijt van gehad! Onder leiding van twee gidsen loop je in drie dagen door het nationaal park en kom je op de mooiste plekjes. Je kunt genieten van geweldige uitzichten over de vallei en ziet watervallen, insecten, prachtige bloemen en planten en grotten. De trekking was niet altijd even gemakkelijk, elke dag gingen we een berg op, maar het was alle pijn en moeite meer dan waard. We verbleven ‘s nachts in een dorpje en de gidsen zorgden ervoor dat we niks te kort kwamen. We dronken water uit de rivier en picknickten in de natuur. In totaal liepen we in drie dagen tijd ongeveer 45 kilometer. Zeker een aanrader om te doen!

Mijn laatste dag bij dit prachtig natuurpark heb ik nog een dagtour gemaakt naar een mooie waterval, een indrukwekkende grot met stalagmieten en stalactieten en een rivier in een grot met prachtig helderblauw water. Aan het eind van de dag bekeken we de zonsondergang vanaf een berg,

Chapada Diamantina Brazilië

Olinda

Olinda is een prachtig koloniaal stadje dat ooit in brand werd gestoken door Nederlandse kolonisten. De Portugezen bouwden Olinda weer op en het oude centrum van de stad staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een gezellige plek om een dag of twee rond te struinen om de vele kerkjes en gekleurde huisjes te bekijken. Boven op de berg heb je een mooi uitzicht over Olinda én het nabijgelegen Recife.

Hosteltip: Albergue de Olinda Hostel

Jericoacoara

‘Jeri’, zoals de locals en backpackers deze plek liefkozend noemen is een afgelegen surfdorp en het paradijs op aarde. Om er te komen rij je vanaf Jijoca ongeveer een uur met een 4WD dwars door de duinen en lagunes. Het dorpje heeft geen verharde wegen, enkel zand en is verboden voor verkeer. Je kunt hele dagen op het strand doorbrengen maar ook verschillende tours doen. Ik koos voor een tour naar Mangue Seco; zeepaardjes en een gezellig restaurantje met hangmatten in het water. Het dorpje heeft een leuke en relaxte sfeer met veel gezellige restaurantjes en souvenirwinkels. Vrijwel elke avond wordt er ergens in het dorp een feestje georganiseerd en komen de caipirinha trucks tevoorschijn waar je voor nog geen €2,- een drankje bestelt.

Jericoacoara Brazilië

Praia da Pipa

In één woord: wauw! In dit kleine dorpje is veel te zien en te beleven. Er zijn verschillende prachtige tropische stranden te vinden recht onder de rode kliffen. Op Golfinos beach, waar je alleen met eb naar toe kunt, heb je een kans om tussen dolfijnen te zwemmen. Er zijn veel surfscholen waar je kunt leren surfen of een board kan huren. Andere plekken die zeker de moeite waard zijn om naar toe te gaan zijn Praia do Amor en Madeiro beach. Ook het strand van Tibau do Sol is dichtbij en gemakkelijk met een lokale bus te bezoeken. In de avond is er voldoende gelegenheid om in Papa op stap te gaan; de kroegen sluiten om één uur maar de nachtclub gaat de hele nacht door.

Hosteltip: Lagarto Na Banana hostel, leukste hostel waar ik ooit geslapen heb!

Het enige nadeel van zowel Pipa als Jeri is dat de dorpen erg toeristisch zijn. Desondanks zijn deze twee strandplaatsjes zeker een bezoekje waard als je gaat backpacken in Brazilië!

Reis je na Brazilië verder naar Argentinië? Lees dan Backpacken in Argentinië.

1 reactie

Festina selmani januari 10, 2019 - 3:06 pm

Hoi! Klinkt tof allemaal! Hoeveel dagen heb je ongeveer in het noorden besteed?

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.