Backpacken in Cambodja: 10 hoogtepunten

door Chantal
BackpackenCambodja

Tijdens mijn reis van vier maanden door Azië besloot ik ook Cambodja te bezoeken. Een land dat mijn interesse had gewekt tijdens een eerdere reis door Thailand waarbij ik een heel kort bezoek bracht aan Siem Reap en Angkor Wat. Ik wist direct dat ik terug wilde om dit land beter te leren kennen. Uiteindelijk bracht ik er zes weken door waarvan twee weken op een schooltje op het platteland. Cambodja heeft voor altijd een bijzonder plekje in mijn hart, vooral door de lieve mensen die ik er leerde kennen.

Backpacken in Cambodja – een route langs 10 hoogtepunten

Cambodja is een ideale bestemming voor backpackers die alleen reizen. Het land is goedkoop, de mensen zijn enorm vriendelijk, de afstanden zijn goed bereisbaar en er is onwijs veel te doen en te zien. Veel mensen die backpacken in Cambodja brengen alleen een paar dagen in Siem Reap en Phnom Penh door. Dat is echt zonde! Het land heeft zo veel meer te bieden en juist op plekken buiten deze twee steden krijg je de kans om het echte Cambodja te leren kennen.

1 | Siem Reap

Net buiten Siem Reap in het westen van Cambodja vind je de wereldberoemde tempels van Angkor Wat. Je kunt je hier makkelijk drie dagen doorbrengen en het is dan ook aan te raden om de driedaagse toegangspas te kopen. ’s Avonds kun je je goed vermaken in de barstreet van Siem Reap. Niet ver hier vandaan vind je het grootste meer van Cambodja, het Tonle Sap meer. Een bezoekje aan één van de drijvende dorpen op het meer is zeker de moeite waard.

Hosteltip: Onederz Hostel Siem Reap

Angkor Wat in Siem Reap, Cambodja

2 | Phnom Penh

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja. Met ongeveer 2 miljoen inwoners is dit niet zo zeer een mooie stad om te bezoeken maar wel een boeiende. Hier vind je namelijk de beruchte Killing Fields en het Tuol Sleng museum. Twee plekken die een belangrijke rol speelden tijdens het bewind van de Rode Khmer van 1975 tot 1979 en waar duizenden gevangenen om het leven zijn gekomen. Vind je het leuk om markten te bezoeken, dan kun je in Phnom Penh je hart ophalen. Je vind hier de Central Market, de Russian Market en de Night Market.

Hosteltip: One Stop Hostel De hoofdstad van Cambodja

3 | Battambang

Battambang is na Phnom Penh de grootste stad van Cambodja, maar wordt omgeven door het Cambodjaanse platteland en voelt een stuk rustiger. Op de fiets kun je de omgeving verkennen en tempels in de buurt bezoeken. Ook kun je een mooie boottocht maken van ongeveer vijf uur naar Siem Reap (hoe lang de tocht precies duurt, hangt af van hoe hoog het water staat).

Hosteltip: The Place

4 | Kampot

Kampot is een leuk stadje in het zuiden van Cambodja zonder echte bezienswaardigheden, maar wel geschikt om een beetje tot rust te komen. Veel hostels zijn gelegen aan de rivier waarin je kunt zwemmen. Je kunt een scooter huren en naar het Bokor Hill station rijden, een soort spookstad waar je een verlaten hotel en casino vindt. Een andere populaire bezigheid is het maken van een ‘sunset firefly cruise’, een relaxed boottochtje bij zonsondergang waarbij je vuurvliegjes kunt zien.

Hosteltip: The Magic Sponge

Heb je al een goede reisverzekering voor je reis door Cambodja? Lees ook: Welke reisverzekering is geschikt voor backpacken?

5 | Kep

Kep is een badplaats op 25 km van Kampot en ligt vlak tegen de grens met Vietnam. Het is een leuke plek om over de boulevard te lopen en te zien hoe de locals van hun weekend genieten. Op de ‘seafood market’ kun je verse vis van de grill eten. Kep heeft ook een nationaal park waar je een mooie wandeling kunt maken en dieren kunt spotten. Veel reizigers die verder naar reizen naar Vietnam doen dat vanuit Phnom Penh, maar het kan ook vanuit Kep. Ik liet me vanuit Kep met een tuk tuk naar de grens brengen en stapte daar achterop een motor die me naar het busstation bracht.  

Hosteltip: Rega Guesthouse

Verse vis op de markt in Kep

6 | Kratie

Kratie is een dorp in het noorden van Cambodja op vijf uur rijden van Phnom Penh. Kratie staat bekend om het spotten van de zoetwaterdolfijnen in de Mekong Delta. Ook leuk om te doen in Kratie is het maken van een fietstochtje naar de Kemphi Rapids, de stroomversnellingen in de rivier waar veel Cambodjanen een dagje naar toe gaan om te zwemmen en te picknicken.

Hosteltip: Le Tonle Guesthouse, superleuk guesthouse/opleidingscentrum voor Cambodjaanse jongeren die hier werken en naar school gaan en graag een praatje met je maken om hun Engels te oefenen.

Backpacken Cambodja

7 | Banlung

Banlung is de hoofdstad van de regio Ratanakiri in het noorden van Cambodja, niet ver van Laos. Omdat dit gebied wat lastiger te bereiken is vind je hier nog niet zo veel toeristen.  De regio staat bekend om de prachtige, ongerepte natuur en is dan ook ideaal voor het maken van trekkings.

Hosteltip:Banlung Balcony

8 | Chi phat

Tijdens mijn reis door Cambodja werkte ik als vrijwilliger op een schooltje in het zuiden van Cambodja. Samen met de andere vrijwilligers bracht ik een bezoek aan het dorp Chi phat. Chi Phat is een bijzondere plek in het Cardamom gebergte in het zuidwesten van Cambodja. Ooit stond dit dorp bekend om de illegale houthak en dierenhandel, maar nu is er een ecotoerisme project opgezet en zijn de inwoners van het dorp werkzaam in het toerisme. Je kunt er mooie wandel- en fietstochten maken door de omgeving en overnachten in een homestay of guesthouse. Accommodatie kun je boeken via de website van de community.

Benieuwd naar mijn ervaringen als vrijwilliger op een Cambodjaanse school? Lees Vrijwilligerswerk in Cambodja
Op weg naar het dorp Chi Phat

9 | Sihanoukville

Sihanoukville in het zuiden van Cambodja is een grote badplaats waar veel inwoners van Phnom Penh hun weekend doorbrengen. Niet elk strand van Sihanoukville is daarom geschikt om rustig met een boekje op je handdoek van de zon te genieten en naar de golven te luisteren, maar Otres Beach heeft een heerlijk strand en is een echte backpacker bestemming.

Hosteltip: Boho

Maak je een reis door Azië? Lees dan ook Backpacken in Vietnam en Backpacken in Thailand
Otres Beach in Sihanoukville

Otres Beach

10 | Koh Rong Samloem

Koh Rong Samloem is een rustig eiland met parelwitte stranden op 45 minuten varen van Sihanoukville. De meeste bungalows hebben slechts een paar uur per dag elektriciteit en geen wifi. Zoek je wat meer vertier? Bezoek dan grote broer Koh Rong.

Hosteltip: Longvek Hostel (aan de noordkant van het eiland) of Mad Monkey Backpackers Hostel

Het eiland Koh Rong Samloem in Cambodja

 

 

Lees meer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.