Op avontuur in Canada

door Emma
backpacken Canada
Emma
Laatste berichten van Emma (alles zien)

Wie aan Canada denkt, denkt aan blauwe meren, besneeuwde bergen, wilde beren en elanden en natuurlijk aan de prachtige bossen. Wil je weten hoe stilte klinkt of hoe je kriebels krijgt van het spotten van beren? Als je gaat backpacken in Canada, ga dan zeker kamperen in het Algonquin Provincial park; het grootste en oudste national park van Ontario! Deze trip was één van de hoogtepunten van mijn solowereldreis. Drie dagen vol avontuur, spanning, energie en helemaal ‘back to basic’.

Backpacken in Canada

Mijn wereldreis begint in Canada, om precies te zijn in de grote stad Toronto, een geweldige plek. Genoeg te doen en te zien. Maar het is er ook druk; veel mensen en een hoop getoeter van auto’s. Als ik aan Canada terug denk dan denk ik niet aan steden als Toronto, Montreal, Ottawa en Vancouver maar juist aan de natuurparken, de bergen, de watervallen en het avontuur dat Canada te bieden heeft.

Samen met mijn zus, die mij voor een korte vakantie komt opzoeken, stap ik in de bus naar Algonquin Provincial park, een van de vele nationale parken in Canada. Spannend, eigenlijk hebben we geen idee wat ons te wachten staat… Drie uur later stappen we uit ergens midden in de natuur. Wat een verschil met het drukke en hectische leven in Toronto! Dit grote natuurpark staat bekend om zijn lange weg, ‘Highway 60’, door het zuiden van het park. Daar heb je grote kans dat je (net als wij later!) elanden spot langs de weg. Automobilisten stoppen op geruime afstand om dit enorme dier te bewonderen. Niet alleen elanden lopen rustig rond in het park, ook wolven, herten, bevers en grote beren zijn vaste bewoners.

We ontmoeten de gids die vertelt dat wij de enige gasten zijn. Eigenlijk hadden we geboekt voor een groepstocht en dus ook minder betaald. Maar we hebben geluk en zijn drie dagen lang met z’n drieën. Het avontuur kan beginnen; kajakken, op zoek naar wilde dieren en overleven! De kajak wordt ingeladen en de plekken tactisch verdeeld. Het eerste uur praten we over het leven in Nederland en het totaal andere leven dat onze gids leidt in Canada. Naarmate het zwaarder wordt en we het peddelen in onze armen voelen, worden we stiller en genieten we alleen nog maar van de natuur om ons heen. Er is verder niemand op het water te vinden. De stilte wordt soms alleen onderbroken door vogels en kikkers.

Een paar uur later kiezen we vanaf het water een mooi verscholen plekje uit voor het kamp. De tenten worden opgezet en de taken verdeeld. Hout sprokkelen, koken en de tenten inrichten. Een douche is er niet, maar wel een ‘eco toilet’. Verscholen tussen de bomen is namelijk een geïmproviseerd toilet gemaakt. ‘s Avonds als het donker is, ga ik dus liever niet meer naar het toilet. Het donkere bos en de geluiden die je overdag niet hoort maar ‘s avonds juist wel, maakt een bezoek aan het toilet toch wat minder aantrekkelijk.

Alleen reizen Canada

Algonquin Provincial Park Canada

Na een simpele maaltijd is het tijd voor de afwas. Thuis is dat zo gedaan, midden in de natuur in Canada niet. De beren die ‘s nachts op zoek gaan naar voedsel kunnen dat van kilometers ver ruiken. Zo ook het afwasmiddel dat je gebruikt. Daarom wordt ons op het hart gedrukt om zo ver mogelijk van ons tentenkamp de vaat te doen en onze tanden te poetsen. Onze tassen worden vervolgens met een touwconstructie hoog in de boom vastgebonden. Als alles gereed is, besluiten we met z’n drieën in het donker het meer op te gaan. We hebben geluk want de lucht is helder. De duizenden sterren en een aantal vallende sterren kunnen we al liggend vanuit de boot goed zien. Zo simpel maar tegelijkertijd zó bijzonder; een van de hoogtepunten tijdens deze driedaagse tocht.

Het wordt laat en we besluiten terug te keren naar het kamp. De volgende ochtend staat en hangt alles gelukkig nog op dezelfde plek. Geen sporen van beren te bekennen. Overigens waren we gaan slapen met duidelijke instructies wat we moesten doen als er wél een beer bij ons kamp was. Dus of we goed hadden geslapen? Nee, niet echt… ‘s Ochtends durven we weer naar het toilet en frissen we ons een beetje op. Een nieuwe dag met nieuwe energie voor een extra lange tocht op het water. Het plan is om dieper het park in te gaan. Op zoek naar wild. Gelukkig hebben we een zeer ervaren gids die alles weet over alle grote, maar ook kleine dieren. En ook de benodigde middelen mee heeft om ons tegen wat dan ook te beschermen…

Dit avontuur vergeet ik nooit meer. Het was zó gaaf om eens helemaal ‘back to basic’ te gaan. Om meer te leren en te zien van de natuur. En om te ervaren dat simpele dingen je heel gelukkig kunnen maken.

Meer lezen over backpacken in Canada? Op Travelhotspots vind je meer blogs van Emma over dit land met haar prachtige natuur.

Benieuwd naar Nationale Parken als Banff en Jasper in het westen van Canda? Lees dan het blog van Marjolein over rondreizen in het westen van Canada op Your Travel Guide.

Hou er rekening mee dat je tenminste 72 uur voor vertrek naar een ETA Canada online aanvraagt. Deze ‘Electronic Travel Authorisation’ om Canada in te reizen is vijf jaar geldig.

Algonquin Provincial Park Canada

1 reactie

Kimberley Griffioen augustus 1, 2017 - 6:04 am

Leuk geschreven en wat een avontuur zeg! Lijkt me helemaal bijzonder om ‘s nachts het meer op te gaan.

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.