In het voorjaar van 2017 reisde ik vier weken in mijn eentje door de Filipijnen. Vlak voor mijn vertrek werd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken aangescherpt. Opeens werd het afgeraden om naar Cebu, Bohol, Dumaguete en Palawan te reizen. Omdat ik wel eens eerder in landen had gereisd waar reizen werd afgeraden (bijvoorbeeld Colombia), was ik niet direct in paniek maar een beetje spannend was het natuurlijk wel. Vooral omdat het reisadvies van de een op andere dag veranderd werd, zonder dat duidelijk was wat de aanleiding daar voor was. Uiteindelijk ben ik gewoon gegaan en naar alle plekken gereisd die ik graag wilde bezoeken. Ik heb me zeker niet onveilig gevoeld in de Filipijnen. Om je te helpen met de afweging of jij de Filipijnen veilig genoeg vindt om er te gaan backpacken, vertel ik je in dit artikel alles wat ik weet over dit onderwerp.
Veiligheid vervoer
Reizen met het openbaar vervoer is prima te doen in de Filipijnen. De manier waarop het openbaar vervoer geregeld is in de Filipijnen verschilt erg per eiland. Op Cebu bijvoorbeeld kun je gebruik maken van de bussen van Ceres, gele bussen met of zonder airconditioning. Ook kun je op Cebu en ook in Manilla gebruik maken van Uber. Een veilig en voordelig alternatief voor taxi’s en een uitkomst voor elke soloreiziger. Heb je nog geen Uber account? Via deze link krijg je €5 korting op je eerste rit.
Tussen de eilanden ben je afhankelijk van het vliegtuig en de ferry’s. Airlines die vliegen in de Filipijnen zijn Philippine Airlines, Cebu Pacific, Skyjet, Air Asia, Air SWIFT en Cebgo. Ferry’s varen op korte en lange afstanden, van Bohol naar Cebu duurt bijvoorbeeld maar twee uur maar ik ben ook een keer met de ferry in 15 uur van Coron naar Manilla gereisd. De veiligheidsstandaarden in de Filipijnen zijn uiteraard totaal niet vergelijkbaar met die van een land als Nederland. Boten worden vaak minder goed onderhouden en er is niet altijd voldoende reddingsmateriaal aan boord. Vaak varen er op een route zowel kleine als grote veerboten. De grote zijn vaak wat duurder maar bieden mogelijk ook net iets meer veiligheid. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af om tijdens slecht weer de ferry te nemen.
Zeker wanneer je een meerdaagse boottocht wil maken van Palawan naar Coron is het belangrijk om op de veiligheid te letten. De boot vaart over open zee en het weer kan in dit gebied plotseling om slaan. Dan is het belangrijk dat de crew van de boot goed voorbereid is. Betrouwbare aanbieders met ervaring op deze route zijn bijvoorbeeld Buhay Isla en TAO.
Reisadvies Filipijnen en terrorisme
Vlak voordat ik vorig jaar naar de Filipijnen vertrok werd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken aangescherpt. Het werd afgeraden om naar Cebu, Bohol, Dumaguete en Palawan te reizen in verband met een terroristische dreiging. Toen ik in april net Bohol had verlaten om verder te reizen naar Palawan, bleek in Bohol een vuurgevecht te zijn geweest tussen het leger en Abu Sayyaf waarbij een aantal strijders van deze terroristische groepering werd gedood. Merkte ik daar iets van op Palawan? Nee totaal niet. De Filipijnen bestaan uit meer dan 7000 verschillende eilanden met elk een eigen cultuur en vaak zelfs een eigen taal. Op Palawan ging het leven gewoon verder. Op Siquijor en Bohol werden toeristen wel gewaarschuwd om alert te zijn en direct terug naar hun accommodatie te gaan als zij iets verdachts zouden zien op het strand.
Betekent het dat een land veilig is als je als toerist niets merkt van een dreiging? Nee zeker niet. Maar wat dat betreft is er geen verschil met Europa. In Brussel en Parijs is er ook sprake van een constante dreiging en desondanks gaat iedereen gelukkig door met zijn leven. Er zijn in de Filipijnen de afgelopen jaren meerdere toeristen ontvoerd waaronder de Nederlander Ewold Horn, maar dit gebeurde meestal in de provincie Mindanao of de Sulu eilanden groep. Plekken waar de gemiddelde backpacker niets te zoeken heeft. Een uitzondering hierop was de gijzeling die plaats vond op Palawan in de buurt van Puerto Princesa waarbij meerdere toeristen om het leven kwamen maar dit is inmiddels 16 jaar geleden. En vorig jaar toen ik in de Filipijnen was, werd er dus gevochten tussen Abu Sayyaf en het leger op Bohol maar hierbij vielen alleen slachtoffers aan de kant van Abu Sayyaf. Een bezoek aan de Filipijnen brengt dus zeker een risico met zich mee, maar er zijn helaas weinig plekken op de wereld waar dat op dit moment niet voor geldt.
Update 2018: op dit moment wordt reizen naar Cebu, Bohol en Dumaguete niet langer afgeraden. Rijksoverheid geeft aan dat de veiligheid is verbeterd voor de eilanden Siquijor en Camiguin en de zuidelijke kuststreken van de eilanden Negros, Cebu en Bohol. Daarom is het advies veranderd van ‘alleen noodzakelijke reizen’ (oranje) naar ‘let op veiligheidsrisico’s’ (geel). De zuidelijke kuststreek van het eiland Palawan is echter nog steeds oranje gekleurd. Bekijk hier het actuele reisadvies.
War on drugs in de Filipijnen
Een ander gevaar in de Filipijnen, waarover ik me als reiziger persoonlijk meer zorgen om maak is de criminaliteit in grote steden en de door president Duterte uitgeroepen “war on drugs”. Deze drugsoorlog heeft in de Filipijnen sinds het aantreden van de president in 2016 al meer dan 7000 slachtoffers geëist. Meer dan 2500 moorden werden gepleegd door de politie. Bij zijn aantreden riep Duterte iedereen op om dealers en verslaafden te doden. Doordat in de Filipijnen de problemen rondom het gebruik van de drugs Crystal Meth zo groot zijn en er zoveel armoede heerst, staat een groot deel van de bevolking ondanks deze misdaden achter president Duterte die door zijn harde optreden ook economische groei en stabiliteit brengt in de Filipijnen. Een paar weken geleden toen er in drie dagen maar liefst 90 doden vielen en een jongen van 17 jaar werd gedood omdat hij werd aangezien voor een drugskoerier gingen duizenden Filipijnen naar zijn begrafenis om te protesteren tegen het geweld. Als toerist zul je overigens weinig meekrijgen van deze problematiek als je niet veel tijd doorbrengt in grote steden als Manilla en Cebu en in expatwijken verblijft zoals Makati.
Kijk voor meer informatie over de politieke situatie in de Filipijnen op de website van Human Right Watch.
Is het veilig om als vrouw alleen te reizen in de Filipijnen?
Net als in veel andere landen in Zuid Oost Azië heb ik me als vrouw alleen enorm veilig gevoeld in de Filipijnen. Filipijnse mannen stellen zich over het algemeen respectvol op en zullen je niet snel lastig vallen of naroepen. Je kunt als vrouw alleen dus prima alleen gaan backpacken in dit prachtige land.
Andere reizigers ontmoeten
In de Filipijnen is het echt enorm makkelijk om andere reizigers te ontmoeten! Tenminste dat is hoe ik het ervaren heb. Ik ben eerder in Thailand, Cambodja, Vietnam, Maleisië, Indonesië en Myanmar geweest en wat mij betreft is het ontmoeten van andere reizigers in de Filipijnen net zo makkelijk als in ‘backpackers paradise’ Thailand. Wel had ik het idee dat ik in de Filipijnen meer stelletjes tegen kwam, maar vooral stellen die wat langer samen op pad zijn vinden het vaak ook hartstikke leuk om eens met iemand anders op te trekken. Ik ontmoette vooral andere reizigers in de hostels waar ik overnachtte (lees hier in welke hostels ik in de Filipijnen verbleef) maar ook op de ferry of op het strand. Ik ben dus uiteindelijk maar weinig alleen geweest.
Tip 1:
Het is heel makkelijk om in de Filipijnen direct bij aankomst op het vliegveld een lokale simkaart aan te schaffen. Zo kun je het thuisfront ook gemakkelijk op de hoogte houden van waar je bent. Hou er wel rekening mee dat internet op de Filipijnen vaak enorm traag is en op sommige plekken je zelfs helemaal geen bereik zult hebben. Een simkaart van Globe of Smart met internet voor een maand kost ongeveer 1000 Pesos (€16 euro).
Tip 2:
Om de Filipijnen binnen te komen heb je officieel een ticket nodig waar mee je kunt aantonen dat je het land binnen 90 dagen zal verlaten. Het kan zijn dat je hier in Nederland al naar gevraagd wordt door de vliegtuigmaatschappij of pas in de Filipijnen of helemaal niet. Omdat je van te voren nooit weet of er bij jou ook naar gevraagd wordt is het handig om hier sowieso op voor bereid te zijn. Wat je kunt doen als je met een enkeltje reist lees je in 6 tips voor als je een enkele reis hebt geboekt.
6 reacties
Wat een goed artikel heb je geschreven! Ik ben nog nooit in Filipijnen geweest, maar als ik ga, Is jouw artikel zeker een aanrader om nog een keer door te lezen en tips te volgen.
Handig artikel. Ik wil zo graag nog een keer naar de Filipijnen, fijn om te weten dat jij het als veilig hebt ervaren!
Aah handig deze blog! Wij willen ook graag naar de Filipijnen maar horen vaak over terrorisme etc. Maar goed om te weten dat je als toerist er (bijna) geen last van hebt.
Handig artikel inderdaad!
Ik heb een vraag waarvan ik hoop dat iemand mij kan helpen. Ik heb een reis gepland naar de Filipijnen, en ga een week voordat ik vertrek naar een festival. Ik vroeg me af of het voor mij gevaarlijk is om op het festival drugs te gebruiken, gezien het feit dat er sprake is van een drug war op de Filipijnen. Kan het zijn dat ik bij aankomst getest wordt op recent gebruik van drugs, of hoef ik mij daar geen zorgen om te maken?
Alvast bedankt!
Hoi Lois, ik zou in de Filipijnen (en in de rest van Azië trouwens ook) zeker uit de buurt blijven van drugs. Geen idee of je getest wordt maar er geldt een ‘zero tolerance’ beleid en in dit soort landen kun je beter geen risico’s nemen.
als je per boot reist van eiland naar eiland kun je erop rekenen dat er drugs honden langs je bagage lopen.Dus je bent gewaarschuwd.Dit is van een reizigster die 1 jaar daar heeft vertoefd en gereisd.