Backpacken in Ierland

door Chantal
Backpacken in Ierland

Al jarenlang staat Ierland op mijn bucketlist. En steeds is het het weer dat mij tegenhoudt. Ik heb eerder door Schotland gereisd en, ondanks dat een prachtige reis was, herinner ik me ook nog goed hoe het elke dag regende. Uiteindelijk wint mijn nieuwsgierigheid naar de natuur in Ierland het van mijn zorgen over de weersomstandigheden. Blij met de mooie zomer in Nederland en gewapend met een nieuwe regenjas, waterproof schoenen en rugzak, besluit ik het er op te wagen. Ireland, here I come!

Alleen reizen in Ierland – mijn reisroute

Twee weken voor vertrek boek ik een ticket van Amsterdam naar Dublin met Ryanair voor €120. Geen gekke prijs voor een last-minute in het hoogseizoen! Vervolgens stippel ik mijn route uit voor een weekje backpacken in Ierland. Ik wil absoluut naar de Cliffs of Moher en zo veel mogelijk van de natuur zien, maar ik ben ook benieuwd naar steden als Dublin en Galway. In mijn zoektocht naar de mooiste plekjes van Ierland, besluit ik naast Dublin en Galway een voor mij nog totaal onbekende bestemming toe te voegen aan mijn trip: Killarney. Het is nog best lastig om dit alles te combineren in een week maar met een beetje passen en meten komt er langzaam een mooi plan tevoorschijn.

Dublin

Mijn eerste stop in Ierland is Dublin. Ik neem de bus van het vliegveld naar het centrum en laat mijn rugzak achter bij het hostel waar ik die nacht slaap. Omdat ik voornamelijk nieuwsgierig ben naar de natuur in Ierland, heb ik besloten maar één nachtje in Dublin te blijven; een zaterdag. Overdag bezoek ik Trinity College, Book of Kells, Kilmanham Gaol en natuurlijk de Temple Bar area. In Ierland is de pub al snel gezellig en zeker in de drukke Temple Bar area is er al veel leven in de brouwerij. Temple Bar zelf is de hele dag druk en er is zelf ‘s middags live-muziek. ’s Avonds bezoek ik met mijn kamergenootje uit het hostel ook de Merchant’s Arch; een mooie Ierse pub met goede live-muziek waar we ook locals ontmoeten (die gaan volgens mij namelijk niet naar de Temple Bar). Wat een gezelligheid en goede eerste indruk van Ierland!

Hosteltip: Times Hostel - Camdem Place

Meer weten over de bezienswaardigheden in Dublin? Lees dan ook 10 tips voor Dublin.

De beroemde Temple Bar in Dublin

Galway

De volgende ochtend vertek ik naar het Dublin Heuston treinstation om de trein naar Galway te nemen. De afstanden in Ierland zijn flink en 4 uur later sta ik dan eindelijk in Galway. Vanuit Galway wil ik de Cliffs of Moher bezoeken en het Connemara National Park. Waar ik me niet helemaal bewust van ben, is dat een bezoek aan Galway eigenlijk voornamelijk draait om het bezoeken van pubs en optredens. Maar daar kom ik gelukkig nog diezelfde avond achter 🙂

Elke avond vind je in Galway zonder moeite een optreden in een van de vele pubs die de stad rijk is. Traditionele Ierse muziek is hier springlevend. En niet alleen bij de ouderen, maar net zo goed bij de jeugd. De sfeer in de pubs is goed, ook als ik een keer niemand vind om mee te gaan, weet ik me er goed alleen te vermaken. Mensen maken snel een praatje. De pubs en de muziek zijn een leuke manier op de Ierse cultuur beter te leren kennen.

De gezellige stad Galway waar altijd live-muziek te vinden is

Cliffs of Moher
Na een eerste avond in de pubs van Galway (gelukkig beginnen de meeste optredens al rond 21:00 en hoef je het niet per se heel laat te maken), loop ik ‘s ochtends naar het vertrekpunt van de tour voor de Cliffs of Moher. Er staat een grote tourbus klaar, maar even later blijk ik de enige in de groep te zijn die de wandeling naar de Cliffs of Moher geboekt heeft. De rest gaat eerst naar de Ayran eilanden en pas later naar de Cliffs of Moher met de bus. De buschauffeur zet me uit de bus bij het startpunt van de trail. Ik sta even verbaasd te kijken dat ik deze trail zonder gids ga lopen, maar ik ga op zoek naar een kop koffie en begin even later helemaal in mijn eentje aan de trail. In de verte zie ik een gezin met felgekleurde regenjassen loop maar verder zie ik urenlang niemand. Omdat je het pad langs de kust volgt en dus niet kan verdwalen, is het prima te doen zonder gids. Het is heel bijzonder om de meest toeristische attractie van Ierland een aantal kilometers verderop in zoveel rust te kunnen beleven. Er zijn namelijk meerdere plekken op de route waar je de metershoge kliffen kunt bewonderen. De uitzichten zijn prachtig en ondanks het wisselvallige weer geniet ik met volle teugen. Na ongeveer 2,5 uur lopen, kom ik bij het Visitor Centre van de Cliffs of Moher aan. Opeens is er dichte mist, en is er niks van de kliffen op dit punt te zien. Ik kijk ondertussen een beetje rond in het bezoekerscentrum en een uurtje later is de mist gelukkig weer opgetrokken waardoor ik opnieuw een spectaculair uitzicht heb over de kliffen. Even later is de bus er weer en nadat ook de rest van de groep een half uurtje heeft rondgekeken (veel te kort als je het mij vraagt!), rijden we terug naar Galway.

Uitzicht tijdens de wandeling van Doolin naar de Cliffs of Moher

Connemara 
De volgende dag wil ik Connemara bezoeken. Ik heb gehoord dat dit een van de mooiste en meest authentieke regio’s van Ierland is. Door de geïsoleerde ligging wordt hier nog veel Gaelic (Iers) in plaats van Engels gesproken. Bij de eerste stop zien we Connemara pony’s, een type pony afkomstig uit deze streek die bekend staat om zijn vriendelijke karakter. Daarna maken we een stop bij een uitzichtpunt op de Skyroad en vervolgens rijden we naar het Connemara park waar je de Diamond Hill op kunt lopen. Misschien is het het weer, aan het begin van de hike begint het keihard te regenen, maar ik ben niet zo onder de indruk van dit park. Het gebied is zeker mooi, maar niet ideaal om met de tourbus te bezoeken. Met een auto kun je natuurlijk op veel meer plekken stoppen. De wegen zijn hier wel onwijs smal, waardoor het me geen pretje lijkt om hier te rijden.

Hosteltip: Galway City Hostel

Connemara pony's in het westen van Ierland

Killarney

Op dag 5 neem ik de bus van Galway naar Limerick en in Limerick stap ik over op de bus naar Killarney. Opnieuw ben ik ruim vier onderweg. Maar Killarney is de reis meer dan waard. Deze plek is precies hoe ik mij Ierland had voorgesteld. Killarney is een gezellige, kleine stad met ongeveer 10.000 inwoners, vrij veel restaurants en pubs en het allermooiste; vanuit het centrum sta je binnen enkele minuten midden in de natuur. Het Black Sheep Hostel is de perfecte uitvalsbasis om meer van de omgeving te zien. Bij het hostel kun je ook fietsen huren. Op mijn eerste dag in Killarney wil ik via Muckross House naar het uitzichtpunt Lady’s view fietsen om via de Gap of Dunloe terug te keren naar Killarney. Dat gaat niet helemaal goed; ik heb de tocht een beetje onderschat, ben te laat vertrokken en kan het fietspad van Derrycunihy Church naar Lord Brandon’s Cottage niet vinden (het schijnt er wel echt te zijn). Voor deze tocht moet je toch minimaal vier uurtjes uittrekken, maar leuker is het om het echt op je gemak te doen en te pauzeren bij de verschillende cottages onderweg. Omdat ik alsnog de Gap op Dunloe wil zien, neem ik de volgende dag met wat meiden uit het hostel om 11:00 vanaf Ross Castle de boot naar Lord Brandon’s Cottage en lopen we vanaf daar door de spectaculaire kloof naar Kate Kearney’s Cottage waar één keer per dag (om 16:00) een busje vertrekt naar Killarney. Deze trip is echt een aanrader; vanaf de boot heb je een prachtige uitzicht over het meer en de bergen en de wandeling door de Gap of Dunloe is schitterend. De boot kost €20 en moet je van te voren reserveren via Gap of Dunloe Tours.

Gap of Dunloe

Op mijn laatste dag in Killarney ga ik met een dagtour naar het schiereiland Dingle. Met een kleine bus rijden we de prachtige Slea Head drive die de mooiste vergezichten over de kustlijn biedt. Ook maken we een stop bij Dunmore Head waar je omhoog kunt wandelen en een panorama uitzicht hebt over het strand met de rotsen van Slea Head beach en de rest van de omgeving. Ik had zeker langer op Dingle willen blijven als ik meer tijd had! Je kunt er namelijk prachtig wandelen en een gedeelte van de route van de Dingle Way, een wandeltocht van ongeveer 5 dagen, volgen. National Geographic noemde Dingle ooit zelfs ‘the most beautiful place on Earth’.

Hosteltip: Black Sheep Hostel

Het schiereiland Dingle aan de westkust van Ierland

Vanuit Killarney neem ik de trein terug naar Dublin en dan zit helaas mijn reis door Ierland er al weer op. Ierland is een land waar ik zeker nog eens terug zou willen komen. Op mijn laatste avond in een Killarney spreek ik een vrouw die in Ierland is om te wandelen. Ze heeft de afgelopen weken verschillende meerdaagse wandelroutes gelopen, zoals de Kerry Way, de Dingle Way en de Wicklow Way. Stuk voor stuk wandeltochten waar je zo’n vijf tot zeven dagen mee zoet bent. Maar het lijkt me fantastisch om zo zonder tourbussen en mensenmassa’s door het prachtige Ierse landschap te lopen. Wie weet ga ik volgend jaar terug om een van deze routes te wandelen!

Is Ierland goedkoop?

Ierland is een uitstekende backpackers bestemming waar je veel hostels vindt en makkelijk andere reizigers ontmoet maar Ierland is niet goedkoop. Voor acht dagen was ik ongeveer €600 kwijt exclusief vliegticket dus zo’n €75 per dag. Het grootste deel van mijn budget was ik kwijt aan hostels (dorms) en vervoer. Ook tours nemen een grote hap uit je budget. Ik heb zo veel mogelijk geprobeerd om zelf met het openbaar vervoer de omgeving te verkennen maar dit is in Ierland helaas niet altijd mogelijk. Soms was het onvermijdelijk om een tour te nemen en een andere keer gek genoeg, zelfs goedkoper dan openbaar vervoer zoals bij de wandeling van Doolin naar de Cliffs of Moher. Voor een dagje Dingle vanuit Killarney geldt eigenlijk hetzelfde. Wel ging ik elke avond (eenvoudig) uit eten in Ierland.  Lunchen deed ik vaak onderweg met een broodje uit de supermarkt of wat te snacken.

Dingle Ierland

Openbaar vervoer in Ierland

In Ierland reis je makkelijk tussen de steden met de bus of trein. Wil je een dorp of natuurgebied bezoeken? Dan is dat vaak een stuk lastiger. Op het platteland is er nauwelijks openbaar vervoer, meestal rijden er maar één of twee bussen per dag. Hierdoor was het voor mij makkelijker en goedkoper om met een tour naar Doolin en de Cliffs of Moher te gaan. De beste manier om ‘of the beaten path’ in Ierland te gaan is dan ook door een auto te huren. Maar dat betekent natuurlijk wel dat je links moet rijden. Hou er ook rekening mee dat veel wegen aan de westkust van Ierland enorm smal zijn. Deze wegen zijn ooit gebouwd voor paard en wagen en later geasfalteerd, maar nooit breder gemaakt. Ook rijden er hoop tourbussen op deze wegen, waardoor automobilisten zich vaak letterlijk in allerlei bochten moeten wringen.

Reistips voor Ierland

Tot slot een paar handige tips voor je reis door Ierland:

  • Neem je wereldstekker mee; Ierland heeft dezelfde stopcontacten als Engeland.
  • Boek openbaar vervoer online, dit is vaak goedkoper dan op het station. Er zijn verschillende busmaatschappijen. De trein reserveer je via de website van Irish Rail.
  • Je kunt elke pub binnenwandelen en de barman vragen je drinkfles bij te vullen met water. Dit is in Ierland heel gewoon.
  • In de pub kun je in plaats van een pint ook een halve pint bestellen.
  • Drink je geen bier? Ga dan voor cider! Wijn is vrij duur in Ierland.
  • Neem een regenjas, vochtwerende broek, waterdichte schoenen, een warm vest en zonnebril mee. Over Ierland wordt vaak gezegd dat je er vier seizoenen in één dag kunt ervaren. Dat leek me wat overdreven, maar daar ben ik op teruggekomen… Al  deze kledingstukken kun je zomaar op dezelfde dag nodig hebben.

 

Lees meer

2 reacties

Helena augustus 24, 2018 - 7:31 am

Goed artikel. Ierland staat ook al heel lang op mijn bucketlist. Dacht dat niet te doen was zonder een auto te huren (ik wil niet links rijden) maar dat kan dus wel. Wie weet binnenkort. Is zomer beste reistijd?

Reply
Marielle juli 31, 2019 - 8:52 am

Dank je voor je mooie verhaal. Ik las het omdat ik er aan denk volgend jaar in mijn eentje (als vrouw) naar toe te gaan om rond te trekken. Ik bewaar je tips zeker! Dank je wel

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.