Backpacken in India

door Suzanne
Backpacken India
Suzanne
Laatste berichten van Suzanne (alles zien)

Er zijn weinig landen waarbij ik zo lang heb getwijfeld of ik er wel heen wilde als bij India. Toen ik in Azië reisde, hoorde ik zoveel gemixte verhalen; van ‘een ontzettend leuk en mooi land’ tot ‘een verschrikkelijk vermoeiend land’, vooral door de ongewenste aandacht van mannen. Nou denk ik niet graag in verschillen tussen mannen en vrouwen, maar ik kon niet ontkennen dat er wel degelijk een patroon te ontdekken was in de verhalen die ik hoorde… Anyway, ik besloot om gewoon te gaan. Ik zou het daar wel zien. En stel dat het er echt niet leuk was, kon ik altijd nog het vliegtuig ergens anders heen pakken toch?

Delhi en Agra

Eenmaal aangekomen in India, voelde ik me al vrij snel minder op mijn gemak. Ondanks dat ik een shirt met lange mouwen en lange broek droeg, merkte ik dat veel werd aangestaard. Het is echt een aanrader om bedekkende kleding in te pakken voor je reis door India. Natuurlijk is India vrij groot en verschilt het per regio wat gebruikelijk is, maar over het algemeen dragen vrouwen niet zo snel korte broeken of hemdjes. Ondanks die kleding merkte ik dat ik veel werd aangesproken; vragen over of ik alleen reisde en waar ik heen ging maakte dat ik me soms een beetje ongemakkelijk voelde.

De eerste dagen reisde ik samen met een vriend die toevallig ook in India was, een Amerikaan die ik had leren kennen tijdens mijn yoga teacher training in Nepal. Met hem voelde ik me iets meer op mijn gemak en samen bezochten we Delhi en Agra.

Mijn tips:

  • De Taj Mahal in Agra
   De Taj Mahal kan natuurlijk niet ontbreken in een must-see lijstje voor India. Om eerlijk te zijn vind ik gebouwen normaal gesproken niet zo bijzonder, maar de Taj Mahal is zeker de moeite waard. Zoveel aandacht voor detail, echt prachtig!
  • Het Red fort in Delhi
   Helaas heb ik deze plek alleen vanaf de buitenkant gezien, maar desalniettemin vond ik dit echt een prachtig fort! Als ik nog een keer naar India ga, ga ik zeker een keertje binnen kijken.
  • Humayun’s tombe
   Een hele mooie tempel en zeker de moeite waard om te bezoeken. Neem wel een sjaal mee om je schouders te bedekken, anders kun je hier niet naar binnen.

taj mahal india

red fort india

Hippylife in Goa

Na Delhi en Agra vloog ik naar Goa, de plek in India waar yoga en het hippieleven centraal staat. En wauw, wat een fijne plek is Goa! Zeker na het hectische Delhi heb ik hier echt even het vakantiegevoel tijdens mijn reis. Huur een scooter, pas op voor verdwaalde koeien op de weg en geniet van de mooie natuur en omgeving van Goa.

Mijn tips in Goa:

 • Bezoek de hippiemarkten in Arambol of Anjuna.
 • Rondom Arambol vind je de leukste ‘healthy’ restaurantjes.
 • Verblijf op meerdere plekken. Noord en zuid is zo anders, maar allebei zo leuk!
 • Doe een yogalesje mee op het strand.
 • Verdwaal!

Op naar Hampi

Na Goa reisde ik met de nachtbus door naar Hampi. De nachtbus in India was een bijzondere ervaring, ik sliep er namelijk naast een vreemde. Ik had een stoel geboekt en die ‘stoel’ bleek een slaapplek in een tweepersoonsbed dat ik moest delen met iemand anders. Ik lag direct naast een man. Gelukkig gebeurde er verder niets, maar het voelde niet heel fijn. Ik heb geen oog dicht gedaan.

Aangekomen in Hampi was ik verrast, wat een prachtige plek. Ook hier kun je het beste een scooter huren. Overal lagen stenen op de weg en soms had ik het gevoel of ik was beland in een Flinstone film, maar ik heb me hier een paar dagen goed vermaakt. Ik vond vooral de sfeer heel fijn. Palmbomen, rijstvelden, prachtige zonsondergangen, leuke cafés en relaxte mensen. Wil je even bijkomen van India in India, ga naar Hampi voor een paar dagen!

hampi india

Alleen reizen in India als vrouw

Van alle landen waar ik alleen heb gereisd, vroeg India mentaal het meest van me. Veel indrukken, veel chaos op de weg, overal koeien, veel stof waardoor je soms lastig kunt ademen en het is er niet bepaald schoon. Het alleen reizen was pittig. Ik had best wel veel last van ongewenste aandacht. Toch kijk ik positief terug op mijn reis door India. De behulpzaamheid en warmte van de locals hebben veel indruk op mij gemaakt. Hampi en Goa heb ik als meest relaxte plekken ervaren, vooral vergeleken met Delhi. Hier werd ik minder lastig gevallen en vond ik de sfeer wat beter.

Ik snap dat de media niet altijd positief is over alleen reizen in India. Het was ook zeker niet altijd makkelijk, en ja als westerse vrouw krijg je veel aandacht. Maar als je je hier niet te veel van aantrekt en je bedenkt dat mensen hier nou eenmaal anders met elkaar omgaan, is er prima mee te dealen als je sterk in je schoenen staat (of doet alsof, werkt ook prima 😉). Voor mij was het in ieder geval alles waard! Wat een mooi land.

Wat ik kan aanraden tijdens het reizen is het dragen van een ring. Ik heb niet altijd een ring gedragen, maar merkte dat op de momenten dat ik hem wel droeg ik minder aanspraak had. Vaak checken mannen voor ze je aanspreken of je ‘bezet’ bent. Vaak hebben ze hier wel respect voor en houden ze meer afstand. Niet helemaal eerlijk, maar wel handig af en toe.

India; you love it or hate it. En ik denk dat ik wel een beetje van India ben gaan houden. Een ding weet ik zeker, ik wil echt nog eens terug maar dit keer wel met wat meer geld op zak… (lees hierover meer in Suzanne’s reisverhaal Geen cash in India).

Op zoek naar meer tips over solo reizen? Lees ook Alleen reizen in Azië en 6 tips voor alleen reizen als vrouw

Lees meer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.