Backpacken in Indonesië

door Chantal
backpacken indonesie

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; Indonesië is mijn favoriete land in Azië. Ik ben in Thailand, Vietnam, Cambodja, Myanmar, de Filipijnen, Maleisië en Japan geweest maar wat mij betreft is er geen ander land in Azië dat zo veelzijdig is als Indonesië. Je vindt er tropische stranden, tientallen (actieve) vulkanen, heerlijk eten, eeuwenoude cultuur en een prachtige onderwaterwereld. Bovendien is het een van de twee landen ter wereld waar (nog) orang-oetans in het wild voorkomen. Hoe gaaf is dat?

Backpacken in Indonesië: Java, Bali, Lombok en Sumatra

De eerste keer dat ik ging backpacken in Indonesië was in 2014. Ik begon op Bali, reisde via de Gili eilanden naar Lombok en vloog vanaf Lombok naar Surabaya op Java. In 2017 ging ik opnieuw naar Indonesië, dit keer naar Sumatra. Ik zou nog heel graag Flores en de Komodo eilanden bezoeken, maar ook het minder bekende Sulawesi lijkt me fantastisch.

alleen reizen azie

Vervoer in Indonesië

Ik heb tijdens mijn reizen door Indonesië gebruik gemaakt van allerlei soorten vervoer; het vliegtuig, de trein, boten, minibussen, taxi’s, becaks (riksja’s) en ojeks (motortaxi). De grootste vliegvelden van Indonesië bevinden zich op Java (Jakarta en Surabaya) en Bali (Denpasar), maar ook op eilanden als Sumatra, Lombok en Sulawesi vind je vliegvelden. Wikipedia meldt dat alle luchtvaartmaatschappijen uit Indonesië, met uitzondering van vliegtuigen van Garuda Indonesia, Airfast Indonesia, Indonesia AirAsia, Ekspres Transportasi Antarbenua, Citilink, Lion Air en Batik Air op de zwarte lijst staan. De zwarte lijst die hier bedoeld wordt, is de lijst waar maatschappijen op staan die niet mogen vliegen naar of over de landen van de Europese Unie. Hou er rekening mee dat vervoer per boot in Indonesië vaak nog minder veilig is dan vliegen. Er zijn regelmatig ongelukken gebeurd met boten die naar de Komodo eilanden vaarden. In Indonesië, maar ook in de rest van Azië, gelden nou eenmaal hele andere veiligheidsstandaarden dan bij ons.

In Indonesië is het heel gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs van bijvoorbeeld de minibussen, taxi’s zonder meter, becaks en ojeks. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je teveel betaalt. Meer weten over onderhandelen? Lees dan 3 tips voor afdingen op reis.

Ook kun je in Indonesië gebruik maken van apps als Uber of Grab (de Aziatische variant van Uber) om eenvoudig een taxi te regelen. Een groot voordeel van deze apps is dat je precies weet wie je op komt halen (je ziet het kenteken en de naam van de bestuurder) en je kunt zien welke route je aflegt. Heb je nog geen Uber account? Via deze link krijg je €5 korting op je eerste rit.

Geloof

Religie is belangrijk in Indonesië. Wees dan ook niet verrast, als je gevraagd wordt welk geloof je aanhangt. Indonesiërs die weinig contact hebben met toeristen zullen niet begrijpen wat je bedoelt als je aangeeft niet gelovig te zijn. In Indonesië worden slechts zes religies officieel erkend: de islam, het protestantisme, het katholicisme, het hindoeïsme, het boeddhisme en het confucianisme. Bijna 90% van de bevolking is islamitisch. Op het eiland Bali is de meerderheid van de bevolking Hindu.

Reisroute Indonesië

Bali

Ik start mijn reis door Indonesië op het relaxte Bali. De eerste week breng ik door met een vriendin. We slapen in een fijn hotel in Seminyak waar we de hippe beachclub Mr. Potatoe Head en leuke restaurants als The Junction en Cafe Bali bezoeken. ‘s Avonds gaan we op stap in Seminyak zelf maar ook in het chaotische Kuta. Een plek op Bali waar je voornamelijk feestvierende Australiërs vindt, leuk voor een avondje maar dan heb je het wel gezien. Tenzij je echt los wilt gaan natuurlijk.

Na Seminyak, nemen we een taxi naar Ubud. Ubud is net als Seminyak een hele toeristische plek op Bali maar heeft zeker een relaxte vibe. Je vindt er ook veel yoga studio’s. Vanuit Ubud kun je gemakkelijk de rijstvelden bezoeken. ’s Avonds heb je in Ubud keus uit verschillende dansvoorstellingen. Een kaartje kost maar een paar euro maar de dansers zijn fantastisch. Ik ben hier twee verschillende shows gaan bekijken. De vriendin met wie ik in Bali ben, vertrekt weer naar Nederland en ik reis alleen verder naar Gili Trawangan.

Backpacken Bali

Lombok

Gili T, zoals Gili Trawangan ook wel genoemd wordt, is dé party place van Indonesië. Gezellig als je alleen reist en van een feestje houdt, maar voor mij blijkt het toch net iets te veel van het goede. Een volgende keer zou ik eerder Gili Air bezoeken. Vanuit de Gili’s neem ik de boot naar Lombok en reis met de minibus verder naar Kuta Lombok. Deze plek is de grootste verrassing van mijn reis door Indonesië. Wat is het hier prachtig en nog zo onbedorven. Ik was hier in 2014 en op dat moment waren er nog maar heel weinig toeristen, ik denk dat inmiddels wel een beetje veranderd is maar dat Kuta nog steeds een heerlijke plek is. Ik zou er zeker nog eens terug willen!

Vanuit Kuta Lombok word ik door een taxichauffeur naar het vliegveld van Lombok gebracht. Ik vlieg met Citilink naar Surabaya.

Lees meer over Lombok en de Gili eilanden in Backpacken op Lombok.

Java

In Surabaya, een grote stad met veel shopping malls, verblijf ik in hostel Krowi Inn. Zij helpen mij met het boeken van een tour naar de vulkanen Bromo en Kawah Ijen. Vanuit Surabaya neem ik de bus naar Probolinggo en eindig in het dorp Cemoro Lawang. Midden in de nacht rijden we met een jeep naar het uitzichtpunt voor de Bromo vulkaan waar we de zonsopgang zien. Het is er enorm druk. We rijden naar de vulkaan en klimmen naar boven. Het is bijzonder om de krater in te kunnen kijken maar op de een of andere manier ben ik niet zo onder de indruk van Bromo. We reizen verder naar onze volgende bestemming; de vulkaan Kawah Ijen. ‘s Avonds komen we aan in Sempol waar we snel wat eten en daarna ons bed in duiken. Midden in de nacht verlaten we het hotel en rijden we richting de richting de vulkaan. De klim naar boven die ongeveer twee uur duurt is pittig, vooral omdat het donker is en er dus niks te zien is. Ik mis de afleiding en ben teveel gefocust op de klim zelf door het ruwe zand. De sterke gids, die gewend is om de vulkaan te beklimmen met 80 kilo zwavel op zijn nek, helpt me met mijn rugzak. Eenmaal boven maakt het spectaculaire uitzicht op de krater alles goed. Dit had ik voor geen goud willen missen!

Indonesie Java

Vervolgens rijden we naar de haven om de mensen af te zetten in Ketapang die naar Bali reizen. Van Java naar Bali is namelijk de gebruikelijk volgorde. Ik ben de enige die ‘andersom’ reist en reis daarom met alleen de chauffeur naar Yogyajakarta. Yogyakarta is een heerlijke, chaotische stad. Je vindt er veel interessante bezienswaardigheden zoals het paleis van de sultan, het waterpaleis en de bekende tempelcomplexen van Borobodur en Prambanan.

Yogyajakarta

De meeste backpackers in Indonesië starten hun reis in Jakarta, een grote, hectische stad waar je niet te lang moet blijven hangen.

Mijn reis door Bali, Java en Lombok duurde slechts drie weken. Veel te kort als je het mij vraagt, ik raad je aan voor deze eilanden minimaal vier weken uit te trekken.

Hosteltips: Six Degrees Backpackers Hostel in Jakarta en Sae Sae Hostel in Yogyajakarta.

Sumatra

Drie jaar later ben ik terug in Indonesië. De eerste keer had ik geen tijd om Sumatra te bezoeken. Nu ben ik in Maleisië en kom ik er achter dat het van Penang naar Medan maar een uurtje vliegen is en dat een ticket nog geen €30 kost. Ik vlieg vroeg in de ochtend op Medan en neem de minibus naar Bukit Lawang. Alle busjes die voorbij komen zitten vol. Opgepropt zitten we urenlang in de minibus. Ik raad je aan om vervoer te regelen via je accommodatie in Bukit Lawang.

bukit lawang sumatra

In Bukit Lawang slaap ik in Junia Guesthouse, een basic maar fijn verblijf in het jungle dorp. Ik heb een tweedaagse jungle trekking geboekt bij Bukit Lawang Adventure. Ik kijk er onwijs naar uit de orang-oetans in het wild te zien, maar vind het ook spannend zo’n tocht door de jungle. Mijn conditie is niet bepaald top, ik reis alleen en dan nog die wilde verhalen over orang-oetan Mina die al meerdere keren mensen heeft aangevallen. De avond voor de trekking komt Sophian langs bij Junia Guesthouse en beantwoordt geduldig al mijn vragen. Hij stelt me op mijn gemak en ik ga rustig slapen. De volgende dag gaan we op pad met gidsen Nicco en Chandra, een Nederlands stel, nog een Nederlandse jongen en drie Duitsers. Al snel als we het Gunung Leuser National Park binnen gaan, zien we de eerste orang-oetans met een kleintje. Deze apen woonden vroeger in het opvangcentrum en blijven daarom dichter bij de bewoonde wereld en de mensen. We lopen verder en zien nog een heleboel andere orang-oetans verschijen, rond het middaguur komen we ook Mina tegen. Voorzichtig wordt zij afgeleid door gids Chandra en kunnen we haar passeren. De tocht naar het jungle kamp is pittig, maar doordat het niet geregend heeft zijn de paden gelukkig goed begaanbaar. Aan het eind van de middag komen we aan het bij het kamp waar we genieten van het heerlijke eten en spelletjes doen bij het kampvuur. Gids Nicco heeft een Nederlandse vriendin en zingt liedjes van Guus Meeuwis. Even voelt het alsof we gewoon in Nederland zijn in plaats van midden in de jungle van Sumatra 🙂 We slapen op dunne yogamatjes op de harde grond, ik doe geen oog dicht… Het kamp is geen permanent kamp maar alles wat je nodig hebt wordt lopend gebracht vanuit Bukit Lawang door een paar sterke mannen. Als je er om vraagt kunnen ze ook een matras brengen, maar volgens Nicco hoort dat niet bij de ‘jungle experience’ en daar heeft hij eigenlijk wel gelijk in. De volgende dag zwemmen we in de rivier, gaan we kijken bij een kleine waterval in de buurt en keren we vervolgens terug naar Bukit Lawang drijvend op autobanden over de rivier.

Hoteltip: Junia Guesthouse

Na Bukit Lawang vervolg ik mijn reis naar Lake Toba. De drie andere Nederlanders uit de groep willen ook naar Lake Toba en Nicco regelt een busje voor ons. Fijn om de kosten te kunnen splitten en gezellig om in het rustige Samosir leuk gezelschap te hebben. Lake Toba is ontstaan na een enorme vulkaanuitbarsting 75000 jaar geleden. Het is het grootste meer van Zuidoost-Azië. De diepte is niet precies bekend, maar wordt op meer dan 450 meter geschat.

toba meer

We huren een scooter en rijden een stuk langs het meer. Het eiland Samosir wordt bewoond door de Toba Batak. De Batak zijn waarschijnlijk zo’n drieduizend jaar geleden vanuit de Filipijnen en Borneo naar Noord-Sumatra getrokken. Overal op het eiland zie je de typische bouwstijl terug van de Batak, erg bijzonder om te zien. Het verhaal gaat dat de Bataks vroeger kannibalen waren. Tegenwoordig staan ze vooral bekend om hun muzikale kwaliteiten. In het restaurantje waar we ‘s avonds gaan eten, is er live-muziek en de zanger en de gitarist spelen onze verzoeknummers en wij moeten meezingen.

Na Lake Toba ga ik met een shared taxi terug naar Medan en zit mijn bezoek aan Sumatra er al weer op. Via Kuala Lumpur vlieg ik verder naar Cebu waar mijn reis door de Filipijnen begint.

Lees meer

5 reacties

Julia juni 19, 2018 - 6:53 pm

Ik stel op prijs dat je dit alles met ons deelt. Ik heb al eerder vernomen dat het de moeite waard is te bezoeken. Jij inspireert mij er echt werk van te maken 😉

Reply
Robin juni 26, 2019 - 6:58 pm

Hey, wat een leuke verhalen heb je geschreven. Ben jaloers op waar je allemaal al geweest bent! Ik heb een vraagje.. ik ben heel erg aan het twijfelen welke reis ik moet boeken. Mijn vriend en ik houden echt van mooie natuur, dieren spotten en de onderwater wereld verkennen. We zijn dan ook in Zuid-Afrika geweest. Nu wil ik graag de jungle zien. Ik weet alleen niet of ik moet kiezen voor een rondreis Indonesië met Bali en Sumatra of dat ik moet kiezen voor Costa Rica. Wat zou jij doen? Jij hebt immers alles al gezien haha. Misschien heb je ook nog een andere bestemming als tip? Hoor graag van je!

Groetjes 🙂

Reply
Alleenopreis september 9, 2019 - 9:05 am

Dankje Robin! 🙂 Zowel Indonesië als Costa Rica is prachtig. Het type dieren dat je gaat zien is alleen compleet anders dus ik zou je keus af laten hangen van wat je meer aanspreekt. Veel plezier!

Reply
Iris oktober 2, 2019 - 11:50 am

Hi! Wat een leuke blog, ook vanwege je tips over reizen in Indonesië als vrouw alleen. Tot nu toe ben ik enkel op Bali geweest en niet in de rest van Indonesië, dus je blog is geruststellend!

Eind oktober ga ik weer naar Bali, en ik ben van plan daarnaast Java en hopelijk ook Sumatra te bezoeken. Waarschijnlijk kom ik dan echter pas in december in Sumatra aan, tijdens de piek van het regenseizoen. Zou je dit afraden?

Alvast bedankt voor je reactie!

Reply
Alleenopreis oktober 7, 2019 - 8:19 am

Hoi Iris, dat is moeilijk om iets over te zeggen. Als je de jungle in wilt, hou er dan wel rekening mee dat er veel modder is en de paden glibberig zijn. Als je dat leuk of avontuurlijk vindt zou ik lekker gaan 🙂 Je zou ook nog even contact op kunnen nemen met Bukit Lawang Adventure voor meer informatie. Zij kennen de weersomstandigheden het best.

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.