Backpacken in het zuiden van Italië

door Lidwien
backpacken-italie
Lidwien
Laatste berichten van Lidwien (alles zien)

Let’s go! Of zoals ze op plaats van bestemming zeggen: ‘andiamo’! Het was zomer, ik verlangde naar een break van werk en naar de zon. Ik besloot last minute vakantie op te nemen, met één nadeel: geen vriendin of reisgenootje te vinden die ook meteen weg kon. Zou ik alleen gaan? Dat doen mensen toch vooral in Azië of Zuid-Amerika… Maar ik wilde naar Italië én ik had maar twee weken. Tijdens mijn semester in Madrid was ik ook regelmatig alleen op pad gegaan maar alleen op vakantie voelde toch anders. Na een week staren naar zonnige foto’s hakte ik de knoop door: ik ga, alleen!

Natuurlijk, het was spannend en soms even wennen maar het werd een prachtige reis. Ik voelde me geen seconde onveilig en leerde dat alleen op reis gaan enorm veel waard is, ook in Europa. Van goede maar taal-technisch gebrekkige gesprekken met Italiaanse oma’s tot speciale plekjes in restaurants, het contact met je bestemming is speciaal als je alleen bent.

Voor het eerst alleen op vakantie? In 5 tips voor als je alleen op vakantie gaat, lees je alles wat je moet weten.

Backpacken in het zuiden van Italië

Puglia stond al jaren bovenaan mijn Italië-wishlist. Een prachtige en toch redelijk onbekende regio in de hak van de laars. De Italianen zelf brengen er graag hun zomers door en als zij hier graag komen, dan moet het wel goed zijn toch? Vanaf Schiphol zijn er niet veel rechtstreekse vluchten te vinden en daarom combineerde ik Puglia met Rome, Salerno en een interrail-ticket. Na een paar dagen Rome vertrok de trein naar mijn eerste bestemming in het zuiden. In vijf uur liet ik vrijwel alle toeristen achter me, veranderde de omgeving van groen naar gortdroog en werd de trein steeds rustiger. Het plan: drie dagen in de omgeving van Brindisi om daarna door te reizen naar Lecce. Brindisi vond ik niet uitermate bijzonder maar bleek een prima uitvalsbasis om met de trein de regio te verkennen. Want waar de Italiaanse wegen (en dan vooral de medeweggebruikers) een grote uitdaging kunnen zijn, valt er over de treinen in Italië geen slecht woord te spreken. Aanrader dus die treno, voor grote en kleine afstanden. Waar je dan heen moet met die trein? Dat vertel ik je nu.

1 | Ostuni

Op een half uur met de trein van Brindisi vind je het idyllische Ostuni, ook wel Città Bianca, de Witte Stad genoemd. Vanaf het station neem je de bus naar het hoger gelegen oude centrum. Tip: ga voor alle toeristen wakker zijn en rond 12:00 uur massaal de stad bereiken. Om 09:30 zat ik aan mijn eerste espresso op het Piazza della Libertà, waar op dat moment nog geen toerist te zien was. Loop een rondje over de oude stadsmuur, bekijk de Cattedrale di Santa Maria Assunta, dwaal door het doolhof aan kleine witte steegjes en eindig met een heerlijke bruschetta bij Borgo Antico Bistrot. Een bezoekje aan Ostuni combineer je ook makkelijk met een middag strand, waar de bus je vanaf het oude centrum in een half uur naartoe brengt.

Backpacken-italie-ostuni

2 |  Polignano a Mare/ Monopoli

Het is vrijwel onmogelijk om Polignano a Mare over te slaan als je naar Puglia afreist. Althans, als we Google mogen geloven. Dit kustplaatsje huist namelijk een van de meest gefotografeerde plekken van de regio. En toegegeven, het heeft een prachtig oud centrum met een rotsachtige, azuurblauwe kustlijn en het beroemde strandje onder Ponte di Polignano. Maar zoveel aandacht staat natuurlijk garant voor een stroom aan toeristen en cafés die ‘tourist trap’ schreeuwen. Dus wederom geldt de tip: ga vroeg! Een ander voordeel van vroeg je bed uit is dat je niet één maar twéé toppers kunt meepakken op een dag. Van Polignano pak je namelijk gemakkelijk de trein naar Monopoli. Minder bekend maar nét zo mooi en echt een stuk rustiger. Je vindt er: een authentiek historisch centrum, bijzondere kerken en fijne stadsstranden. Zeker bekijken: de Cattedrale Maria Santissima della Madia, de mummies van Santa Maria del Suffragio en zonsondergang bij Cala Porta Vecchia. Eten deed ik op het schattige Piazza Palmieri bij My Italy, tapas op z’n Italiaans.

3 | Lecce

Waar ik in Brindisi mezelf de luxe van een hotel gunde vond ik het in Lecce wel weer tijd voor het hostel-leven en wat gezelligheid. De backpack-cultuur is (nog) niet echt geland in Puglia en het vinden van een hostel was daarom best een uitdaging. In Lecce was gelukkig net een hostel geopend (Urban Oasis Hostel) en dit bleek, net als de stad zelf, een geweldige plek voor vier nachten.

Lecce overdag en Lecce ’s avonds is een wereld van verschil. De eerste keer dat ik ’s middags het historische centrum binnenwandelde leek de stad volledig uitgestorven, op wat lieve oude bewoners en verdwaasde katten na. Wat overigens wel prachtige foto’s oplevert van de met barok overladen gebouwen en straten. Pas ’s avonds komt de stad tot leven en zijn de straten gevuld met terrasjes, families en een enorme dosis aan levendigheid. Loop een rondje door het centrum, vergaap je aan het imposante Piazza del Duomo en drink een vino aan Piazzetta Santa Chiara.

lecce-italie

4 | Gulf of Taranto

Verreweg het leukste om te doen: huur een auto en rijd de verschillende stranden af aan de westkust van Salento. De auto huurde ik samen met een hostelgenootje bij Salento Rent, midden in het historische centrum van Lecce. Met een Fiat 500 reden we in een dag van Punta Prosciutto naar de Malediven van Salento. Onderweg stop je bij Porto Cesareo en Spiaggia di Porto Selvaggio. Deze route langs de kust combineert witte stranden en azuurblauwe zee met groene natuurparken, echt perfect! En last but zeker not least, heb je de auto voor meerdere dagen of hoef je hem pas de volgende ochtend in te leveren? Rol dan belachelijk vroeg je bed uit voor een zonsopgang op de pier in San Cataldo, magisch!

Op zoek naar meer mooie steden of regio’s om tijdens je reis door Italië te bezoeken? Lees ook Zo bezoek je de Amalfi kust of 10x de mooiste plekken van Italië

lecce-italie-auto

Lees meer

2 reacties

Frans juli 27, 2018 - 2:23 pm

Hoi,

Leuk reisverslag! Ik zat een beetje in hetzelfde schuitje, veel vrienden aan het werk en ik wil gewoon weer lekker alleen op reis na mijn trip in Azië. Waren er veel hostels te vinden in Italië? En weet jij toevallig ook of er locaties zijn waar ik nog kan duiken?

Groetjes,

Frans

Reply
Alleenopreis juli 30, 2018 - 8:55 am

Hoi Frans, zoals Lidwien ook schrijft in haar blog heeft Puglia maar ook de rest van Italië geen backpackcultuur en zijn er buiten de grote steden (Rome, Milaan, Napels, Venetië, Florence) weinig hostels te vinden. Volgens mij kun je in Italië het mooist duiken op het eiland Sardinie.

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.