Backpacken in Japan

door Chantal
backpacken japan

Begin vorig jaar vertelde ik op mijn werk dat ik mijn baan wilde opzeggen en een paar weken later vertrok ik voor drie maanden richting Azië. Ik reisde door Maleisië, Sumatra en de Filipijnen en sloot mijn reis af in Japan. Ik was enorm benieuwd naar dit fascinerende land en omdat een ticket vanuit de Filipijnen niet zo duur is, leek me dit de perfecte combinatie.  Ik vloog eind april vanuit Manilla naar Osaka en had iets meer dan drie weken de tijd om ‘het land van de rijzende zon’ te verkennen.

Alleen naar Japan

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; Japan staat niet in de top 10 landen die ik aanraad aan soloreizigers. Het land is hartstikke veilig, dat is het probleem absoluut niet maar het leren kennen van andere reizigers of locals is een stuk lastiger dan in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië. De hostels in Japan zijn de schoonste hostels die ik ooit gezien heb, maar tegelijkertijd ook de meeste ongezellige… Er is vaak meer aandacht voor orde en regelmaat dan voor sfeer. In contact komen met locals is in Japan ook niet zo makkelijk door de taalbarrière maar ook vanwege het feit dat men in Japan nogal gesloten is. Dit is zeker iets om rekening mee te houden als je als soloreiziger naar Japan gaat. Stel je er van te voren op in dat je wat vaker alleen zult zijn en dat je wat meer moeite moet doen om mensen te leren kennen. Ik heb bijvoorbeeld wat Japanners ontmoet via de website Couchsurfing en raakte vooral aan de praat met andere reizigers tijdens het sightseeën.

nara Japan

Nara

kyoto japan

Kyoto

Is Japan duur?
Japan is een stuk duurder dan veel andere landen in Azië, maar je hoeft echt geen fortuin uit te geven als je gaat backpacken in Japan. Overal vind je superschone hostels waar de prijs van een bed op slaapzaal ongeveer €15 per nacht is. Ook eten hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Bovendien zit op elke straathoek wel een ‘convenience store’ zoals Seven Eleven, Lawson of Family Mart als je echt op de kosten moet letten. Openbaar vervoer is helaas wel aan de prijs in Japan en dan vooral de supersnelle Shinkansen trein. Volgens mij reizen Japanners hier zelf zelden mee…tenzij het op kosten van de zaak is 🙂

vervoer in Japan
bussen in Japan

Vervoer in Japan
De makkelijkste manier om in Japan te reizen is met de trein. Als je voor vertrek een Japan Rail Pass aanschaft (de pas is niet in Japan te koop!) kun je voor 7, 14 of 21 dagen door bijna heel Japan gebruik maken van de trein. Omdat ik de kosten zo laag mogelijk wilde houden, had ik van te voren al in grote lijnen een route uitgestippeld en uitgezocht wat voor mij het goedkoopst zou zijn. Ik heb daarom uiteindelijk niet de landelijke Japan Rail Pass aangeschaft, maar de regionale Sanyo San’in pas. Deze regionale passen zijn wel gewoon in Japan verkrijgbaar. Met de Sanyo San kon ik zeven dagen reizen tussen Kyoto, Osaka en Hiroshima voor €140 (een zevendaagse Japan Rail Pass kost €210). Van Osaka naar Nagoya en van Matsumoto naar Tokyo ben ik met de bus gereisd. De bus is uiteraard niet zo snel als de trein, maar wel een stuk goedkoper! Heb je geen zin in al dat gereken voorafgaand aan je reis? Koop dan gewoon een Japan Rail Pass.

Lees meer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.