10 bucketlist ideeën voor backpacken in Midden- en Zuid-Amerika

door Chantal
Bucketlist Midden- en Zuid-Amerika Latijnsamerika

Ik ben inmiddels al een paar keer in Midden- en Zuid-Amerika geweest, maar ben er nog lang niet uitgekeken. Er is zo veel te zien en te doen en elk land is weer zo anders. Ik heb er al veel gave dingen gezien en meegemaakt maar er staat nog genoeg op mijn bucketlist. Ik maakte een lijstje met 10 gave ‘must do’s’ in Midden- en Zuid-Amerika.

1 | Machu Picchu – Peru

Deze plek staat al een tijdje bovenaan mijn eigen bucketlist. De inca ruines in het Peruaanse Andes gebergte op 2400 meter hoogte. Verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen en een must see voor iedere wereldreiziger. Eeuwenoude historie, prachtige landschappen en schattige alpaca’s (een soort lama’s). Er zijn verschillende manieren om hier te komen, waaronder de bus en de trein maar de echte die hard gaat natuurlijk lopen. Een klassieker is de Inca trail waarbij je over de paden loopt die door Inca’s werden aangelegd maar deze trek is vaak al maanden van te voren vol geboekt. Andere opties zijn de Lares trek, de Salkantay trek en de Inca Jungle trail.

Lees ook: Backpacken in Peru

2 | Little Corn – Nicaragua

Little Corn en Big Corn, de twee tropische eilanden in de Caribische zee op zo’n 70 kilometer van de oostkust van Nicaragua. Je treft hier een compleet andere sfeer aan dan op het vaste land. Er wordt hier geen Spaans maar Engels gesproken met een charmant accent zoals je dat waarschijnlijk kent van Jamaica. Little Corn is een populaire plek voor backpackers en met een oppervlakte van minder 3 vierkante kilometer loop je gemakkelijk een rondje over het eiland. Je kunt hier genieten van heerlijk verse kreeft binnen een backpackers budget! Ook is het eiland een goede plek om te duiken.

Lees ook: Backpacken in Nicaragua

vliegtuig Little Corn Nicaragua

Het vliegtuig van Managua naar Little Corn

3 | De watervallen van Iguazu – Argentinië/Brazilië

De meest indrukwekkende watervallen die ik ooit heb gezien. Prachtig gelegen in een regenwoud met vogels en wilde dieren. Om je heen het geluid van water dat naar beneden buldert. Dit is niet één waterval, het zijn er honderden verspreid over een gebied van 2,7 kilometer breed. Het bekendste deel is de ‘Garganta del Diabo’ (keel van de duivel), een waterval van 150 meter breed en 70 meter hoog. Dit natuurwonder vind je op de grens van Brazilië en Argentinië en het is zeker de moeite waard om de watervallen van beide zijden te gaan bekijken. Op IkReis vind je meer tips voor Iguazu van collega blogger Jenny.

4 | Dia de los muertos – Mexico

Deze spectaculaire feestdag vindt elk jaar plaats op 1 en 2 november en wordt vooral groots gevierd in het midden en zuiden van Mexico. Graven van dierbaren worden schoongemaakt en versierd en de doden worden herdacht. Er wordt niet getreurd, maar juist veel gelachen, gegeten, gedanst en gedronken. Ook op begraafplaatsen. De beste plekken om deze dag mee te maken zijn Mexico stad, Oaxaca, San Miguel de Allende en Merida.

Lees ook: Backpacken in Mexico

DIa de los muertos

Jenny Huey

5 | Galapagos eilanden – Ecuador

De naam alleen al, Galapagos, klinkt toch prachtig! Deze eilanden op ongeveer 1000 kilometer van het vaste land van Ecuador zijn een paradijs als het gaat om het spotten van wildlife. Je vindt hier walvissen, reusachtige landschildpadden, pinguins, flamingo’s en zeehonden. Wel even doorsparen, want de Galapagos eilanden zijn geen goedkope bestemming.

6 | Ciudad Perdida – Colombia

De verloren stad in het noorden van Colombia, midden in jungle. Ooit bewoond door de Tairona Indianen, maar verlaten toen de Spanjaarden het land veroverden. De stad werd in 1972 herontdekt. Er zijn verschillende tour companies in Santa Marta die de tour aanbieden, maar in principe is de trekking bij allemaal hetzelfde. Je kunt de stad namelijk alleen bereiken door het 44 kilometer lange pad te volgen en de 1200 stenen traptreden aan het begin van de stad te beklimmen. Een bijzondere ervaring!

Lees meer over de trekking naar Ciudad Perdida in Colombia

Alleen reizen bestemmingen

7 | Salar de Uyuni – Bolivia

Je kent ze vast wel, die grappige foto’s op de zoutvlakte van Uyuni in Bolivia met speelgoedpoppetjes of mensen die platgetrapt worden onder een reusachtige schoen. Doordat de enorme witte vlakte eindeloos lijkt is het leuk om te spelen met het perspectief. Salar de Uyuni is met een oppervlakte van ruim 10.000 vierkante kilometer ongeveer net zo groot als een kwart van Nederland. 40.000 jaar geleden was deze vlakte nog onderdeel van een reusachtig prehistorisch meer. Toen het meer opdroogde, bleven er twee kleine meren en twee grote zoutvlakten over.

8 | Tikal – Guatemala

Tikal, een van de mooiste en grootste Maya steden gelegen midden in de jungle. De stad werd bewoond van ongeveer 400 voor Christus tot 1000 na Christus. Pas in 1848 werd Tikal herontdekt door een team ontdekkingsreizigers uit Guatemala. De eerste opgravingen begonnen in 1950 en dertig jaar later werd de stad door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Het gebied heeft een oppervlakte van bijna 600 vierkante kilometer maar wordt nog altijd grotendeels overwoekerd door de jungle. Omdat het erg moeilijk en kostbaar is om de bouwwerken te ontdoen van de wortels van bomen is pas 20% uitgegraven! Wat je overigens niet zou zeggen als je in Tikal rondloopt omdat er alsnog enorm veel tempels zijn die je wel kunt bezichtigen.

Lees ook: Backpacken in Guatemala

BackpackenGuatemala

9 | Corcovado – Costa Rica

Costa Rica staat bekend om de goede mogelijkheden voor het spotten van wildlife maar national park Corcovado spant de kroon. Het park is door National Geographic verkozen tot “the most biologically intense place on earth in terms of biodiversity”. In dit prachtige gebied bevinden zich ongeveer 500 boomsoorten, 140 verschillende zoogdieren en 367 vogelsoorten waaronder de grootste populatie rode ara’s van Costa Rica. Ik heb twee dagen in dit park doorgebracht en miereneters, tapirs, luiaards, apen en wilde zwijnen gezien en zelfs in de verte de brul van een jaguar gehoord.

Lees meer over national park Corcovado in Costa Rica

Corcovado Costa Rica

10 | San Blas – Panama

De San Blas eilanden is een eilandengroep in de Caribische Zee bewoond door de Kuna Indianen. Hier vind je het type eilanden dat gebruikt wordt voor achtergronden voor het bureaublad van je computer. Helderblauw water, witte stranden en slapen in een bamboe hutje. Back to basic, maar vooral een paradijs. Maak een tour langs meerdere eilanden of verblijf een paar dagen op het eiland van je keuze. Elk eiland heeft zijn eigen karakter.

Lees ook: San Blas eilanden Panama

Wil je een wereldreis maken? Check dan ook even deze bucketlist voor backpacken in Azië.

Lees meer

1 reactie

Sigrid | My Travel Secret augustus 22, 2017 - 8:44 am

Gaaf lijstje! Hoop er volgend jaar een paar af te strepen 😉

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.