Backpacken in Nepal

door Evelien
Backpacken in Nepal
Evelien
Laatste berichten van Evelien (alles zien)

Nepal was het laatste land dat ik bezocht op mijn reis door Azië. Na Sri Lanka en India was Nepal precies wat ik nodig had; een rustig land met lieve mensen en lekker eten. Even bijkomen van het drukke India en ondertussen genieten van al het moois dat Nepal te bieden heeft. Ik was eerst niet van plan om ook een trekking te gaan doen in de bergen, maar heb uiteindelijk besloten het toch te doen. En wat was het bijzonder en mooi om zo hoog te zitten. Een flinke uitdaging, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Letterlijk en figuurlijk was dit een toppunt van mijn reis!

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Nepal is heel goedkoop en bestaat uit bussen. In veel stadjes vind je specifieke bushaltes voor een bepaalde stad waarvandaan alleen bussen naar deze stad vertrekken. Dit maakt het vinden van de juiste bus erg gemakkelijk. Verder gaat het vervoer tussen de grote toeristische plaatsen als Kathmandu, Pokhara en Chtiwan met touringbussen. Deze kan je gemakkelijk via je hostel regelen of zelf via een van de vele’s reisbureaus in de stad.

Eten

Het eten in Nepal is heel lekker. Twee populaire gerechten zijn momo’s, een soort dumplings, gevuld met groentes of vlees en dahl bhat oftewel groene linzen curry. Dit laatste wordt ook veel gegeten op trekkingstochten door de bergen; Dahl Bhat power 24 hour! Er wordt aangeraden om in de bergen vlees te vermijden. Er is daar namelijk nauwelijks stroom waardoor het vlees niet goed bewaard kan worden en je kans loopt dat het bedorven is.  Vegetarisch eten is erg populair en ook overal te vinden. Daarnaast zijn er veel restaurants met Chinese en Indiase invloeden en zijn er in de grote steden ook veel westerse restaurants te vinden.

Momo's in Nepal

Verblijf

In de grote steden van Nepal stikt het van de hostels, hotels en guesthouses. Er is er dus altijd wel eentje te vinden naar jouw smaak. Het verblijf is niet heel duur en de mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Vaak kan je, als je een paar dagen de bergen in gaat, de spullen die je niet nodig hebt achterlaten in het hostel tegen betaling of met de belofte dat je na je tocht daar weer verblijft. Mijn favoriete hostel was Kiwi Hostel in Pokhara, net ibuiten de drukte van het centrum. De eigenaar is echt een schat van een mens, helpt bij alles en het ontbijt was altijd super lekker.

Veiligheid

Ik heb Nepal ervaren als een veilig land. Afgezien van het feit dat je altijd op je hoede moet zijn voor zakkenrollers, heb ik mij er eigenlijk nooit onveilig gevoeld. De mensen zijn aardig, behulpzaam en de meeste spreken ook redelijk wat Engels. De enige keer dat ik mij niet op m’n gemak voelde was in de bus van Pokhara naar Chitwan, omdat ze op de bergwegen toch wel erg hard rijden met zo’n grote tourbus.

Kosten

Nepal is over het algemeen een goedkoop land, maar de grootste kostenpost is toch wel een trektocht door de bergen. Die van mij was 5 dagen en ik betaalde in totaal bijna €300,-. Een bed op een slaapzaal in een hostel kost ongeveer €5 per nacht.

Mijn reisroute door Nepal

Kathmandu

Veel mensen vinden de hoofdstad van Nepal vies en druk. Omdat ik net uit India kwam, vond ik het eigenlijk wel meevallen. De stad is hectisch en stoffig, maar heeft ook zeker mooie plekjes. Thamil is het centrum en is bezaaid met restaurants en souvenirwinkels. Je kan hier goed leren afdingen, want lukt het bij het ene tentje niet, dan zijn er nog tien anderen die precies hetzelfde verkopen.

Net iets buiten het centrum vind je de Monkey Temple, een tempel boven op een berg waar tientallen apen zich hebben gevestigd. Het is even een klim naar boven, maar dan heb je mooi uitzicht over de stad. Helaas zie je ook wel de smog laag die boven de stad drijft. Verblijf je meerdere dagen in Kathmandu dan is het aan te raden om een mondkapje te kopen tegen de luchtvervuiling en het stof. Verder kun je in Kathmandu nog Durbar Square bezoeken, een plein met veel oude tempels. Wil je even de drukte ontvluchten? Breng dan een bezoekje aan de Garden of Dreams.

Hosteltip: Zostel voor wat jonger publiek en midden in het centrum of The Sparkling Turtle Backpackers voor een plekje bij de Monkey Temple (super behulpzaam personeel!)

Monkey Temple in Kathmandu

Bhaktapur

Bhaktapur is een oud stadje, dat tegenwoordig meer een buitenwijk van Kathmandu is, met ook een Durbar Square en veel oude tempels en gebouwen. Het is makkelijk te bezoeken als kort dagtripje met de bus vanuit Kathmandu. Het vinden van de juiste bus vond ik wel een flinke opgave, want uit de bussen (die veel verschillende formaten en kleuren hebben) hangt een man die heel snel in het Nepalees de steden opnoemt waar de bus stopt. De mensen aan de kant van de weg wisten ook niet welke ik moest hebben, dus ik heb aan elk mannetje gevraagd of ze naar Bhaktapur gingen. Gelukkig vond ik na twintig minuten de goede bus en werd ik voor een klein prijsje er naar toe gebracht. In Bhaktapur zie je nog veel van de schade van de aardbeving in 2013, maar ze zijn druk bezig alles in oude vorm te herstellen.

Bhaktapur in Nepal

Nagarkot

Na mijn bezoek aan Bhaktapur reisde ik verder naar Nagarkot. Nagarkot is een bergplaatsje met mooi uitzicht over, jawel, de bergen! Je komt hier vooral voor de wandelingen naar het uitzichtpunt en om te genieten van de rust. Vanuit Nagarkot heb ik een wandeling gemaakt naar het plaatsje Sanku. Een wandeling van zo’n drie uur waarbij je door het bos loopt en door een paar kleine lokale dorpjes. Een mooie wandeling, en bergafwaarts dus goed te doen. Vanuit Sanku nam ik de bus naar Bouddhanath, want in Sanku is verder niet veel te zien of te doen.

Hosteltip: Hotel Mount Paradise

Bouddhanath

Dit stadje is net als Bhaktapur eigenlijk meer een buitenwijk van Kathmandu met als hoogtepunt de stupa, oftewel tempel. Deze tempel is versierd met de bekende gekleurde gebedsvlaggetjes van Nepal en omringd door vele souvenirwinkels en restaurants, waar ik op een dakterras van momo’s en het uitzicht op de stupa heb genoten.  Vanaf hier heb ik weer een lokale bus teruggenomen naar Kathmandu, om daar nog een nachtje in het hostel te verblijven en vervolgens de bus naar Pokhara te nemen.

Pokhara

Pokhara is na Kathmandu de grootste stad in Nepal en erg druk, vooral met reizigers. Het ligt aan een meer en met goed weer kun je de besneeuwde bergtoppen zien in de verte. Een mooie stad en in vergelijking met Kathmandu echt een verademing. Pokhara wordt net als Kathmandu vaak gebruikt als beginpunt voor een trekking in de bergen, maar er is in de stad zelf ook genoeg te beleven. Zo zijn er op verschillende plekken filmavonden in de open lucht, kun je er paragliden of een bootje huren en lekker op het water dobberen. Ik heb zelf in Pokhara niet veel bezienswaardigheden gezien, omdat ik vooral aan het uitrusten was van mijn trekking en een beetje klaar was met alle tempels, maar dat betekent niet dat er niks te zien is natuurlijk!

Hosteltip: Kiwi Backpackers Hostel

Pokhara in Nepal

Mardi Himal

Wanneer je in Nepal bent, kan een bezoekje aan de bergen eigenlijk niet ontbreken. Aangezien ik zelf geen goede conditie en astma heb, heb ik op advies van de eigenaar van het hostel gekozen voor Mardi Himal. En trek van vier dagen naar bijna 5000 meter hoogte. Het is best een uitdaging, maar voor beginners goed te doen. Ik had een gids mee en had ook niet zonder gekund, het pad is niet duidelijk te zien en ik vond het fijn om iemand mee te hebben die op hetzelfde tempo loopt. Het verblijf op de route naar boven was het meest basic waar ik ooit heb overnacht. Ik heb een keer gedoucht met een emmer warm en koud water en een soepkom erbij om het over mijn hoofd te gooien. Maar dat hoort allemaal bij de ervaring! 🙂

Er zijn tientallen verschillende trekkingstochten te doen in Nepal; korte, lange, hoge en minder hoge. In overleg met je hostel of een reisbureau kun je er eentje zoeken die bij jouw conditie en budget past. Ook is het handig om van tevoren goed te kijken naar wat je nodig hebt bij een trektocht. Een paar goede schoenen en wandelstokken zijn zeker belangrijk. Maar afhankelijk van hoe hoog je gaat, is ook warme kleding en regenkleding aan te raden.

Reis je na je bezoek aan Nepal verder door India? Lees dan Backpacken in India.

Neushoorns spotten in het nationaal park Chitwan

Chitwan

Chitwan was de laaste stop op mijn reis door Nepal. Ik kwam hier voor het Chitwan National park waar je verschillende safari’s kunt doen. Ik heb zelf twee keer een jeepsafari van een middagje gedaan en ook nog een wandelsafari in de ochtend. De wandelsafari is best spannend, want je weer natuurlijk nooit wat voor dieren je tegenkomt. Zo stonden wij op zo’n 5 meter afstand van een neushoorn die zich aan het baden was. Heel bijzonder!

De kans om een tijger te zien is niet zo groot, helaas heb ik er ook geen gezien. Als je er graag eentje wil zien, dan zou ik je aanraden om een meerdaagse wandelsafari te doen. De jeep safari’s gaan alleen ’s middags (tenzij je een privé jeep huurt) en je zit met een groep van 10 toeristen in een jeep. Niet ideaal, maar voor een wat kleiner budget wel prima. Hou er rekening mee dat je voor elke dag dat je het park in wilt een permit moet kopen. Het is dus voordeliger om bijvoorbeeld ’s ochtend een wandel safari te doen en ’s middags nog een jeepsafari.

Hosteltip: Hotel Rhino Land

3 reacties

Manuela december 31, 2018 - 2:07 pm

Hallo Evelien, mijn vraag is je in de maand Juli/ augustus ook goed kunt reizen in Nepal. Gr. Manuela

Reply
Alleenopreis januari 3, 2019 - 3:08 pm

Van juni tot september is het moesson seizoen in Nepal. In juli kan het veel regenen.

Reply
Armando januari 19, 2020 - 7:01 pm

Hoi Evelien, het regelen van een trekking is op locatie dus prima te regelen of raad je dit aan om van te voren te doen? Gr Armando

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.