- Zomer in Vaujany in de Franse Alpen - januari 2, 2023
- De 5 leukste zomer activiteiten in Peisey-Vallandry - september 8, 2022
- 10x bezienswaardigheden in Boedapest - april 26, 2019
Je zult vast wel eens gehoord hebben van de Netflix serie ‘Chef’s Table’. Als echte foodie ben ik groot fan van deze documentaireserie en mijn favoriete aflevering is die met chef Virgilio Martinez uit Peru. Met zijn culinaire creaties laat hij zijn gasten de diversiteit van het land beleven door middel van smaak, geur en opmaak. In de aflevering neemt Virgilio je mee door de verschillende landschappen en klimaten van Peru. Wist je dat Peru één van de landen met de grootste ecologische diversiteit ter wereld is? Na het zien van deze documentaire was ik overtuigd; dit land moet ik zien!
In dit blog vertel ik je alles over backpacken in Peru; wat het kost, hoe je van A naar B komt, welke gerechten je zeker moet proberen en hoe mijn route eruit zag. Ik neem je mee langs de hoogte- en dieptepunten, letterlijk en figuurlijk 🙂
Veiligheid in Peru
Vaak als ik vertel dat ik als vrouw alleen door Peru heb gereisd zijn de eerste reacties “vond je dat niet eng?” of “is dat wel veilig?”. In mijn ervaring verschilt dat heel erg per stad. Ook is het natuurlijk iets wat je deels zelf in de hand hebt. In grote wereldsteden zijn er altijd veilige wijken en minder veilige wijken, zo ook in Lima. Zorg ervoor dat je een hostel in een veilige buurt kiest, over het algemeen zijn de toeristische gedeeltes redelijk veilig. Kijk goed naar de recensies van het hostel. Daarnaast is het slim om niet onnodig het gevaar op te zoeken. Is de avond gevallen en voel je je niet op je gemak om alleen over straat te gaan? Neem dan gewoon een Uber, op die paar euro hoef je echt niet te bezuinigen als het om je veiligheid gaat. Met Uber is de chauffeur altijd te traceren, als je een taxi aanhoudt op straat is de kans groter dat je wordt opgelicht.
Je hoort wel eens horrorverhalen over nachtbussen in Peru en overvallen. Ik heb dit soort dingen gelukkig niet meegemaakt. Ik reisde bijna altijd met de busmaatschappij Cruz del Sur. Hier wordt iedereen bij het boarden gefilmd en moet je soms zelfs een vingerafdruk achterlaten. Mensen met verkeerde bedoelingen komen dus niet zomaar binnen. Dit gaf me een veilig gevoel.
Kosten van backpacken in Peru
Als je van plan bent te gaan backpacken in Peru vraag je je waarschijnlijk af hoeveel geld je nodig hebt voor je reis. Goed nieuws! Peru is één van de goedkopere landen van Zuid-Amerika, zeker als je de prijs-kwaliteitverhouding bekijkt. Eén euro staat gelijk aan 3,84 Peruviaanse Sol (september 2018). Makkelijk rekenen dus, want je kunt alles delen door vier. In het binnenland is alles een stuk goedkoper dan langs de kust. Ik heb in Peru, inclusief de Amazone, twee binnenlandse vluchten en souvenirs ongeveer €50 per dag uitgegeven.
Er zijn in de steden genoeg geldautomaten. Bij Banco de la Nacion hoef je geen transactiekosten te betalen. Wel kan je bij de meeste Peruviaanse banken maximaal 400 pesos pinnen per dag. De enige uitzondering is BCP, maar hier kan je maar één keer per maand geld pinnen.
Eten in Peru
Het eten in Peru is lekker én betaalbaar. Tijdens je reis raad ik je aan om zeker de volgende Peruviaanse specialiteiten te proberen:
- Llomo Saltado – een wokgerecht geïnspireerd vanuit de Aziatische keuken
- Rocoto Relleno – een soort gevulde paprika met rijst, vlees en ui. Vooral erg populair in Arequipa
- Ceviche – vis gegaard in zuur
- Cuy – dit is een echte Peruviaanse lekkernij – cavia. Say what?!
- Causa – aardappelgerecht
- Picarones – dessert, soort churros
- Pisco Sour – de populairste cocktail in Peru met Pisco, een lokale sterke drank gemaakt van gedestilleerde druiven
- Inca Kola – frisdrank
Tip: loop eens over een lokale markt. Je kijkt je ogen uit naar de verschillende soorten aardappelen, mais en meer.
Vervoer in Peru
De populairste vervoersmiddelen zijn de bus en het vliegtuig. Er zijn talloze busmaatschappijen die de verschillende routes afleggen, maar ik zweer bij de luxe Cruz del Sur bussen. Je betaalt een beetje meer maar dat is de luxe en veiligheid zeker waard. Een economy seat in deze bus is vergelijkbaar met een first class seat van KLM. De stoelen kan je 160 graden naar achteren draaien zodat je heerlijk (bijna) horizontaal kunt liggen. Daarnaast krijg je je eigen tv schermpje, ligt er een kussen en dekentje op je te wachten, is er een toilet aan boord en krijg je eten geserveerd. Bovendien rijden ze altijd met twee chauffeurs die elkaar afwisselen.
Mijn route door Peru
Peru is het laatste land dat ik bezocht op mijn reis door Midden- en Zuid-Amerika. Op de bucketlist stond uiteraard een bezoek aan Machu Picchu, maar ik kwam er al snel achter dat Peru véél meer te bieden heeft dan alleen deze toeristische, maar prachtige Inca Stad. Ik heb uiteindelijk 24 dagen doorgebracht in Peru en een heleboel mooie plekken in dit land kunnen bezoeken.
Lima
Lima is een gigantische Westerse stad aan de Peruviaanse kustlijn. Heerlijk om even te acclimatiseren na een lange vlucht. Ik verbleef in het populaire Miraflores – drukbezocht vanwege de vele hippe hotels, restaurants en bars. Ik sliep in het Kokopelli hostel – onderdeel van een keten met locaties in Paracas en Cusco. In deze hostels is goed nagedacht over de wensen van een reiziger. Rond je bed hangt een gordijntje voor de nodige privacy en bij je hoofdkussen heb je naast een lampje ook een stopcontact. Daarnaast heerst er een hele sociale sfeer en gids Lui organiseert bijzondere tours. Door zijn enthousiasme ben ik verliefd geworden op de charmante, bohemian wijk Barranco. Met al haar street art en musea vooral een aanrader voor liefhebbers van kunst en cultuur. Maar ook het oude stadscentrum van Lima is het bezoeken waard. Ik heb twee dagen doorgebracht in deze stad en dat is voldoende om alle hoogtepunten te zien. Liefhebbers van kunst, cultuur en gastronomie die meer tijd hebben zou ik aanraden iets langer te blijven. Lima staat bekend als culinaire hoofdstad van Zuid-Amerika. Tijdens mijn reis heb ik veel ceviche gegeten, maar niets kan mijn ervaring bij Canta Ranita overtreffen. Lees ook mijn blog over Lima voor meer tips over deze stad.
Hosteltip: Kokopelli – Je krijgt na je verblijf korting in de andere Kokopelli hostels als je via Booking.com boekt.
Paracas
De busrit van Lima naar Paracas is al een feestje op zich. Je bent nog net niet de stad uit en je bevindt je ineens middenin de woestijn. Min of meer de gehele zuidkust bestaat uit dit ecosysteem. Paracas wordt ook wel het Galapagos voor backpackers genoemd. Het toerisme draait voornamelijk op de boottour naar de Islas Ballestas; een eiland vlakbij de kust waar zeeleeuwen, pinguïns en duizenden verschillende vogels leven. Het veroorzaakt een verschrikkelijke stank maar het is zeker een mooie tour. Ook kan je vanuit hier het National Park bezoeken waar je één van de vijf rode stranden op aarde vindt. Beide activiteiten zijn te combineren in een ééndaagse tour.
Ook hier is het heerlijk toeven in het Kokopelli hostel. Overdag loop je het strand op, over de boulevard in de hoop een mooie snapshot te vangen van de Pelikanen. Aan het einde van de middag – tijdens happy hour – geniet je met een corona in je hand van de zonsondergang en na het nuttigen van één van de heerlijke gerechten op de kaart worden de biergames gestart! Een sociale plek waar je makkelijk dagen zou kunnen blijven hangen – maar ik besloot na één nacht mijn reis te vervolgen. Ik was way too excited over de volgende stop op mijn route.
Hosteltip: Kokopelli Paracas
Huacachina
Huacachina is een oase in de woestijn. Omringd door 200 meter hoge duinen ligt dit groene paradijsje. Over de boulevard loop je tussen de palmbomen te genieten van het uitzicht op het meer en de spelende kinderen. Parallel aan de boulevard loopt de enkele straat van het dorp in een U-vorm om het meer. Met maar tweehonderd inwoners bestaat dit plaatsje voornamelijk uit luxe hotels waar dagelijks busladingen toeristen aankomen.
Een van de luxe hostels is Banana’s Adventure. Dé hotspot voor backpackers waar je voor een mooi prijsje weer eens de luxe van een hotel kunt ervaren; goede bedden, een moderne badkamer en een heerlijk zwembad. Je betaalt hier 20 euro per nacht, máár hier zit wel een activiteit bij inbegrepen. Je kunt kiezen tussen een Pisco & Winery tour, een BBQ of een Dunebuggy tour & sandboarding. Tijdens mijn reis door Namibië 2 jaar geleden heb ik de kans om te sandboarden aan me voorbij laten gaan en daar heb ik nog steeds spijt van dus koos ik voor de laatste optie. Wat een toffe ervaring! Een flink shot adrenaline dat door je lijft giert als je met flinke snelheid die duin afsjeest veroorzaakt een hoop gegil en gejuich. Naderhand loop je terug de duin op om van de zonsondergang te genieten. Omdat ik aan het einde van mijn reis een beetje in tijdnood kwam besloot ik ook hier maar één nacht te blijven. Desalniettemin had ik me op deze plek – met een boekje aan het zwembad of rollend van de duin af – makkelijk langer kunnen vermaken.
Hosteltip: Banana’s Adventure
Nazca
Niet ver van Huacachina kan je de beroemde Nazcalijnen bezoeken. Dit zijn eeuwenoude geogliefen – oftewel tekeningen in het woestijnzand, die door het droge klimaat duizenden jaren bewaard zijn gebleven. Om deze lijnen te kunnen bewonderen worden er tours per vliegtuig of helicopter aangeboden. Deze tours zijn flink aan de prijs (ongeveer vanaf $80), waardoor veel backpackers twijfelen over een bezoek aan Nazca. Ik heb tijdens mijn reis verschillende mensen gesproken over de Nazcalijnen; het merendeel besloot deze plek over te slaan en de mensen die er wel waren geweest leken niet heel erg onder de indruk. Ik besloot daarom verder te reizen naar Arequipa.
Arequipa
Arequipa is een leuk koloniaal stadje omgeven door prachtige natuur. Op een heldere dag kon ik zelfs de twee nabijgelegen vulkanen zien vanaf het dakterras van mijn hostel. Arequipa wordt ook wel de ‘white city’ genoemd. Na een korte stadswandeling begrijp je meteen waarom. Rondom het grote plein met de gigantische kathedraal struin je door straten gesierd door witte huisjes. Sommige paadjes zijn zelfs afgesloten met een hek van de drukke straat voor de rust van de bewoners. Een idyllische plek om op een bankje plaats te nemen en te genieten van de mooie bloemen die fel afsteken tegen de witte muren. Deze witte stad heeft een heerlijk relaxte vibe waardoor ik er iets langer bleef dan gepland – in totaal vier nachten. Een must visit is Picanteria La Capitana – hier krijg je de full ‘local experience’. Je neemt plaats aan één van de shared tables, waar de lokale bevolking je met liefde en trots helpt bij het kiezen van een traditioneel Peruviaans gerecht. Mocht je toch liever in een ‘westers restaurant’ eten kan ik je Tacos y Tequila aanraden.
Hosteltip: MB Backpackers
Colca Canyon
De Colca Canyon is één van de diepste kloven ter wereld en een populair uitstapje vanuit Arequipa. Het aanbod van verschillende touroperators is overweldigend, maar je kunt de trek ook zelfstandig lopen. Zo kan je je eigen tempo bepalen en een afwijkende route nemen zodat je niet achter de menigte aan hoeft te hobbelen. Ik had in Arequipa twee Nederlandse backpackers ontmoet met wie ik besloot deze tour samen te gaan lopen. Stiekem wel een beetje spannend maar zeker één van de hoogtepunten van mijn trip.
Met z’n drieën liepen we door de prachtige natuur – op sommige momenten was er geen enkel teken van leven om ons heen. Af en toe stopten we om in stilte het adembenemende uitzicht in ons op te nemen. Ook zagen we aan de overkant van de kloof de steile zigzag weg liggen die we de volgende dag zouden gaan hiken. Wat een kick! We overnachtten in Llahuar Lodge, waar we na aankomst direct in de hotsprings doken om onze spieren te ontspannen. Wow, wat een surrealistische omgeving. Vanuit de hotsprings (39 graden) zagen we het woest stromende water van de rivier langs ons razen. De tweede nacht verbleven we in Oasis de Sangalle. Tijdens onze hike kwamen we nog enkele andere backpackers tegen, waaronder zelfs één vrouwelijke solo reiziger. Mocht je toch besluiten met een tour mee te gaan, dan raad ik je de tweedaagse tocht aan.
Puno en de oversteek naar Bolivia
De volgende stop op de route is Lake Titicaca, het grootste meer van Zuid-Amerika dat gelegen is tussen Peru en Bolivia. Ik ben twee dagen in Puno gebleven, maar heb niets van het meer gezien. Ik reisde namelijk in februari dus je raad het al; CARNAVAL! Dat was een magische ervaring, maar de verhalen over Puno die ik van andere reizigers heb gehoord zijn niet zo positief. Het is er vies, het stinkt en de mensen zijn niet zo vriendelijk. Dit kan ik voor een deel beamen, maar het carnavalsfeest maakte gelukkig een hoop goed. Mocht je doel zijn om het meer te bezoeken, dan kun je misschien beter verder reizen naar Bolivia en vanuit Isla del Sol Lake Titicaca bewonderen. Dit is overigens meteen de makkelijkste plek om de grens te passeren mocht je van plan zijn je reis te vervolgen in Bolivia.
Cusco
De stad Cusco was ooit de hoofdstad van het machtige Inca rijk. Tijdens een free walking tour kan de gids je hier alles over vertellen en alle historische plekjes laten zien. Door haar belangrijke functie in de geschiedenis is Cusco tevens uitvalsbasis voor verschillende nabijgelegen toeristische trekpleisters zoals Rainbow Mountain en de Sacred Valley met Machu Picchu als hoogtepunt. Omdat Cusco op meer dan 3500 meter hoogte ligt wordt aangeraden twee dagen te acclimatiseren voor je aan een tour start. Gelukkig zijn er genoeg kathedralen te bezichtigen en restaurants te bezoeken. In Cusco is een overvloed aan vegan restaurants – Green Point was mijn persoonlijke favoriet. Ben je toe aan wat luxe? Kies dan voor Restaurant Limbus; onder het genot van een heerlijke cocktail geniet je van het prachtige uitzicht over de stad. Voor een goede kop koffie met gebak is La Valeriana de beste keuze. Omdat er zoveel te doen is in en rondom Cusco zou ik je aanraden minstens 8 nachten hiervoor uit te trekken inclusief een tour naar Machu Picchu.
Hostel tip: Kokopelli Cusco
Machu Picchu
We zijn aangekomen bij de laatste stop van de route. Save the best for last! Vanuit Cusco worden verschillende tours aangeboden die eindigen bij Machu Picchu. Zo is er de klassieke Inca Trail – een zware trektocht over het echte Inca Pad. Deze tour is erg prijzig en moet je maanden van te voren boeken. Een goed alternatief is de Salkantay trek, maar ook deze is niet goedkoop. Ik besloot de vierdaagse Inca Jungle Trek te boeken, een combinatie van mountainbiken, raften, ziplinen én hiken, voor maarliefst US $150. Een geweldige ervaring met een rondleiding in Machu Picchu als hoogtepunt.
Na terugkomst in Cusco ben je wel toe aan wat ontspanning. Er worden op iedere hoek van de straat massages aangeboden voor ongeveer 20 soles per uur. Maar voor de echte levensgenieters is er nog deze hidden gem: om de hoek van hostel Kokopelli zit het Pasharo healing centre. Een spa en wellness waar je heerlijk kunt relaxen in de verschillende sauna’s en rustruimtes. Als gast van Kokopelli kan je hier de hele dag verblijven voor een vriendenprijsje van 35 soles.
Tour agency tip: Marvellous
Amazone
Mocht je besluiten door te reizen naar Colombia, Ecuador of Brazilië kan ik je aanbevelen de oversteek te maken via de Amazone. Een geweldige ervaring die ook nog eens goedkoper is dan een vlucht.
Iquitos is de grootste stad ter wereld waar geen weg naar toe gaat. Het is namelijk alleen te bereiken per boot door de Amazone of per vliegtuig vanaf Lima. De straten zelf zijn ongelofelijk druk. Auto’s zie je bijna niet maar tuktuks vliegen je om de oren. Om de echte jungle te ervaren kan je verschillende tours boeken, met of zonder Ayahuasca ervaring.
Ben je op zoek naar meer tips over de Amazone of benieuwd naar mijn oversteek van Colombia naar Peru via dit gebied? Lees dan ook mijn blog Door de Amazone van Colombia naar Peru.
Hostel tip: The Amazon Within
Reistips Peru
– Denk voor je reis goed na over je route in verband met het hoogteverschil. Het klinkt misschien verleidelijk om bovengenoemde route andersom te doen zodat je kan eindigen met een strandvakantie. Echter is het juist aan te raden langzaam op te bouwen zodat je je lichaam de kans geeft om te wennen.
– Raadpleeg je huisarts voor vertrek. Een arts kan hoogteziekte medicijnen voorschrijven. Als je van plan bent de Amazone te bezoeken heb je extra inentingen nodig.
– In februari is de Inca Trail gesloten in verband met onderhoud. Machu Picchu zelf is wel gewoon geopend en de andere tours zijn gewoon te boeken.
9 reacties
Beste Vera,
Binnenkort vertrekken wij naar Peru en wij hebben ons mede laten informeren door jouw pagina. Ik las het stuk over het vervoer in Peru en ik was benieuwd of jij de bussen van Cruz del Sur vooraf al had geboekt, of dat jij dit ter plekke hebt geregeld?
Groetjes!
Hi Jordy,
Wat tof dat je op reis naar Peru gaat! Het is echt een geweldig land voor een rondreis, mede door de veelzijdige natuur. Ik heb dan ook met veel plezier rond gereisd per bus met Cruz Del Sur: een feest voor alle zintuigen. Lekker chillen in de comfortable stoelen en genieten van het uitzicht dat langs je heen schiet!
Omdat ik veel waarde hecht aan mijn vrijheid en zonder vaste planning reis boekte ik de bustickets ter plekke. In de meeste gevallen checkte ik online de dienstregeling en ging ik gewoon op de bonnefooi naar de bushalte, maar je kan ook online tickets boeken. Ik heb nooit problemen gehad met een bus die vol zat maar als je vooraf boekt is het wel iets goedkoper, dus de keuze is aan jou en wat beter bij jouw reisstijl past.
Ontzettend veel plezier met jullie reis door Peru en mocht je nog andere vragen hebben weet je me te vinden!
Groetjes Vera
Hoi Vera, je blog heeft me al goed geïnspireerd! Heb jij de IncaJungleTrail vooraf geboekt of terplekke? Als ik nu op de Marvellous website kijk beschrijven zij de viervoudige prijs van wat jij beschrijft. Ben benieuwd of het vooraf reserveren zoveel kan schelen in de kosten
Gr. Marieke
Hi Marieke,
Wat leuk om te horen 🙂 Ik heb de Inca Jungle Trail ter plekke geboekt inderdaad. Dit is over het algemeen wel aan te raden, tenzij je de echte Inca Trail wilt doen, dan moet je al enkele maanden vooraf boeken. De Inca Jungle Trail wordt door diverse agencies aangeboden. Door de onderlinge concurrentie is het goedkoper om ter plekke te boeken, soms kan je zelfs nog een beetje onderhandelen. Ik heb in Cuzco rondgevraagd bij andere backpackers, ben verschillende agencies langsgegaan en gekozen voor Marvellous waar ik persoonlijk het beste gevoel bij had. Mocht je nog vragen hebben, let me know! Heel veel plezier in Peru.
Liefs
Vera
Hey Vera! Leuke blog! Ik heb een vraagje, startte jij in Lima en eindigde jij daar? Of vanaf waar vloog je weer terug naar NL?
Thanks!! Xxx
Hi Ella,
Leuk om te horen, thanks 🙂 Ik was op doorreis vanuit Colombia dus ik ben het land ingekomen via de amazone. Mocht je hier meer informatie over willen, lees dan dit blog: https://alleenopreis.net/amazone-peru-colombia/. Ik ben wel uit Lima teruggevlogen naar Nederland! Als je enkel op reis gaat naar Peru is het aan te raden een retour vlucht naar Lima te boeken. KLM biedt directe vluchten vanaf Amsterdam en eenmaal in Lima aangekomen, heb je goede reismogelijkheden om de rest van het land te ontdekken (zowel bus als vliegtuig).
Mocht je nog vragen hebben, let me know! Voor nu wens ik je vooral heel veel plezier met de voorpret van je reis!
Liefs
Vera
Leuke eenvoudige en nuttige blog?. Wij zouden graag in april naar Peru reizen. Denk je dat dit een goeie maand is of veel regen dan? Klm vlucht ongeveer 650eu-pp.Goeie prijs?
Hi Ingrid,
Wat leuk om te horen, dankjewel! Wat een leuke vooruitzichtingen. April t/m oktober is Het droogseizoen dus de beste reistijd voor Peru! Ik reisde zelf in februari en heb daardoor Rainbow Mountain niet kunnen bezoeken bijvoorbeeld (6 van de 7 dagen was die bedekt met sneeuw). April lijkt me dus een prima optie! Via Skyscanner kan je makkelijk kijken wat de goedkoopste tickets zijn. Vluchten zijn er al vanaf €500 retour dus het kan goedkoper maar als je aan een bepaalde tijd gebonden zit lijkt dit me een prima prijs 😉
Veel plezier met de voorpret en de reis zelf uiteraard!
Groetjes Vera
Hoi Vera! Hartstikke leuke en informatieve blog! Ik ben van plan om over een half jaar mijn eerste solo trip te maken. Peru trekt me heel erg, maar zou nog wel graag wat willen weten over het maken van een solo trip in Peru om definitief voor Peru als bestemming te kiezen. Ten eerste vroeg ik me af of Peru überhaupt een goed land is voor een eerste solo trip? Ten tweede vroeg ik me af of een reis in Peru niet uiteindelijk toch nog duur is vanwege de tours? Ik heb al gezien dat overnachten en eten heel goedkoop is in Peru, maar de tours lijken redelijk prijzig. Is hierdoor een reis naar Peru alsnog duur (net zoals je naar bijvoorbeeld de VS zou gaan?) of is dat niet het geval? Ik hoor graag van je!
Vriendelijke Groeten Ybe