De bedbug is een minuscuul beestje van nog geen halve centimeter groot dat vrolijk rondkruipt op zes pootjes. Niets om bang van te zijn zou je denken, maar als je wel eens iemand hebt gezien die flink te grazen is genomen door bedbugs of zelf een keer het slachtoffer bent geweest, dan weet je dat dit beestje niet zo onschuldig is als hij er uit ziet.
Wat zijn bedbugs?
De bedbug, in het Nederlands ook wel een bedwants genoemd, is een insect dat zoals zijn naam al doet vermoeden graag zijn tijd in bed doorbrengt. Maar vergis je niet, bedbugs kunnen zich overal in huis bevinden en verstoppen zich ook graag achter plinten of in kieren. Bedbugs zijn echte nachtbrakers; als het licht is houden ze zich schuil en ’s nachts komen ze tevoorschijn.
Wat je moet weten over bedbugs:
- Een bedbug probleem heeft in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niets met gebrek aan hygiëne te maken. Een bedbug is op zoek naar bloed en maakt geen onderscheid tussen een schoon of vies hotel. Bedbugs worden verspreid door reizigers en liften graag mee op kleding, tassen en slaapzakken. Vaak heb je in eerste instantie namelijk niets door als je in een bed met bedbugs hebt geslapen. De jeuk komt pas een paar dagen later.
- Bedbugs komen zowel in hostels als in hotels voor. De kans dat je in een hostel in aanraking komt met bedbugs is wel iets groter als je in een slaapzaal slaapt, omdat in een kamer met meer mensen de kans simpelweg groter is dat iemand bedbugs heeft meegenomen van een eerdere verblijfplaats.
- Van te voren zeker weten of een hotel geen bedbugs heeft doe je nooit. Belangrijker is hoe men omgaat met klachten over bedbugs. Worden klachten serieus genomen en bedbugs op de juiste manier bestreden? Dan heb je te maken met een prima hotel. Reviews waarin benoemd staat dat een hotel bedbugs heeft en dat je het hotel beter kunt mijden, hebben geen zin. Sterker nog, heeft een hotel recent te maken gehad met een bedbug probleem en is het op de juiste manier aangepakt, dan is de kans juist groot dat er nu geen bedbugs zijn.
- Veel reizigers denken dat een lakenzak je beschermt tegen bedbugs maar met een lakenzak maak je het probleem eigenlijk alleen maar erger. Heeft je lakenzak in een ‘besmet’ bed gelegen en leg je het vervolgens in een nieuw bed, dan is het bijna zeker dat je ook bedbugs in dit bed zult vinden.
- Er zijn helaas geen lakenzakken die beschermen tegen bedbugs. Bedbugs zijn zo klein dat zij gewoon door een lakenzak heen komen. Het merk Cocoon heeft een lakenzak ontwikkeld met een zogenaamd Insect Shield, maar dit is niet getest in een omgeving met bedbugs waardoor dus niet geclaimd kan worden dat de lakenzak hier daadwerkelijk tegen beschermd.
- Ik heb in meer dan honderd hostels in Azië, Europa en Midden- en Zuid-Amerika geslapen en heb nog maar één keer te maken gehad met bedbugs. In een hotel. Tuurlijk, het is waardeloos als je gebeten wordt en een allergische reactie krijgt maar de kans dat dit gebeurt is echt niet zo groot en dus geen reden tot paniek over slapen in hostels.
Bed bugs beten
Beten van een bedbug zijn niet zo eenvoudig te herkennen. Ze zijn makkelijk te verwarren met beten van andere insecten. Wanneer je meerdere rode bulten dicht bij elkaar hebt, kan dit een teken zijn dat het om bedbugs gaat. Vaak steken bedbugs meerdere keren op een rijtje. Favoriete plekken zijn armen, benen, nek en rug. Als je in het bed waar je in geslapen hebt rode vlekjes ziet, kan dit een aanwijzing zijn dat je door bedbugs gebeten bent en er misschien eentje hebt geplet in je slaap.
Bed bugs symptomen
In Nicaragua kreeg ik voor het eerst te maken met bedbugs. Ik reis op dat moment met twee meiden die ik daar ontmoet heb naar de badplaats San Juan del Sur. Voor de verandering boeken we geen hostel, maar een leuk hotelletje. Al snel begint een van de meiden te klagen over beestjes en jeuk, maar ik heb nergens last van en er begint ook niet gelijk een lampje te branden. Een paar dagen later begin ik ook wat last van jeuk te krijgen en doemen er kleine bultjes op mijn onderarmen en onderbenen. Het jeukt wel maar de bulten zijn niet gezwollen en vallen nauwelijks op. Mijn ene reisgenootje zit inmiddels volledige onder de dikke rode bulten en wordt gek van de jeuk, terwijl mijn andere reisgenootje nergens last van heeft.
Iedereen reageert anders op de beten van een bedbug. Bij mensen die last hebben van jeuk is er sprake van een allergische reactie. Niet bij iedereen is dit het geval, het is mogelijk dat je niets merkt van een beet. Een allergische reactie treedt op na 1 tot 9 dagen en kan variëren van kleine rode plekjes tot flinke zwellingen. De jeuk trekt vanzelf weer weg, maar als je pech hebt kan dit zeker een dag of tien duren. Ga vooral niet krabben! Als de jeuk echt onhoudbaar is, kun je een dokter om antihistamine tabletten tegen de jeuk vragen.
Doordat de jeuk pas later opspeelt, kom je er helaas vaak pas een paar dagen later achter als je in een bed met bedbugs hebt geslapen. Als je aan het backpacken bent en op veel verschillende plekken overnacht, is het daardoor soms lastig te achterhalen op welke plek je de beten opgelopen hebt.
Bedbugs bestrijden
Als je in een bed met bedbugs hebt geslapen, is er een mogelijkheid dat er ook bedbugs in je kleding of backpack zitten en ze hier ook eitjes in hebben gelegd. Wil je er zeker van dat je de bedbugs niet met je meebrengt naar je volgende bestemming of naar huis, dan is het belangrijk dat je je kleding op 60 graden wast. Spullen die niet op een hoge temperatuur gewassen kunnen worden, kun je 48 uur in de vriezer stoppen. Breng je backpack naar de stomerij of was hem mee. Zit je op een plek waar je deze mogelijkheden niet hebt, leg je kleding dan in een plastic zak in de volle zon en neem je tas af met een doekje met heet water.
Bedbugs herkennen
Een volwassen bedbug is ongeveer vijf millimeter groot en is zwartbruin of roodbruin van kleur. Hij heeft zes poten en zijn lichaam is plat en ovaal van vorm. Heeft een bedbug net een slachtofffer gemaakt, dan is het lichaam donkerrood. Bedbugs kunnen niet vliegen en hebben geen vleugels. Een bedbug die nog niet volwassen is, is niet groter dan 1 of 2 millimeter en dus nog lastiger op te sporen. Eitjes van bedbugs zijn 1 millimeter groot. Vaak vind je meerdere eitjes in de buurt van elkaar.
Het is een goed idee om je bed na te kijken op sporen van bedbugs. Check bijvoorbeeld de naden van het matras, dit is een populaire verstopplaats voor bedbugs. Kijk voor het slapen gaan nog een keer je bed na, bedbugs zijn actief als het donker wordt dus je hebt dan een grotere kans om ze te spotten.
Als je bedbug aantreft in je bed, slaap dan absoluut niet in dit bed. Vertel het personeel van de accommodatie dat je bedbugs hebt aangetroffen en dat je niet van plan bent in dit bed te slapen. Neem geen genoegen met het wisselen van de lakens! Bedbugs moeten chemisch worden bestreden, alleen het wisselen van lakens heeft geen zin. Overnacht je in een hostel en krijg je een ander bed in dezelfde kamer toegewezen? Check dan ook dit bed op bedbugs. Er is een mogelijkheid dat de hele kamer overgenomen is door bedbugs.
Het heeft geen zin om met het licht aan te slapen. Bedbugs hebben een voorkeur voor het donker, maar als ze echt hongerig zijn trekken ze zich niets aan van het licht. En hoewel een middel als DEET prima werkt om muggen op afstand te houden, werkt het helaas niet tegen bedbugs.