10x bezienswaardigheden in Boedapest

door Vera
Bezienswaardigheden Boedapest
Vera
Laatste berichten van Vera (alles zien)

Dat ik een avonturier ben, heb je ondertussen misschien wel door (zo niet, lees mijn blog over mijn trip door de Amazone 🙂 ). In september besloot ik een nieuwe uitdaging aan te gaan en verhuisde ik naar Boedapest om een master studie te volgen. Ik had eigenlijk geen bijzonder hoge verwachtingen van de Hongaarse hoofdstad maar werd enorm verrast. Graag neem ik je in dit blog mee langs de mooiste bezienswaardigheden van deze grandioze metropool!

Boedapest dankt haar naam aan het samensmelten van drie steden; Óboeda, Boeda en Pest. Het heuvelachtige Boeda aan de westzijde van de Donau biedt vele panorama uitzichten en is, op de toeristische Burchtwijk na, een stuk rustiger dan Pest. Hierdoor kiezen veel locals ervoor zich te vestigen in deze residentiële wijk van de stad. Het platte Pest daarentegen is het bruisende gedeelte van de stad waar alle trendy restaurants en bars te vinden zijn.

1 | Burchtenwijk

De Burchtenwijk met onder andere Buda Castle, the National Gallery, het Vissersbastion en de Matthias Kerk is misschien wel de nummer één toeristische attractie van Boedapest. Trek er zeker een hele dag voor uit om alle pracht en praal van deze wijk te bewonderen. Vanaf het Vissersbastion heb je een adembenemend uitzicht over het parlementsgebouw. In het hoogseizoen betaal je entree om de uitkijktorens te betreden maar dit is zeker de moeite waard. Vanaf hier heb je niet alleen een 360 graden uitzicht over de stad, maar het geeft je ook de gelegenheid om de Matthias Kerk goed te bekijken. Door haar opvallende kleurrijk betegelde dak is deze Rooms katholieke kerk absoluut een plaatje. Dezelfde soort tegels zijn terug te vinden op de Centrale Markthal van Boedapest aan de Pest kant van de Liberty Bridge.

Ik raad je ook aan het Vissersbastion in de avond te bezoeken. Je betaalt dan geen entree en Budapest maakt een ware transformatie door wanneer het donker valt. Door middel van belichting worden de mooi gerenoveerde gebouwen geaccentueerd waardoor de minder goed onderhouden panden vervagen in het straatbeeld. Boven het parlementsgebouw cirkelen groepen vogels wat dit tot een magisch geheel maakt.

Uitzicht vanaf het vissermansbastion

2 | Gellert hill

Het Vissersbastion is een prachtige plek, maar voor het mooiste uitzicht over de stad moet je de Gellert Hill op. Na het beklimmen van deze 235 meter hoge heuvel bereik je het hoogste punt van Boedapest. Het is een stevige wandeling maar het fenomenale uitzicht over deze grandioze stad is het absoluut waard. Op de top van deze berg staat het Vrijheidsbeeld, een prominent beeld in de skyline van Budapest. Het beeld is in 1947 geplaatst toen de Soviets Hongarije bevrijdden uit de handen van nazi Duitsland. Toen in 1989 de Soviet Unie uiteen viel werd Hongarije weer een onafhankelijke staat en werd het beeld opnieuw ‘gedoopt’. Er werd een laken over het beeld getrokken en de volgende dag werd hetzelfde beeld als ‘nieuw’ gepresenteerd.

Uitzicht vanaf Gellert Hill

3 | Margit Island

Een populaire hotspot voor veel locals is Margit Island. Dit groene eiland midden in de rivier de Donau die Buda en Pest scheidt, vormt een rustig toevluchtsoord vanuit de drukke stad. Als hardloop liefhebber kom ik hier meerdere keren per week. Rondom het eiland ligt namelijk een loopbaan van precies vijf kilometer.

Het eiland van 2,5 km lang en 500 m breed heeft alles te bieden wat je maar kan wensen. Naast de hardloopbaan en verschillende wandelpaden zijn er ruïnes van een 13de eeuws klooster te bewonderen, een kleine dierentuin, een Japanse botanische tuin, thermale baden en zwembaden.

Zeker in het voorjaar en de zomer is een bezoek aan dit stukje natuur in de stad een aanrader. Pop-up barretjes worden uit de grond gestampt, de fontein geeft ieder uur een muzikale show en de comfortabele ligbankjes zijn de beste plek om van het zonnetje te genieten.

4 | Het parlement

Het parlementsgebouw is echt een pareltje, zowel van binnen als van buiten. De bewonderenswaardige gotische bouwstijl van het gebouw deed me denken aan de architectuur van Gaudi, bekend van de Sagrada Familia kerk in Barcelona. Hierdoor was ik benieuwd hoe het gebouw er van binnen uit zou zien. Als student heb ik me aangemeld voor het gratis lidmaatschap van de bibliotheek in het parlement. De eerste keer dat ik hier naar binnen ging heb ik echt met open mond staan kijken. Nadat de strenge beveiliging me eindelijk had toegelaten liep ik werkelijk een scène van Harry Potter in, op de zwevende boeken na dan 😉

Voor toeristen (en locals) worden ook rondleidingen georganiseerd door het parlement waarbij je een kijkje kan nemen in het voormalig Hogerhuis en ook de kroonjuwelen te zien krijgt. Bij het Visitors Centre aan de balie koop je voor 2.200 HUF een kaartje voor een rondleiding in een taal naar keuze. De Engelstalige tours duren ongeveer 45 minuten en vertrekken ieder uur. Let op: de tours kunnen snel volgeboekt zijn, zeker in het hoogseizoen. Wil je deze kans niet missen en verzekerd zijn van een ticket? Koop deze dan vooraf online via de website.

Het parlementsgebouw in Boedapest

 

5 | Sint-Stefanusbasiliek

De Sint-Stefanusbasiliek is een Rooms katholieke kerk, vernoemd naar de eerste koning van Hongarije. Volgens de legende wordt zijn rechterhand in de basiliek bewaard. Het is de grootste kerk van Hongarije en naast het parlement, beide zijn 96 meter hoog, het hoogste gebouw van Boedapest. Met een kleine donatie is het mogelijk om de kerktoren te beklimmen voor een mooi uitzicht vanuit een ander perspectief. In de kerk worden ook regelmatig (orgel)concerten georganiseerd.

Sint-Stefanusbasiliek in Boedapest

6 | Stadswandeling

In het toeristische gedeelte van de stad vind je één van Europa’s beste winkelstraten; Váci Utca. Vanaf de Central Market tot aan het Vörösmarty plein loop je door dit voetgangersgebied en zie je de sfeer en stijl veranderen. Het ene moment loop je tussen de authentieke Hongaarse winkeltjes en restaurants en een paar meter verder beland je tussen modeketens als ZARA en H&M. Het voetpad eindigt bij het hart van Budapest; de ‘Budapest Eye’. Als je je weg vervolgt en het Deak Ferenc plein oversteekt, kom je terecht op Andrássy Boulevard, in 2002 uitgeroepen tot UNESCO World Heritage Site. Ook hier is een transformatie zichtbaar. Het eerste gedeelte van de straat is met het imposante opera gebouw en de luxury boutique stores vergelijkbaar met de Amsterdamse P.C. Hooftstraat.

Na het passeren van het grote kruispunt ‘Oktogon’ neem je het voetgangerspad en vervolg je je weg op de boulevard richting Heroes Square. De gebouwen aan weerszijden worden steeds groter en de tuinen steeds rianter. Achter Heroes Square bevindt zich het stadspark, ’s zomers gekenmerkt door het meer en ’s winters door de grote schaatsbaan. In het park is naast een dierentuin, circus en thermaalbad ook een kasteel te bezoeken. Het Kasteel Vajdahunyad wordt vaak verward met Dracula’s castle in Transylvania en na het zien van deze bijzondere plek snap je meteen waarom.

7 | Joodse wijk

Het zevende district heet niet zomaar de Joodse wijk. Voor de Tweede Wereldoorlog woonde hier bijna 200.000 Joden. De Synagoge is de grootste van Europa en de een na grootste ter wereld! Tegenwoordig is deze wijk het meest bruisende gedeelte van Boedapest met street art, hippe concept stores, trendy restaurants en hippe barretjes.

Naast al deze fancy hotspots vind je hier ook verschillende ‘ruïne bars’. Toen de Sovjet Unie uit elkaar viel, wisselde Hongarije het communisme in voor een democratie en werd het een onafhankelijke staat. Alle chique ‘overheidsgebouwen’ waar de Sovjets hadden gezeten bleven leeg en op een gegeven moment hebben mensen gedacht; let’s turn it into a bar! Dus in samenwerking met kunstenaars zijn deze gebouwen allemaal omgetoverd tot barren, clubs en restaurants. Wil je dit unieke sfeertje zelf proeven? Neem dan zeker een kijkje bij Szimpla Kert, deze ruïne bar heeft haar populariteit te danken aan een bijzonder interieur, een wirwar van ruimtes en een divers publiek.

 De Joodse synagoge in Boedapest

8 | Badhuizen

Hongarije staat al eeuwen bekend om haar warmwaterbronnen. Boedapest kent maar liefst 123 thermale- en 400 mineraalbaden. Aangezien ik een groot fan ben van een dagje spa heb ik al verschillende thermale baden bezocht, maar de ervaring in Boedapest is in niets te vergelijken met een Nederlandse wellness. Waar je in Nederland geniet van de rust en de stilte zijn de badhuizen in Boedapest ontzettend rumoerig. Desalniettemin kun je hier heerlijk relaxen. Het Széchenyi Thermal Bath in het stadspark is het grootste en meest bekende badhuis. Het is een bijzondere ervaring om hier te zijn geweest maar één keer was voor mij voldoende. De vele toeristen met hun selfie sticks hebben alle locals weggejaagd, op de schakende oude mannen na.

Voor een meer authentieke ervaring raad ik je aan een bezoekje te brengen aan het Lukacs Bath. Op een doordeweekse ochtend geniet je hier van de warme baden tussen de lokale pensionado’s. Of zoals ik, met je gepensioneerde vader als die op bezoek komt 😉 Het Turkse Rudas Bath is ook een aanrader, met als (letterlijk) hoogtepunt de jacuzzi op het dak met uitzicht over de Donau.

Badhuizen Boedapest

9 | Chain Bridge & Liberty Bridge

De stadsdelen Buda en Pest worden door middel van zeven bruggen met elkaar verbonden. Het zijn stuk voor stuk prachtige industriële werken maar de Chain Bridge is mijn favoriet. Deze brug is niet voor niets, naast het parlement, hét beeldmerk van Budapest. Een wandeling over deze brug geeft je een prachtig panoramisch beeld van de stad. Halverwege de brug kijk je uit over het water met aan de ene kant Buda Castle en aan de andere zijde het parlementsgebouw.

Een andere opvallende brug is de Liberty Bridge gelegen aan de voet van Gellert Hill. In de zomer van 2016 werd deze brug drie maanden afgesloten voor werkzaamheden. In deze periode werd de brug een enorm populaire hangout onder locals. Dit was zo’n succes dat een groep jonge inwoners van Budapest het voor elkaar heeft gekregen dat deze brug iedere zomer gedurende vier weekenden wordt omgetoverd in een picknick hotspot met een hoop gezelligheid en live optredens.

Chain bridge boedapest

10 | Musea

Boedapest stikt van de musea, maar dat is ook niet zo gek met zo’n rijke geschiedenis. Wil je hier meer over weten? Breng dan een bezoekje aan het Hungarian National Museum. Je wordt via de route meegenomen op een chronologische reis door de tijd via kenmerkende overblijfselen uit de geschiedenis. Ben je jonger dan 26? Iedere derde zaterdag van de maand kun je gratis het museum bezoeken.

Wil je meer weten over de rol die Hongarije heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog? Ga dan langs bij het Holocaust museum. Ik was gechoqueerd door de uitroeiing die hier in Hongarije heeft plaats gevonden. Een op de 10 overleden Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog was Hongaars.

In de Hungarian National Gallery is een grote en diverse collectie Hongaarse kunst te bewonderen.

Liefhebbers van moderne kunst adviseer ik de Budapest Gallery te bezoeken. Dit is een kleine art gallery in een modern winkelcentrum, waar je naast moderne kunst ook restaurants en boetiek winkeltjes kunt vinden.

Budapest Travel Card

Ben je na het lezen van dit blog enthousiast geworden en sta je te popelen om je ticket te boeken? Dan heb ik goed nieuws! WizzAir vliegt vanaf Eindhoven al voor een klein prijsje op Budapest Airport. Bovendien heeft recent onderzoek aangetoond dat Boedapest de goedkoopste hoofdstad van Europa is. Om de kosten nog een beetje extra te drukken biedt het toeristenbureau van Boedapest dé oplossing. Voor €33 koop je een 48uur tourist card waarmee je gedurende 48 uur meer dan 30 sights gratis kan bezoeken, 10 tot 50 procent korting krijgt op vele andere services én gratis gebruik maakt van het openbaar vervoer in de stad. Dus ben je na een dag slenteren door de stad moe geworden en wil je even zitten om bij te komen? Spring dan op tram 2. De route van deze tram is een van de mooiste en goedkoopste manieren om de stad te verkennen. Langs de Donau wordt je meegenomen vanaf Jászai Mari Square tot aan het Nationale Theater. Ga zitten, laat die benen even lekker rusten en geniet van het uitzicht!

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.