7x de leukste Brugge tips

door Chantal
7x de leukste Brugge tips

Brugge is een van de oudste steden van België en deze stad is door de eeuwen heen bijzonder goed bewaard gebleven. Logisch dus dat het historisch centrum als geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat! In deze sfeervolle stad met prachtige oude gebouwen, mooie grachten en kronkelige straatjes kun je heerlijk ronddwalen. De weersvoorspelling geeft aan dat de temperatuur vandaag boven de 30 graden stijgt, dus ik besluit vroeg te vertrekken. Om acht uur ‘s ochtends pak ik de trein van Rotterdam Centraal naar Antwerpen en drie uur later sta ik in Brugge. Tijd om de stad te verkennen.

1 | Laat je inspireren door Liquid City

Tot 16 september vind je in Brugge verspreid door de stad 15 werken van internationale kunstenaars en architecten die onderdeel zijn van Triënnale Brugge 2018. Het thema ‘Liquid City’ is een verwijzing naar het water dat een belangrijke rol in de geschiedenis van Brugge heeft gespeeld maar gaat vooral over de toekomst van de stad; hoe gaat de stad om met uitdagingen zoals meer afval, minder leefruimte en een stijgend waterpeil. Leuk is dat veel van de kunstwerken bedoeld zijn als ontmoetingsplek om bewoners en toeristen samen te brengen. In de Poortersloge aan het Jan van Eyckplein is een overzicht te vinden van de kunstwerken en in de tuin van het gebouw vind je het speciaal voor de Triënnale opgebouwde URB EGG-café met heerlijk terras. Direct naast dit terras vind je dé blikvanger van de Triënnale; de 12 meter hoge walvis van blauw en wit plastic die oprijst uit het water van de gracht. Het spectaculaire beeld is gemaakt van afval dat is gevonden op de stranden van Hawaii.

Liquid City is het thema van de Triennale Brugge 2018

2 | Beleef de geschiedenis van de stad

Veel historische gebouwen in Brugge zijn te vinden in de straten rond de Markt. Zo is er de 83 meter hoge Belfort toren die je kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad, maar ook het stadhuis uit de 14e eeuw met haar indrukwekkende muurschilderingen is zeker een bezoekje waard. In een hoek van het plein waar het stadhuis aan ligt, vind je de Basiliek van het Heilig Bloed. Een kerk met een bijzonder interieur waar een doek met bloed van Jezus Christus bewaard wordt. Op een andere hoek van dit plein vind je het Crown Plaza Hotel. Op deze plek lijkt op het eerste gezicht weinig geschiedenis aanwezig maar niets is minder waar. In de kelders van dit hotel vind je namelijk de ruïnes van de Sint-Donaaskathedraal. Deze kerk was tot 1799 de belangrijkste kerk van Brugge maar werd toen afgebroken. Vind je het lastig om je een voorstelling te maken van Brugge in de middeleeuwen? In het Historium museum krijg je met behulp van video animaties een kijkje in het Brugge uit de tijd van de Vlaamse schilder Jan van Eyck.

De gotische zaal van het stadhuis van Brugge

3 | Blijf slapen in Brugge

Omdat de stad een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa is, krijgt Brugge jaarlijks een groot aantal toeristen op bezoek. Hou er dus rekening mee dat als je de stad in de zomer bezoekt, het er flink druk kan zijn. Ga in het voor- of najaar of mijd de weekenden als je in de zomer gaat. Blijf zeker een nachtje slapen in Brugge. De meeste bezienswaardigheden zijn vroeg in de ochtend nog heerlijk rustig en ook een stadswandeling in de namiddag tegen zonsondergang is genieten. Tijdens mij verblijf in Brugge slaap ik in hotel Goezeput. Dit kleinschalige familiehotel heeft een fantastische locatie midden in Brugge. Er is een binnentuintje waar je met mooi weer van een uitgebreid ontbijt kunt genieten.

Familiehotel Goezeput in Brugge

4 | Download de app

Xplore Bruges is een handige app met de leukste plekken van de stad. Ook vind je een aantal wandel- en fietsroutes in de app en zelfs een aantal ‘indoortours’ met audiofragmenten die je meenemen door de geschiedenis van bezienswaardigheden als het stadhuis of het Sint-Jans hospitaal. Hou er wel rekening mee dat je deze routes eerst moet downloaden voor je ze kunt bekijken.

5 | Ga lekker uiteten in Brugge

Zoals eigenlijk overal in het bourgondische Vlaanderen kun je in Brugge heerlijk eten. Bij deze een rijtje met mijn favorieten:

  • De Republiek – gezellig, populair eetcafé met prachtige binnentuin. De Republiek is tot laat open dus dit is ook een fijne plek om een wijntje of cocktail te drinken.
  • Books & Brunch – leuk ontbijt- of lunchadresjes aan de rand van het historisch centrum. In deze tweedehandsboekenwinkel kun je een boek lezen terwijl je geniet van gerechten met biologische ingrediënten.
  • HAP takeaway bites – Goedgeprijsde take away met gezonde salades en broodjes op een leuk plekje in Brugge.
  • Le Pain Quotidien – Lekkere ontbijtjes, taartjes of lunch aan het terras op het gezellige Simon Stevinplein. Ook een fijne binnentuin aan de achterkant van het gebouw!
  • Poules Moules – Perfecte adresje voor wie graag mosselen eet. Of kip. Ook met terras aan het Simon Stevinplein.
Binnentuin van restaurant de Republiek in Brugge

De Republiek Brugge

6 | Support de Brugse middenstand

Brugge kent veel leuke, locale winkeltjes waar je kwalitatief goede producten kunt kopen. Een leuke winkelstraat in hartje Brugge is bijvoorbeeld de Wollestraat. Je vindt hier verschillende goede chocolatiers, maar ook mooie speciaalzaken. Een leuke kledingwinkel in Brugge vind ik de winkel Twee Meisjes aan de rand van de stad. Veel van deze winkels vind je in de Xplore Bruges app, maar bij een van de infokantoren van Toerisme Brugge kun je ook een ‘Local Love’ kaart op papier halen met daarop al deze leuke, authentieke adressen.

Het Brugs Theehuis is een van de leuke, locale winkels in de Wollestraat in Brugge

7 | Neem een kijkje in een middeleeuws ziekenhuis

Een bijzondere plek in Brugge is het Sint-Janshospitaal; een ziekenzaal die werd gesticht rond 1150 en nu in gebruik is als museum. De medische zorg in die tijd was uiteraard nog niet heel vooruitstrevend, patiënten ontvingen hier voornamelijk zorg met een religieus karakter. In het indrukwekkende hoofdgebouw vind je een bijzondere collectie medische instrumenten maar ook een uitgebreide kunstcollectie van de Duitse schilder Hans Memling die werd aangeschaft door de zusters in die tijd. Aan beide zijden van de zaal staat een klooster; in het ene klooster leefden vroeger de broeders en in het ander de zusters. De broeders hielden zich overigens vooral bezig met administratie en handel en de zusters met de ziekenzorg. In 1643 overleed de laatste broeder en werd er een apotheek ingericht in het klooster waar de broeders woonden. Deze apotheek was in gebruik van 1645 tot 1971 en is met de typische blauw-witte apothekerspotten en kruiken een prachtige, authentieke bezienswaardigheid.

Lees meer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.