Filipijnen: Met Buhay Isla van El Nido naar Coron

door Chantal
Buhay Isla Filipijnen El Nido Coron

Vanuit Cebu vlieg ik naar Palawan voor de laatste twee weken van mijn reis door de Filipijnen. Na vijf dagen in Port Barton te hebben doorgebracht (wat een heerlijke plek is dit!) neem ik de bus naar El Nido. Even omschakelen, wat een drukte in dit dorp…

Ik ben in El Nido omdat ik ga ‘islandhoppen’. Paradijselijke eilandjes, de mooiste snorkelplekken en overnachten op het strand; dat wil ik niet missen! De bekendste islandhopping tour in de Filipijnen is de TAO tour. Groot nadeel aan deze gave trip is het prijskaartje. Vijf dagen op pad met TAO kost 26.000 pesos, omgerekend ongeveer zo’n €468. Een van de organisaties die een korter en dus goedkoper alternatief aanbiedt is Buhay Isla. De tours van Buhay Isla zijn standaard drie dagen en kosten 15.500 pesos, ongeveer €275.

BuhayIslaFilipijnenElNidoCoron

Van El Nido naar Coron

Ik vertrek op Goede Vrijdag en omdat het Pasen is, duurt de tour vier in plaats van drie dagen. De avond voor we vertrekken, is er een korte briefing in El Nido. Iedereen moet even langs het ‘kantoortje’ van Buhay Isla om nog wat laatste persoonlijke gegevens in te vullen en een handtekening te zetten. Ik ontmoet alvast wat andere mensen die meegaan op dezelfde boot en expeditieleider Romelyn beantwoordt geduldig onze vragen. Ze vertelt dat het eten en drinken en ook snacks en de rum cola in de prijs inbegrepen is en er geen extra ‘fees’ voor de eilanden betaalt hoeven te worden. We vragen ook nog even of de waterschoenen en de ‘rash guard’ tegen kwallen die op de paklijst staan echt nodig zijn maar zij zegt van niet. Mooi, want die hebben we ook niet 🙂

Buhay Isla Filipijnen El Nido Coron

Dag 1

De volgende ochtend staan we om acht uur in het straatje van Buhay Isla. Tot mijn verbazing blijkt de hele groep uit Nederlanders te bestaan! We zijn met zijn elven; negen vrouwen, twee mannen. Twee stelletjes, een vriendinnengroep van vier, nog twee vriendinnen en ik. De crew bestaat uit negen personen; de expeditieleider, haar assistente, de kokkin, de kapitein en nog vijf mannen die helpen met al het werk op de boot. De boot is een wat grotere uitvoering van de op de Filipijnen populaire Bangka boot en geschikt voor maximaal 36 personen (dat staat er op, maar lijkt mij wat optimistisch). Beneden zijn er twee lange banken en een tafel om aan te zitten en boven is er een zonnedek. Alle grote tassen verdwijnen onder in het ruim van de boot in waterdichte plastic zakken. Spullen die je tijdens de tour nodig hebt, doe je in een aparte tas waar je altijd bij kunt. Het handigst is om hiervoor ook een waterdichte tas te gebruiken maar dat is niet per se nodig want bij grote golven of regen worden ook deze tassen in waterdichte zakken gestopt.

Onze eerste stop is de Big Lagoon. Omdat onze boot te groot is om door de lagoon te varen, peddelen we er door heen met kano’s. Ondanks de drukte (ook tour A vanuit El Nido stopt op deze plek) is deze lagune omgeven door kalkstenen rotsen een prachtige plek! We varen weer verder en stoppen daarna bij de ‘Twin Lagoons’ om te snorkelen. Als we terug aan boord klimmen, staat onze lunch al klaar. Wow, indrukwekkend hoe al dit heerlijke eten in zo’n klein keukentje klaargemaakt wordt!

BuhayIslaFilipijnenElNidoCoron

In de middag stoppen we bij het strand waar Expeditie Robinson is opgenomen waar we gaan snorkelen op zoek naar schildpadden. Helaas geen schildpadden hier maar wel leuk om even op dit strand geweest te zijn. Vervolgens varen we naar ons eerste ‘basecamp’ waar onze hutjes direct op het strand staan. Wat een fijne plek! Ik heb in mijn eentje een eigen hutje met tweepersoonsmatras van ongeveer 5 centimeter dik en een klamboe. In het kamp is er een bucketshower en –wc (met een klein bakje schep je water uit een grote ton om de wc door te spoelen of jezelf mee te wassen). Natuurlijk is het allemaal wat basic, maar het valt mij mee. Het lijkt alsof we een enorm ver van El Nido vandaan zijn maar in werkelijkheid zitten we de eerste avond nog steeds op Palawan. Wel helemaal op het puntje van het eiland. Ook ’s avonds is het eten weer fantastisch. Kip, varken, seafood, veel groenten (wat ik in de rest van de Filipijnen niet veel tegen ben gekomen) en nog meer fruit. Na het eten drinken we een paar rum-colaatjes op het strand.

BuhayIslaFilipijnenElNidoCoron

Dag 2

Als ik op de tweede dag wakker word, staat de koffie al klaar. Het ontbijt smaakt goed; pannenkoeken, brood met ei en fruit. Rond een uur of 10 vertrekken we richting het eiland Linapacan op weg naar onze nieuwe snorkelspots voor vandaag. Het is een flink eind varen en ondanks het mooie weer zijn de golven hoog en onstuimig, we varen immers op open zee. Gelukkig word ik niet snel zeeziek. Onderweg zien we de mooiste strandjes en het snorkelen is prachtig. Eén van onze stops blijkt een paar jaar terug zelfs verkozen te zijn tot de plek met het ‘meest heldere water’ ter wereld. En inderdaad, zelfs vanaf de boot kun je het koraal in het water zien. En het beste van alles is; als we ergens stoppen is er vaak maar één ander bootje in de buurt en vaak zijn wij zelfs de enigen.

BuhayIslaFilipijnenElNidoCoron

Dag 3

Dag drie begint de mededeling van expeditieleider Romelyn dat ze terug moet naar El Nido. Blijkbaar is er een dubbele boeking gedaan. Raar, maar onze kok Ariane vervangt haar en doet dat hartstikke goed. We varen naar een plek waar we van een klif af kunnen springen en snorkelen bij een grot. In de middag begint het te regenen. Een aantal van ons kunnen binnen zitten en de rest kruipt bij elkaar op de achterkant van de boot met een grote plastic zak als poncho. Het koelt flink af maar gelukkig komen we al snel bij ons kamp aan en is er koffie en rum cola om weer een beetje op te warmen. Onze tent in dit kamp staan door de regen niet op het strand maar in een grote houten hut zodat we in ieder geval droog staan. Als we na het eten aan de laatste flessen rum beginnen, is dit keer ook voor het eerst de crew van de partij en wordt er tot in de kleine uurtjes met z’n allen gekaraoked.

BuhayIslaFilipijnenElNidoCoron

Dag 4

Vandaag varen we het laatste stuk naar Coron. We maken nog een stop bij het Barracuda Lake, een meer omgeven door kalkstenen rotsformaties dat uit zowel zoet als zout water bestaat en dan zit het avontuur er al weer op. Vier dagen zwemmen, snorkelen, zonnebaden, voor je uit staren naar de horizon, kamperen op het strand en genieten van het heerlijke eten.  Onze eigen expeditie Robinson ervaring, maar dan eentje met eten in overvloed.

Reis je na Coron naar Manilla? Lees dan ook Met de 2Go ferry van Coron naar Manilla

Op expeditie met Buhay Isla is een aanrader voor iedereen die:

 • Aan de drukte van El Nido en Coron wil ontsnappen
 • Gek op snorkelen is
 • De mooiste stranden van de Filipijnen wil zien
 • Van lekker eten houdt. Als je van vis en seafood houdt, zit je helemaal goed!
 • Graag op het water is en niet snel zeeziek wordt
 • De charme inziet van ‘back to basic’ en slapen in een hutje of tent op het stand met uitzicht op zee
 • Van rust houdt of er zelf een feestje van maakt. De crew zorgt ervoor dat het je aan niets ontbreekt als het om eten gaat, maar laat het ‘entertainment’ aan de groep zelf over. De sfeer hangt natuurlijk ook af van de groep.

Handige spullen om mee te nemen:

 • Drybag voor je camera en telefoon – ik heb zelf dit model van Decathlon, super handig want je kunt hem als rugzak gebruiken en hij is opvouwbaar!
 • Veel zonnebrand
 • Deet
 • Sarong
 • Droge kleren voor ’s avonds
 • Lange broek of legging voor ’s avonds tegen de muggen en zandvliegen
 • Snacks (niet te veel want er is echt veel eten aan boord maar soms toch fijn als je opeens trek hebt)
 • Haarelastiekje voor het snorkelen
 • Waterfles (je kunt op elk moment zelf bijvullen)
 • Slippers
 • Sneldrogende handdoek
 • Powerbank
 • Vochtige doekjes voor je gezicht en handen
 • Zaklamp (handig voor als je telefoon leeg is)
 • Wc-papier of zakdoekjes (is in principe aanwezig maar kan een keer op zijn of nog op de boot liggen als je in het kamp bent)
 • Voor de bierdrinkers: bier. Tijdens onze tour was er namelijk alleen rum en cola.

Lees meer

21 reacties

Mandy juni 1, 2017 - 10:08 pm

Wat ontzettend leuk om terug te lezen. Wij hebben de tocht een paar weken later gedaan en het is inderdaad zo de moeite waard!! Wat een mooie plekken zie je er!!

Reply
Alleenopreis juni 2, 2017 - 3:06 pm

Ja mooi he, leuk dat jullie ook deze tocht hebben gemaakt! Weer even wegdromen met de foto’s 🙂

Reply
Co | Op reis met Co juni 7, 2017 - 12:09 pm

Dank voor het fijne verslag. Ik ga in december naar Palawan en twijfel echt enorm of ik wel of niet een meerdaagse tour ga doen. Kost best veel tijd (ik heb maar 10 dagen), maar lijkt me wel echt de moeite waard 🙂

Reply
Karin november 13, 2017 - 12:56 pm

Is het aan te raden om de boottocht van tevoren te boeken of kan dit ook op het laatste moment?

Reply
Alleenopreis november 13, 2017 - 1:40 pm

Hoi Karin, je moet deze boottochten inderdaad van te voren boeken. Op de website van Buhay Isla kan je de data zien en voor welke data er nog beschikbaarheid is.

Reply
Romy december 26, 2017 - 4:02 pm

Bedankt voor het fijne verslag. Ik zit er ook aan te denken om deze trip te boeken, maar mijn vriend kan bij slecht weer best last hebben van zeeziekte. Hoe heb je de stukken op open zee ervaren? Was dit echt elke dag erg ruig of viel het wel mee? En waren er veel mensen op de boot die zeeziek waren?

Reply
Alleenopreis december 28, 2017 - 9:08 pm

Hoi Romy, ik heb zelf gelukkig geen last van zeeziekte maar toch vind ik sommige stukken best ruig! Je vaart namelijk echt op open zee en zeker als het slecht weer is (bij ons sloeg het ook opeens om) kunnen de golven best hoog zijn. Bij ons werd bijna niemand echt zeeziek, volgens mij was er maar 1 persoon die er last van had die zat de hele tijd voor op de boot en dat ging best redelijk.

Reply
Esmee juli 18, 2018 - 4:56 pm

Hi,
Ik vroeg me af of het goedkoper is om die tour terplekken te boeken of van te voren? Klinkt echt super vet!

Reply
Alleenopreis juli 18, 2018 - 5:36 pm

Hoi Esmee, wat betreft de prijs maakt het niet uit wanneer je boekt maar de tours zitten soms al ruim van te voren vol dus zou zeker alvast even kijken op de website naar de beschikbaarheid. Veel plezier!

Reply
Chantal september 3, 2018 - 3:39 am

Hee!

Ik wil heel graag gaan backpacken in de filipijnen (eerst keer) en vroeg mij daarom af of je jouw backpack mee heb genomen op de boot of dat er plek voor deze backpack is.

Groetjes,

Chantal

Reply
Alleenopreis september 3, 2018 - 6:18 am

Hoi Chantal, er is zeker plek voor backpacks. Zoals ik in dit verhaal beschrijf gaan alle backpacks onder in het ruim van de boot in waterdichte plastic zakken. Spullen die je tijdens de tour nodig hebt, doe je in een aparte tas waar je altijd bij kunt. Het handigst is om hiervoor ook een waterdichte tas te gebruiken. Waterdichte tassen zijn overal te koop in El Nido. Veel plezier in de Filipijnen!

Reply
Anne januari 2, 2019 - 6:46 pm

Klinkt fantastisch. Vraagje is ter plekke in Coron boeken bij een van de reisburo’s niet veel goedkoper dan via Buhay Isla website? Of heb je geen idee? Hoor graag van je. Groeten Anne

Reply
Alleenopreis januari 3, 2019 - 3:05 pm

Hoi Anne, er zijn niet veel lokale tourcompanies in Coron die een meerdaagse boottocht aanbieden. TAO en Buhay Isla zijn de twee bekendste aanbieders. Daarnaast heb je nog El Nido Paradise. Ik zou ook niet met zomaar een bureautjes meegaan dat niet veel ervaring heeft met dit soort tours, je vaart op open zee en het kan er soms heftig aan toe gaan.

Reply
Lotte januari 24, 2019 - 7:13 am

Wij willen graag zo’n tour doen! Wij krijgen alleen geen antwoord van de Buhay Isla tour, hoe is jou dat toen der tijd gelukt? Op verschillende sutes zien wij mensen met soortgelijke problemen.

Reply
Alleenopreis januari 28, 2019 - 9:29 am

Destijds was het denk ik nog iets minder druk met aanmeldingen 🙂 Ook is het internet in de Filipijnen niet altijd top. Heb je het al geprobeerd via de Facebook pagina van Buhay Isla?

Reply
Sharon februari 1, 2019 - 1:17 pm

Leuk om te lezen! Zelf reis ik zondag naar de filippijnen.
Hoe lang van tevoren heb je deze excursie geboekt?

Reply
Alleenopreis februari 1, 2019 - 1:44 pm

Maanden van te voren. Op hun website kan je zien of er nog plek is! Veel plezier in de Filipijnen 🙂

Reply
Moniek maart 7, 2019 - 10:26 am

Wij willen ook een Buhay Isla Experience doen. Zijn er bepaalde afmetingen mbt koffer grootte? En is er een mogelijkheid telefoon op te laden (aangezien ik deze voor foto´s ga gebruiken)?

Reply
Alleenopreis maart 7, 2019 - 10:43 am

Nee die afmetingen zijn er niet voor zover ik weet. Je koffer kan mee en gaat tijdens de tocht in het ruim. De spullen die je nodig hebt doe je in een drybag. Voor je telefoon zou ik een powerbank meenemen. En zet je telefoon op de vliegtuigstand. Er was op het schip waarop ik zat ook 1 stopcontact dat soms te gebruiken was maar daar zou ik niet op rekenen.

Reply
Carin november 7, 2019 - 8:15 pm

Ik zie net op jouw site dat de el nido-coron expeditie ong. 228,00 kost, maar bij het zoeken op de site van Buhay isla tour kom je bij drie dagen op 277,00, misschien handig om even aan te passen? 😉 Verder leuke bruikbare tips!

Reply
Alleenopreis november 8, 2019 - 10:27 am

Ik zie dat de prijs inderdaad gestegen is, ik heb het aangepast. Dankje! 🙂

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.