Chichen itza in Mexico

door Chantal
Chichen Itza Mexico

Het is zes uur ‘s ochtends als mijn wekker gaat. Ik ben geen ochtendmens, maar vandaag wordt er niet gesnoozed en sta ik binnen een paar minuten naast mijn bed. Ik ga namelijk een van de zeven wereldwonderen bezoeken; Maya-stad Chichen Itza. En ik kan niet wachten om deze bijzondere plek eindelijk met eigen ogen te zien!

Vanuit Valladolid ga ik met een groepje van zeven andere backpackers die ik in het hostel heb ontmoet op pad. Bij het busstation staat een ‘collectivo’ (minibus die vertrekt als ‘ie vol is) klaar die naar Chichen Itza gaat. We passen er nog net bij met z’n zevenen en vertrekken direct. Een uur later komen we aan in Piste, het dorp waar Chichen Itza zich bevindt. Hoewel Chichen Itza jaarlijks door meer dan 2,5 miljoen mensen wordt bezocht, is het gelukkig nog hartstikke rustig als we aan komen.

De meeste bezoekers zijn Amerikanen die vanuit hun resorts in Cancun met grote tourbussen naar Chichen Itza gaan. Die groepen komen pas rond 10:30 aan dus als je ervoor zorgt dat je voor die tijd in Chichen Itza bent (door vanuit Valladolid of Merida te vertrekken), kun je op je gemak foto’s maken zonder hordes toeristen er op. Omdat we met een grote groep zijn en de kosten kunnen delen, nemen we een gids (750 pesos voor een rondleiding van twee uur bovenop de entreeprijs van 224 pesos). Onze gids spreekt perfect Engels en kan boeiend vertellen over de geschiedenis van deze bijzondere plek.

Chichen Itza Mexico

Chichen Itza is de grootste en bekendste Maya-stad in Mexico en in 2007 gekozen als één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Het meest opvallende bouwwerk is de piramide van Kukulkan, die door de Maya’s werd gebouwd om de god Kulkukan te eren. De piramide geeft de Maya kalender weer. De negen niveaus die aan elke zijde van de piramide worden verdeeld door een trap vormen 18 delen die staan voor de 18 maanden van een Maya jaar. De vier trappen hebben elk 91 treden en samen met het platform aan de top maakt dit 365 dagen.

Ik ben onder de indruk van het vakmanschap en de precisie waarmee de piramide gebouwd is. Twee keer per jaar schijnt de zon precies zo op de piramide dat het door de val van de schaduw lijkt alsof de god Kukulkan in de vorm van een slang naar beneden kronkelt. Ook de akoestiek is bijzonder; als je recht voor de trap gaat staan en in je handen klapt, hoor je een geluid dat klinkt als een vogel. Het is het geluid van de Quetzal, een vogel met een heilige betekenis voor de Maya’s. En dan te bedenken dat deze stad meer dan 1000 jaar geleden is gebouwd, zonder computers of andere moderne hulpmiddelen om dit soort effecten te creëren!

Chichen Itza Mexico

Naast de piramide van Kukulcan zijn er in Chichen Itza verschillende andere bouwwerken te vinden, zoals het astrologisch observatorium dat gebruikt werd om gebeurtenissen in het heelal te bestuderen. Ook is er een enorm veld waar een typisch Maya balspel (Poctatoc) werd gespeeld waarbij de aanvoerder van het winnende team na de strijd werd geofferd. Mensenoffers brachten de Maya’s in de twee heilige cenotes (ondergrondse waterpoelen) die je vindt in Chichen Itza.

Reken voor een bezoek aan Chichen Itza op ongeveer 2 tot 3 uur. Afkoelen na een ochtend sightseeën, kan met een duik in de nabij gelegen cenotes van Ik Kil. Bezoek je Chichen Itza op weg naar Valladolid of Merida? Dan kun je je bagage achterlaten bij de luggage storage bij de hoofdingang.

Meer lezen over andere mooie plekken in Mexico? Bekijk dan ook Backpacken in Mexico

Lees meer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.