Citytrip Tallinn: 8 tips

door Helena - IndoRotterdammert
citytrip tallinn tips
Helena - IndoRotterdammert
Laatste berichten van Helena - IndoRotterdammert (alles zien)

Tallinn is een prachtige stad. Van te voren had ik me er vrij weinig van voorgesteld. Misschien was dat wel de beste voorbereiding. Ik had wel een globale route uitgestippeld. Maar toen ik zag dat het merendeel van wat ik wilde zien toch allemaal bij elkaar in de buurt lag (namelijk in de Old Town), heb ik me daar niet al te druk om gemaakt. Toen ik eenmaal in de Old Town aankwam, wist ik dat dit een mooie citytrip ging worden! Om ook van jouw citytrip naar Tallinn een succes te maken geef ik je 8 (eigenlijk 10) tips.

1 | Wandel over de stadsmuur

Op verschillende plekken in de stad kun je over een deel van de 14e-eeuwse stadsmuur lopen, die de Old Town omsluit. Helemaal rond de Old Town lopen over de muur is helaas niet mogelijk. Sommige delen zijn niet meer intact of worden gerestaureerd. Er is nog zo’n twee kilometer aan muur overgebleven met 20 torens. Op sommige plekken moet je ongelijke trappen op en kruip-door-sluip-door gangetjes in, maar dat maakt wat mij betreft een bezoek aan de stadsmuur juist heel leuk.

stadsmuur Tallinn tips

2 | Ga amber-sieraden shoppen

Amber is geen edelsteen, maar een eeuwenoude hars van naaldbomen die versteend is en waar vaak prachtige fossielen in verscholen zitten. Van dit amber kun je op tal van plekken in Tallinn prachtige sieraden vinden. Of je koopt een losse ambersteen. Een mooi souvenir aan je citytrip.

3 | Bezoek het gezellig Raekoja Plats

Aan dit gezellige plein binnen Old Town vind je het stadhuis en allerlei gezellige restaurants en cafés. Op het moment dat ik er was, in maart, waren ze net bezig met de opbouw van de terrassen, die het plein in de warmere maanden vullen. In de zomermaanden juli en augustus kun je ook de toren van het stadhuis beklimmen, zodat je een mooi uitzicht hebt over de Old Town.

Raekoja Plats Tallinn

4 | Kijk uit over de stad bij Kohtuotsa

Je moet een aantal ongelijke trappen en smalle gangetjes omhoog om bij dit uitkijkpunt te komen. Maar dan heb je ook wat! De pittoreske daken en de stadsmuur die de resterende torens met elkaar verbindt, zien er zelfs op de druilerige dag dat ik er was prachtig uit. Volgens een lokale gids die ik er sprak, kan het hier in de zomermaanden behoorlijk druk zijn. Maar laat je daardoor niet tegenhouden, want dan mis je wel één van de hoogtepunten (letterlijk) van de Old Town!

Adres: Kohtu 12, 10130 Tallinn, Estland

5 | Bekijk de wijde omtrek van Tallinn van 170 meter hoog

Wil je nog een stukje hoger, dan moet je buiten de Old Town zijn. Ongeveer 20 minuten rijden buiten het centrum vind je de Tallinna Teletorn, de televisietoren van Tallinn. Hier kun je 21 etages omhoog om daar op 170 meter hoogte Tallinn en de wijde omtrek te bekijken. Ook leuk, in de vloer zijn er verschillende kijkgaten waarmee je loodrecht naar beneden kunt kijken. Alleen voor de mensen die geen last hebben van hoogtevrees. Ga je nog een etage hoger, dan kun je ook op het buitendek. Of geniet vanuit het restaurant van het weidse uitzicht.

Je komt er met bus 34A en 37 vanaf de rand van het centrum. Extra tip voor het geval je net als ik rondjes gaat lopen omdat Google Maps je naar een straat stuurt waarvan je denkt dat hij niet bestaat; de bushalte bevindt zich onder winkelcentrum Viru Keskus.

Adres: Kloostrimetsa Tee 58a, 11913 Tallinn, Estland

6 | Geniet van de lokale keuken

De lokale keuken van Estland? Die is in ieder geval goed vullend! Blackbread (roggebrood), kama (koude pap die als toetje wordt gegeten) en diverse stoofgerechten kom je veel op menukaarten tegen. Omdat Tallinn aan de kust ligt, kun je hier ook veel visgerechten vinden. In Old Town Tallinn kun je veel leuke restaurants vinden. Zowel traditioneel als modern. Drie restaurants (in willekeurige volgorde) die ik kan aanbevelen zijn:

  • Olde Hansa

Wil je met Milady aangesproken worden (als vrouw zijnde dan), genieten van Middeleeuwse muziek met bijbehorende maaltijd? Dan ben je bij dit restaurant volledig op je plek. En vrij kleine kaart, maar dat geldt niet voor de porties. Je moet een enorme eetlust hebben wil je niet genoeg hebben aan het hoofdgerecht.

Hier is het trouwens geen enkel probleem als je alleen uiteten gaat. Ik zag veel andere mensen ook alleen aan een tafel zitten en door de gezelligheid van het restaurant, voelt dat helemaal niet raar. En je krijgt genoeg aandacht van de bediening.

Adres: Vana Turg 1, 10140 Tallinn, Estland

  • Restaurant Kaerajaan

Moderne Estse keuken. Een uitgebreide kaart, obers strak in pak en een inrichting met gezellige zithoeken en veel kleur. Met traditionele Estse muziek. Kaerajaan is een populair restaurant aan het Raekoja Plats.

Adres: Raekoja Plats 17, 10146 Tallinn, Estland

Restaurant Kaerajaan Tallinn

  • Golden Piglet Inn

Hier kom je voor het echte Estse eten, met diverse blackbread gerechten en overheerlijke kama. Je hebt er veel keuze. De bediening is duidelijk trots op het lokale eten dat er geserveerd wordt en vertelt je er graag meer over.

Vana Turg 1, 10140 Tallinn, Estland

7 | Waai uit aan de haven

Het noorden van Tallinn grenst aan de Oostzee en één van de meest favoriete routes om in Tallinn te komen is per schip. Zelf kwam ik uit Helsinki. Binnen 3 uur varen sta je in Tallinn. Het is niet een heel grote haven, maar groot genoeg om er rond te kijken naar de grote schepen die er af en aan varen en even lekker uit te waaien.

Alexander Nevski-Kathedraal

8 | Laat je verwonderen tijdens een bezoek aan de Alexander Nevski-Kathedraal

Het beste heb ik voor het laatste bewaard. Want ben je op een zondag in Tallinn, ga dan zeker een dienst bijwonen van de Russisch Orthodoxe Kathedraal Alexander Nevski-Kathedraal. Ook al ben je niet gelovig, dit is een waar spektakel en iedereen is welkom. De kathedraal is van buiten al een plaatje, van binnen is het oogverblindend mooi. Er mogen geen foto’s en of video’s gemaakt worden in de kerk, daarvoor zal je dus echt zelf moeten gaan kijken. Ook buiten de dienst om is de kathedraal dan ook een enorme trekpleister.

Maar tijdens de dienst zie je ook de gebruiken, de prachtige gewaden en kerkattributen. Daarbij had de voorganger werkelijk een prachtige stem. Was hij geen geestelijke geworden, dan stond hij vast en zeker avond aan avond als bariton in de grootste opera’s de longen uit zijn lijf te zingen. Ga je naar de dienst, wees dan wel respectvol. Sowieso mag je er dus geen foto’s of video’s maken (ook niet buiten de dienst om), maar zet je telefoon op stil en ga niet uitgebreid staan praten. Neem wat kleingeld mee zodat je een bijdrage kunt doen aan het onderhoud van de kathedraal. Dit is niet verplicht, maar een kleine moeite. De kathedraal is namelijk gratis te bezoeken.

Adres: Lossi Plats 10, 10130 Tallinn, Estland

Ben je op zoek naar tips voor een superleuke solo citytrip? Lees dan ook 6 tips voor een stedentrip alleen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.