Corcovado Costa Rica

door Chantal
corcovado costa rica

Costa Rica heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ik ben er twee keer geweest; de eerste keer voor een vakantie van ruim drie weken en de tweede keer tijdens mijn reis van vier maanden door Midden-Amerika. Tijdens mijn eerste bezoek wilde ik heel graag het nationaal park Corcovado in het zuiden van Costa Rica bezoeken, maar ik had te weinig tijd en het lag het te ver uit de route. Daar baalde ik een beetje van en daarom nam ik me direct voor zeker nog een keer terug te gaan.

Verblijf in Drake Bay

Een jaar later besloot ik vier maanden te gaan reizen van Nicaragua naar Colombia. Na Nicaragua reisde ik door Costa Rica en Panama en Corcovado lag opeens perfect op de route. Omdat Costa Rica een stuk duurder is dan de andere landen in Midden-Amerika wilde ik kijken of ik via Workaway een baantje kon vinden waar ik zou kunnen werken tegen kost en inwoning. Op Workaway kwam ik een bericht tegen van Kenneth, de eigenaar van Corcovado Info Center en hostel Hakuna Matata in Drake Bay vlakbij Corcovado. Ik heb Kenneth twee weken geholpen met het verbeteren van zijn websites, beantwoorden van e-mails en het inchecken van hostelgasten. Hij kon die hulp goed gebruiken want zijn tours staan bovenaan in Tripadvisor en er komen dus dagelijks heel veel aanvragen binnen.

Ik heb in die periode in Drake Bay genoten van alle mooie stranden in de buurt, getubed op de rivier, salsa gedanst op leuke feestjes, oud en nieuw gevierd op het strand, gesnorkeld met schildpadden bij Isla del Caño, dolfijnen gezien en uiteindelijk natuurlijk ook de jungle van Corcovado getrotseerd en een nacht doorgebracht in het Sirena ranger station.

corcovado national park

National park Corcovado

Het national park Corcovado is een van de beste plekken op aarde om wildlife te spotten. National Geographic noemde Corcovado zelfs “the most biologically intense place on Earth”. Je vindt hier ongerepte natuur en een enorme diversiteit aan dieren. Verschillende soorten apen, luiaards, slangen, giftige kikkers, miereneters, toekans, ara’s, tapirs en zelfs puma’s en jaguars leven hier. Dit park is ongeëvenaard in Costa Rica. Manuel Antonio is leuk, maar lijkt in vergelijking tot Corcovado meer op een dierentuin.

corcovado bezoeken

Corcovado bezoeken

Het park ligt behoorlijk afgelegen op de Peninsula de Osa aan de westkust in het zuiden van Costa Rica dichtbij Panama, dus makkelijk als je ook van plan bent Panama te bezoeken. Drake Bay is een goede uitvalsbasis wanneer je Corcovado wilt bezoeken. Het is een klein dorp met verschillende hotels, restaurants, een bar en twee supermarkten. Om in Drake Bay te komen neem je vanuit San Jose (of Manuel Antonio) de bus naar Palmar Norte. Vervolgens neem je een taxi of collectivo naar Sierpe. Vanuit Sierpe gaat er twee keer per dag een boot naar Drake Bay. De boottocht duurt twee uur en kost 20 dollar. Vliegen op Drake Bay kan ook. Er is een klein vliegveld in de omgeving. In Drake Bay kun je vervolgens een tour boeken naar Corcovado. Je kunt ook voor een hotel kiezen buiten het dorp dat meer in de jungle ligt met als voordeel dat je al vanuit het hotel kans hebt op het zien van vogels als toekans en ara’s.

De beste periode om Corcovado te bezoeken is in het droge seizoen van januari tot april. In september en oktober regent het meest. Hou er rekening mee dat in deze maanden veel hotels op het schiereiland gesloten zijn en de wegen niet altijd begaanbaar zijn.

corcovado apen

Dagtrip Corcovado

Costa Rica is niet goedkoop en dat geldt ook voor Drake Bay en Corcovado. Een dagtour kost zo’n 90 dollar. Dit komt ook door de vrij lange tocht die je per boot af legt van Drake Bay naar La Sirena. Met een beetje geluk zie je wel dolfijnen onderweg!

Je kunt er ook voor kiezen om te overnachten op een ranger station in Corcovado. Vanuit Drake Bay worden San Pedrillo en La Sirena het vaakst bezocht. Het is mogelijk om San Pedrillo te voet te bezoeken. Een bezoek aan La Sirena vindt door de afstand meestal plaats per boot (ongeveer 2,5 uur per boot). Zelf heb ik een tentje op La Sirena geslapen voor één nacht.

Andere leuke dingen die je kunt doen vanuit Drake Bay zijn een bezoek aan Isla del Caño om te snorkelen of te duiken en waar je schildpadden kunt zien of een wandeling naar een van de mooie, verlaten stranden zoals San Josecito. Onderweg kom je veel apen tegen.

Meer lezen over reizen in het groene Costa Rica? Lees Backpacken in Costa Rica

Lees meer

3 reacties

Sven november 30, 2018 - 7:11 am

Hi,

Leuk artikel! Je schrijft dat het makkelijk is om Drake Bay te combineren met een verdere reis naar Panama. Is dit ook te doen met openbaar vervoer en heb je wat meer info over die route?

Reply
Alleenopreis december 2, 2018 - 3:06 pm

Hoi Sven, dat is zeker goed te doen. Vanaf busstation Palmar Norte kun je naar David in Panama. En vanaf daar verder naar bijvoorbeeld Boquete of Panama City. Elk hostel/hotel in Drake Bay zal je kunnen informeren over de bustijden.

Reply
Roos januari 30, 2020 - 5:53 pm

Geen idee of je dit nog leest in 2020, maar ik heb een vraag! Ik wil van Panama (waar ik sowieso Bocas del Toro ga bezoeken) naar Costa Rica reizen, waarbij ik Corcovado zeker niet wil missen. Ik vraag me alleen af wat een handig route is wat dat betreft. Misschien kun jij me helpen door te vertellen hoe jij van Corcovado naar Panama bent gereisd! Ging je dan bijvoorbeeld bij Pasa Canoas de grens overo

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.