Stedentrip Dublin: 10 tips

door Sharon
Dublin tips
Sharon
Laatste berichten van Sharon (alles zien)
Na een half jaar hard gebikkeld te hebben voor mijn eindstage ben ik eindelijk afgestudeerd! Om dat te vieren, heb ik mijzelf een weekendje Dublin cadeau gedaan. Ik heb het onwijs naar mijn zin gehad in deze stad en deel in dit artikel een aantal leuke tips.

Tien tips voor Dublin

Het was mijn eerste echte keer in Dublin en Ierland. Van een vakantie in Ierland toen ik 10 maanden oud was, weet ik niks meer 😉 Ik vloog met Ryanair op zeer gunstige tijden naar en van Dublin en had een Airbnb gehuurd net buiten het centrum in de rustige wijk Rialto. Ik bleef er drie nachten en had twee volle dagen en twee halve dagen de tijd om Dublin te ontdekken.

1 | Kilmainham Gaol

Kilmainham Gaol is een oude gevangenis net buiten het centrum van Dublin. De gevangenis, die nu niet meer in gebruik is als gevangenis, heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Ierse revolutie. Verschillende revolutionairen zijn hier gevangen gehouden en zelfs geëxecuteerd. Je kunt de gevangenis alleen bezoeken met een interessante tour die ongeveer 1,5 uur duurt. De gids was leuk en bracht het verhaal met veel humor, maar sprak op andere momenten juist met veel respect. Deze man was duidelijk gepassioneerd over de gevangenis!

2 | Temple Bar

Met Temple Bar bedoel ik zowel de beroemde pub, als het uitgaansgebied van Dublin. Het is leuk hier rond te struinen en sommige mensen compleet lazarus te zien 🙂 Met lekker weer kun je hier ook een terrasje pakken. Ook zitten er verschillende leuke eettentjes in dit gedeelte van Dublin. De leukste en ook een van de goedkoopste, vind ik The Pieman Cafe. Ik ben natuurlijk Temple Bar zelf ook een keer in gegaan om een pintje Guinness te drinken, maar om eerlijk te zijn, vond ik het te druk en reteduur. Er zijn rondom Temple Bar veel meer leuke pubs om een pint te drinken en de Ierse pubcultuur te proeven.

Temple bar dublin

3 | Brother Hubbard

Al die Guinness kon mijn lichaam niet zo goed aan, dus ik had grote behoefte aan een stevig ontbijt. Ik ging naar Brother Hubbard South en whoa, het eten is daar even lekker zeg! Het is niet makkelijk om hier een keuze te maken, uiteindelijk ging ik voor bonen met toast. De bonen waren onwijs lekker gekruid en er zat ook nog een heerlijke saus bij. Het was een flinke portie, maar wel een goede bodem voor een lange dag! Brother Hubbard is een populaire spot, ook voor de locals, dus het kan er erg druk zijn. Er zijn twee locaties in Dublin, eentje ten noorden van de rivier de Liffey en eentje ten zuiden van de Liffey.

4 | Trinity College

Een bezoekje aan Trinity College stond hoog op mijn lijstje, met name de bibliotheek wilde ik als bibliofiel graag bezoeken. Eenmaal aangekomen bij Trinity College, boekte ik een tour over de campus, een bezoek aan the Old Library en the Book of Kells. Het Book of Kells is een manuscript van vier boeken geschreven door Keltische monniken rond het jaar 800.  De tour over de campus vond ik een beetje tegenvallen, je kan er ook prima zelf rondlopen zonder tour. De bibliotheek daarentegen vond ik onwijs mooi om te zien en het is toch ook wel bijzonder om zo’n oud boek als the Book of Kells in het echt te zien.

Fun fact: in the Book of Kells staat vaak midden op de pagina een diertje getekend, dit is om schrijffouten te verbergen. Er zijn erg veel schrijffouten gemaakt door de monniken die het boek schreven, het schijnt dat ze allemaal dronken waren tijdens het schrijven!

Trinity College

5 | National Museum of Archaeology

Dublin is een onwijs oude stad, al in de prehistorie leefden er al mensen. De stad is officieel gesticht door de Vikingen. Opgravingen uit deze periodes kun je allemaal vinden in het National Museum of Archaeology. Ik vind dit zeker een aanrader, ik vond het erg interessant om te ontdekken hoe Ierland en Dublin er uitzagen van de de Bronstijd tot de tijd van de Vikingen. En ook een pluspunt; het museum is gratis!

6 | Howth

Howth is een vissersdorpje net buiten Dublin. Met de DART-trein ben je vanaf het centrum van Dublin met een half uurtje in Howth. Op de planning stond een wandeling langs de kliffen. Je kunt er kiezen uit vier verschillende wandelingen tussen de vijf en tien kilometer lang. Ik koos voor de kortste route, maar door het juiste pijltje voor de route te missen, liep ik uiteindelijk de langste (die overigens niet tien kilometer maar twaalf kilometer bleek te zijn). Ik was nog net op tijd terug voor het donker werd.

Trouwens, gratis tip: doe alsjeblieft niet je nieuwe sneakers aan, zeker niet als het geregend heeft, want daar blijft niets van over met al die modder. Daar gingen mijn gloednieuwe sneakers… Een beter idee is goede wandelschoenen aan, het is namelijk best een pittige wandeling.

Nog een gratis tip: na zo’n wandeling heb je natuurlijk een goede maaltijd verdient. Die kun je afhalen bij Beshoff Bros, een fish-and-chips-zaak waar de locals ook graag komen. Bij mooi weer kun je dit opeten aan het water bij de haven, maar kijk uit voor de meeuwen!

howth dublin

7 | Wicklow Mountains

De Wicklow Mountains is een gebergte vlakbij Dublin, dat ook wel de achtertuin van Dublin wordt genoemd. Mijn ouders waren afgelopen zomer in de Wicklow Mountains geweest en waren helemaal lyrisch, dus dit kon ik echt niet overslaan. Ik had een dagtour geboekt bij Collin’s Day Tours, waarbij je Glendalough, de Wicklow Mountains en Kilkenny combineert. We begonnen de dag bij Glendalough, waar in de 6e eeuw de monnik Kevin, een abdij heeft gesticht. We kwamen aan voor de grote drukte, wat erg prettig was, omdat we op ons gemakje rond konden kijken. Daarna gingen we door naar verschillende uitzichtpunten in de Wicklow Mountains, waar we foto’s konden nemen. Tot slot bezochten we Kilkenny, een pittoresk middeleeuwse stad. Ik had hier de hele middag de tijd en besloot daarom ook het kasteel te bezoeken. Het was erg interessant om te ontdekken hoe Kilkenny zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Tegenover het kasteel zit ook nog een marktje met een leuk koffietentje, waar ik weer een beetje op ben gewarmd.

Glendalough

8 | Literary Pub Crawl

Een bezoek aan Dublin is natuurlijk niet compleet zonder kroegentocht, en als echte bibliofiel leek deze literaire pub crawl mij perfect. Met twee acteurs, die kleine stukken acteren uit boeken van verschillende Ierse schrijvers, bezochten we de pubs waar deze schrijvers ook echt hun Guinness dronken. Het was leuke en interessant en totaal anders dan wat je verwacht van een kroegentocht 😉  Maak trouwens niet zoals ik de fout om hele pints te bestellen bij elke kroeg, want die krijg je niet op tijd op!

9 | St. Patrick’s Cathedral

St. Patrick’s Cathedral is een van de twee bekende kathedralen in Dublin. De twee kathedralen liggen overigens maar vijf minuten lopen van elkaar af. Het is een grote kathedraal en een indrukwekkende plek om te bezoeken. Wel vond ik het ietwat commercieel, met een grote winkel en veel interactieve iPads. Ik kon mij niet goed voorstellen dat het nog een kerkelijke functie had, maar toch is het zo.

10 | Dublin Castle

Dublin Castle is even zoeken, want het ziet er helemaal niet uit als een kasteel. Het zijn nu de staatsappartementen van de republiek van Ierland en het heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, zoals Koninklijk Paleis en zelfs als noodziekenhuis. Als je een tour boekt, kun je met een gids het echte Dublin Castle zien. Tenminste, de fundering van het oude kasteel. Ook kun je er nog de oude troon zien, die niet meer gebruikt wordt sinds Ierland een republiek is. Ik vond het erg interessant om te een stukje van de geschiedenis van Ierland op deze manier te leren kennen.

Ben je benieuwd naar de rest van Ierland? Lees dan ook Backpacken in Ierland.

Lees meer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.