Elephant Nature Park

door Chantal
Elephant Nature Park Thailand

Vorig jaar heb ik drie weken in mijn eentje door Thailand gereisd. Een van de hoogtepunten van deze reis was een bezoek aan het Elephant Nature Park dat op ongeveer een uur rijden van Chiang Mai ligt. De Thaise Lek Chailert koopt slecht behandelde olifanten over van hun eigenaar en vangt ze op in dit enorme park. Samen met Chris, een Engelsman die ik een dag eerder op het treinstation van Chiang Mai heb ontmoet, boekte ik op de website een tour naar het park.

Vroeg in de ochtend worden we opgehaald bij het hostel. In het busje krijgen we een filmpje te zien van het park en halverwege wordt er een tussenstop gemaakt waar je wat eten en drinken voor de dag kunt inslaan. Het eerste wat je ziet bij aankomst in het park zijn de gigantische voedselbalen van bananen en watermeloenen. Even later mogen we vanaf een soort platform deze bananen en watermeloenen zelf aan de olifanten voeren!

Elephant Nature Park Thailand

Lek Chailert, oprichtster van Elephant Nature Park

In de middag bekijken we een video die laat zien hoe olifanten in Thailand worden klaargestoomd voor de toeristenindustrie. De beelden die je krijgt voorgeschoteld zijn schrijnend. Het is enorm sneu en heftig om te zien dat anno 2015 nog steeds veel jonge olifanten worden vastgebonden, mishandeld en uitgehongerd om hun wil te breken en ze vervolgens in te kunnen zetten in het toerisme. Helaas zijn er nog teveel toeristen die een ritje op een olifant maken zonder dat ze enig besef hebben van wat de dieren wordt aangedaan. Gelukkig komt er steeds meer bewustwording dat je dit soort tours niet moet boeken. In plaats daarvan kun je beter een bezoek aan het Elephant Nature Park brengen en je steentje bijdragen aan de opvang van gehandicapte en mishandelde olifanten.

Na het bekijken van de video, krijg je de kans om deze geweldige beesten te wassen. Door in de rivier emmertjes water over de olifanten te gooien, zorg je ervoor dat ze wat verkoeling krijgen. De vrijwilligers die je bezoek begeleiden vertellen ondertussen uitgebreid over  wat voor soorten olifanten er in dit park leven, waar ze vandaan komen en wat ze mankeren. In het park worden regelmatig ook olifantjes geboren. Het is enorm leuk om die kleintjes te zien dollen met elkaar.

Elephant Nature Park Thailand

Entree tot het park is niet goedkoop, namelijk ongeveer 65 euro, maar dat is het zeker waard! Het is heel bijzonder om de beesten in dit prachtige park van hun oude dag te zien genieten en er gewoon tussendoor te kunnen lopen. Deze dag heeft grote indruk op mij gemaakt. Het was fantastisch deze dieren van zo dichtbij te zien en ze te voeren en te wassen. Ik kan het iedereen aanraden, je zult hier een fantastische dag beleven! Wil je langer blijven in dit park? Het is ook mogelijk om twee dagen te blijven of voor langere tijd (betaald) vrijwilligerswerk te doen.

Gastblog door Natascha, drie weken alleen op reis in Thailand

elephant nature park thailand

 

Lees meer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.