Mijn ervaring met Workaway

door Chantal
Ervaringen Workaway

Als je vrijwilligerswerk in het buitenland wilde doen, kwam je in het verleden vaak terecht bij dure bemiddelingsbureaus waar je al gauw €1000 moest neertellen voor een verblijf van een paar weken. Websites als Workaway maakten hier een eind aan door lokale organisaties rechtstreeks in contact te brengen met vrijwilligers. Scholen, boerderijen maar ook hostels plaatsen zelf een advertentie op Workaway en bieden accommodatie en soms eten in ruil voor werk aan. Het mooiste aan Workaway is misschien nog wel dat vrijwilligers een review achter kunnen laten over hun werkgever (en vice versa), hierdoor krijg je een beetje een gevoel bij de plek waar je gaat werken.

Workaway in Cambodja
De eerste keer dat ik gebruik maakte van Workaway was tijdens mijn reis door Azië. Door een eerder bezoek aan Cambodja wist ik al dat ik in dit land vrijwilligerswerk wilde doen. Mijn fascinatie door de zware geschiedenis van het land en het optimisme van de mensen maakte dat ik hier iets ‘nuttigs’ wilde doen en de Cambodjanen beter wilde leren kennen. Tijdens een weekje luieren op het Thaise eiland Koh Chang tegen de grens van Cambodja vond ik op Workaway een hele lijst Cambodjaanse scholen die op zoek waren naar vrijwilligers. Vrij snel kreeg ik van beide scholen een reactie. Met een van de directeuren verliep de communicatie wat stroef maar de ander sprak vloeiend Engels. Sopheap, de directeur van BCDO in Thmor Sor in Cambodja beantwoordde in rap tempo al mijn vragen over de school en het werk en wekte bij mij een betrouwbare en professionele indruk en ik besloot voor deze school te kiezen. Een week later kon ik er terecht om Engels les te geven aan kinderen van 5 tot 25 jaar. Verwacht geen luxe als je kiest voor vrijwilligerswerk in een land als Cambodja. De school waar ik werkte had snikhete open klaslokalen, geen stromend water en geen lesboeken om mee te werken. Ook was er weinig te doen in de omgeving. Maar door de mensen die ik er heb leren kennen, heb ik een onvergetelijke tijd gehad op deze school en ik hoop er nog eens keer terug te keren.

Lees hier een uitgebreid verslag van mijn ervaring met vrijwilligerswerk in Cambodja.

Workaway in Costa Rica
Mijn tweede Workaway ervaring was een heel ander soort vrijwilligerswerk vanuit een andere motivatie. Ik had eerder in Costa Rica gereisd en ervaren dat dit land behoorlijk duur kan zijn. Tijdens mijn eerste bezoek aan Costa Rica had ik de Osa Peninsula overgeslagen omdat het toen te ver uit de route lag en het vrij veel tijd kost om dit gebied te bereiken. Ik wilde daarom wat meer tijd hier doorbrengen en om de kosten te drukken vrijwilligerswerk doen. Op Workaway vond ik iemand die hulp nodig had bij het runnen van zijn tourcompany en hostel. We hadden contact via Skype en hoewel hij weliswaar nog geen reviews had op Workaway bleek hij actief op Couchsurfing en op deze website wel een enorme hoeveelheid aanbevelingen te hebben. Zo vond ik op een van de mooiste plekken in Costa Rica leuk werk, gratis accommodatie, korting op tours en leerde in korte tijd veel leuke mensen kennen waar ik Oud en Nieuw mee doorbracht.

Tips voor Workaway
Veel hosts op Workaway krijgen dagelijks meerdere emails. Lees goed het profiel door van de host waar je wil werken, kijk of je meer informatie op internet kunt vinden en schrijf een overtuigende email. Verplaats je in het perspectief van de host en benadruk vooral wat jij de host te bieden hebt, denk aan een relevante opleiding of werkervaring. Wees concreet; benoem wanneer je beschikbaar bent, voor hoe lang en welk werk je juist wel of niet wilt doen. Beschrijf ook kort je persoonlijkheid, zo kan de host een inschatting maken of het werk, de omgeving en de mensen bij je passen. Heb je referenties op LinkedIn of Couchsurfing, voeg dan een link naar je profiel toe.

Lees meer

8 reacties

Marjet februari 15, 2016 - 4:00 pm

Hoihoi, ik wil een account aanmaken voor workaway maar in de tijd dat ik het voor de eerste keer wil gaan doen ben ik 17, zouden sommige hosts dit erg vinden of ?

Reply
Alleenopreis maart 13, 2016 - 8:11 pm

Hoi Marjet, ik denk dat er inderdaad best hosts zijn die dit nog wat jong vinden maar misschien heb je geluk en is er een host bij die het geen probleem vindt!

Reply
Monique mei 19, 2016 - 11:15 am

Hoi! Vraagje.. Het Workaway concept vind ik ook reuze interessant maar mijn Engels is niet je van het. Ik kan best goed Engels lezen maar praten en schrijven is niet mijn sterkste kant. Is het handig om hier dan überhaupt aan te beginnen? Ik kom altijd een heel end met handen en voeten gebaren 😉

Reply
Alleenopreis mei 21, 2016 - 1:31 pm

Hoi Monique, misschien juist een goede kans om je Engels te verbeteren? Ik denk dat het ook wel een beetje afhangt van het soort opdracht waar je op reageert, werk via Workaway is namelijk enorm verschillend; de ene keer zoeken ze iemand om te helpen met het werk op een boerderij of een hostel en de andere keer om Engelse les te geven. Dat laatste is misschien dan niets voor jou maar bijvoorbeeld werken op een boerderij of met dieren juist weer wel. Spreek je andere talen? Of heb je een vaardigheid waar je goed in bent? Ik zou me daar op richten, er zit vast wel iets voor je bij. Succes!

Reply
Lucille maart 9, 2018 - 2:31 pm

Ik ben host en mijn Engels is ook niet perfect. Dit hoort bij het avontuur… Go for it girl.

Reply
Ilse juni 20, 2016 - 4:39 pm

Fijn om dit te lezen, ik ben over 2 weken afgestudeerd en kwam langs deze website, het lijkt me echt fantastisch om op die manier iets meer ervaring op te doen, ik zag alleen wel dat het geld kost om me aan te melden, dan heb ik altijd vrij snel twijfels, maar jij zegt dus dat die 25 euro (of wat het ook was) het zeker waard is? En mag ik vragen in hoeverre je zelf onderzocht hebt of de hosts betrouwbaar waren? dat zou toch wel als alleenreizende mn grootste angst zijn

Reply
Alleenopreis juli 2, 2016 - 3:05 pm

Hi Ilse, het is inderdaad 23 euro voor een jaar. Voor dit bedrag heb je toegang tot de database van Workaway en kun je alle hosts die zich aangemeld hebben benaderen. Er staan enorm veel hosts in dus ik vind het persoonlijk wel de moeite waard voor dat bedrag. Ik heb met mijn host in Cambodja (directeur van een school) meerdere emails uitgewisseld over wat er van mij verwacht werd en hoe de situatie ter plekke was (andere vrijwilligers, accommodatie, etc) en van hem ook een informatiebrochure ontvangen. Ik vond het contact heel prettig en had er een goed gevoel bij. Bovendien had deze host ook al een paar goede review op Workaway. Verder had ik een lokale simkaart en kon zo dus ook makkelijk contact houden met het thuisfront. Mijn host in Costa Rica had een profiel op de website couchsurfing en had daar veel positieve reviews. En ik heb van te voren een keertje met hem geskypet. Ik zou alleen gaan als je van te voren een goed gevoel hebt bij het contact. Vraag ook door naar de dingen die voor jou belangrijk zijn. Het is ook wel handig om niet te laat op de plaats van bestemming aan te komen, mocht je er dan misschien toch geen goed gevoel bij hebben kun je altijd nog vertrekken. Ik heb in ieder geval twee hele positieve ervaringen gehad met Workaway! Veel succes er mee!

Reply
Marieke juli 12, 2016 - 2:55 pm

Ik zit erover te denken om host te worden. Mijn ,an en ik wonen sinds twee jaar in Uruguay zuis amerika. We hebben hier een stuk grond gekocht en hebben het hiet prima naar onze zin. We zijn os eigen huis aan het bouwen en hebben inmiddels drie paarden, twee katten en drie honden. We hebben een vakantie wat in het hoofdzeisoen in de verhuur gaat. Er is echter altijd wel iets te doen, de groente tuin, gras maaien, opruimen, houthakken of helpen op de bouw. Een paar extra handen zou fijn zijn. Ik zal me er eens verder in gaan verdiepen! Groet

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.