Met een groepsreis of alleen op reis

door Chantal
alleenstaande reizen

Vorig jaar voerde het CBS een onderzoek uit onder alleenstaanden over de door hen gemaakte vakanties in 2006. Verrassende uitkomst was dat een derde helemaal niet op vakantie was geweest het jaar ervoor, niet eens een weekendje weg. Misschien laten deze mensen zich weerhouden door het feit dat ze geen partner hebben om mee op vakantie te gaan. Zonde toch? Vakantie biedt juist een belangrijk stuk ontspanning. Je laat je werk of de dagelijkse beslommeringen even achter. Lekker uitrusten, leuke dingen doen en een nieuwe omgeving ontdekken. Niets moet!

Als aanstaande heb je natuurlijk verschillende opties. Misschien heb je vrienden of familie met dezelfde interesses en kun je gezellig samen op vakantie. Maar misschien droom jij wel van hele andere bestemmingen dan de mensen om je heen. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen overwegen om met een groep op reis te gaan. Er zijn verschillende reisorganisaties die groepsreizen aanbieden, zowel binnen als buiten Europa en sommige zelfs met reizen voor alleen singles. Maar je kunt natuurlijk ook zelf je reis organiseren en zonder organisatie alleen op reis gaan. Dit lijkt misschien wat lastig, maar geloof mij zo moeilijk is het echt niet als je een beetje met het internet overweg kunt.

alleengaande reizen

Voor- en nadelen groepsreis en alleen reizen

Om een goede keuze te maken voor wat het best bij jou past, heb ik de voor- en nadelen van zelfstandig alleen reizen en alleen op reis gaan met een groep op een rij gezet. Je zult zien dat een voordeel voor de één soms een nadeel is voor de ander, of andersom. Of iets voor jou een voordeel of nadeel is hangt vooral af van het type vakantieganger dat je bent en wat jij het fijnste vindt op reis. Ik geef je wat voorbeelden.

Voordelen groepsreis

 • Je hoeft zelf nauwelijks iets te regelen. De route die je aflegt, de hotels waar je slaapt, het vervoer. Alles wordt voor je geregeld.
 • Je vertrekt samen met een groep mensen. Je hebt dus automatisch mensen om je heen en je zult zelden alleen zijn.
 • Bij groepsreizen reis je vaak met eigen vervoer, een minibusje voor de groep. Hierdoor kun je op plekken komen die met het openbaar vervoer niet goed te bereiken zijn of minder toeristische plekken.
 • In landen waar het minder veilig is of waar de cultuur compleet anders is dan je gewend bent, kan het handig zijn om met een groep te reizen en een gids die het land goed kent.
 • Als er iets gebeurt op reis, is er een reisbegeleider die je helpt om de situatie op te lossen. Je staat er niet alleen voor.

Nadelen groepsreis

 • Alles wordt voor je geregeld. De route die je aflegt, de hotels waar je slaapt, het vervoer. Alles ligt vast. Er is in principe geen ruimte voor het bezoeken van plekken die jij graag zou willen bezoeken maar die niet op het programma staan. Minder spontaan dus.
 • Je reist samen met een groep mensen. Je bent van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat met dezelfde groep. En er zit bijna altijd wel één zeurpiet bij 🙂
 • Het programma van de reis biedt voor ieder wat wils. Er kunnen dus activiteiten bij zitten die je zelf niet snel zou uitkiezen. Hetzelfde geldt voor restaurants waar je gaat eten, die moeten geschikt zijn voor de hele groep dus je zult af en toe een compromis moeten sluiten.

Voordelen alleen reizen

 • Jij bepaalt precies wat je gaat doen op reis. Hou je van actieve vakanties? Dan ga je elke dag iets actiefs doen. Wil je vooral uitrusten, dan ga je lekker de hele dag bij het zwembad liggen. Jij bepaalt het helemaal zelf.
 • Je bent niet beperkt tot de mensen in de groep, maar kan met iedereen een praatje maken en een dag op stap gaan. Klikt het toch niet zo? Dan zit je niet de rest van de tijd aan elkaar vast, maar ga je weer alleen verder. Hou je van yoga, surfen of wil je een nieuwe taal leren? Overal ter wereld vind je scholen die leuke lessen aanbieden en waar je makkelijk gelijkgestemden ontmoet. Ook het werken als vrijwilliger maakt het ontmoeten van andere mensen eenvoudig. Op de website Workaway vind je allerlei projecten waar je vaak tegen kost en inwoning aan de slag kunt.
 • Heb je een beperkt budget? Alleen reizen kan een stuk goedkoper zijn dan met een groep. Zeker als je het geen probleem vindt om in eenvoudige hotels of guesthouses te slapen.
 • Alleen reizen heeft als extra voordeel dat het op jezelf aangewezen zijn een interessante uitdaging is. Je leert veel over jezelf en je zelfvertrouwen neemt toe.

Nadelen alleen reizen

 • Je regelt alles zelf. Dat betekent meestal het aanschaffen van een reisgids, op internet zoeken naar mooie reisroutes en leuke hotels. Dat kost best wat tijd.
 • Je moet zelf meer moeite doen om andere mensen te ontmoeten. Stel je sociaal op, maak een praatje en boek hotels of Airbnb’s met een leuke sfeer of gezamenlijke activiteiten.
 • Als je alleen reist ben je vaak afhankelijk van het openbaar vervoer (tenzij je alleen een auto wilt huren of onderweg iemand tegen komt om de kosten mee te delen). Dat betekent dat het moeilijker is om op plekken te komen waar geen openbaar vervoer aanwezig is.
 • Als er iets mis gaat op reis, moet je dit zelf oplossen.

Lijkt het je leuk om alleen op reis te gaan, maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het uitstippelen van je route en het regelen van andere voorbereidingen? Ik help je met het maken van een plan. Kijk voor meer informatie op Reiscoach.

yoga vakantie

Alleen op citytrip

Als je niet zeker weet of alleen reizen iets voor jou is. Kun je natuurlijk altijd beginnen met een korte stedentrip van een paar dagen. In de meeste steden hoef je je geen moment te vervelen en blijkt dat alleen reizen toch niks voor jou te zijn, dan ben zo weer thuis!

Bestemmingen

Uit het onderzoek van het CBS onder alleenstaanden en hun vakantievoorkeuren blijkt dat singles opvallend vaak kiezen voor een vakantiebestemming buiten Europa. Ik ben inmiddels meerdere keren in Azië geweest en heb daar Thailand, Cambodja, Vietnam, Myanmar, Maleisië, Indonesië,  de Filipijnen en Japan bezocht. Ik reisde alleen, dus zonder groep, door deze landen en heb me nooit onveilig gevoeld. Een land als Thailand is perfect voor een eerste reis alleen; het is er relatief veilig, goedkoop, de mensen zijn enorm vriendelijk en behulpzaam en het is hartstikke makkelijk om er rond te reizen met de bus, trein, boot of het vliegtuig. Ook ben ik meerdere keren alleen in Midden- en Zuid-Amerika geweest, de landen in dit continent zijn minder veilig en je moet hier als alleengaande reiziger wel alert zijn. In Jordanië en Egypte heb ik met een groep gereisd. Dit vond ik persoonlijk prettiger. In het artikel 6 ideale bestemmingen lees je welke bestemmingen buiten Europa ik aanraad als je alleen op reis gaat.

Lees meer

3 reacties

Sonja Declerck april 14, 2021 - 9:18 pm

Als je alleen bent heb je niet veel keus om op reis te gaan hé ?

Reply
Chantal april 18, 2021 - 12:33 pm

Hoi Sonja, hoe bedoel je dat? Je hoeft met niemand rekening te houden als je alleen reist dus wat dat betreft juist veel keus toch!

Reply
Jonas Thys januari 24, 2023 - 9:29 pm

Hi,

Fijn artikel!

Bijna volledig akkoord, al heb ik op de nadelen van de groepsreis toch nog enkele bemerkingen:

Alles wordt voor je geregeld. De route die je aflegt, de hotels waar je slaapt, het vervoer. Alles ligt vast. Er is in principe geen ruimte voor het bezoeken van plekken die jij graag zou willen bezoeken maar die niet op het programma staan. Minder spontaan dus. – Sowieso akkoord, al hangt de spontaniteit uiteraard ook af van groepsreis tot groepsreis, de ene is de andere niet 🙂

Je reist samen met een groep mensen. Je bent van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat met dezelfde groep. En er zit bijna altijd wel één zeurpiet bij 🙂 – Opnieuw, akkoord voor de meeste groepsreizen. Je hebt groepsreizen waar alles tot in het puntje geregeld is, maar ook groepsreizen waar nog veel vrijheid is.

Het programma van de reis biedt voor ieder wat wils. Er kunnen dus activiteiten bij zitten die je zelf niet snel zou uitkiezen. Hetzelfde geldt voor restaurants waar je gaat eten, die moeten geschikt zijn voor de hele groep dus je zult af en toe een compromis moeten sluiten. – Klopt, compromissen zullen vaak moeten worden gesloten.

Top artikel! Doe zo verder zou ik zeggen 😉

Jonas

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.