Wat zijn de kosten van backpacken in de Filipijnen?

door Chantal
kosten filipijnen

In april reisde ik vier weken in mijn eentje door de Filipijnen. Ik vloog naar de Filipijnen vanuit Maleisië en na de Filipijnen vloog ik door naar Japan. Ik bezocht de eilanden Cebu, Bohol, Palawan, Coron en Manilla en maakte een vierdaagse boottocht van Palawan naar Coron met Buhay Isla.

Wat zijn de prijzen in de Filipijnen?

In deze blog zet ik de kosten van backpacken in de Filipijnen voor je op een rijtje. Reizen in de Filipijnen bleek wat duurder dan ik had gedacht. Het land is uiteraard een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Nederland, maar niet zo goedkoop als sommige andere landen in Zuidoost-Azië. Waar je in Thailand, Cambodja of Vietnam regelmatig hostels tegenkomt waar een bed €5 per nacht kost (of zelfs minder), zie je dat in de Filipijnen eigenlijk nauwelijks.

Wat kost een vliegticket naar de Filipijnen?

Mijn ticket van Amsterdam naar Kuala Lumpur (Maleisië) en terug van Tokio naar Amsterdam met British Airways kostte €500. Ik boekte dit ticket pas een week (!) voor vertrek, super last-minute dus. Voor de vier uur durende vlucht van van Kuala Lumpur naar Cebu met Air Asia betaalde ik €88 (inclusief bagage).

Hostels

Voor een bed in een dorm betaalde ik in de Filipijnen gemiddeld 500 pesos (€8,25) per nacht. In El Nido was ik iets meer kwijt. Ontbijt was in geen van de hostels inbegrepen in de prijs.

Dit is een lijstje met de hostels waar ik sliep tijdens mijn reis:

Benieuwd naar de route die ik aflegde? Lees dan ook Backpacken in de Filipijnen: mijn route
Filipijnen hostels

Noordzee hostel

Bus

Korte busritjes kosten in de Filipijnen vaak minder dan een euro. Voor langere busritten van een paar uur op Cebu betaalde ik gemiddeld 130 pesos (€2,15). De prijzen voor de minibussen zijn vergelijkbaar, zo betaalde ik 235 pesos (€3,90) voor een minibus van Alona Beach naar Loboc die ik met twee andere meiden deelden. De ‘duurste’ rit met de minibus was van Port Barton naar El Nido. Die rit kostte 400 pesos (€6,60).

Tricycle

Een ander goedkoop vervoermiddel op de Filipijnen is de tricycle. Vergelijkbaar met de tuktuk in Thailand. Korte ritjes met de tricycle kosten net als de bus vaak minder dan een euro. Een enkele keer betaalde ik 200 pesos (€3,30), maar dan ging het wel om een rit van ongeveer een uur.

Ferry

Net als bij de bus en de tricycle hangt de prijs voor de ferry af van de afstand die je aflegt. Zo was het tochtje van Liloan (Cebu) naar Siquijor via Dumaguete het goedkoopst (ik betaalde hier ongeveer 200 pesos voor) en zijn de ferries van Siquijor naar Bohol of van Bohol naar Cebu wat duurder. Denk hierbij aan een bedrag van 700/800 pesos (€12/13). Naast de afstand wordt de prijs van een ticket bepaalt door de grootte en de snelheid van de boot. Hier zou ik zelf niet zo snel op besparen omdat de grotere boten niet alleen veiliger zijn, maar je ook minder snel last heb van de golven.

Uber

In de Filipijnen heb ik in Manilla en Cebu gebruik gemaakt van Uber. Echt een uitkomst voor soloreizigers wat mij betreft, want het is een stuk veiliger. De rit naar het vliegveld vanuit de wijk Makati kostte mij 248 pesos (€4,10).

Heb je nog geen Uber account? Via deze link krijg je €5 korting op je eerste rit.

Binnenlandse vluchten

De kosten voor vliegen binnen de Filipijnen vond ik flink tegen vallen. Ik had niet verwacht dat vluchten in de Filipijnen in vergelijking met andere Aziatische landen behoorlijk duur zijn en had niets van te voren geboekt. Ik vloog van Cebu naar Puerto Princessa met Philippine Airlines voor 4300 pesos (€70), best prijzig voor een vlucht van een uurtje. Tickets van Coron naar Manilla bleken nog duurder te zijn, waardoor ik besloot om niet met het vliegtuig maar met de boot te gaan. Een slaapplek in de ‘tourist class’ op de 2Go ferry kostte 2358 pesos (€40).

Eten en drinken

Eten in de Filipijnen kan je zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn goede restaurants (vooral op Siquijor!) maar er is ook veel streetfood te vinden. ‘s Avonds een drankje doen hoeft ook niet duur te zijn; een rum cola is meestal 50 of 100 pesos (€1,65). Per dag gaf ik ongeveer 480 pesos (€8) aan eten en drinken uit. Dat is niet veel, maar ik kon daar prima van leven.

filipijnen white beach

Excursies

De duurste excursie die ik op de Filipijnen maakte was de vierdaagse boottocht met Buhay Isla. Vier dagen op pad met Buhay Isla inclusief eten en drinken kost 18500 pesos (€300). Standaard is trouwens de driedaagse tour die 15500 pesos kost. Een flink bedrag, maar zeker de moeite waard omdat je een stukje van de Filipijnen ziet waar weinig andere toeristen komen.

Een voordeel van reizen in de Filipijnen is dat je de meeste excursies op eigen gelegenheid kan doen. Voor het huren van een scooter voor een dag betaal je meestal 300 of 350 pesos (€5/€5,80). Het bezoeken van het tarsier reservaat in Corella kost slechts 60 pesos (€1). Een bootje naar het prachtige White Beach in de buurt van Port Barton kostte 200 pesos (€3,20) per persoon.

Een boottocht naar verschillende plekken rond Coron met lunch kostte 900 pesos (€14,80) en een vergelijkbare boottocht in Port Barton 700 pesos (€11,50). In de buurt van El Nido kun je ook verschillende boottochtjes maken maar dat heb ik niet gedaan omdat ik al de tocht met Buhay Isla zou gaan maken.

Voor een yogales op Bohol betaalde ik 500 pesos (€8,20)

Heb je al een goede reisverzekering voor je reis door de Filipijnen? Lees ook: Welke reisverzekering is geschikt voor backpacken?
Filipijnen excursies

Dit uitzicht – priceless

Mobiel internet

Op het vliegveld van Cebu kocht ik een simkaart met onbeperkt internet voor 30 dagen voor 1000 pesos (€16,50). Er zijn uiteraard ook kaartjes voor minder dagen beschikbaar voor een lagere prijs.

In totaal kwam ik voor een maand reizen in de Filipijnen uit rond de 62.000 pesos, ongeveer €1000. Exclusief ticket.

Na de Filipijnen vloog ik vanuit naar Manilla naar Osaka in Japan. Benieuwd naar mijn ervaringen in Japan? Lees hier wat mijn eerst indruk was van dit land.

Lees meer

4 reacties

Kelly oktober 25, 2017 - 10:33 am

Artikelen over de kosten zijn altijd handig! De Filipijnen lijken mij erg bijzonder dus wie weet. Ik had niet verwacht dat het duurder dan andere Aziatische landen zou zijn, maar blijkbaar dus wel.

Reply
Diana oktober 27, 2017 - 6:36 pm

Wat een fijn overzichtelijk artikel met veel informatie. Zelf wil ik graag in 2018 die kant op en komt dit goed van pas.

Reply
Alleenopreis oktober 28, 2017 - 9:04 am

Leuk, ben benieuwd naar je plannen!

Reply
Willy Winters januari 27, 2018 - 8:11 pm

leuk om te lezen wij hebben de hele maand november 2018 geboekt, alleen een tickit naar Manilla, verder nog kijken wat we gaan doen, tips zijn welkom.

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.