10x de leukste plekken in Rotterdam

door Chantal
leuke plekken rotterdam

Een blog schrijven over mijn eigen stad is iets wat ik al jaren wilde doen maar steeds niet aan toe kwam. Nu ik binnenkort toch echt de plek die ik sinds 2002 ‘mijn stad’ noem, ga verlaten lijkt er geen beter moment te zijn om alsnog wat te schrijven over ‘010’ zoals wij Rotterdammers de stad vaak liefkozend noemen.

Rotterdam – Love it or hate it

Een jaar of tien geleden, kreeg ik nog best wat scheve blikken als ik zei dat ik in Rotterdam woonde. Collega’s en vrienden uit Utrecht of Amsterdam hadden vaak geen positief beeld bij mijn stad. Als ik dan vroeg waar ze waren geweest, kwamen ze vaak ook niet verder dan de Koopgoot… Niet de eerste plek die ik je zou aanraden om te bezoeken als je in Rotterdam bent. Dus die zie ook je niet terug in dit lijstje. Rotterdam heeft veel leukere plekken! Ik vertel je wat mijn top 10 is.

1 | Centraal station

Als je met de trein naar Rotterdam komt, kom je aan het op het Centraal Station dat in 2014 gebouwd is. Voor veel Rotterdammers was het afscheid van het oude station een belangrijk moment in de geschiedenis van de stad. Van de letters op het dak van het oude Centraal Station werd het woord ‘traan laten’ gemaakt.
Sinds de opening van het nieuwe station in maart 2014 zijn de tranen echter vervangen door een trotse glimlach, omdat het nieuwe gebouw een absolute eyecatcher is. De stationshal heeft een oppervlakte van 10.000 vierkante meter en een hoogte van 30 meter. De vorm wordt vaak vergeleken met de bek van een haai. Het dak met zonnepanelen is het grootste ‘zonnestationdak’ in Europa

2 | De Witte de Withstraat

De Witte de Withstraat is een van de lievelingsstraten van veel Rotterdammers. Het is een straat vol met restaurants, bars en terrassen. Met mooi weer zit iedereen hier tot in de late uurtjes buiten. Je vindt er bekende kroegen als De Witte Aap en NRC, restaurant Bazar en burgertenten als Ter Marsch & Co en Hamburg. Gin tonic drinken doe je bij Ballroom en het Eigendom is een fantastische wijnbar. Andere leuke plekjes zijn Supermercado (Mexicaans), Opa (Hollands eetcafe) en het Zwarte schaap en de zondebok. 

Restaurant Bazar

3 | Museumpark

Als je vanaf de Witte de Witstraat richting het museum Boymans van Beuningen loopt, kom je in het deel van de stad waar verschillende museums te vinden zijn. Het Boymans is het museum voor beeldende kunst. Ernaast vind je het gloednieuwe depot van het museum, een spiegelend bolwerk waar voorbijgangers selfies van zichzelf maken. Een stukje verderop ligt de Kunsthal en het Natuurhistorisch Museum en aan de andere kant vind je Het Nieuwe Instituut met het Huis Sonneveldt voor de liefhebbers van architectuur en design. Voor ieder wat wils dus.

4 | Historisch Delfshaven en het flippermuseum

Als je een klein beetje heb opgelet bij geschiedenis dan weet je waarschijnlijk wel dat Rotterdam door de Duitsers is gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat is de reden dat er in deze stad niet zo veel oude gebouwen te vinden zijn. Een uitzondering hierop is Historisch Delfshaven, dit stukje Rotterdam heeft een heel ander karakter. Het is maar een heel klein stukje, maar het is zeker leuk om even te zien. Ook vind je hier het Flippermuseum, een plek met een grote verzameling flipperkasten waar je voor €8,50 twee uur lang op alle kasten mag spelen. Zo leuk!

5 | Heilige Boontjes

Heilige Boontjes is een van mijn favoriete koffietentjes in Rotterdam en gevestigd in het oude politiebureau aan de Eendrachtsweg. De jongens en meiden die hier werken zijn jongeren ‘van de straat’ die niet zo makkelijk aan werk kwamen. De eigenaren van deze zaak, een agent en een jongerenwerker, wilden deze jongeren helpen en begonnen deze koffiebar zonder winstoogmerk. Het resultaat is een gezellig, prententieloos tentje waar je een goede bak koffie krijgt. 

6 | Nieuwe Binnenweg

De Nieuwe Binnenweg is één van de bekendste straten van Rotterdam. Hier vind je Rotterdamse iconen zoals barbershop Schorem, poppodium Rotown, Jordy’s Bakery, taartjesparadijs Koekela en Grand Café Wester Paviljoen met een heel fijn terras. Verder vind je op de Binnenweg de wat meer bijzondere winkels in Rotterdam.

7 | Kop van Zuid

Als je de Coolsingel helemaal afloopt, van het Hofplein vandaan, kom je uiteindelijk terecht bij de Erasmusbrug, ookwel bekend als ‘de Zwaan’. De mooiste brug van Nederland die in 1997 werd geopend door Koningin Beatrix. De Erasmusbrug verbindt het centrum van Rotterdam met de ‘Kop van Zuid’. Dit stukje Rotterdam is een echte blikvanger. Het is een combinatie van historische gebouwen, zoals het beroemde Hotel New York en enkele monumentale pakhuizen en moderne wolkenkrabbers zoals De Rotterdam, de Maastoren en New Orleans.

In pakhuis Pakhuismeesteren vind je De Foodhallen Rotterdam. Het gebouw werd vanaf 1818 gebruikt om exotische ingrediënten uit verre landen in op te slaan en nu kun je er gerechten uit 15 verschillende keukens proeven. De bar van het nhow Rotterdam hotel heeft een prachtig uitzicht over de Maas en de beste cocktails drink je in het ‘fine dining’ restaurant van Hotel New York, de Basement.

Een leuke manier om terug te gaan naar het centrum (of naar de Euromast) is de Watertaxi. Deze vertrekt net achter Hotel New York en kost €4,50.

8 | Euromast en midgetgolfbaan

Een van de bekendste iconen van Rotterdam is de Euromast. Deze 185 meter lange toren werd gebouwd in 1960 en is nog altijd de hoogste toren in Nederland die open is voor publiek. Een kaartje kost €10,25. Het laatste stukje ga je omhoog met een panaromalift die rondjes draait om het hoogste stukje van de toren.
Geen hoogtevrees en op zoek naar wat meer spanning? In de zomermaanden kun je elk weekend abseilen van de Euromast vanaf 100 meter hoogte.

Aan de voet van de Euromast ligt de enige echte midgetgolfbaan van Rotterdam. Voor €7,50 per persoon kun je hier een ouderwets potje midgetgolfen op de 18-holesbaan.

9 | Kralingse Plas

De Kralingse Plas en het naastgelegen Kralingse Bos is absoluut ook een van mijn favorieten in Rotterdam. ’s Zomers is half Rotterdam hier te vinden en wordt hier massaal de barbecue aangestoken. De rest van het jaar is het een lekker rustig gebied waar gewandeld, hardgelopen, geskeelerd en gefietst wordt. Een rondje wandelen langs de plas doe je op je gemak ongeveer een uurtje over. Er zijn verschillende terrassen te vinden langs het water, zoals De Tuin van de vier Windstreken en de Schone Lei.

10 | Het schip de SS Rotterdam

Dit legendarische schip van maarliefst 228 meter lang en 28 meter breed is te vinden in Rotterdam-Zuid in de wijk Katendrecht. Vanaf 1959 vaarde de SS Rotterdam als onderdeel van de vloot van de Holland-Amerika Lijn tussen Rotterdam en New York. Niet alleen de buitenkant is imposant, maar het interieur is zeker ook de moeite waard. Tijdens de bouw werden voor het interieur bekende architecten en kunstenaars ingezet; het moest functioneel zijn én luxe uitstralen. Later werd het schip ook als cruiseship gebruikt en kon men met De Rotterdam een cruise rondom de wereld maken in 80 dagen. Het waren vooral rijke Amerikanen die hier geld voor neerlegden. In 1997 werd het schip uit de vaart genomen en nu is het schip dus te bezoeken en je kunt er ook overnachten.

De leukste hotels in Rotterdam

Zelf sliep ik ooit in het Hilton hotel in Rotterdam, een hotel met een supercentrale ligging op een paar minuten lopen van het station. Zoek je een hotel met een prachig uitzicht over de Maas en de Erasmusbrug, ga dan voor het nhow Rotterdam op de Kop van Zuid. Wil je liever niet zoveel geld uitgeven aan je hotel maar wel midden in de stad zitten? Kies dan voor CityHub Rotterdam op de Witte de Withstraat. In dit hotel slaap je in kleine cabines, iets dat je in Japan ook veel ziet. Badkamers zijn gedeeld.

Blijf je maar kort in de stad? Collegablogger Eliane schreef een artikel met tips voor 24 uur in Rotterdam.

Lees meer

2 reacties

Bart Roijers januari 24, 2023 - 10:42 am

In het stukje over kop van zuid spreken jullie erover om terug naar het centrum te varen met de watertaxi. Misschien wel zo eerlijk om erbij te vermelden dat je niet zomaar kan opstappen maar eerst moet reserveren. Tenminste, de laatste paar keer dat wij dit wilde kon het dus niet of moesten we lang wachten…

Reply
Chantal januari 24, 2023 - 1:19 pm

Ha Bart, ik heb dat zelf nog nooit meegemaakt. Misschien steeds geluk gehad 🙂 Goed dat je het zegt!

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.