Het leukste Waddeneiland van Nederland

door Chantal
zeehonden op de waddeneilanden

In het Nederlandse Waddengebied zijn 5 bewoonde en 3 onbewoonde eilanden te vinden. Hier geniet je van de Waddenzee die zelfs Unesco-werelderfgoed is! Er zijn lange zandstranden en gezellige terpdorpjes. Maar welk eiland is het leukste? Laten we eens gaan kijken wat er zoal te beleven is. Ieder eiland heeft z’n eigen bezienswaardigheden en culturele feesten. Maar één ding staat voorop, op de eilanden is altijd wat te beleven!

Texel

Laten we eerst even een kijkje nemen op het grootste Waddeneiland, Texel. Je bereikt het eiland met de veerboot vanuit Den Helder en vervolgens kun je de 7 supergezellige dorpjes gaan verkennen. De Koog staat bijvoorbeeld bekend als dé badplaats van Texel. Hier kun je het leerzame Ecomare bezoeken en het ligt vlakbij het Nationaal Park Duinen van Texel. Het Ecomare is een interessant natuurmuseum waar ook zeehonden worden opgevangen. Er worden tal van excursies georganiseerd en je kunt de zeehonden van dichtbij bewonderen. Het is hier trouwens ‘s nachts zó donker, dat je bij Ecomare speciale nachtwandelingen kunt maken. Je bekijkt ontelbare sterren en al je zintuigen worden geprikkeld. De Cocksdorp ligt helemaal in het noorden van het eiland en hier kun je de 150 jaar oude vuurtoren van Texel vinden. Bovendien kun je hier het Vogelinformatiecentrum bezoeken en ontdek je waarom veel zeldzame vogels op dit deel van Texel neerstrijken. Den Burg is het grootste dorp van Texel. Het is leuk de kerktoren van De Burght te beklimmen voor een waanzinnig uitzicht en bij de Oudheidkamer neem je een kijkje in één van de oudste huizen van het eiland. De andere leuke dorpen op Texel zijn De Waal, Den Hoorn, Oosterland en Oudeschild. Wist je trouwens dat Texel bekend staat als het schapeneiland? Er wonen bijna net zoveel schapen als mensen op Texel en je zult ze dan ook overal zien grazen. In het voorjaar is het helemaal een feest wanneer duizenden lammetjes geboren worden. Van de Texelse wol worden schitterende producten gemaakt zoals dekbedden en kussens. Je kunt er zelfs een Woolbad nemen, waarbij je een half uur lang in Texelse wol gewikkeld wordt!

schapen op Texel

Jonathan Andrew

Vlieland

Vlieland is een autovrij eiland en de veerboot vertrekt uit de Friese stad Harlingen. Hier zijn niet de schapen de baas, maar de vogels! Het is een paradijs voor vogelspotters en in de ruige natuur kom je helemaal tot rust. De beste plek om vogels te spotten is bij de Kroon’s Polders. Hier leven ruim 100 verschillende vogelsoorten. Vlieland is trouwens het kleinste eiland van de Waddeneilanden, maar er is genoeg te doen om een vakantie mee te vullen. Oost-Vlieland is het enige dorp op het eiland en hier ontdek je leuke winkeltjes, terrasjes en restaurants. Het ligt vlakbij het geliefde stranden Stortemelk en Badweg waar je lekker kunt uitwaaien, zwemmen en zonnebaden. Het eiland heeft ruim 17 kilometer aan zandstranden en het strekt zich verder uit over de Vliehors. Deze bijzondere zandvlakte heeft een oppervlak van twintig vierkante kilometer en het is dé plek om zeehonden te spotten. Je ontdekt er bovendien een reddingshuisje waar je een klein juttersmuseum kunt bezoeken en met de Vliehorsexpress kom je op nog meer unieke plekjes. Aan de andere kant van het eiland ligt de hoogste duin van Vlieland. Diep onder de grond ligt een oude bunker waar tegenwoordig lekkere bunkerkazen worden gerijpt. Probeer eens een zeewierkaas en bezoek alle rijpingskamers tijdens de rondleiding.

strand op de waddeneilanden

Marcel van Kammen Fotografie

Terschelling

Op het bruisende eiland Terschelling geniet je van kunst, cultuur en muziek. Zo is het jaarlijkse festival Oerol één van de grootste locatietheaterfestivals in heel Europa en met name in de zomermaanden zijn er regelmatig leuke evenementen met livemuziek. Daarnaast heeft Terschelling een strand van maar liefst 30 kilometer lang en aan zee is het natuurlijk prima vertoeven. Het maakt het eiland geliefd bij gezinnen, maar ook bij watersporters en natuurliefhebbers. Er ligt 350 kilometer aan fiets- en wandelpaden voor je klaar en er zijn volop natuurgebieden te ontdekken. Zo liggen de zeehonden te zonnebaden bij de zandplaat Engelschhoek en bij Boschplaat geniet je van kwelders, duinen en strand. Het zal je snel opvallen dat je overal cranberry’s ziet groeien en er worden de lekkerste producten van gemaakt. Proef bijvoorbeeld eens cranberry likeur, cranberry cheesecake of cranberry thee. Natuurlijk zijn er ook tal van leuke dorpen te ontdekken op het eiland. Zo kun je in West Terschelling de vuurtoren Brandaris bewonderen, in Hoorn geniet je van een concert van Hessel en bij Oosterend staat het Waddenzee Unesco-werelderfgoed voor je deur. Ben je benieuwd hoe Terschelling er vanaf het water uitziet? Dan is het leuk een rondvaart te maken op de Waddenzee. Zo kun je een leerzame zeehondenexcursie boeken, of je kunt naar het eiland Vlieland varen.

Craberries op terschelling
Jonathan Andrew

Ameland

Als je wilt, kun je naar Ameland wandelen. Nou ja, als het laag water is, kun je met een gids gaan wadlopen naar de overkant! En het is niet alleen een mooie wandeling, je leert ook nog eens heel veel over het Waddenzeegebied. Zo ontdek je welke dieren hier leven en wat de Waddenzee zo bijzonder maakt. Natuurlijk kun je ook gewoon met de boot naar de overkant varen en dan kom je aan in het dorp Nes. Hier zijn in de zomermaanden wekelijkse braderieën en op de eerste vrijdag van augustus kun je het Rôggefeest gaan vieren. Het is een cultureel straatfestival met veel muziek, steltlopers en acrobaten. Aan de westkust van het eiland kun je de rood-wit gestreepte vuurtoren van Hollum gaan beklimmen. Als je alle treden hebt bedwongen wordt je beloond met een waanzinnig uitzicht over de Noordzeekust. Eenmaal weer beneden is het de moeite waard een kijkje te nemen bij het Bunkermuseum in het dorp. Bij Hollum en Ballum is het strand ontzettend breed en in de duinen ligt een schitterend natuurreservaat met duinmeren en rietpluimen. Aan de oostkant van het eiland ligt een soortgelijk natuurgebied met duinen en uitkijkpunten. Bij het Oerd ben je écht bijna helemaal alleen op de wereld en bij de Oerd Blinkert heb je een waanzinnig uitzicht over de kwelders. Bij het Oerd hoor je wellicht de naam van Rixt. Ze is de hoofdpersonage van een volksverhaal dat zich afspeelt op het Oerd. In het dorp Buren kun je een standbeeld van Rixt van het Oerd bewonderen.

Jonathan Andrew

Schiermonnikoog

Ben je een natuurliefhebber? Dan ga je ongetwijfeld genieten op het eiland Schiermonnikoog. Sterker nog, het hele eiland is een nationaal park! Het Nationaal Park Schiermonnikoog bestaat uit kwelders, duinen en bossen en er leven voornamelijk zeehonden en waadvogels. De westkust van het eiland bestaat uit een enorme zandvlakte, Het Rif. Dit is een fantastische plek om uit te waaien en vogels te spotten. Met name bij de Westerplas is het gezellig druk met talloze vogels. Bij de Kaap Willemsduin kun je langs de kwelders wandelen en genieten van mooie stranden. In het gelijknamige dorp Schiermonnikoog kun je de drukte weer wat opzoeken. Hier zijn leuke terrasjes en restaurants te vinden en de vuurtorens van het eiland. Schiermonnikoog heeft namelijk niet één, maar twee vuurtoren. De ene wit, en de andere rood. In het centrum zie je ook een enorme Walviskaak staan die je verwelkomt in het dorp. Op Schiermonnikoog zijn een aantal bunkers te vinden waarvan de Wassermann de bekendste is. Hier heb je namelijk een geweldig uitzicht over het eiland en niet ver van de bunker kun je een bezoek brengen aan het Bunkermuseum Schlei. Hier leer je van alles over de Atlantikwall en de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

Alle eilanden zijn geliefd bij gezinnen, jongeren, natuurliefhebbers en watersporters. Als je van cultuur, natuur, festivals, stranden of lekker eten houdt, op alle eilanden ga je vast en zeker genieten van een welverdiende vakantie. Welk eiland wil jij het liefst bezoeken?

Lees meer

3 reacties

Mevr. J. M. Dalmeijer oktober 14, 2022 - 8:32 pm

Ameland het mooiste Waddeneiland! Ik mis in uw verhaal dat in de dorpjes Nes, Ballum, Hollum en Buren zulke mooie oude huizen en boerderijen zijn. Dat er een reddingsboot door paarden de Waddenzee wordt ingetrokken, dat er in de maand november een kunstmarkt is. En nog veel meer.

Reply
N november 16, 2022 - 5:16 pm

Helaas is Hessel verleden tijd op Terschelling

Reply
Peter november 23, 2022 - 9:16 pm

Wij komen al vele jaren op het prachtige eiland Ameland wat nooit verveeld leuke dorpjes goede restaurants en veel natuur en natuur lijk het strand.

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.