De leukste wijken van Antwerpen

door Chantal
leuke wijken antwerpen

Ga je een weekendje naar Antwerpen, maar weet nog je niet waar je gaat overnachten? Of wellicht heb je geen idee waar de belangrijkste attracties te vinden zijn? In dit artikel laat ik je graag zien waar je de leukste wijken van Antwerpen kunt vinden. Dat maakt je bezoek aan de Belgische stad natuurlijk nog veel leuker! Bovendien liggen de wijken van de ‘Koekenstad’ ontzettend dicht bij elkaar en kun je overal lopend naartoe. Waar ga jij je Antwerpse avontuur beginnen?

Het Historisch Centrum

De meeste reizigers komen naar Antwerpen om het historische centrum van de stad te bewonderen. Hier zijn dan ook de meeste bezienswaardigheden te vinden en alleen al in deze wijk ben je rustig een dagje zoet. Eén van de belangrijkste gebouwen is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, een gotische kerk vlakbij de Grote Markt. Binnen kun je 3 meesterwerken van Pieter Paul Rubens bekijken die bekend staat om zijn barokke schilderkunst.

Bij de Grote Markt ontdek je ook alle gezellige terrasjes en restaurants en midden op het plein staat het standbeeld van Brabo. Het is een monumentale fontein die in de 18e eeuw werd gemaakt. Bij het plein bewonder je de schitterende Gildehuizen en in de zijstraten zijn veel leuke winkels te vinden.

Als je richting de Schelde wandeld zie je inmiddels een opvallend gebouw. Het Steen is uitgeroeid tot een culturele hotspot in Antwerpen en de nederzetting heeft door de jaren heen heel wat verschillende functies gehad. Zo was het ooit een gevangenis, een handelsplaats en zelfs de eerste echte beurs ter wereld! Het is het oudste gebouw van Antwerpen en een absolute aanrader tijdens je bezoek aan Antwerpen. Er zijn bovendien veel jeugdprojecten en bij het bezoekerscentrum kun je tal van workshops boeken.

Een ander uniek pand is het voormalige herenhuis waar nu het Museum Plantin-Moretus is gevestigd. Hier gaat een wereld van boeken, kunst en geschiedenis voor je open! De patriciërswoning was namelijk het woonhuis van de familie Plantin-Moretus die hier een drukkerij zijn begonnen. Binnen bekijk je oude prenten en historische boeken. Zelfs de oude drukpersen staan nog op hun plek! Het museum is zo bijzonder dat het hele pand inmiddels op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Hoteltips

Low budget: P6 Antwerp
Midrange: Hotel Matelote
Luxe: Hotel Franq of Hotel Julien

De grote markt in antwerpen

Het Eilandje

Het Eilandje ligt helemaal in het noorden van Antwerpen. Hier is de voormalige haven van de stad te vinden en de dokken plus enorme opslagplaatsen maken deel uit van het decor van de wijk. Het Eilandje is door de jaren heen behoorlijk veranderd en heeft een ware metamorfose ondergaan. Vandaag de dag is het een hippe wijk met tal van leuke restaurants en musea. 

Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het Red Star Line Museum. Hier leer je veel over de emigratie van ruim 3 miljoen mensen naar de Verenigde Staten die allen dezelfde droom hadden. Je luistert naar de vluchtverhalen en je ontdekt meer over de rederij de Red Star Line. 

Een ander geliefd museum hier is het Museum aan de Stroom, ofwel het MAS. Het gebouw valt op met haar rode zandstenen en in het indrukwekkende pakhuis kijk je je ogen uit. De collectie bestaat uit ruim 500.000 museumstukken en op iedere verdieping ontdek je een andere kant van Antwerpen. Ben je eenmaal boven gekomen, dan wordt je beloond met een panoramisch uitzicht vanaf de 10e etage. 

Met mooi weer kun je hier heerlijk langs de Schelde wandelen en in de parken als het Noordkasteel en het Droogdokkenpark kun je van een lekkere picknick genieten. Bovendien is dit dé plek om een rondvaart te maken en meer te leren over de Antwerpse havens. Er zijn meerdere rederijen te vinden en je vaart langs het bijzondere Havenhuis, de dokken en het Sint Annastrand.

Hoteltips
Low-budget: prizeotel Antwerp-City
Luxe: U Eat & Sleep Antwerp

eilandje antwerpen

De Meir

De wijk De Meir is perfect als je een dagje wilt gaan winkelen. De ene hippe winkel na de ander is hier te ontdekken en het barst van de boetiekjes en pop-up shops. Bij de Kloosterstraat kun je schitterende meubels en hebbedingetjes voor in huis kopen. En aan tweedehandswinkels is in deze wijk geen gebrek. De Meir is ook het thuis van de beroemde Vogeltjesmarkt. Deze markt is door de jaren behoorlijk veranderd en tegenwoordig is het een plek om tweedehands spullen en antiek te kopen. Er worden nog wel vogels en knaagdieren verkocht, maar zeker niet meer zoveel als vroeger.

In De Meir kun je ook een kijkje nemen bij het prachtige Rubenshuis. Tegenwoordig is er een museum in het voormalige woonhuis van Rubens en het museum staat in het teken van de schilder. Buiten kun je een bezoek brengen aan de baroktuin die ieder seizoen een transformatie ondergaat. In het stadspaleis bewonder je de unieke kunstwerken van Rubens en je leert hier meer over zijn schilderstijl. Er hangen ook schilderijen van andere bekende kunstenaars als Anthony van Dyck, Adriaen Brouwer en Willem van Haecht.

Hoteltips

Low-budget: B&B Hotel Antwerpen Centrum
Luxe: Sapphire House Antwerp

Meir antwerpen

Het Schipperskwartier

Tussen het Historisch Centrum en Het Eilandje ligt het Schipperskwartier. Vroeger was deze wijk bekend bij de zeelieden die hier tot in de late uurtjes genoten in de kroegen. En dat kan vandaag de dag nog steeds. Als je van uitgaan houdt, dan ben je in deze wijk op de juiste plek. 

De volkswijk heeft een rijke geschiedenis en het is leuk hier een rondleiding met een gids te maken. Onderweg kom je langs de Sint-Pauluskerk, het Zeemanshuis en de MAS-toren. Je luistert naar de verhalen van de havenwijk en het rijke maritieme verleden van het Schipperskwartier.

Neem ook een kijkje binnen bij de Sint-Pauluskerk. Hier hangen namelijk tal van kunstwerken van Rubens, Van Dyck en Jordaens. De collectie bestaat uit ruim 50 schilderijen en 200 beeldhouwwerken! Daarnaast staat het kerkmeubilair bekend als het mooiste ter wereld en al het meubilair en de barokaltaren zijn gesculpteerd.

In het Schipperskwartier is nog een bijzonder museum te vinden. Het is het Museum Vleeshuis waar klank, dans en muziek centraal staat. Bij Klank van de Stad ontdek je een wereld van straatmuzikanten, beiaardiers en torenblazers. Door middel van multimedia en geluidsfragmenten leer je over de instrumentenbouwers, burgerdames en concertzalen van de stad.

De Diamantwijk

De Diamantwijk is wellicht één van de bekendste wijken van Antwerpen. De stad staat namelijk bekend om de diamanthandel en alles glinstert hier! Net achter het Centraal Station van Antwerpen kun je de Diamond Square Mile ontdekken. Je kunt zelf een schitterend sieraad kopen, maar ook zonder uitgaven is het een fantastische plek om een kijkje te nemen. Heb je thuis nog diamanten liggen? Dan kun je hier een kwaliteitscheck laten doen. Tijdens een rondleiding met een gids leer je bovendien meer over de diamantnijverheid, de diamantairs en de diamantbewerkers. Wil je een leuke tentoonstelling bezoeken over diamanten? Dan is DIVA de moeite waard.

Hoteltips
Low-budget: A-STAY Antwerp
Mid-range: Hampton By Hilton Antwerp Central Station

Het Zuid

Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de wijk Het Zuid helemaal in het zuiden van Antwerpen. Het is een trendy wijk met een gemoedelijke atmosfeer en een authentiek karakter. Leuke musea om te bezoeken zijn het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, het Fotomuseum Antwerpen FOMU en het Museum van Hedendaagse Kunst. Langs de Schelde liggen tal van hippe cafés waar je iets kunt gaan drinken of een hapje kunt gaan eten.

Hoteltips
Luxe: Lit d’Art Exclusive Boutique Hotel

De Zurenborg

Hou je van schitterende architectuur? Neem dan een kijkje in de Zurenborg in het oosten van de stad. De wijk staat vol woningen in de stijl van Belle Epoque. De meeste villa’s zijn in de 19e eeuw gebouwd en tijdens je wandeling kom je langs allerlei pareltjes.

Lees meer

1 reactie

Christiane Van Noten september 23, 2022 - 7:14 am

Erg leuk ,zeker de buurten die je hoort te bezoeken. Doch je bent veel vergeten.Zeker de Meir . Je vertelt over de winkels terwijl je langs de prachtigste paleizen en handelsbeurs loopt , de wilde zee met zijn meerdere binnenhofjes ( werkelijk je loopt door 16de eeuwse straatjes) zoveel karakteristieke oude panden. Je vergeet alles rondom de cathedral, je kunt boeken schrijven over 1 wijk. Carolus Barromeus, Hendrik Conscience plein en in de aanliggende straten kun je pand voor pand beschrijven.

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.