Malta: 7 interessante plaatsen

door Chantal
malta interessante plaatsen

Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor mijn bezoek aan Malta niet zo veel wist over het land. Iets wat mij het meest verrast heeft, is de rijke geschiedenis van Malta. Bij Malta denk je misschien als eerste aan een strandvakantie, maar er zijn juist ook veel culturele bezienswaardigheden te ontdekken! Groot voordeel van Malta is dat het een relatief klein eiland is en je deze interessante plaatsen makkelijk in een paar dagen kunt bezoeken. Het eiland is daarom ook een leuke bestemming voor een culturele stedentrip van een paar dagen met hoofdstad Valletta als uitvalsbasis.

Door de strategische ligging in de Middellandse Zee tussen Italië en Noord-Afrika hebben verschillende volken door de eeuwen heen Malta veroverd of geprobeerd te veroveren. Vervolgens hebben al die volken hun sporen achtergelaten en zie je overal op het eiland de invloeden van verschillende culturen terug. Met als meest recente voorbeeld de opvallende rode telefooncellen van de Britten, maar er zijn ook talloze bezienswaardigheden uit de tijd dat de Orde van de Ridders aan de macht was in Malta. Er zijn zelfs bouwwerken op Malta die teruggaan tot de prehistorie!

1 | Valletta

Malta’s hoofdstad werd gesticht in 1566 door de ridders van de Johannieterorde. Deze ridders waren aan de macht van 1530 tot 1798. Het was hun missie om het Katholieke geloof te verdedigen en armen en zieken te helpen. In Valletta lieten zij de St John’s Co-Cathedral en het Grootmeesterspaleis bouwen. Beide gebouwen zijn zeker de moeite waard om te bezoeken! Valletta staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is met haar kleurrijke straatjes een heerlijke plek om rond te dwalen.

Benieuwd naar meer leuke tips voor Valletta? Lees het artikel stedentrip Malta

valletta malta

2 | de Drie Steden – Birgu

De stad Birgu, ook wel Vittoriosa genoemd, maakt samen met Cospicua en Senglea deel uit van de historische ‘Drie Steden’ die je aan de andere kant van het water kunt zien liggen vanaf de Upper Barrakka Gardens in Valletta. Als je hier de Barrakka lift naar beneden neemt en richting het water loopt, kun je met een traditionele Dghajjsa (een soort gondel) voor €3 de oversteek maken naar Vittoriosa. Eenmaal aan wal, ervaar je hier het authentieke eilandleven. In deze vroegere hoofdstad van Malta, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan.

Birgu Malta

3 | Marsaxlokk

Marsaxlokk is een toeristisch, maar gezellig vissersdorp in het zuiden van Malta. De haven van het dorp ligt vol met bontgekleurde vissersbootjes en in de restaurants van Marsaxlokk eet je de lekkerste verse vis. Een aanrader is het restaurant La Nostra Padrona. Er wordt in het dorp dagelijks een markt gehouden, maar op zondagen zijn er de meeste kraampjes.

Marsaxlokk Malta

4 | Ħaġar Qim en Mnajdra

De eerste bewoners van Malta waren waarschijnlijk afkomstig uit Sicilië en vestigden zich rond 5200 voor Christus op het eiland. Ze bouwden er tempels die ouder zijn dan Stonehenge en zelfs ouder dan de piramides in Egypte! Op Malta zijn 23 van deze tempels opgegraven waarvan er nu zes te bezoeken zijn. De tempels zijn gebouwd met gigantische blokken kalksteen waarvan de grootsten zeven meter hoog zijn en meer dan 20 ton wegen. Fascinerend om te bedenken hoe in deze tijd zonder elektriciteit toch dit soort bouwwerken werden gemaakt. En bovendien met een enorme precisie. De tempel van Mnajdra is namelijk precies zo gebouwd dat op de dag van de overgang van de seizoenen (de zonnewenden en de equinoxen) het licht op specifieke plekken in de tempel valt. Opgravingen uit de tempels kun je bekijken in het archeologisch museum in Valletta.

5 | Sliema

Vanuit Tigne Point in Sliema heb je een prachtig uitzicht over Valletta. Verder is Sliema niet zo zeer interessant voor cultuurliefhebbers maar vooral een leuke plek om te winkelen en uit te gaan.

sliema malta

6 |Siġġiewi

In het slaperige stadje Siġġiewi in het zuiden van Malta vind je een van de oudste kerken van het eiland. Of tenminste de ruïnes daar van. In 1676 werd op dezelfde plek de huidige kerk in barokstijl gebouwd die net als zijn voorganger gewijd werd aan Sint Nicolaas (juist Sinterklaas!). Het grote houten beeld van Sint Nicolaas, gemaakt in 1737, wordt tijdens de jaarlijkse festa (Maltese volksfeesten) op de laatste zondag van juni door het dorp gedragen.

7 |Mdina

Mdina is de oude hoofdstad van Malta. De sfeervolle, middeleeuwse stad is volledig ommuurd en door de kleine straatjes grotendeels niet toegankelijk voor auto’s. Het stadje heeft niet meer dan 300 inwoners en wordt daarom ook wel de ‘Silent City’ genoemd. De oude stadspoort van Mdina is te zien in meerdere afleveringen van Game of Thrones. Ook delen van de film The Count of Monte Cristo zijn in de straten van Mdina opgenomen. Koffie drinken in Mdina doe je bij Fontanella Gardens met een prachtig uitzicht over Malta en een heerlijk stuk taart.

Ben je van plan tijdens je bezoek aan Malta ook het nabijgelegen Gozo te bezoeken, lees dan ook dit blog over Malta op reisblog Corners of the World.

Mdina Malta

Deze reis naar Malta werd georganiseerd door Visit Malta. 

Lees meer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.