Wat moet je meenemen als je in een hostel slaapt?

door Chantal
meenemen hostel

Slapen in hostels betekent vaak slapen in een slaapzaal (dorm) met andere mensen om je heen. Dat is in het begin misschien even wennen, maar als je alleen reist is het een goede manier om andere backpackers te leren kennen en tegelijkertijd op de kosten te besparen. Bovendien zijn er ook gewoon hartstikke nette hostels, die soms zelf schoner zijn dan hotels, met fijne bedden en leuke medewerkers. Wel kan het slim zijn om je een beetje voor te bereiden op het feit dat je een kamer deelt met anderen door in ieder geval de volgende tien dingen mee te nemen.

10 handige dingen om mee te nemen naar een hostel

1 | Oordoppen
Wanneer je in een dorm slaapt, betekent dat dat je andere mensen om je heen hebt met een ander dagritme en andere plannen dan jij. Zo staat de één bijvoorbeeld elke ochtend om zeven uur op en gaat vroeg naar bed en wil de ander elke avond op stap en komt pas midden in de nacht terug. Een stel goede oordoppen zijn dus onmisbaar als je een beetje door wilt slapen. Mijn favoriete oordoppen zijn de Sleepsoft oordoppen van het merk Alpine.

2 | Slaapmasker
Net als oordoppen is een slaapmasker ideaal wanneer je met andere mensen een kamer deelt. Misschien is er iemand die het nodig vindt om het licht midden in de nacht aan te doen of ’s ochtends als je nog lekker ligt te slapen. Of als de gordijnen van de kamer veel licht door laten. Een slaapmasker is bovendien ook ideaal in nachtbussen waar ’s nachts het licht aanblijft (of erger, de televisie).

Wil je meer weten over wat een hostel precies is en hoe het er aan toe gaat in een hostel, lees dan ook Wat is een hostel?

3 | Slotje
In het overgrote deel van de hostels heb je een eigen kluisje als je op een slaapzaal slaapt. De grootte van een kluis verschilt per hostel. Meestal past er in ieder geval een kleine dagrugzak in, soms een hele backpack en heel af en toe is een kluisje zo klein dat je echt alleen je waardevolle spullen er in kunt stoppen. In de meeste gevallen heb je een eigen slot nodig om een kluisje te kunnen gebruiken. Het makkelijkst zijn cijfersloten, zodat je geen sleuteltje hoeft te bewaren. Neem twee verschillende maten mee, dan heb je altijd een slotje dat past. Slotjes zijn ook handig om je backpack mee af te sluiten, tijdens de vlucht of als er in de kamer geen kluisje is.

4 | Handdoek
Handdoeken zijn in 99% van de hostels te huur voor een klein bedrag. Ga je voor langere tijd op reis? Dan is het fijn om ook een eigen handdoek mee te nemen. Het fijnst zijn de microvezel handdoeken die snel drogen en weinig ruimte in nemen. Een oude handdoek die je aan het eind van je reist kunt weggooien (plek voor souvenirs!) is ook een goede optie.

5 | Lakenzak
De lakenzak; geliefd onder reizigers als een stukje zekerheid in tijden van smoezelige hostelbedden, maar de vijand van elke hosteleigenaar. De lakenzak is namelijk de ultieme verspreider van bedbugs. Bovendien beschermt een lakenzak je niet tegen bedbugs zoals veel mensen denken. Desondanks kan een lakenzak een uitkomst zijn als de lakens van je hostelbed er niet zo fris uitzien. Door de dunne stof neemt een lakenzak bovendien weinig ruimte in beslag in je tas. Bekijk hier verschillende lakenzakken.

6 | Slippers
Het is een goed idee om slippers te dragen tijdens het douchen in hostels. Zonder slippers is de kans op voetschimmel namelijk groter. Voetschimmel is besmettelijk, bijvoorbeeld via huidschilfers. Schiet nu niet gelijk in paniek over de hygiëne in hostels, want eigenlijk geldt dit net zo goed voor hotels. Je weet ten slotte nooit hoe goed de badkamer is schoongemaakt na het vertrek van de vorige gasten.

7 | Iets om een maaltijd te bereiden en in te bewaren
Het grote voordeel van een hostel ten opzichte van een hotel is dat de meeste hostels een gemeenschappelijke keuken hebben Een goede plek om andere reizigers te leren kennen maar ook een goede manier om op de kosten te besparen. Een hostelkeuken heeft vaak een koelkast, magnetron, gasfornuis, broodrooster en wat bestek, borden, bekers en (slechte) pannen. In sommige hostels vind je basic ingrediënten zoals suiker, zout, peper, thee, koffie, pasta en olie en in andere hostels is er niks van dit alles en moet je dit zelf kopen. Als ik van plan ben om zelf te koken op reis neem ik wat zakjes zout en peper mee, bouillonblokjes, een Spork en een bakje om eten in te bewaren.

8 | Zaklamp
In een hostel is het wel zo netjes om een beetje rekening te houden met anderen. Bijvoorbeeld door niet het grote licht in de kamer aan te doen als er mensen liggen te slapen. Hier kun je natuurlijk ook je telefoon voor gebruiken, maar zorg er in ieder geval voor dat je iets in de buurt hebt liggen als je ’s nachts naar de wc moet.

9 | Pyjama
Naakt slapen is wat mij betreft echt een no-go in een hostel. Dus alsjeblieft trek iets aan als je een kamer deelt met anderen (vooral voor mannen schijnt dit niet altijd zo obvious te zijn).

10 | Kaarten (of een ander spel)
Een potje kaarten is de ideale manier om het ijs te breken met andere hostelgasten. Met of zonder drank. Een ander leuk spel dat door veel (Amerikaanse en Engelse) backpackers wordt het gespeeld is Bananagrams waarbij je zo snel mogelijk woorden moet maken van losse letters.

Ga je backpacken? Bekijk dan deze handige paklijst

Lees meer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.