Hoe reis je als vrouw door het Midden-Oosten?

door Karlijn
Midden Oosten reizen vrouw
Karlijn
Laatste berichten van Karlijn (alles zien)

Het Midden-Oosten, een instabiele regio, oorlogsgebied, jihadisten, vrouwenonderdrukking en rijke oliesjeiks. Deze regio staat niet erg goed bekend in onze westerse ogen. Mensen zijn dan ook vaak verbaasd wanneer ik vertel dat ik alleen in het Midden-Oosten heb gereisd. Ik was nieuwsgierig naar het Midden-Oosten. Wat speelt zich daar nou echt af? Hoe zijn de mensen? Mijn nieuwsgierigheid en mijn liefde voor alleen reizen hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat ik zes maanden in het Midden-Oosten doorbracht. Het was een goede tijd waarin ik de landen Iran, Jordanië, Palestina en Israël bezocht.
Om eerlijk te zijn, was ik geen ervaren reiziger voordat ik besloot om naar het Midden-Oosten te vertrekken. Integendeel, het was pas de tweede keer dat ik alleen op reis ging. Ik was zenuwachtig voordat ik vertrok. Ook voelde ik me een beetje ongemakkelijk toen ik tijdens mijn eerste dagen alleen rondliep terwijl iedereen mij nastaarde. Waarom is het Midden-Oosten zo leuk? En hoe overleef je zo reis? Deze blogpost is voor iedereen die wil weten hoe het is om alleen in het Midden-Oosten te reizen als een vrouw.

Waarom is het Midden-Oosten zo leuk?
Om mee te beginnen, waarom zou je in eerste instantie naar dit gebied vertrekken? Het Midden-Oosten is veel meer dan het clichébeeld van woestijnen en kamelen. Bergen bedekt met sneeuw, blauwe zeeën, groene bossen en imposante steden zijn er ook te vinden. Niet te vergeten, speelt het Midden-Oosten een belangrijke rol in de geschiedenis. Het is de plek waar drie belangrijke religies ontstonden: Christendom, Jodendom en Islam, en waar machtige rijke regeerde die de wereld beïnvloedde.

Verder is de gastvrijheid niet iets waar je omheen kan in deze regio. De gastvrijheid van de mensen is overweldigend en een belangrijke rede waarom het Midden-Oosten zo leuk is. Zonder hen was ik nooit op bruiloften terecht gekomen, zoveel thee met families gedronken of goede gesprekken gehad waar ik leerde over hun cultuur en land.

Terwijl je soms in Europa of in Zuidoost-Azië over de toeristen struikelt, zal je dat in het Midden-Oosten niet vaak meemaken. Zie de prachtigste moskeeën in Iran, ontdek de ruïnes van het oude koninkrijk Petra, of aanschouw de drie religies in Jeruzalem. Er valt genoeg te ontdekken!

Midden Oosten vrouw

Is het Midden-Oosten veilig voor een vrouw?

Vrouwen in het Midden-Oosten hebben niet dezelfde rechten als vrouwen hebben in Nederland. Ook zit de traditionele rollen verdeling er nog diep ingebakken. Aan de andere kant, zijn er ook veel vrouwen in het Midden-Oosten die wel studeren, hun master halen, en daarna gaan werken. Hoewel de rechten van de vrouw zeker kunnen worden verbeterd, betekent het niet dat vrouwen elke dag met onderdrukking worden geconfronteerd.

Ik kon mijzelf vrij bewegen tijdens mijn reis en ik voelde mij veilig. Het nagestaard worden kun je niet voorkomen maar uiteindelijk raak je daar toch gewend aan. Aandacht van mannen zal je zeker krijgen. Hoewel het voor mij meestal bij een: “Hello! How are you?” bleef, kwam een enkeling soms ook iets te dicht in mijn ‘personal space’. Als het echt te ver gaat, vraag dan iemand om je te helpen.

Ter voorbereiding, is het goed om te weten hoe je moet gedragen om ongewenste aandacht voor een deel te voorkomen. Het klinkt enigszins raar maar lachen of oogcontact kunnen al voor flirterige aandacht van mannen zorgen die je liever niet wilt hebben. Ook de handen schudden van het andere geslacht is in veel gevallen niet gebruikelijk. Natuurlijk hoef je hier niet paranoïde over zijn maar gewoon wat voorzichtiger en meer afwachtend. Je kunt iemand wel gewoon in de ogen kijken wanneer je tegen die persoon praat of de hand schudden wanneer iemand dat aanbiedt.

Verder gebruik ik het feit dat ik een vrouw ben ook weleens in mijn voordeel. Autoriteiten bij vliegvelden of grensovergangen zijn vaak veel milder met alleenstaande vrouwen dan met mannen of met koppels. Ook had ik vaak de ervaring dat veel mensen bezorgd om mij waren omdat ik alleen reisde en van alles deden om mij te helpen. Ik heb bijvoorbeeld een paar keer meegemaakt dat een man mijn backpack op de rug sjouwde terwijl hij mij meehielp om een hotel te vinden. Op zich niet heel erg na een lange busrit…

Hoe bereid je je voor op reis naar het Midden-Oosten?
Als vrouw moet je wat extra dingen voorbereiden voor een reis naar het Midden-Oosten. Een paar van die praktische dingen zijn: tampons zijn (bijna) niet verkrijgbaar, kledingvoorschriften zijn anders en toiletten zijn niet altijd even comfortabel en hygiënisch.

Wat voor kleren moet je dragen? Dit is in elk land anders en mijn regel is altijd ‘draag wat andere (lokale) vrouwen dragen’. Op plekken in Israël kun je prima met een korte broek over straat lopen, hoewel het in buurland Jordanië vaak niet gerespecteerd wordt. Het is Jordanië niet verboden, maar het is ook niet aan te raden. Neem lange broeken of rokken mee en T-shirts die je schouders en rug bedekken. Een hoofddoek is vaak niet nodig, behalve in een moskee of in Iran waar het verplicht is.

Midden Oosten

Het is handig om alvast wat antwoorden klaar te hebben op ongemakkelijke vragen. Ik kreeg vaak de vraag van locals waar mijn man of familie is. Het is aan jou om dit soort vragen uit veiligheidsoverwegingen eerlijk of niet eerlijk te beantwoorden. Aan wildvreemde mensen zoals taxichauffeurs vertelde ik vaak dat mijn man ziek in het hotel ligt of dat mijn vrienden geen zin hadden om mee te gaan. Je kunt genoeg dingen bedenken. Eventueel kun je een (trouw)ring dragen om het geloofwaardiger te maken dat je getrouwd bent.

Na zes mooie maar intense maanden vond ik het tijd om uit het Midden-Oosten te vertrekken. Hoewel ik er goede herinneringen aan over heb gehouden, is het niet altijd een relaxte reisbestemming. Echter ben ik verliefd op het Midden-Oosten geworden en zal ik zeker weer terugkeren.

Ben je een vrouw en wil je graag (alleen) naar het Midden-Oosten? Mijn advies is om je niet te laten tegenhouden. Ik geloof dat ook jij naar het Midden-Oosten kan vertrekken wanneer je bewust bent van wat je doet, het nodige zelfvertrouwen hebt en de juiste voorbereidingen neemt. Wil je meer weten over Midden-Oosten neem dan een kijkje op mijn blog The Road Novel of stuur me een vraag.

Jessica van reisblog Corners of the World reisde alleen door Egypte. Benieuwd naar haar ervaringen? In dit artikel deelt ze 12 reistips om als vrouw alleen door Egypte te reizen.

Lees meer

3 reacties

Anna augustus 11, 2017 - 5:01 pm

Het lijkt me geweldig om dit mooie stuk van de wereld eens te bezoeken! Het lijkt me ook niet per se gevaarlijk om als vrouw daar te reizen, maar het is toch een rare gedachte dat je mensen (mannen) moet laten geloven dat je getrouwd bent voor je eigen veiligheid.

Reply
Karlijn augustus 22, 2017 - 2:01 pm

Hey Anna,
Bedankt voor je reactie. Leuk dat je ook geïnteresseerd bent om te reizen in het Midden-Oosten! Het is inderdaad een raar gevoel om in sommige situaties een leugen te verzinnen voor je eigen veiligheid. Desalniettemin, bedoel ik niet dat je als vrouw tegen iedereen moet zeggen dat je getrouwd bent. Ik denk dat de waarheid ook belangrijk is om gedeeld te worden. Om te laten zien dat het mogelijk is om als alleenstaande vrouw (zonder partner of familie) te reizen.

Reply
Loes december 1, 2017 - 1:18 pm

Hoi Karlijn,

Ik ben onlangs in Iran geweest in mijn eentje. En ik wil nu naar Jordanië alleen en ongeorganiseerd. Maar ik heb toch een beetje twijfels qua het alleen reizen als vrouw. Ik hoor namelijk wisselende verhalen. Kan jij mijn twijfels wegnemen? 😉

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.