Nicaragua of Costa Rica?

door Chantal
Nicaragua Costa Rica

Nicaragua of Costa Rica?

Nicaragua en Costa Rica; twee buurlanden in Midden-Amerika die het absoluut waard zijn om je vakantie door te brengen. Maar welk land kies je?

Vulkanen
Staat het beklimmen van een vulkaan hoog op je bucket list? Beide landen hebben een groot aantal vulkanen, waarvan er in Nicaragua 19 actief zijn en in Costa Rica 7. De Poas vulkaan in Costa Rica is met een diameter van 1,3 kilometer een van de grootste kraters ter wereld. Een van de meest actieve vulkanen ter wereld is de Arenal. Nicaragua biedt de origineelste mogelijkheden; vanaf de Cerro Negro kun je naar beneden ‘volcano boarden’ en op de Telica is het mogelijk om het lava te zien en te blijven slapen in een tentje. Voor de ‘gewone’ vulkaanbeklimmingen zijn er de 1745 hoge San Cristóbal en de twee vuurspuwers op het vulkaaneiland Ometepe.

Dieren
In zowel Nicaragua als Costa Rica vind je een grote verscheidenheid aan wilde dieren. Hoewel bij het spotten van wildlife natuurlijk vooral een grote portie geluk komt kijken, zijn de natuurparken in Costa Rica gemakkelijker te bereiken  en lijkt het iets makkelijker om apen, luiaards, tapirs, miereneters, kikkers of slangen in het wild te zien. Op de Osa Peninsula in het zuiden van Costa Rica vind je op een hele kleine oppervlakte 2,5% van alle planten- en diersoorten in de wereld terug. Goede plekken om zeeschildpadden eieren te zien leggen vind je zowel in Costa Rica als Nicaragua.

Surfen
Zowel Nicaragua als Costa Rica staan bekend om de lange kustlijn, mooie stranden en goede surfmogelijkheden. In Nicaragua is dit vooral partytown San Juan del Sur en het iets noordelijker gelegen Popoyo. In Costa Rica is er wat meer keus; Mal Pais/Santa Teresa, Dominical, Tamarindo, Nosara.  Surflessen in Nicaragua zijn een stuk goedkoper dan in Costa Rica.

Steden
Costa Rica staat vooral bekend om de natuur. Sfeervolle steden en interessante architectuur vind je er eigenlijk niet. In Nicaragua is dat een ander verhaal, de steden Granada en Leon hebben gezellige pleinen en leuke restaurantjes met live muziek en zijn zeker een bezoek waard.

Toerisme
Al sinds de jaren tachtig is het toerisme een belangrijke inkomstenbron voor Costa Rica. Costa Rica is vooral populair onder de Amerikanen. Je vindt er niet alleen backpackers, maar ook veel Amerikanen die hier vakantie vieren in een luxe resort of zelfs een huis kopen om hun oude dag door te brengen. Onder Amerikanen leeft het beeld dat Nicaragua een stuk onveiliger is dan het door hen zo geliefde Costa Rica. In Nicaragua kom je meer een mix van nationaliteiten tegen, maar vooral veel Canadezen en Nederlanders.

Veiligheid
Nicaragua en Costa Rica behoren tot de veiligste landen van Midden-Amerika. Hoewel Nicaragua vele malen armer is dan Costa Rica en je overal met armoede wordt geconfronteerd, lijken de misdaadcijfers van beide landen elkaar niet veel te ontlopen. Voor zowel Nicaragua als Costa Rica geldt dat vooral de hoofdstad als onveilig bekend staat (naast de gebieden waar je als toerist sowieso niets te zoeken hebt). Hoewel het misschien romantisch lijkt, is het niet slim om na donker nog over het strand te lopen, op dit soort verlaten plekken loop je meer kans om beroofd te worden.

Kosten
Nicaragua is een ideale bestemming voor de low-budget reiziger. Nicaragua is een van de armste landen in Latijns-Amerika, de prijzen liggen er dan ook een stuk lager dan in buurland Costa Rica. Dit zie je vooral terug in de prijzen van hostels, openbaar vervoer, excursies en Spaanse les.  Zowel in Costa Rica als Nicaragua vind je restaurants die speciaal op toeristen gericht zijn en waar het eten meer westers is maar ook een stuk duurder. Daarnaast vind je in beide landen eenvoudig restaurantjes waar de locals eten, hier is het vooral veel bonen en rijst wat de pot schaft.

Gemak
Hoewel er in Nicaragua veel faciliteiten te vinden zijn die speciaal voor toeristen in het leven zijn geroepen zie je dat Nicaraguanen zelf weinig te besteden hebben.  In Nicaragua wordt gebruik gemaakt van de zogeheten ‘chickenbus’, deze bus is veel minder comfortabel dan de openbare bus in Costa Rica. In beide landen zijn er hostels of touroperatours die vervoer per minibus aanbieden tussen de toeristenplaatsen.  Dit is vaak een stuk comfortabeler maar ook prijziger. Costa Rica is duidelijk meer ontwikkeld en meer ingesteld op toerisme. Je kunt er ook gemakkelijker uit de voeten met Engels.

Wil je meer weten over Nicaragua of Costa Rica? Lees dan ook Backpacken in Nicaragua en Backpacken in Costa Rica.

Lees meer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.