- Paaseiland bezoeken - april 23, 2018
- Stedentrip Dublin: 10 tips - februari 26, 2018
Het stond al jaren op mijn bucketlist, maar vorig jaar was het eindelijk zover; ik ging naar Paaseiland! Op mijn veertiende bezocht ik het British Museum in Londen en was ik het meest onder de indruk van het beeld uit Paaseiland dat je daar kunt zien. Voor het eerst hoorde ik over de mysteries van Paaseiland en sinds die tijd groeide mijn fascinatie voor het eiland. Dus toen ik de kans kreeg om Paaseiland te bezoeken, deed ik dat natuurlijk!
Waar ligt Paaseiland?
Ik merk dat veel mensen niet weten waar ik het over heb als ik vertel over mijn reis naar Paaseiland en geen idee hebben waar dit eiland ligt. Als ik een foto laat zien van de bekende stenen beelden, gaat er meestal wel een lampje branden. Paaseiland is een klein eilandje, ongeveer zo groot als Texel, midden in de Stille Oceaan. Het is onderdeel van Chili. Het ligt erg afgelegen; het dichtstbijzijnde bewoonde eiland, Pitcairn, ligt iets meer dan 2000 kilometer verderop!
De geschiedenis van Paaseiland
Paaseiland is een erg mysterieus eiland. Het is niet duidelijk wanneer de mens hier voor het eerst voet aan wal zette. Volgens de overlevering waren een Polynesisch opperhoofd en zijn familie de eersten die het eiland bereikten met kano’s, maar bewijs is hier nooit voor gevonden.
Net zo mysterieus als het eiland zijn de beelden, de Moai. Ook over de beelden is veel niet bekend, wat zijn het voor beelden en hoe zijn ze hier terecht gekomen? De theorie die het meest populair is, is dat de beelden overleden familieleden voorstellen. Er zijn zo’n 900 Moai te vinden op het eiland, en daarnaast nog een paar in verschillende museums, waaronder het British Museum. De beelden zijn gemaakt in de jaren 1200 tot en met 1650. Daarna is men vrij abrupt gestopt met beelden maken, maar waarom weet ook niemand precies te zeggen. De oorspronkelijke bewoners stapten in ieder geval over op een ander soort geloof; de vogelmancultus.
Vliegtickets Paaseiland
Na mijn stage in Arequipa in Peru had ik nog een maand over om rond te reizen in Zuid-Amerika. Ik wilde graag Chili en Argentinië bezoeken. Toen ik inspiratie opdeed voor mijn reis, kwam ik veel foto’s tegen van Paaseiland en bleek Paaseiland het makkelijkst te bereiken via Santiago in Chili! Ik besloot daarom ook direct tickets naar Paaseiland te boeken. Een retourticket vanaf Santiago kost ongeveer tussen de €300 en €500, afhankelijk van het seizoen. De vliegreis vanuit Santiago was trouwens prima geregeld; ik vloog in een Boeing 787 Dreamliner naar dit kleine eilandje.
Overnachten op Paaseiland
Helaas waren alle hostels op het eiland al volgeboekt tijdens mijn verblijf, waardoor ik in een iets duurdere Bed & Breakfast terecht kwam. Ik sliep vijf nachten in Aukara Bed & Breakfast in een zijstraatje van de hoofdstraat, een superlocatie. Er was iedere ochtend een heerlijk ontbijtje met broodjes en vers fruit. Het was wel wat prijzig, maar ik vond het dubbel en dwars mijn geld waard! Je kunt ook een kamer huren bij iemand in huis; via Airbnb bieden verschillende families een kamer aan. Als je in hostel wilt verblijven, boek dan ruim van te voren, zeker in het hoogseizoen.
Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van Aukara Bed & Breakfast.
Hanga Roa, de hoofdstad van Paaseiland
De hoofdstad van Paaseiland is Hanga Roda, of zeg maar gerust ‘hoofddorp’. Er wonen namelijk slechts 3500 mensen in het dorp, naast alle toeristen. Er is een haventje met wat leuke restaurantjes en ook aan de hoofdstraat zitten wat restaurantjes en winkeltjes. Ik raad je het restaurant Te Moana aan, aan het water met een heerlijke viskaart! Heb je wat meer te besteden? Dan kun je een goede sandwich halen bij Club Sandwich, aan de hoofdstraat. Zij hebben grote, smakelijke burgers voor een goede prijs.
Eilandtour
Voor de eerste twee dagen op het eiland had ik een tour geboekt via Easter Island Travel. Met de gids en een groepje van zes personen gingen we alle highlights op het eiland af. De gids kon onwijs leuk vertellen over het eiland en kende bijna alle mythes en verhalen uit haar hoofd. Door haar studie biologie wist ze ook veel te vertellen over de flora en fauna op Paaseiland. Omdat we met maar 6 personen waren was de tour heel persoonlijk. Wij hadden een leuk groepje, en we zijn zelfs nog met z’n allen naar een dinnershow van Te Ra’ai geweest. Daar werd eerst op Polynesische wijze ons eten bereid en keken we na het buffet naar een optreden. De vrouwen leerden Polynesisch dansen en de mannen oefenden een heuse Haka. Ik weet niet of je de Disney-films Lilo & Stitch of Moana hebben gezien, maar verwacht een beetje die muziek, met erg knappe dansende mannen 🙂
Rano Raraku
Rano Raraku is een van de drie vulkanen waaruit Paaseiland is ontstaan. Ook is dit de plek waar de bekende Moai-beelden uit het steen werden gehouwen. Aangezien de oorspronkelijke bewoners vrij plotseling ophielden met het houwen van Moai, zie je op deze plek ook veel onafgemaakte Moai, of Moai die onderweg zijn naar de eindbestemming. Hier zie je dan ook de meeste beelden bij elkaar.
Anakena Beach
Het enige strand van het eiland! De rest van het eiland bestaat eigenlijk alleen uit rotskust. Hier kun je, zeker met het zonnetje erbij, heerlijk een middagje spenderen terwijl de Moai een oogje in het zeil houden. Deze plek is ook goed te bereiken met een scooter. Sowieso raad ik je aan een dag een scooter te huren om rond te touren over het eiland.
Ahu Tongariki
Deze plek is het meest bekend om de zonsopgang foto’s van de Moai. Ik ben niet naar de zonsopgang geweest, ik lag net even te lekker in mijn bedje, maar dit is goed te doen als je een scooter huurt. Ook overdag is het een mooie plek om te bezoeken en mooie foto’s te maken.
Orongo en Rano Kau
Orongo is een ceremonieel dorpje dat bestaat uit een aantal stenen huisjes. Hier werd vroeger een wedstrijd gehouden, waar de verkozen jongens uit verschillende stammen naar een klein eilandje moesten zwemmen om de daar het eerste ei van de bonte stern te vangen. De winnaar was dan voor een jaar de ‘vogelman’, een soort godachtige, en mocht in het dorpje wonen. Rano Kau is de vulkaankrater naast Orongo. In de krater van de vulkaan zit een meer met een eigen biodiversiteit. Ik vond het een erg mooi uitzicht, een top plek om panorama-foto’s te maken.
Een scooter huren op Paaseiland
In plaats van het boeken van een tour kun je er ook voor kiezen om op eigen houtje alle plekken met Moai te bezoeken. Met een scooter is dit goed te doen, aangezien het eiland niet zo groot is. Ik besloot alsnog op mijn laatste dag een scooter te huren om naar het strand te gaan. Zorg er wel voor dat je scooter kan rijden en dat je niet zoals ik na 5 minuten alweer op de grond ligt! Als je met een groepje bent, is het huren van een auto misschien iets goedkoper als je de kosten deelt.
Wel of niet alleen naar Paaseiland
Van tevoren vroeg ik mij af of ik mij wel zou kunnen vermaken in mijn eentje op Paaseiland. Het ligt ten slotte erg afgelegen, en het is niet bepaald een budget backpackers-bestemming, maar nu zeg ik echt volmondig JAAAA! Ik heb een toptijd gehad op Paaseiland, ik durf zelfs te zeggen dat dit het hoogtepunt was van mijn hele reis door Zuid-Amerika. Het eiland is net zo mooi als op de foto’s en er heerst een leuke, gastvrije, maar ook mysterieuze sfeer op het eiland.
Paaseiland is een erg duur eiland, maar ik had het voor geen goud willen missen. Ik vond het het geld zeker waard! Al in het vliegtuig heerste er een bijzondere sfeer, alsof iedereen besefte dat we iets mysterieus en zeldzaams gingen zien. Wel denk ik dat vier volledige dagen op Paaseiland genoeg is, je kunt dan op je gemakje het eiland ontdekken. Ik heb mij ook geen moment alleen gevoeld, ik vond de Paaseilanders ontzettend vriendelijke en gastvrije mensen, en daarnaast had ik een leuk groepje mensen ontmoet tijdens de tour.
Dit was voor mij de eerste keer een bezoekje aan een Polynesisch eiland, en wauw, ik voel mij nu helemaal aangetrokken tot deze cultuur. Ik kan niet wachten totdat ik weer een Polynesisch eiland kan bezoeken. Hawaii anyone?